X

Nemulțumit că doar ortodocșii vor avea liber de Vinerea Mare, deputatul Iulian Bulai vine cu soluția: ortodocșii să sărbătorească paștele catolic!

Image result for Iulian Bulai

Vinerea Mare a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare, în acest sens deputaţii adoptând miercuri, 28 februarie, cu 233 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 19 abţineri, un proiect de lege care va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, Camera Deputaţilor fiind camera decizională.

Conform declarațiilor publicate de site-ul Romanul Financiar, deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai nu este foarte mulțumit de lege pentru că românii nu sărbătoresc Paștele odată cu Europa. Iată declarația sa:

Astăzi am votat pentru ca românii să aibă zi liberă în Vinerea Mare. Este o practică întâlnită în toată Europa.

Nu am putut vota, însă, ca Paștele să fie sărbătorit o dată cu restul Europei.

Nu ține de competența Parlamentului.

Acum aproape 100 de ani, Biserica Ortodoxă Română, împreună cu politicienii de atunci, a decis ca ziua de Crăciun să fie sărbătorită cu restul Europei. A fost un gest de curaj și de voință, împotrivindu-se astfel influenței rusești.

Modificarea votată astăzi îi exclude pe toți catolicii și protestanții, din păcate.

Un milion de români catolici și protestanți din România, care nu sărbătoresc Paștele cu Biserica majoritară, au parte doar de o zi liberă obișnuită. Totodată, sunt afectați peste trei milioane de români din diaspora care trebuie mereu să își sincronizeze concediile și vacanțele împreună cu angajatorii din vestul Europei, care au altă sărbătoare pascală.

Dacă acum 100 de ani am avut curaj să facem schimbări majore cu ziua de Crăciun, ar fi foarte important pentru români un act de curaj și acum, care să alinieze la nivel european aceste sărbători religioase

 

NOTĂ OrtodoxINFO

La o primă vedere, ai putea crede că este vorba doar de foarte multe confuzii în mintea lui Bulai. Nici n-ar fi de mirare, dacă te gândești că, potrivit propriului CV, în 2015 a fost consilier al Grupului de acțiune al tinerilor creștini, musulmani și evrei din Oslo, Norvegia. Nu e clar ce fel de acțiuni are grupul dar începi să înțelegi de unde-i vin ideile lui Bulai…

Dar pentru cine vrea să studieze mai amănunțit biografia lui Iulian Bulai, va afla că e un artist – arte vizuale – foarte școlit, mai mult pe afară. Foarte mult pe afară. Incredibil de mult. Iată câteva extrase din CV-ul lui Iulian Bulai:

Educație și formare

 • 2015 – Universitatea din Siena, Italia (master în rel. internaționale și diplomație culturală)
 • 2014 – Institutul de Diplomație Culturală, Berlin, Germania (student de schimb)
 • 2014 – 12 – Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia (master în arte vizuale)
 • 2013 – 12 – Academia Centrală de Arte din Beijing, China – (student de schimb)
 • 2013 – Beijing Global Village School, China (curs intensiv de limbă mandarin)
 • 2012 – Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, China – (școala de vară)
 • 2011 – Universitatea din Lisabona, Portugalia – (student Erasmus)
 • 2010 – Institutul de Limbă și Cultură Italiană, Firenze, Italia – (școala de vară)
 • 2012 – 09 – Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia – (licență în arte vizuale)
 • 2009 – 08 – Școala de arte Einar Granum, Oslo, Norvegia
 • 2007 – 04 – Liceul Romano-Catolic «SF. Francisc de Assisi», Roman

Experiență de lucru

 • 2016 – Membru al Biroului de Presă și Comunicare, stagiar, Delegația UE în Rep. Capului Verde, Praia
 • 2015 – Asistentul ofițerului de presă, stagiar, Delegația UE în Islanda, Reykjavik
 • 2014 – Coordonator de expoziție, Et Europeisk Fengsel, Biblioteca Galeriei Naționale de Arte, Oslo, Norvegia
 • 2014 – Traducător, Examenul de interpret: Limba Norvegiană – Limba Română, Colegiul Universitar din Oslo
 • 2013 – Asistentul atașatului cultural, stagiar, Ambasada României în Republica Populară Chineză
 • 2013 – Consilier și traducător – Norwegian Church Aid
 • 2012 – Asistentul secretarului politic, stagiar, Ambasada României în Regatul Norvegiei

Impresionant! Cu atâtea orizonturi deschise în Europa, dorul de țară a fost însă mai puternic și l-a chemat înapoi acasă. S-a întors în județul Neamț, unde a venit cu treabă, să salveze România. Și face treabă, după cum se vede… Dar nu se oprește aici. Pe pagina lui, promovează revizuirea legislației românești privind adopțiile internaționale, adică să fie mai la liber, că așa e bine. Tot pentru salvarea românilor, evident.

Cam acesta este personajul. Noi altceva nu are rost să mai spunem…

 

Categorii
Uncategorized
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

9 comentarii

 1. Ori cu Dumnezeu, ori cu lumea! O sa tot apară ,,curajoși” de acest fel! Dacă apar astfel de probleme, să nu se mai dea zi liberă in Vinerea Mare și să se descurce fiecare cum poate, ca și până acum.

  Adică mai întâi apare momeala cu ziua liberă, apoi imediat apare și condiționarea! Păi ce şi cum sărbătorim? De ce trebuie sa fim ca Europa și nu ca niște creștini autentici, conștienți de valoarea inestimabilă a Ortodoxiei?

  Cine așteaptă iepurașul și nu Invierea Domnului să aibă curajul de a se numi ateu, nu crestin și sa nu mai facă propuneri neortodoxe!

 2. Norvegiana, mandarina, italiana, portugheza, germana – doar a studiat in tarile cu aceste limbi! -…. astea nu se fac la liceu in Romania, unde, a facut engleza si franceza probabil….
  Baiatu asta parca „vorbeste in limbi”… multe!
  E merituos sa le cunosti, dar si mai meritios sa le folosesti ca sa intelegi cee e cu tine pe Pamant, de exemplu.
  Ma impresioneaza realmente cunoasterea atator limbi – nu inteleg utilitatea ori sensul ratacirii prin strainataturi… si nu intreb cum a ajuns la scoala de arte in Norvegia dupa ce a terminat liceul in Roman…
  O fi facut Francisc de Assisi vreo vraja – ca la asta erea priceput doar, in afara de a emite erezii spre pierderea celor care l-au crezut…
  ——
  Revenind la propunerea sa – degeaba a umblat prin lume ca n-a inteles nimic – „seamana da’ nu rasare” se refera ca samanta aruncata de unii da rod, aruncata de altul nu da rod.
  Sigur ca la papistasi si la supusii si sectantii fata de ei Pastele e mai mult un show, o „obisnuinta” de a a-ti face de treaba o data pe an…
  Baiatul nu poate intelege ce este, ce semnifica si care este forma de celebrare corespunzatoare realitatii Invierii.
  De aici insa si pana la lipsa de bun-simt in a te pronunta impotriva covarsitoarei majoritati de crestini romani – doar ortodocsi ca ceilalti au inertie culturala si deviere/ratacire a credintei – este distanta mare pe care „unitul cu Roma” o parcurge foarte repede, aratand ca el nu este „unit cu Romania” si implicit, nu are de gand sa „salveze” ceva din Romania.
  STUDIAZA TINERE, INTREABA SI AFLA CA APUSUL E RATACIT SI E BINE VENIT SA SE INDREPTE, LEPADANDU-VA DE SATANA SI DEVENIND CRESTINI IN CREDINTA, ADICA ORTODOCSI.
  Apoi vei avea satisfactia sa vezi ca sarbatorim impreuna. „Pe bune” si nu „in minciuna”!

  1. Ortodocsi adevarat mai sunteti! Un exemplu clasic de ura si fanatism religios.

   Titlul articolului este cat se poate de inselator si e menit sa imprastie ura. Citind declaratia lui, se intelege ca el ridica problema Ortodocsilor din Diaspora care ar vrea sa sarbatoreasca Invierea Domnului alaturi de familie. Faptul ca Romania sarbatoreste Pastele cu o saptamana mai tarziu decat restul Europei nu face asta tocmai usor de realizat.

   p.s. Probabil ca acest comment va fi sters pentru ca nu se incadreaza in standarde.

 3. Aia era problema satanei ca nu putem noi oamenii sa sarbatorim Invierea Domnului odata cu restul lumii.
  Ca sa o vezi si pe asta. Nu mai stie satana cum sa-i ajute pe oameni.

 4. Nenea asta Bulai, habar nu are pe ce lume traieste si ce semnificatie au cu adevarat aceste sarbatori. El traieste intr-o lume laica, cel mult superstitioasa, pe care o doreste alienata la „valorile” europene (de risul curcilor).
  Spune ca: „…Astăzi am votat pentru ca românii să aibă zi liberă în Vinerea Mare. Este o practică întâlnită în toată Europa….”
  Ce sa-i povestesti acestui asa zis parlamentar despre diferentele dintre ortodoxie si catolicism, ca tot nu va intelege.
  Cit despre Vinerea Mare, ca zi de sarbatoare legala, eu cred ca nu e bine deloc sa fie asa, si ma argumentez prin faptul ca romanul se va infiinta in moll-uri din acea zi sfinta si va petrece Pastele in avans cu chefuri si mititei, exact ca in occident.
  Mai bine dedeau zi libera a 3-a zi de Paste cum ar fi si normal, dar asta e.

 5. El trebuie să facă, ca un cățeluș cuminte, ceea ce îi poruncesc stăpânii săi, cei care l-au procopsit cu această slujba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!