CASA LA ȚARĂ – propunere de dezbatere și eventual ceva concret

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Iata comentariul cititorului Lucian postat la Canalul youtube al fratelui VIOREL GHICA – antisistem, anti Noua Ordine Mondiala, anti ecumenism, anti cip:

 

Doamne Ajuta! Frate Vasile am o mare dilema practica . As dori daca poti sa o supui discutiei si poate iese ceva constructiv. Am preluat din ideea fratelui cu blogul – mutatul la tara si formarea comunitatilor crestine – pentru a rezista tavalugului.
Te muti la tara ( 10 – 15 km de oras) la casa si curte dar lucrezi in oras si duci copii la scoli si gradinite in oras iar prietenii tai sunt in oras . Mai tot timpul e in oras iar cand vii acasa treaba la greu ca doar ai gospodarie.
Nu reusesti deloc sa fructifici avantajul statului la tara si din contra devine o povara financiara dar si ca timp si munca .
Daca incerci sa dai copii in sat la scoli sau gradinita e trista tare treaba in majoritatea cazurilor ( efectiv educatoarele si invatatorii isi bat joc – e testata treaba).
Deci mutatul la tara te impinge la cheltuieli mai mari ( si nu doar initiale) deoarece nu mai e ca la apartament , acum ai grija si de interior si de exterior iar ca sa acoperi cheltuielile trebuie sa intri mai adanc in afaceri , servici ori alte asemenea.
Deci care e ideea ? Mentionez ca m-am retras la tara de 9 ani.

 

Iata si comentariul cititorului Casa la tara:

 

In ultima vreme s-a discutat mult despre … plecarea in munti. Si am vazut o multime de pareri. Fiecare isi justifica pozitia din … fata tastaturii.

Cica sa ai rucsacul pregatit ca sa fugi (unde?). Da, in bordeiul din salbaticie (ce?) pe care l-ai pregatit din timp cu de toate si despre care nu stie nimeni (oare?) ca sa scapi (de cine?). Personal cred ca este o utopie. N-am mai citit de mult povesti pentru copii insa nu vi se pare ca seamana cu una dintre ele?

Si cand sa fugi? Cand incepe razboiul? Cand vine criza financiara? Cand devin obligatorii documentele electronice? etc. Orice crestin stie ca vor veni multe incercari: “Raspunzand, Iisus le-a zis: Vedeti sa nu va amageasca cineva. Caci multi vor veni in numele Meu, zicand: Eu sunt Hristos, si pe multi ii vor amagi. Si veti auzi de razboaie si de zvonuri de razboaie; luati seama sa nu va speriati, caci trebuie sa fie toate, dar inca nu este sfarsitul. Caci se va ridica neam peste neam si imparatie peste imparatie si va fi foamete si ciuma si cutremure pe alocuri. Dar toate acestea sunt inceputul durerilor.” (Mat.24:4-8). Momentul sfarsitului nu-l va sti insa nimeni “Iar despre ziua aceea si despre ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatal.” (Mar.13:32). Va veni pe neasteptate iar atunci ne va fi de folos in primul rand pregatirea duhovniceasca. Ma tem ca rucsacul nu ne va ajuta prea mult (chiar daca-l vom avea, nu vom sti cand a venit clipa sa-l folosim; Dumnezeu ne cheama Acum sa punem inceput bun pentru ca numai prezentul ne apartine).

Vremurile din urma vor fi cu adevarat infricosatoare si vor veni atunci cand apostazia va fi generalizata. Chiar Mantuitorul se intreba “Dar Fiul Omului, cand va veni, va gasi, oare, credinta pe pamant?” (Luc.18:8). Ar fi asadar o inaltare a mintii sa credem ca noi vom sta drepti in credinta si ne vom bucura de intampinarea Mantuitorului la A Doua Sa Venire. Puterea si stiinta de a rezista in acele vremuri de mare incercare vor fi numai de la Dumnezeu, Cel care-i va intari pe cei care vor fi cu adevarat aproape de El in dreapta credinta.
Ceea ce vedem ca se petrece acum sub ochii nostri este fara nicio urma de indoiala Partea Finala a lucrarii Tainei Faradelegii ce se va incheia prin venirea Antihristului. Insa nimeni nu ar putea spune cu certitudine cand va fi aceasta. Este limpede ca societatea se afla in plina dezintegrare si asistam la un proces accelerat de demonizare printr-o rapida inversare a valorilor firesti ca urmare a unui razboi subversiv dus pe toate planurile de catre slujitorii intunericului (este adevarat ca exista cale de intoarcere insa numai Dumnezeu stie cati niniviteni sunt printre noi; sansa ca sa se repete minunea de acum cateva mii de ani este foarte mica – niciun parinte cu viata sfanta nu a facut referire la ea).

Din punctul meu de vedere, a ramane in mijlocul unei astfel de lumi este o mare nesabuinta pentru ca, indiferent care sunt interesele de moment (servici, scoala, educatia copiilor etc), este greu de crezut ca poti parcurge un proces de apropiere de Dumnezeu in mijlocul unei societati care se indeparteaza cu rapiditate de El. Exclud desigur de aici pe cei care stau atat de bine duhovniceste incat nu-i misca nimic din cele din afara si au in orice moment siguranta mantuirii (la un sondaj, 95% recunosc ca oamenii sunt manipulati insa numai 5% accepta ca aceasta li s-ar putea intampla si lor, asa ca nu este de mirare ca majoritatea se considera imuni la ispitele lumii de astazi si prefera sa stea in mijlocul ei spunand ca … stie Domnul nevoile si neputintele fiecaruia). Eu cred insa ca acesta este un mod pueril de gandire pentru ca atunci cand ti-a luat casa foc iesi macar din ea daca nu si pui mana pe o galeata de apa s-o stingi (cine gaseste un moment de ragaz ca sa-si priveasca cu sinceritate viata va vedea ca, in cel mai bun caz, se adapteaza mai lent la schimbari, insa tot le urmeaza). A spune “stie Domnul” este o ispitire a lui Dumnezeu care, in atotmilostivirea Sa, ne da mii de semne ca sa ne trezeasca.

Ceea ce propun acum se adreseaza asadar celor putini care inteleg cat de nociva este vietuirea in lumea dezlantuita de acum si constientizeaza ca singura scapare este o apropiere autentica de Dumnezeu ce are prioritate in fata oricaror alte nevoi “Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua.” (Mat.6:33).

Intr-un astfel de context mutarea la tara poate fi o solutie in sensul in care ispitele lumii sunt mai putine si chiar modul de vietuire (simplu si firesc) este de natura sa-l apropie pe om de Dumnezeu. Fara indoiala ca greutatile vietii sunt mai mari insa chiar infruntarea lor este un bun mijloc de apropiere de Dumnezeu: “Din zilele lui Ioan Botezatorul pana acum imparatia cerurilor se ia prin straduinta si cei ce se silesc pun mana pe ea.” (Mat.11:12). Sa nu uitam nici de faptul ca il putem cunoaste pe Dumnezeu prin Creatia Sa: “Cele nevazute ale Lui se vad de la facerea lumii, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica Lui putere si dumnezeire, asa ca ei sa fie fara cuvant de aparare” (Rom.1:20).

Desigur ca vor fi multi care vor spune ca isi duc copiii in parc sau la zoo. Eu vorbesc insa de un mod de viata in care esti inconjurat 24/24 de o lume fireasca si usor, usor intri in armonie cu cele create, incepi sa le intelegi si prin ele incepi sa-L cunosti si pe Creatorul lor.

Cine doreste sa polemizeze o poate face comentand pe blog insa cine rezoneaza si simte ca este momentul pentru un pas spre acest mod de vietuire si este dispus la sacrificii (nu cu scopul de a trai mai mult sau mai bine ci de a se apropia de Dumnezeu, “Invatandu-ne pe noi sa lepadam faradelegea si poftele lumesti si, in veacul de acum, sa traim cu intelepciune, cu dreptate si cu cucernicie;” (Tit.2:12), il invit sa-mi trimita un e-mail la [email protected] pentru a vedea in ce masura poate beneficia de oferta de vanzare a unei case ce se afla in vecinatatea mea (eu am cumparat in urma cu 10 ani, m-am mutat acum 7 ani si nu regret nicio secunda). Terenul este generos asa ca, teoretic, ar fi si posibilitatea de colaborare intre 2-3 familii. Astept de la voi cateva randuri prin care sa inteleg ca vreti si sunteti pregatiti sa faceti acest pas iar nu intrebari specifice despre locatie, conditii etc. (va asigur ca locul este de vis intr-o mica localitate de munte; voi discuta concret doar cu cei cu care ma voi intalni fata catre fata). Prima data vedem daca plecam la drum si, cel mai important, cu cine. Multumesc pentru intelegere.

 

Ca va fi o fuga, este indubitabil:

Ce spun Sfintii Parinti despre FUGA de ANTIHRIST?

Poate fi si maine, poate fi si mai tarziu, insa sigur nu va fi peste foarte multa vreme.

Ca atare, eu sunt printre cei ce tot repeta despre rucsac:

Reușita experimentului INDIA FĂRĂ CASH e semn că rucsacul nostru trebuie să fie deja la ușă

Dar n-am spus niciodata ca a sta lipit de asfaltul oraselor si cu rucsacul la usa ar fi suficient. Si nici nu-mi amintesc de cineva de pe aici care sa fi sustinut asa ceva. Ba din contra, multi suntem cei ce indemnam sa incepem a ne pregati, obisnuindu-ne cu munca fizica sau cu sportul, cu natura, cu uneltele, cu stevia de pe pasune. Iar unii frati chiar s-au straduit sa scrie niste materiale. Ca de exemplu:

Etapa I: SUPRAVIEȚUIREA până la FUGA din vremea ANTIHRISTULUI

SUPRAVIETUIREA in doua etape: Prima – ETAPA URBANA

SUPRAVIETUIREA in doua etape: A doua – ETAPA DIN SALBATICIE

In acest sens vad eu si casa la tara, adica nu ca o solutie salvatoare de a scapa de antihrist, ci ca etapa pregatitoare inaintea fugii. Caci nu-i totuna a fugi de pe asfalt in pustie sau a fugi din batatura casei in padure.

Evident, orice facem va fi fara niciun folos daca nu ne rugam!

28 thoughts on “CASA LA ȚARĂ – propunere de dezbatere și eventual ceva concret”

  1. Asta e o discuție doar pentru acei creștini aleși care pot forma grupuri, și care își pot cumpăra case la țară, unde să formeze comunități în care să trăiască în modul cel mai simplu, departe de civilizație, și care, la momentul venirii lui antihrist, să poată să se retragă mai ușor munți.
    Asta nu este o discuție pentru creștinii care, deși sunt conștienți de pericolul venirii antihristului, nu aparțin unui grup. În această situație aceștia nu își pot cumpăra singuri o casă la țară, și nici nu vor putea să se refugieze singuri în munți când vremea o va cere. Acești creștini vor fi nevoiți să-și asume groaznicul martiriu la oraș, când neaccepând sistemul demonic vor fi dați afară din casele lor, nu vor mai avea ce mânca, apă să bea și cu ce se îmbrăca, și ori vor fi omorâți, ori vor fi lăsați să moară pe marginea drumurilor.
    Așa că, și în această situație a fugii în munți, unii vor fi mai avantajați decât alții. Unii vor avea posibilitatea să supraviețuiască o vreme mai îndelungată, iar alții vor muri în chinuri groaznice în orașe, pentru că nu vor avea altă alternativă.

    1. Problema este ca cei ce vor ramane la martiraj se poate sa cedeze daca nu au credinta suficient de puternica. De aceea e de recomandat celor mai slabi in credinta sa caute retragerea in munti in perioada prigoanei. Chiar de e de unul singur si nu a aprins un foc de lemne in viata lui. Si orice ar face sa nu se mai intoarca.

  2. Si eu intentionez sa ma retrag la tara, desi acum stau la curte, am serviciu, fac naveta etc. Dar acolo din ce traiesc? Ca doar nu ma mut la tara si ma angajez din nou. O solutie ar fi infiintarea de livezi, ferme de pasari, animale, apicultura. Voi reduce cheltuielile dar tot voi avea nevoie de bani pana cand ii vor retrage de pe piata si asa ne vom retrage si noi. Ce parere aveti? Ce sursa de venituri avem la dispozitie?

  3. privitii pe oamenii de la munte caliti in focul muncii si al indelednicirii stiu sa faca multe multi chiar dintre ei nu muncesc in sistem traiesc cum pot si stau in credinta nestramutata a mosilor si stramosilor lor nu poti sai schimbi cu nimic asa sau nascut asa mor iar daca incerci sai aduci la oras ii tulburi pre tare ei sunt ivatati cu copacii cu izvoarele cu pasarile cu iarba cu natura in profunzimea ei sau lipsit de civilizatia asta inventata traind mai greu dar mai aproape de Dumnezeu mergeti si stati de vorba cu ei si va veti convinge ei sunt cei in permanenta pregatiti pentru orice provocare pentru ca traiesc asa cum traiesc si nu uitati un lucru ‘” pocainta mai inseamna si iesirea din idolatria moderna”

    1. Ăsta e o parte dar ce facem cu restul adică copii…Ei trebuie duși la școală și integrați intr-un grup de prieteni.La tara e greu cu aceasta parte . Apoi vine și partea cu banii. Nu e doar munca.

  4. Sunt multe argumente si contraargumente. Dar, cu siguranta, fie ca esti pregatit sau nu sa pleci din oras definitiv, rosia cultivata la tine in gradina e mult mai buna decat cea cumparata. In al doilea rand, e nevoie sa faci si putina miscare, sedentarismul favorizeaza aparitia multor boli. Mai mult, cred ca inghesuirea oamenilor in blocuri e o catastrofa, omul nu a fost facut sa stea la bloc si sa cumpere de la supermarket.
    Deci, e nevoie de miscare, si decat sa te duci la sala si sa mai si platesti pentru asta, mai bine manuiesti un pic harletul, sapa , grebla (cei neobisnuiti cu munca sa inceapa usor, fara excese).
    Unde mai pui ca daca te retragi la tara la sfarsit de saptamana, respiri un aer mai curat decat la oras, fara prea multe gaze de esapament.
    E cam greu sa devii agricultor sau apicultor de pe o zi pe alta, trebuie sa ai rabdare si sa treci peste esecuri. Si aici e vorba de o anumita maiestrie, de exemplu exista specii de plante care se „simpatizeaza” si specii care se „antipatizeaza”, in sensul ca primelor le merge mai bine deca sunt cultivate impreuna. Iar unele plante se cultiva printre altele pentru a alunga daunatorii (melci, afide). Din cate stiu, de exemplu, ceaiul de menta e bun pentru a vindeca plantele de apartament de fainare (se toarna in vas, in loc de apa), dar trebuie sa mai experimentez. Exista plante (leguminoasele) care ingrasa pamantul.
    Unele plante cresc mai bine la soare direct (floarea soarelui, rosia), altele prefera lumina indirecta.
    in alta ordine de idei, s-au construit stupi cu robinete prin care curge mierea, evitandu-se stress-area albinelor, iar cercetatorii rusi au descoperit ca plasand stupii la 3m deasupra solului, productia de miere se dubleaza.

    1. O teorie foarte buna. Practica arata ca nu ai acel timp pt hobby căci ori fugi după bani ori acorzi timp pt activitați cu copii căci altfel riști sa-i pierzi și mai e și timpul pt tine ( citit , rugat , plimbat etc).

  5. Foarte bun articolul.Cam asa gandesc si eu.Am o casa la tara,si consider ca cel mai mare castig si binefacere este faptul ca te smeresti.Vezi lucrurile altfel simti purtarea de grija si mila Domnului nostru cel milostiv.Nu stiam sa pun nici macar arpagic,dar asta se invata usor.Domnul vrea doar dispozitia noastra cea buna dragostea noastra smerania noastra.In legatura cu ziua plecarii noastre gindul imi spune ca ar trebui ca in jurulmomentului desfiintarii banilor sa cam facem pasul acesta.Cam asta este parerea mea

  6. Mutarea la sat, e o idee buna, in zilele ce le traim, fiindca am devenit o societate de consum si traim un crestinism neautentic de internet, crestinism la nivel facebook. Plimbarile in marile orase cele mai frecvente sunt in supermarket-uri, nicidecum in aer liber, fast food e la putere, masini scumpe si vile cu piscine toti vor, invazia homosexualilor, toate deja au ajuns la apogeu. Iar politica? Nu e nimic, politica e pentru cel care conduce lumea, pentru drac. „Politica e curva”. Dar sa trecem la subiect, la tara e aer curat, acolo e vesnicia, acolo il gasesti pe Dumnezeu. Ce poti face la tara, sa cultivi si sa plantezi tot ce ai nevoie pentru ale gurii, rosii, castraveti, fasole, cartofi, porumb, morcovi, telina, pastarnac, marar, patrunjel, ceapa, usturoi, plante medicinale, pomi fructiferi, etc. Toate naturale, un pic de munca si efort fizic nu strica, eventual te poti ajuta de o motosapa. Acestea fiind zise cred ca mutarea la sat e o idee buna. P.S. Informati-va de plantele medicinale ce va sunt de folos.

  7. Dumnezeu va randui pentru fiecare ce-i este potrivit si de folos.
    Dau dreptate celor care-si pregatesc rucsacul pentru munti. Uitati-va, va rog la Apocalipsa 12. Femeia, adica Sfanta Biserica, se va retrage in pustie unde va fi hranita vreme si vremuri si jumatate de vreme, exact durata domniei lui antihrist (vreme=un an, vremuri=doi ani, jumatate de vreme=o jumatate de an, tota:l trei ani si jumatate)
    Bine fac si cei care se retrag la tara. Stiu cum se lucreaza o gradina si ce poti avea din ea.
    Neaparat sa fim uniti in grupuri si sa ne sustinem unii pe altii. Sa avem Sfanta Liturghie, cat ne va ajuta Dumnezeu.

  8. Si eu vad retragerea la tara tot ca pe un exercitiu pregatitor. Dar ce te faci cand ceilalti din familie (si mai ales cel pe care te bazezi cel mai mult) nu vor sa faca acest pas, desi posibilitatea exista?

    1. Noi (familia mea) avem casa (veche) cu gradina mare in Poiana (jud. CT). Locuim si muncim in oras si facem naveta in sens invers sa lucram prin curte si prin gradina. De obicei seara, dupa munca, sau sambata. Si ritmul asta este destul de obositor, eu chiar mi-as dori sa locuiesc acolo permanent,primavara si vara este foarte-foarte frumos, insa restul familiei vrea doar la sfarsit de saptamana (motivul principal fiind scoala). In sat sunt mai multe proprietati (case batranesti) si terenuri cu suprafete destul de mari de vanzare (intravilane, in vatra satului).

  9. Fratilor, care dintre voi isi doreste sa traiasca aici? repet, CARE DINTRE VOI ISI DORESTE SA TRAIASCA AICI?
    https://www.youtube.com/watch?v=OkaTbUsCeVc
    https://www.youtube.com/watch?v=5eLCaxdQNmE

    Imi dau seama de ce va temeti, pentru ca marea majoritate suntem invatati cu mancare, cu conditii. Va ganditi, ”cum as putea eu sa traiesc cu fasole, cartofi, varza, sa nu ma mai desfatez cu tot felul de otravuri, gen mancare fast food, sucuri, mezeluri?” Fratilor sunteti destul de constienti ca nici PAINEA si APApe care o beti nu mai sunt curate! In ABSOLUT TOATE super, hiper, mega market-urile, chioscurile, aprozarele din care va faceti cumparaturile, absolut toata mancarea este otravita cu tot felul de conservanti si ce-or mai pune in ea sa fie gustoasa, sa arate bine si sa se pastreze cat mai mult. Fructe, legume, carne, lapte, branzeturi toate sunt scaldate in otravuri. Nu sunt vreo extremista, dar asta e purul adevar.
    Fratilor eu cred ca daca ati sta macar 3-4 zile in zone ca acestea, nu vati mai dori sa plecati niciodata, este de nedescris trairea pe care a-ti avea-o stand in zone impadurite, pline de liniste, pace, nu te mai simti constrans, incorsetat, nu mai ai frica (ca acum vine sfarsitul lunii si trebuie sa platesc intretinere, curent, gunoi, telefon, sa nu vorbesc prea tare sa nu ma auda vecinii sau sa nu-i deranjez). Va puneti mereu problema ce facem cu copii, cu educatia lor, ce facem cu serviciile, unde muncim? Dar oamenii aceia cum se descurca de atata timp, ei cum pot inca si voi nu? Eu nu am inteles niciodata mentalitatea unor, cica am vrea sa traim la tara, dar daca i-ai zice unuia ca ii oferi toate conditiile sa poata trai la tara, teren, casa, unelte, nu stiu cat de hotarat ar fi sa se mute.

  10. Primul lucru este sa fii pregatit sa mori pentru Hristos oriunde si oricand dar a crede ca esti, este o dovada groaznica de mandrie pentru ca nimeni nu poate rabda chinurile fara a fi intarit de Hristos.

    Casa la tara este o idee foarte buna pentru ca nu stim cat va mai dura pana la instaurarea antihristului.

    Rucsacul pregatit trebuie sa il ai fie la tara fie la oras.

  11. Este o soluție casa la tara dar văd ca mulți dintre voi tratează mutatul la tara ca un hobby sau doar ideal. La început primii 3 sau 5 ani au părțile minunate ….dai orașul pe viață la tara., înveți putina agricultura, înveți sa crești și sa tai animale , ai un caine , mergi poate la biserica din sat , etc. Apoi începe partea dificila …sa poți susține acest ritm și în plus sa poți susține financiar naveta în oraș pt familie.
    După câțiva ani toate au nevoie de o întreținere ….Și interiorul dar și exteriorul iar timpul pare insuficient. La tara te retragi dar 90% ai tot prietenii din oraș și tu și copiii iar ăsta înseamnă alte drumuri în oraș . Timpul necesar pentru rugăciune , servici , copii, gospodărie , animale sau altele asemenea e de cele mai multe ori insuficient.
    Ideea este ca fără un grup la tara și fără o sursa de finanțare la momentul actual este extrem de complicat.

  12. Dragi prieteni,
    Intreb eu si asa ca un timid admirator al credintei crestine ortodoxe. Unde scrie ca atunci cand vine incercarea fiecare crestin trebuie sa fuga sa-si scape numai pielea lui? Eu citesc in Evanghelia mea ca trebuie sa ne iubim unii pe altii asa cum ne-a iubit Dumnezeu pe noi. Daca eu fug ce se intampla cu femeile, copiii, batranii, neputinciosii, etc. si cei care nu au pregatirea mea de atletism. Astia nu trebuie sa se mantuie si ei. Si de ce hopa la fuga? Ati incercat tot ce-a fost posibil de facut omeneste si a dat gres si nu a mai ramas decat fuga? Sus scrie ca au vizitat pagina aceasta vreo cinci mii de crestini. Daca ar da fiecare cate una suta de lei pe luna timp de un an de zile numai ar iesi cel putin suma de 5 milioane lei. Cu aceasta suma se poate infiinta un partid cu destule sanse in alegeri si care sa incerce sa schimbe ceva in Romania. Cate partide au 5000 de activisti convinsi ideologic. Si daca se porneste treaba sunt sanse mari sa mai vina si altii ca am vazut ca atunci cu petitia anti-cip s-au strans un milon de semnaturi. Nu ar fi mai bine sa stea fiecare unde este acum dar sa faca ceva dupa servici sa castige partidul crestinilor? E mai usor de fugit la munti? Personal cred ca cei ce spun asa ceva nu au stat o noapte intr-o padure vreodata! Ca sa nu mai zic ca cine sustine ca se poate ascunde undeva nu stie ce vorbeste. Un elicopter cu un dispozitiv vechi de 25 de ani este capabil sa descopere orice om pe o suprafata de marimea unui judet in timp de cateva ore. Cine si cum o sa se piteasca daca vrea cineva sa-l gaseasca. Ca sa nu mai spun de satelitii moderni. Eu propun sa nu va mai imbatati cu apa rece ci sa trecem la treaba ca timpul este scurt pana la alegeri.
    P.S. Pasajul respectiv citat din Apocalipsa este complet alegoric si nu are nimic de a face cu literalitatea. Stiu ca pe la rusi circula tot felul de vise si iluzii dar asta nu inseamna ca se pot realiza chiar in tara lor imensa. Cine a stat odata macar o singura zi fara foc la minus 35 de grade stie ce vorbesc. Iar daca faci focul intr-un pustiu la cel putin 10 de km de o localitate te stiu toti satelitii din lume.

    1. Rar mi-a fost dat sa intalnesc atata contradictie intr-un mesaj. Pai daca tehnica este atat de avansata precum spui (si probabil ca este) cum crezi ca mai poate ajunge cineva la putere prin mijloace oneste? Sau chiar daca ar ajunge, crezi ca ar putea face altceva decat i se impune sa faca? Trump s-a dus cu ideile lui (daca le-a avut si p’alea) iar acum le implementeaza pe ale lor. Aiurezi cu gratie. Astia fac si desfac tari, creaza razboaie, crize globale, cyborgi, elimina cash-ul si tot ce mai vrei tu. Suntem deja in vremea lui „scapa cine poate” si asta nu pentru ca nu mai exista cale de intoarcere ci pentru ca …, da, OAMENII NU MAI VOR SA SE INTOARCA. Nu sunt dispusi sa faca nici cel mai mic sacrificiu. Iar acum nu vorbim sa traiasca simplu si cu frica de Dumnezeu ci nici macar de mici renuntari nu sunt capabili (cum ar fi cea de a-ti lua o masina mai modesta, de exemplu). Mergi te rog la ce manastire / biserica vrei si o sa vezi ce masini si telefoane au vitejii nostri ortodocsi. O sa-ti dai seama ca le place lumea si sunt legati cu totul de ea. Asa ca daca ar ajunge cumva la putere le-ar face si ei pe cele ale lumii.

      Trebuie sa fii nebun ca sa te impotrivesti „progresului”. Cum altfel sa justifici ca nu vrei „binele” pe care-l propune lumea de maine? Da-mi un argument logic (nu duhovnicesc) ca sa nu implementezi o societate fara cash. Nu exista. „Avantajele” sunt enorme. Dar odata ajunsi acolo pecetea este deja acceptata sub o forma sau alta pentru ca orice tranzactie se va face prin identificarea certa a participantilor. Poate ca pentru scurt timp identificarea va tine de un dispozitiv extern (telefon, card etc) dar este o naivitate sa crezi ca va dura pana la atasarea acestora de corpul uman. Lucrurile astea deja se intampla. Oare ce nu intelegi?

      A iesi din lumea dezlantuita de astazi este cel mai mic si mai de bun-simt lucru. Si uite ca este aproape imposibil s-o faci cu toate ca nu jertfesti decat foarte putine din bunatatile lumii acesteia. Ce sa mai vorbim de restul?

      un mitic

      1. Pentru Alexandru,
        Multumesc de raspuns prietene, Dumnezeu sa te ajute!
        Pe vremea comunistilor, ca eu am trait mai mult de jumatate din viata cu ei, erau bancuri cu un personaj numit Bula. Unul dintre ele suna cam asa:
        Bula era de la tara si muncea la Bucuresti. Si pentru ca statea la un camin de nefamilisti cu inca trei colegi se simtea foarte rau. Fiindca era doar simplu muncitor si avea un salariu mizer nici nu se punea problema sa poata economisi bani ca sa dea prima rata si sa-si cumpere un apartament ca de-abia traia de pe o zi pe alta. Asa ca Bula disperat se duce la biserica si-i spune preotului problema lui. Si preotul ii spune bineinteles ca trebuie sa se roage la Dumnezeu ca sa-l ajute. Atunci Bula se duce la servici isi ia concediu fara plata 40 de zile, se duce acasa si incepe sa se roage, sa posteasca numai cu paine si apa odata in zi, sa privegheze toata noaptea si sa se roage asa: „Doamne ajuta-ma si pe mine sa castig la Loto ca sa pot sa-mi iau un apartament.“
        Dupa vreo cateva saptamani dupa ce Bula se cam uscase de atata post si priveghere si abia se mai tinea in picioare, intr-o noapte ii apare Insusi Dumnezeu. Bula pica la pamant tremurand de frica. Atunci Dumnezeu il intreaba:
        – Bula! Sa inteleg ca ma rogi fiindca vrei sa castigi la Loto?
        – Da Doamne! Vreau si eu sa-mi iau un apartament ca sa ma pot insura si sa am si eu familie si copii. Promit ca nu cheltui niciun leu ca sa fac pacate.
        – Bine Bula dar trebuie sa ma ajuti si tu ca eu nu pot singur.
        – Cum poate Doamne un pacatos ca mine sa-L ajute tocmai pe Dumnezeu?
        – Pai Bula trebuie sa cumperi si tu un bilet la Loto ca de restul ma ocup Eu.
        – …!!!
        Deci ramane cum am stabilit: Bula ia si tu un bilet la Loto!
        In rest draga prietene nu ma pot abtine sa nu observ ca tu nu esti crestin de niciun fel dupa modul cum tot argumentezi. Nu te supara pe mine dar tu nu stii ca la crestini este porunca sa se iubeasca unii pe altii cum i-a iubit Dumnezeu? Si Dumnezeu i-a iubit si pe cei care L-au scuipat, L-au rastignit, etc. Tu vad ca esti plin de ura la adresa pacatosilor. Sau poate chiar esti vreun baiat cu misiune pe aici si stai de straja ca nu cumva sa se coaguleze vreo miscare de unire a crestinilor intre ei? Pentru ca asta este indicul sigur ca cineva nu este al lui Dumnezeu fiindca nu iubeste pe fratii lui. Asa de prost va fac aia instructajul acum? Pe vremea mea informatorii care m-au denuntat erau meseriasi si te faceau sa crezi ca sunt de-al tau din popor si compatimeste cu tine. Trebuia sa fii si tu mai subtil, nu sa vii asa fatis si sa spui ca nu se poate. Fiindca la crestini orice se poate fiindca ei au in ajutor pe insusi Dumnezeul care a facut cerul si pamantul si tot ce este in univers. Numai ca Dumnezeu nu este un vrajitor si nu vrea sa ia liberatea de la nimeni. El ajuta doar pe cei care fac poruncile lui si se indeparteaza de egoisti, individualisti si uratori de oameni. Fiindca s-a dat o porunca cu totul noua odata cu intruparea lui Dumnezeu si ni s-a cerut sa ne iubim unii pe altii asa cum ne-a iubit El. Adica mai pe intelesul tau sa ii iubim si pe dusmani si pe prieteni si pe frati si pe rude cu aceeasi intensitate si cu acelasi spirit de sacrificiu ca si Dumnezeu. Dar tu spui ca sa fugim si sa-i lasam pailalti balta. Si aia care nu pot fugi ce-o sa faca? O sa stea aici si o sa moara sau Doamne fereste! sa faca nu stiu ce si sa-si piarda sufletul fiindca tu nu vrei acum sa faci un efort si sa iesi din lenea ta ca sa incerci sa faci tot ce-ti sta in putere acum cand se mai poate face ceva conform obligatiilor tale crestinesti?
        Imi tot spui ca ma contrazic. Cum ma contrazic? Orice mijloc tehnic de la cutit la cel mai tare satelit nu este decat un instrument si nu poate fi rau intrinsec! El poate fi folosit la facerea de bine sau la facerea de rau. Depinde cine manuieste instrumentul. De aceea noi trebuie sa luam cutitul de maner. Mai pe intelesul tau: un om singur este prada usoara pentru oricine dar un milion de crestini ortodocsi uniti intre ei sunt de neinvins. Tu crezi ca daca faci ce-ti ceri stapanii tai si-i tii pe crestini dezbinati si atomizati tie o sa-ti dea cineva un loc mai calduros in lagarele Agendei 2030? Nu prietene! Si tu vei pieri impreuna cu crestinii oriunde te-ai piti! Asa a fost in toate revolutiile. Toate si-au mancat copiii lor. Deci nici tu nu vei scapa! Asa ca te rog schimba-ti gandul si treci la treaba. Chiar daca nu vom reusi nimic tot vom putea sa-l privim pe Dumnezeu in ochi la marea judecata si sa spunem cu capul descoperit: Doamne am facut tot ce am putut! Si atunci vom primi fericirea vesnica promisa de Dumnezeu! Adica pe intelesul tau, VOM REUSI TOTUL!
        Dar tu ce o sa primesti acolo in munti si la padure?

  13. Doamne ajuta

    Multi cochetam , putini hotariti.

    Nu putem sa ne rupem suntem prea ancorati in comod, sufletul stie ca atunci cand vrei sa faci miscarea ruperii de comod, stie ca urmeaza ispita si trupul ravneste impotriva cu tot simtamantul. Trebuie rugaciune multa, atat de neputinciosi suntem sa lasam tipicul nebun.

    Sa intaleaga tot omul, retragerea la Tara la viata normala e un ANTRENAMENT o pregatire (nu e scopul) , noi acum suntem atrofiati.

    Cand vremea o va cere , salvarea pentru cine va apuca si va fi invrednicit de Hristos este bine lui a fugi in Munti si in PUSTIE nu a ramane la sat.> . Cel ce va fi pe casă să nu se coboare, ca să-şi ia lucrurile din casă. . Iar cel ce va fi în ţarină să nu se întoarcă înapoi, ca să-şi ia haina. Oare tarina nu era la sat ?!?!?

    In definitiv este bine sa mergem la Tara atat cat mai avem timp, DAR NU va amagiti. Scopul traiului normal la tara in ziua de azi este indeletnicirea sufletului, antrenarea lui cu o farama din greutatile care il vor intampina pe cel vrednic de fuga. pt ca in acele timpuri si fuga pt suflet va fi mare vrednicie.

    IN TOT CEASUL TREBUIE SA PLANGEM LA HRISTOS SI A CERE A NE INTARII PENTRU CE VA SA FIE, in tot ceasul, ori unde ne-am afla. Asa grozavie si atata infricosare va fi ca multi vor muri de spaima si nedumerire, si pentru multi nadejdea fugii nu va fii din cauza ispravilor demonice, vai noua ca vom vedea si nu vom crede ca ni se poate intampla noua, dragilor.

    Doar Hristos impreuna slavit in SFANTA TREIME ne poate intari a fugi si a rezista la ori ce va sa fie. Si mult nu mai este.

    Iertare

    Mantuire

  14. Eu o să scriu ca cineva care a făcut acest pas, deși eu sunt mai mult ca un pustnic decât ca cineva care are o familie în spate, însă am aterizat cu voia Lui Dumnezeu în cadrul unei comunități monahale, dacă se poate zice așa, așa că nu-s așa de pustnic, ca aceia ce sunt cu adevărat.

    Păi o să dau niște sfaturi de încurajare, către cei ce vor să urmeze această cale. Să o luăm de la început, care este primul pas, primul pas este rugaciunea și încrederea nestramutată în Dumnezeu, trebuie să crezi că tu ca cineva care vrei să te pocaiesti de acest sistem, că Dumnezeu îți va ajuta ție… cum? Roagă-te! Trebuie să crezi că Dumnezeu ne este sprijinitor, și că nimic nu putem face fără El, deoarece aceasta(cu mutarea la țară) este un lucru care ține de voia Lui, deoarece astfel ne-a învățat prin Sfinții care au proorocit despre aceste vremuri.

    Ajutorul Lui Dumnezeu, îl vei simți după ce vei face tu primul pas, după cuvântul nemincinos dat nouă prin Sfinții Părinți că atunci când face omul un pas spre Dumnezeu, Dumnezeu face zece spre el.

    Un alt lucru, să nu credeți că veți duce lipsă de pâine dacă nu vă veți feri mâna de osteneală. Chiar și dacă sunteți mai trândavi, cum sunt eu de exemplu, iată că tot nu prea duc lipsă de pâine…

    Eu nici nu am o casa a mea, stau în casa altcuiva, și nu mie teamă decât de Dumnezeu. Eu cred în principiul, de trăim, cu Dumnezeu să trăim, iar de murim, apoi cu Dumnezeu să murim. Îmi aduce așa o mare liniște gândul acesta… Alungă toate grijile. Păi dacă ar fi să mă dea afară… Pai dacă vine vreo prigoană… Păi dacă rămân singur în pădure și ma întâlnesc cu vreo fiară… Păi dacă vine antihrist… Nimic! Toate se duc și rămâne doar rugăciunea Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul! Așa bucurie duhovnicească îmi aduce rugăciunea aceasta, câteodată nu-mi vine să mai fac nimic, decât să zic rugăciunea… încercați și voi! Parcă și simt ocrotirea Lui Dumnezeu, căruia Îi cer să mă miluiască.

    Dumnezeu să vă ajute, și să vă întărească cu harul Său cel bogat și cu milele sale cele neîmpuținate! Amin.

  15. Trebuie sa fugim mai întâi pe muntele smereniei și sa ne vedem pe noi cei mai pacatosi, adică sa mai terminam cu mândria și sa învățăm sa ne dam întâietate unii altora, așa cum spunea cum spunea parintele Proclu.

    Sa ne despatimim și sa ne rugam unii pentru altii. Fără o lupta cu patimile sufletesti, de exemplu, nu putem rezista în ispite. E destul sa ni se para ca unul se uita urat ori ca are gânduri rele si dezbinarea e gata, dacă nu-l luam pe acela în rugăciune.

    Apoi, așa cum a spus ușerul Coprie, trebuie sa avem inima mintea în rugăciune și rugaciunea în minte și în inima. Dacă Dumnezeu e pe locul întâi, atunci el ne călăuzește pașii oriunde am fi. Trebuie neapărat sa căutăm sa simțim căldura și dulceața Duhului Sfânt tot timpul. Și când nu o simțim, sa ne întristam ca și Sfântul Siluan Athonitul. Sa ne pocăim cum se cuvine. Păcatele mari necesita pocăință mare. Sa ne smerim în fata lui Dumnezeu pentru păcatele noastre și pentru ale altora.

    În lume se fac păcate multe și mari. Fiecare trebuie sa se roage sa ne ierte Dumnezeu și sa-i întoarcă la pocăință, la mărturisire și la Ortodoxie pe cât mai mulți. Sa nu avem ura asupra nimănui când ne rugam. E foarte important acest lucru. Dacă urâm un singur om, fie el și călăul nostru, nu putem primi Duh Sfânt.

    Dacă mergem la tara, exista si avantaje, dar si alte ispite. Suntem dispuși sa ne simplificam viata, așa cum ne sfătuia părintele Paisie Aghioritul ? Dacă dorim confort maxim, atunci e mai greu…

    1. Buna completare. Ai zis mai bine decat mine. Insa vreau sa mai fac si eu la mesajul meu, eu am socotit ruperea aceasta de sistem (imparatia omului) ca mergerea la moarte, dupa cum am zis pe principiul de traim cu Dumnezeu sa traim, de murim cu Dumnezeu sa murim, astfel ca si de as fi ajuns intr-un loc si sa nu ma descurc, si astfel sa mor de foame sau de boala am socotit aceasta ca voia Lui Dumnezeu, pentru pacatele mele cele multe. Iar de faptul ca Dumnezeu M-a randuit aici unde sunt, nu face decat sa ma mir de indelunga Sa rabdare fata de mine, si fata de pacatele mele, astfel ca nu pot decat sa dau slava Lui Dumnezeu.

      Deci asta vream sa zic ca trebuie sa infruntam moartea si sa nu fugim de ea, pururea sa o avem inaintea ochilor…Dupa cuvantul Mantuitorului, ca nu stim nici daca mai prindem ziua de maine, dara pe antihrist sau cine stie ce prigoana si fuga in pustie. De ne vom pregati sufletul si mintea pentru iminenta moarte, apoi mai va fi altceva de care sa ne temem, decat de Unul Dumnezeu?

  16. Si inca ceva fratilor, majoritatea ne gendim, ”mai daca as avea bani, mi-as cumpara o casa la tara, dar cum sa-mi vand apartamentul, cum sa-mi las serviciul etc, daca voi da gres, cine o sa ma ajute?”. Dar stati asa o clipa, cine a spus sa vinzi tot de exemplu si sa te muti la tara dint-o data? Eu ma gandeam ca mai bine ar fi ca pentru inceput sa incepem sa facem niste excursii, sa cunoastem locuri. Daca cineva are vreo ruda la tara ori intr-o zona de munte, poate lua cativa prieteni/frati vara sau in concedii, mergeti, stati un timp, o saptamana, ajutati la lucrurile gospodaresti, cand e sezonul ciupercilor, al fructelor de padure, al ierburilor pt ceai, al facutulor de brazde (primavara), mergeti dupa ele, ajutati. Cred ca sunteti destul de constienti ca foarte foarte putini vor putea dintr-o data sa se mute la tara, insa in modul acesta va fi mai usor de perceput viata la tara, mai inveti una, alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X