Sfântul Mormânt din Ierusalim, locul în care conform tradiţiei creştine a murit şi a reînviat Iisus Hristos, a fost închis pe perioadă nedeterminată la ordinul principalelor biserici creştine, în semn de protest faţă de impunerea de către Israel a taxelor imobilare de care sunt scutite de secole, relatează duminică EFE, potrivit agerpres.ro.
„Noi, capii Bisericilor care administrează Sfântul Mormânt şi statu-quoul lăcaşurilor sfinte din Iersualim – Patriarhatul greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean – urmărim cu mare preocupare campania sistematică împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine pe Pământul Sfânt”, au subliniat liderii religioşi.
Biserica Sfântului Mormânt, supranumită şi Biserica Sfintei Învieri de către creştinii răsăriteni, este o biserică creştină care acum se află în interiorul fortificaţiilor Oraşului Vechi al Ierusalimului. Pământul pe care este construită biserica este cinstit de mulţi creştini ca fiind Golgota, unde Iisus Hristos a fost răstignit, după cum atestă Noul Testament.
De asemenea, include locul unde Iisus a fost înmormântat. Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocşi este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.
Șefii bisericilor creștine la Ierusalim au anunțat mișcarea, după ce Comitetul Ministerial pentru Legislație din Israel a discutat actul care va da voie Israelului să expropieze terenul vândut de Bisericile Ortodoxă și Romano-Catolică din 2010 până în prezent. Bisericile mai protestează pentru noua politică fiscală a municipalității Ierusalimului, care cere bisericilor să plătească taxe pe proprietate, transmite Haaretz.
Liderii bisericilor au semnat o scrisoare deschisă prin care atacă legislația și mișcările recente făcute de autorități, pe care le cataloghează drept ”un atac sistematic asupra minorității creștine de pe Pământul Sfânt”.
Planul ministerului este de a opri vânzările uriașe de teren făcute de biserici către companiile de imobiliare în cartierele Rehavia, Talbieh și Nayot. Mai mulți rezidenți au protestat împotriva vânzării, ceea ce i-ar forța să-și părăsească casele.
Actul va autoriza ministrul Finanțelor, cu aprobarea Constituției, Legii și Comitetului pe Justiție, să expropieze terenurile vândute de la începutul acestui decenului, drept compensație pentru companiile care au cumpărat terenul.
Liderii bisericilor au spus clar că aceasta este o încălcare asupra drepturilor de proprietate. Liderii au anunțat, totodată, că vor ataca legea legal și diplomatic.
Între timp, reprezentanții bisericii l-au acuzat pe Primarul Ierusalimului, Nir Barkat, că a încălcat tratatele internaționale, după ce municipalitatea a plănuit să colecteze 186 de milioane de dolari, taxe datorate de biserici pentru proprietățile din oraș.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
A fost inchis doar pentru o ora .
De unde știți?
De la Parintele David din Ierusalim.
Ce se va intampla cu pelerinii care au platit excursia de ceva timp?
6 Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalímului:
„Să aibă linişte cei care te iubesc!”.
7 Pacea [să locuiască] între zidurile tale
şi liniştea, în palatele tale!”.
8 De dragul fraţilor şi prietenilor mei,
eu spun: „Pace ţie!”.
9 De dragul casei Domnului Dumnezeului nostru,
mă rog pentru binele tău! (Psalm 123 în Biblia Ortodoxă; Psalm 122 în Biblia Catolică și în Biblia Protestantă)
………………………
Israelul vrea să impoziteze retrospectiv Bisericile pentru terenurile care mai înainte erau scutite de impozit și să restricționeze drepturile Bisericilor cu privire la propriile terenuri
http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2018/02/biserica-sfantului-mormant-din.html
Deci până l urmă a rămas închisă sau s-a deschis? Nu mai inteleg nimic 🙁