X

MLM (Multi Level Marketing) – SPALARE PE CREIER …

de null
Multi-Level Marketing
Foto: https://spearsmarketing. com/6381/multi-level-marketing/

Zici ca-i secta:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Am fost rugat sa scriu ceva despre MLM. Cred ca cel mai nimerit este sa postez in preambul comentariul fratelui STOP RFID 666:

 

MLM-ul SAU PUTEREA SPALARII PE CREIER

VOI INCERCA MAI JOS SA DEMONSTREZ CA MLM – ul FUNCTIONEAZA CA O SECTA

CEEA CE SCRIU SE BAZEAZA ATAT PE CEEA CE AM CITIT DESPRE MLM CAT SI DIN EXPERIENTA MEA CU FRATELE MEU CARE ESTE BAGAT INTR-O ASEMENEA ,,AFACERE” in Spania

MAI JOS CEEA CE SE SPUNE OFICIAL DESPRE MLM IAR SI MAI JOS COMENTARIUL MEU

 

Ce este sistemul MLM?

Marketing in retea, MLM, Multi-Level Marketing sau Network Marketing, reprezinta o afacere in care companiile platesc pentru reclama numai dupa ce produsele lor sunt vandute. Prin aceasta strategie originala, extraordinara putere a reclamei este pusa la lucru in mod sistematic si profitabil pentru toti participantii la afacere. Deoarece nu se cheltuie milioane de dolari pe campanii publicitare in presa, radio, televiziune, companiile isi folosesc bugetul de publicitate pe retribuirea unei retele de distribuitori independenti. Acesti distribuitori provin din toate mediile de viata: profesori, doctori, ingineri, muncitori, avocati, oameni de afaceri, oameni de vanzari, etc… Ei isi intregesc veniturile printr-o afacere de marketing in retea.

O structura MLM de distribuitori independenti ai produselor unei companii nationale sau multinationale se prezinta astfel: distribuitorul X coopteaza persoanele Y si Z sa promoveze pe piata produsele sau serviciile companiei. Din momentul in care s-au inscris si au devenit la randul lor distribuitori, Y si Z realizeaza acest lucru fie printr-o activitate personala de marketing/vanzare de produse, fie prin cooptarea directa in sistem a unui cerc de persoane considerate capabile sa extinda la randul lor afacerea prin propriile filiere si, de ce nu, strategii de piata. Nu de putine ori se abordeaza ambele optiuni. Fiecare participant la o afacere MLM incaseaza comisioane de pe rulajul de produse inregistrat atat din vanzarile personale cat si la nivelul intregii retele de colaboratori (directi si indirecti) pe care a creat-o.

In America, o serie de corporatii membre ale bursei din New York au intrat de zeci de ani in industria Network Marketing incasand anual peste 80 de miliarde de dolari din vazari directe, cu tendinta de crestere si globalizare mondiala. In Romania, din 1990 au luat fiinta diverse companii care distribuie produse si servicii prin marketing in retea, beneficiind de sprijinul unor mari companii din America si Europa de Vest. Deja putem vorbi despre MLM ca despre o industrie consacrata la nivel mondial, asa cum vorbim de ani si ani de zile despre industria speculatiilor la bursa, a jocurilor de noroc sau a teleshopping-ul

Avantajele vanzarii directe

Unul din studiile efectuate de catre WFDSA în tarile în care exista asociatii de vânzari directe, a scos în evidenta cele mai raspândite motive pentru care oamenii aleg vânzarea directa.

Aceste motive sunt:

Vânzarea directă este o metoda bună de a cunoaşte şi de a intra în relaţie cu alţi oameni

Câştigurile sunt pe măsura efortului depus.

Vânzarea directa ofera un program de lucru flexibil.

Vânzarea directa este o activitate lucrativa profitabila de suplimentare a veniturilor.

Vânzarea directa este o metoda buna de a porni o afacere personală.

In continuare haideti sa vedem avantajele inscrierii intr-un sistem MLM.

Avantajul nr.1

Oricine poate participa.
Nu sunt necesare anumite nivele de educaţie, experienţă, resurse financiare sau condiţie fizică.

Persoane de toate vârstele şi din toate clasele sociale au avut succes în domeniul vânzării directe.

Avantajul nr.2

Agentii de vânzari sunt independenti.

Esti propriul tau sef, ceea ce înseamnă ca:

Poti lucra cu norma întreaga sau jumatate de norma tu alegi când si cât de mult vrei sa lucrezi.

Îti poti defini singur scopurile si cum le vei atinge.

Poti câstiga în functie de efortul depus. Nivelul succesului este limitat doar de propria-ţi dorinţă de a lucra.

Poti avea propria afacere cu o investitie mica sau fara nici o investitie de capital.

Poti primi ajutor sau poti fi pregatit de o companie consacrata.

Avantajul nr. 3

Oamenilor le place sa cumpere prin sistemele de vânzare directă.
Conform unor studii recente, efectuate pe cea mai mare piaţă de vânzări directe din lume, respectiv, SUA, 51% din americani au cumpărat bunuri sau servicii prin sistemul de vânzări directe. Acest număr îl depăşeşte pe cel al vânzărilor prin tele-shopping şi Internet la un loc. Oamenii apreciază produsele oferite prin acest sistem şi 45% din americani doresc să cumpere prin vânzare directă. Situaţia din Europa occidentală are o tendinta ascendenta asemanatoare, în timp ce în Europa de Centrala si de Est piata este în curs de formare.

Avantajul nr. 4

Vânzarea directa este o industrie în dezvoltare.
Vânzările din SUA s-au dublat în ultima decadă ajungând la 23 miliarde dolari, iar pe plan internaţional au ajuns la 80 de miliarde dolari

Oameni din toate categoriile sociale, de toate vârstele se bucură de succes în domeniul vânzării directe. Aproximativ 73% din cei ce lucrează în domeniu sunt femei, 10% sunt afro-americani, 6% sunt latini şi 3% asiatici, indieni sau de altă provenienţă. Mulţi încep prin a lucra doar o jumătate de normă iar mai târziu, când vânzările directe sunt mai profitabile, renunţă la cealaltă carieră.

 

COMENTARIUL MEU 
MLM nu este o afacere ci un mod de influentare a unor clienti de a cumpara niste produse foarte scumpe pe care in mod normal nu le-ar fi cumparat din magazin. Cea mai mare parte din clienti este familia, cunoscutii si rudele ceea ce face ca ,,afacerea” sa fie nerentabila. Compania se degreveaza de sarcina de a face publicitate, chipurile banii din publicitate revenind celui care vinde produse. In realitate produsele fiind scumpe nu le poti vinde si ramai cu stocuri imense si astfel esti obligat sa folosesti produse pe care in mod normal nu le-ai fi cumparat in asemenea cantitati. Banii din publicitate nu raman de fapt la cel ce vinde pentru ca produsul este mai scump decat pe piata si vanzarile sunt mici. De fapt totul se bazeaza nu pe vanzare ci pe cooptare in SISTEM a multor persoane care cumparand iti asigura tie un venit bun. In realitate acest venit FABULOS cum zic ei nu exista deoarece inaintand in grad ai foarte multe cheltuieli pe care le faci din banii proprii. Ei spun ca nu este sistem piramidal deoarece tu esti vezi Doamne un distribuitor de produse ceea ce nu este adevarat. SISTEMUL acesta este falimentar si exista pierdere de 99% dar naivitatea oamenilor il intretin. Cei mai multi spun………SISTEMUL functioneaza pentru ca altfel s-ar fi prabusit. Inca din momentul cooptarii in SISTEM care de fapt functioneaza ca o SECTA ti se spune ca esti distribuitor independent si trebuie sa cumperi un pachet care valoreaza in jur de 100 euro. In majoritate de acesti bani ti se dau multe carti de ,,formare” si produse pe care tu cica trebuie sa le vinzi. Daca ai pus botu’ la prima prosteala urmeaza a doua care e formarea profesionala prin carti reviste si alte casete pe care cumparandu-le poti ajunge pe o trepta superioara. Al treilea morcov pentru magarus este urmarea seminariilor unde poti sa deprinzi vorbirea in public si accesul la limbajul celor care se afla pe treptele superioare ale multinivelului. Al patrulea nivel este indoctrinarea, adica esti trup si suflet pentru comunitatea MLM. Dupa parerea mea din MLM nu se poate castiga deoarece cu cat esti pe o treapta superioara cu atat cheltui mai multi bani cu diferite activitati.

Activitati din care se pierd bani in MLM

-cumpararea de casete si reviste pentru formare profesionala
-bani de deplasari pentru seminarii – se lasa uneori si cu cazare deci alti bani
-bani pe care trebuie sa-i dai pe anumite produse pentru promovare
-intrarea la seminarii
-bani de telefoane
-cumpararea mai multor produse decat necesarul unei familii datorita presiunii care se exercita de cei de sus

CONCLUZII

MLM-ul de fapt nu-si face cei mai multi bani din vanzari ci din produsele adiacente, adica seminarii, carti, reviste etc.
MLM-ul nu inseamna vanzare ci un mod de viata si actiune.
Prin modul agresiv de recrutare se aseamana cu martorii lui iehova.
Indoctrinarea face parte integranta din SISTEM si fara ea nu se poate, aceasta fiind singura de fapt ce conteaza, insa ei ascund lucrul asta.
Adoptarea unui mod propriu de gandire si simtire propriu sectelor.
Gandirea pozitiva este pe prim plan si nu ai voie sa gandesti negativ.
Orice gandire negativa este ,,rasplatita” cu critici foarte severe.
Nu se admit critici pentru cei care sunt pe treptele superioare acestia fiind adevarati iluminati.
Indepartarea de oamenii care nu le impartasesc modul lor de a vedea lumea.
Familia este vazuta ca un fel de paria in aceste corporatii.
Adoptarea unor moduri agresive de spalare pe creier gen programarea neuro lingvistica.
Intalniri periodice pentru ca cel cooptat sa nu-si de-a seama de minciuna in care se afla.

PENTRU MINE, PRIN MODUL DE RECRUTARE SI MENTINERE IN ACESTE MLM-uri acestea se aseamana cu sectele intunericului.

  1. Ceea ce se spune despre MLM sunt numai avantajele. Dar dezavantajele sunt ascunse cu grija asa cum fac astia si cu cipurile.

 

Iata si ce mi-a scris un alt frate pe e-mail:

 

Am fost implicat cu ceva vreme in urma intr-o astfel de organizatie si am invatat destule despre ele.
Exista oameni care atat de spalati pe creier au devenit dupa conferintele si „training-urile” lor despre gandirea pozitiva, „daca vrei, poti” si celelalte, incat au cheltuit tot ce aveau, s-au indepartat de familie (uneori pana la divort) si efectiv nu mai traiesc decat pentru „Organizatie”.
Singurii care intr-adevar fac bani din asa ceva sunt nivelurile superioare. Cu cat esti mai jos in ierarhie cu atat faci mai putini bani (sau pierzi).
Ca sa nu mai spun ca se foloseste pe scara f. larga INSELATORIA, sub diferite forme. Ori nu dai toate detaliile noilor „prospecti”, asteptand pana semneaza, ori prezinti toata masinatiunea intr-o lumina f. favorabila (prin omisiune), etc. Sumele care se vehiculeaza sunt imense: zeci de mii de dolari pe luna, sau chiar pe saptamana. Asta in conditiile in care NIMENI nu ti-ar arata un extras de cont bancar ca dovada.
Sunt tone de informatii pe web, majoritatea in engleza. Iata cateva website-uri cu informatii:
www.mlmwatch.org
www.consumerfraudreporting.org/MLM.php.
M-am gandit ca poate ar trebui sa stii si aceasta latura.
Doamne-ajuta!

 

Iata si ce putem citi la Multi Level Marketing, de pe Wikipedia:

 

Câteva surse au comentat despre nivelul veniturilor ale anumitor MLM-uri sau ale MLM-urilor în general:

  • The Times: „Investigațiile guvernului afirmă că au descoperit că doar 10% din agenții Amway din Marea Britanie fac profit, cu mai puțin de unul din zece agenți vânzând măcar un singur obiect din produsele grupului.”[1]
  • Scheibeler, un membru de nivel înalt „Smarald” al Amway: „Judecătorul britanic Norris a stabilit în 2008 că dintr-o populație de 33 000 de IBO [Independent Business Owners], ‘doar în jur de 90 aveau suficiente încasări pentru a acoperi costurile clădirii propriei afaceri.’ Aceasta este o cotă de pierderi reprezentând 99,7% din investitori.”[2]
  • Newsweek: bazându-se pe propria declarație de venituri aMona Vie din 2007 „mai puțin de 1% au obținut comisioane iar dintre aceștia mai puțin de 10% au câștigat mai mult de 100 USD/săptămână.”[3]
  • Business Students Focus on Ethics: „ÎnSUA, venitul anual din sistemul MLM pentru 90% din membrii MLM este nu mai mult de USD 5000, ceea ce este departe de a fi suficient pentru a constitui un mijloc de trai (San Lian Life Weekly 1998)”[4]
  • USA Todaya publicat câteva articole:
  • „În timp ce potențialul de câștig variază funcție de companie și talentul în vânzări,DSA afirmă că venitul median anual pentru cei implicați în vânzări directe este de USD 2400.”[5]
  • Într-un articol din 15 octombrie 2010 afirma că documentele unui MLM numit Fortune lasă să se vadă că 30% din reprezentații lui nu câștigă nimic iar 54% din restul de 70% câștigă doar 93 USD/lună. Articolul afirmă de asemenea că Fortune este cercetat de Procurorii Generali din Texas, Kentucky, North Dakota și North Carolina iar în viitor din Missouri, South Carolina, Illinois și Florida în urma plângerilor contra acestei companii.[6]
  • Un articol din 10 februarie 2011 afirmă „Poate fi foarte dificil, ba chiar imposibil, pentru cei mai mulți oameni să câștige mult prin vânzarea directă de produse către consumatori. Iar la câștiguri mari se referă adesea cei care recrutează membri.”[7]
  • „Roland Whitsell, un fost profesor universitar de afaceri care a cheltuit 40 de ani pentru a cerceta pericolele marketingului multi-nivel:” „Ați avea dificultăți să descoperiți pe cineva care face mai mult de USD 1,50/oră, produsul primar fiind șansa. Cea mai puternică și mai tare forță motivațională de azi este falsa speranță.”[7]

[…]

Walter J. Carl a afirmat într-un articol din 2004 din Western Journal of Communication că „organizatiile MLM au fost descrise de unii drept secte (Butterfield, 1985), scheme piramidale (Fitzpatrick & Reynolds, 1997),[12] sau organizații pline de dezinformare, amăgiri și comportament imoral (Carter, 1999), cum ar fi folosirea discutabilă a discursului evanghelic pentru a promova afaceri (Hopfl & Maddrell, 1996) și drept exploatarea relațiilor personale în scop de câștig financiar (Fitzpatrick & Reynolds, 1997).”[12][13] În China, voluntarii care lucrau pentru a salva oamenii căzuți pradă unor astfel de scheme au fost atacați corporal.[14]

[…]

Datorită acestor motive, a încuraja recruții să recruteze mai departe oameni care să le facă concurență i-a condus pe unii să afirme că cele mai bune MLM-uri moderne nu sunt decât scheme piramidale legale[19][22][21][23] cineva afirmând chiar: „companiile de marketing multi-nivel au devenit o formă acceptată și legală de schemă piramidală în Statele Unite ale Americii”[22] în timp ce altcineva afirma: „marketingul multi-nivel, o formă de schemă piramidală, nu este neapărat fraudulos.”[23]

[…]

Adesea, astfel de „vânzări” nu sunt vânzări reale ci mai degrabă „vânzătorul” cumpără cantitatea minimă cerută pentru ca să satisfacă cerințele de recompensare. De fapt Codul Etic al Direct Selling Association stabilește că vânzările cerute pot fi „bazate pe vânzări către vânzătorii direcți în mod individual pentru folosul lor propriu sau propriu lor consum.”[28] Scrisoarea de sfătuire a personalului din 2004 a Federal Trade Commission către Direct Selling Association observă că acest minim de vânzări poate fi folosit pentru „a ascunde acele plăți care apar ca și cum ar fi fondate pe vânzarea de bunuri sau servicii”[29] — prin urmare o companie de vânzări directe evită în acest mod să fie etichetată drept schemă piramidală în baza unui detaliu legislativ care stipulează că scheme piramidale sunt doar cele care nu fac vânzări, în conformitate cu decizia In re Amway Corp.[9]

 

De ce totusi atat de multi se lasa pacaliti si se inregimenteaza in MLM? Pentru ca cei care-i coopteaza au fost invatati sa vanda iluzii. Si cu cat esti mai sus in piramida, cu atat stii sa vinzi iluzii mai bine. Multi dintre ei sunt adevarati profesionisti.

Un alt motiv pentru care masinaria functioneaza e si obligatia de a achizitiona inca de la inceput un pachet minim. Dupa ce ai facut-o, chiar daca eventual iti dai seama ca te-ai pacalit, simti nevoia sa recuperezi paguba. Cum? Pacalind pe altii …

MLM descrise mai sus fac parte din categoria larga de vanzari directe. Dar putini te invata si cum sa vinzi un produs. Majoritatea te invata mai mult doar cum sa prostesti pe altii sa se inscrie.

Sunt insa si companii de vanzari directe ce se bazeaza mult chiar pe vanzari reale catre potentiali clienti. Aceste furnicute „door to door” chiar sunt invatati tot soiul de tehnici de prezentare a produsului si au tot soiul de „speech” – uri. Unii dintre ei stapanesc atat de bine meseria, incat iti este greu sa le rezisti. Iar multi dintre cei ce fac si demonstratii cu eficienta produsului la potetialul client acasa, deja sunt aproape maestrii. Dintre cei mai buni se aleg profesorii. Astia aproape ca sunt in stare sa vanda nisip beduinilor. Nu-s povesti si nu-i de joaca cu ei. Cine ajunge la astfel de performante, isi poate manipula cu usurinta semenii. Nu vorbim aici de cei cu geanta pe umar care iti vand tot soiul de nimicuri …

Si unele si altele dintre aceste tipuri de companii se bazeaza insa temeinic pe spalarea creierului. Tehnicile lor seamana izbitor de mult cu cele ale sectelor ce cauta sa faca prozeliti. Cei din nivelurile superioare nu-ti spun: „hai sa-ti arat cum sa-i fraieresti pe unii”. Ci te indoctrineaza pe tine si te invata cum sa-i indoctrinezi si pe altii. Iar ideilor despre lume si viata ale celor deja vechi in meserie devin efectiv new age. Si e firesc, caci nu-i loc de crestinism in activitatea lor.

Negotul lor nu se mai aseamana cu negotul celor din vechime ce ziceau: „Doamne ajuta-ma sa vand produsele in cetatea cutare”. Comertul lor se bazeaza pe tehnici dracesti de inselare. Celor nou veniti nu li se spune de „Doamne ajuta!” si „Doamne iti multumesc!”. Ci ca puterea sta in ei. Si au sedinte inainte de a pleca pe teren in care sunt „motivati” cu doctrine de tipul „daca vrei, poti”, cu imnuri si cu filmulete.

Zeul lor suprem e banul, cu toate ca putini si pun mana pe el. Si din sculare pana in culcare majoritatea dintre cei de la baza piramidei nu se gandesc decat la prezentari si pe cine sa mai abordeze. Si ajung bietii de ei mai rau ca sclavii de la multinationale …

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. La noi, firma cea mai prezenta pe piata e Herbalife, cu shake-urile ei miraculoase si scumpe. Au un marketing agresiv, iar la intrunirile lor ai impresia ca esti intr-o secta. Sunt in stare sa spuna ca fotbalistil Ronaldinho este f bun datorita shakeurilor lor.Nu castigi mai nimic ca bani. Din punctul ssta de vedere, seamana cu Oriflame sau Avon, unde ai reduceri daca achizitionezi mai multe produse.

  2. Am intrat si eu in asa ceva printr-o prietena si am avut senzatia ca sunt intr-o secta. Am fost mereu genul care nu poate vinde nici apa la cineva care moare de sete dar imi aduc aminte ca cel care sustinea seminariile firmei era foarte charismatic si vorbea cu atata convingere incat aveam tendinta sa nu mai cred ca lucrurile despre mine pe care le cunosteam extrem de bine erau reale. Iar oamenii adora sa li se spuna ca sunt grozavi mai ales ca in perioada respectiva nu era ca acum cand mass-media si reclamele spun “tu esti cel mai cel”.
    O chestie comuna la aceste structuri e ca toti competitorii lor sunt niste escroci care le copiaza produsele, folosesc ingrediente de calitate inferioara si incearca sa le fure clientii.
    Cea mai tare chestie pe care am auzit-o a fost ca ingredientele pt produse se obtin din culturi in care combaterea daunatorilor se face cu vulturi sau cu soimi ( nu imi mai aduc aminte ce erau ). Oricum, atunci mi-am spus ca daca inghit asa ceva inseamna ca sunt tampita. Sigur ca dupa aia am ramas si fara prietena.

  3. afacerile MLM reprezinta extinderea sistemului de zeciuiala din interiorul sectelor la domeniul afacerilor. Ierarhia e aceeasi, te ridici la fel -doar daca extinzi bratul caracatitei. Teoria jocurilor piramidale.

  4. Bine ca este prezentat tema inselarii personale prin patima iubirii de arginti… – asa consider eu.
    Cu vreo douazeci de ani in urma, mai ult… am intrat in Amway… produse interesante, am ramas cu amintirea unei reale calitati… insa foarte repede am constatat ca trebuie sa iti schimbi viata personala si de familiesi ca nu poti face prezentari cu ce constati personal si putea fi dovedit financiar, tehnic… ci trebuie sa “preach”, adica sa predici dupa texte bine manevrate…
    Mai tarziu am ajuns sa citesc un manual de NPL – Neurolinguistic Programming… adica “ce vezi nu-i adevarat”, mantre – autosugestie si invocare de tip hinduist…
    Pentru mine, lipsit de orice apetit de promovare a ceva care NU MERITA efortul financiar de cumparare, cu tehnica/scenariu si discurs manipulatorii… aceasta schimbare de atitudine si mod de relationare a generat sufleteste o opozitie ferma: nu puteam minti si nici nu voiam sa prostesc pe cineva in interesul meu financiar (practic insignifiant, daca nu chiar nul …. ca am “iesit” si nu am mai calculat nimic trecand totul pe “pierderi” datorate prostiei mele).
    Si eu am vazut transele intalnirilor exotice “la varf” si mi s-a facut greata…
    Sincer, nu stiam atunci de comportamente, mentalitati, manifestari sectare, nu aveam vreo intelegere spirituala, duhovniceasca…. lipsit complet de minimele elemente teologice – stiam despre “unele” ca e bine, ….sa fac cruce…. iertare, eram un habauc scientist, rationalist, atras de s.f., … dar macar simtirea nu a fost – slava Domnului! – pierduta, repulsia a fost naturala, imediata si determinanta in renuntare “eliberatoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button