În magazine, ouăle continuă să coste la fel de mult ca în perioada sărbătorilor de iarnă. Producătorii spun însă că au redus preţurile la jumătate, pentru că nu mai este cerere atât de mare. În supermarketuri, 10 ouă costă peste 10 lei, adică doi euro. În Germania, preţul de-abia depăşeşte un euro.
Dacă anul trecut furnizorii se bucurau de creşterea preţului ouălor, acum se văd nevoiţi să îl scadă.
„Din fermele noastre oul pleacă cu un preț de 32 – 33 de bani. Iar în noiembrie anul trecut prețul acestora era 55 – 60 de bani chiar”, spune Teodor Neculiță, medic veterinar.
Scăderea costurilor de producţie nu se vede, însă, şi pe raftul magazinului. Preţul a rămas neschimbat.
„Le crești cu 40, 50 %… este prea mult! Au profitat de acest lucru şi bineînţeles, la raft, au mai adăugat un 5-10 la sută. După cum vedeți, și rafturile sunt pline. Nu cumpără nimeni”, spune un client.
„Cam mult pentru un ou pentru că nici un copil nu se satură dintr-un ou. Mi se pare exagerat”, adaugă o altă cumpărătoare.
„Sunt scumpe. Sunt piperate”, este părerea unui al treilea client.
Sunt ceva mai ieftine doar cele care se apropie de ieşirea din termen.
„Puteți merge să vedeți acolo că ei pot să aibă ouă la 40 de bani și același ou să îl aibă la 80 de bani. Numai că ăsta care e la 40 de bani expiră peste trei zile și îl găsiți peste trei zile într-un coș în parcare. Și ăla care mai are 28 de zile s-ar putea să fie 80 de bani”, explică un comerciant.
„În Germania, un cofraj cu zece ouă costă un euro și 9 cenți. În comparație cu România sunt mult, mult mai mici, nu numai la ouă, ci la toate produsele”, a declarat pentru Digi24 Oana Adriana Mircea, o româncă mutată în Germania.
Producătorii spun că vor scădea prețurile la ouă şi mai mult în preajma Paştelui, când oferta va fi foarte mare.
Ministrul Finanţelor, îngrijorat de scumpirile-record la alimente și creșterea inflației
Scumpirile-record la alimente de anul trecut și creșterea inflației la nivelul maxim al ultimilor cinci ani îl îngrijorează pe Ministrul Finanțelor.
Acesta anunță că vrea să discute cu Guvernatorul Băncii Naționale. Și șeful PSD, Liviu Dragnea cere lămuriri de la Mugur Isărescu.
Asta deși Banca Centrală NU poate controla direct cât și cum evoluează prețurile pe piaţă, iar scumpirile au venit şi pe fondul creșterii consumului, încurajat de majorările salariale decise de Guvern.
Anul trecut, preţurile la raft au crescut de la o lună la alta, iar pentru mâncare au fost chiar şi creșteri-record. Cel mai mult s-au scumpit ouăle – cu 43%, apoi untul, cu 23%, în vreme ce preţul fructelor proaspete a urcat cu peste 10 procente. Am dat mai mulţi bani şi pentru carne, dar şi pentru lapte şi pâine.
În medie, preţurile alimentelor au fost cu 4 la sută mai mari, dar s-au scumpit şi carburanţi. În total, inflaţia a urcat la 3,3%.
Creşterile de preţuri au continuat şi în prima lună a acestui an, când inflaţia a ajuns la 4,3% şi a marcat un record al ultimilor cinci ani. Iar BNR estimează că preţurile vor înflori şi la primăvară
Teodorovici, ministrul Finanţelor: ″Orice astfel de creştere, fie că vorbim de inflaţie, de ROBOR, fie că vorbim de schimbul valutar sau multe altele, normal că se crează o îngrijorare, o să am o discuţie săptămâna viitoare cu domnul guvernator”.
De cealaltă parte, reprezentanţii BNR spun că primele măsuri au fost luate deja, prin creştere dobânzii de referinţă, cea care dă ″tonul″ dobânzilor pe piaţa bancară.
Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: “Este principalul instrument pe care BNR îl are la dispoziţie, principalele cauze inflaţioniste s-au produs deja, au fost o serie de creşteri de preţuri. Nu există motive pe termen lung de inflaţie.”
Anunţul ministrului finanţelor, care vrea să discute cu oficialii BNR, vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că îi va trimite o scrisoare guvernatorului să-i ceară explicaţii despre inflaţie.
Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: “Discuţiile sunt normale şi fireşti. Am avut întâlniri cu toate guvernele pe care le-a dat tara, e o excepţie – a fostului guvern, din motive de timp înţeleg că nu am reuşit să ne întâlnim.″
În cea mai recentă estimare, BNR a calculat că, până la finele anului, inflaţia va ajunge la 3,5%.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Video in romana-Marturiile unor fosti homosexuali impotriva homosexualitatii
https://m.youtube.com/watch?time_continue=72&v=Yx2Aua_gkZA