X

Muzica țigănească sună ca muzica evreiască…

de Petru G.
Foto: http://horinca.blogspot.com.au/2007/04/over-on-ari-davidows-klezmer-shack-site.html

Iudaizarea lumii a inceput de ceva timp, dar cu foarte mult „curaj” a continuat sa se finalizeze in cea de a doua parte a secolului 20, transformand intreaga societate omeneasca. Sunt destule surse de informatie in legatura cu acest proces continuu, din Romania ori din lumea intreaga. „Interventia” evreiasca aproape ca nu trebuie demonstrata: toata cultura a fost si este iudaizata, devenind cultura moderna (sau post-moderna ori post-crestina). Toate simturile au fost dramatic pervertite: vazul (prin filme „spectaculoase” ce ne indeparteaza de  realitate), mirosul (parfumuri ce ne fac sa uitam de mirul Invierii), pipaitul (prin moda si pornografie), gustul (prin arome ce lupta impotriva mancarii simple si gustoase) si auzul (zgomot si ritm dracesc, in loc de armonie). Interesant este acum de vazut (si auzit!) ce se intampla cu muzica izvorata in sanul unui neam credincios, cum aceasta muzica devine de nerecunoscut!

Trebuie amintit ca tot ce este autentic popular (traditional) la un popor are drept sursa, intelegerea Creatiei (lumea din jur cu legile ei lasate de Dumnezeu) si apoi minunata Intrupare, urmata de Moartea si Invierea Mantuitorului. Toate povestile Romanesti sunt de fapt autentice! Si nu doar simbolistica aflata acolo (numarul „trei” spre exemplu: trei fii de imparat, trei printese, trei incercari la care e supus Fat-Frumos, etc.), ci mai ales extraordinarele intamplari in care Binele invinge, cineva drag invie, raul este complet distrus, „vorba” animalelor este inteleasa de cei buni la inima, si lucruri de acest gen care ne trimit direct la calea grea si lunga catre Mantuire! Tot asa se intampla si in muzica, unde doinele si toate vorbele spun Adevarul, taraganat, citeodata vioi, altadata mai iute, sau mai melodios, si intotdeauna in Duh Ortodox, dar NICIODATA in ritm de sarabanda!

Foto: http://guides.library.ucla.edu/c.php?g=384712

Omul creaza pentru ca a fost facut astfel de Dumnezeu, si conform constiintei proprii si intelegerii legilor vazute si nevazute, se poate manifesta ca om ADEVARAT. „Un om si un neam sunt om si neam cit au inteles din Evanghelie” – Simion Mehedinti. Asadar, muzica de odinioara indulcea si inaltza inimile, fiind complet diferita de muzica lautareasca a prezentului. Vis-a-vis de „folcloristii” nostri se pot adauga multe http://ortodoxinfo.ro/2017/11/16/principalii-folcloristi-si-lingvisti-romani-au-fost-evrei/

Tot asa, sunt alte lucruri foarte semnificative si in ce priveste autorii acestei muzici: in peninsula Balcanica muzicantii evrei (cit si cei tigani) au „introdus” in muzica noastra (cit si a altor popoare) ritmuri mai putin cunoscute, mai ales prin folosirea instrumentelor muzicale cum ar fi acordeonul, vioara, contrabasul, etc.  Bineinteles ca numitii „folcloristi” isi studiau propria cultura! Interesant de remarcat ca tiganii au foarte multe lucruri in comun cu evreii: dansuri, ocupatii, a fi nomad din fire, imbracamintea, cu indeletniciri precum ghicitul („rafinatii” evrei au … cabala), inclinatia de a nu se amesteca cu vecinii, etc… Ca ajungi sa te intrebi, nu sunt cumva tiganii din acelasi neam cu evreii, adica din rindul triburilor pierdute? Adica dupa sclavia Babiloniana, o parte nu au mai gasit calea inapoi spre tara Canaan-ului si s-au paganizat… total

Cu muzica acestora sunt multe de spus: urmarind clipurile de mai jos vedem si auzim lalaiala plina de patos (la ambele etnii), sarabanda ritmurilor, lascivitatea miscarilor si multe alte lucruri atit de ametitoare, cu obscuritati si aranjamente greu de explicat altfel decit printr-un soi de ocultism! Apoi, se mai gaseste si stransa unitate dintre cele doua popoare, cind tiganii au salvat  muzica celorlalti, in vreme de restriste (filmul documentar „A man from Munkacs”, unde‚ filmul examineaza cum un grup – tiganii – a „salvat” muzica evreieasca, pina cind a putut fi „returnata” evreilor, mai tarziu

si

Sa nu se creada ca acum se face apologia unui popor in dauna altuia, prin prisma culturii! Nici vorba de asa ceva, ci mai curind marturisim Dreapta Credinta in raport cu siretlicurile si nedreptatea omului care stie si ocoleste asteaptarea Lui Hristos Dumnezeu!

Iata si mai multe clipuri muzicale:

 

NOTĂ OrtodoxINFO

Interesanta tema propusa de fratele Petru G.

Despre evreii din India scrie si pe Wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_India

Acestia ar fi a patra cea mai numeroasa comunitate de evrei din Asia. Tot la respectivul articol gasim si o fotografie cu aceasta explicatie: „Rabbi Salomon Halevi (Last Rabbi of Madras Synagogue) and his wife Rebecca Cohen”.

Iata si un clip pe youtube intitulat “Jewish Punjabi Israel India Dance”:

Conform BBC, tot din India au venit si acest soi de evrei, care insa par cam mongoloizi:

Sa fie deci si tiganii tot un fel de rude cu evreii? Mie (saccsiv) nu-mi vine a crede. Rog insa pe cei ce au studiat mai in amanunt acest subiect, sa-si dea cu parerea.

Referitor la aceasta muzica, indiferent cine pe cine a influentat sau daca evreii si tiganii sunt de acelasi neam, va indemn sa nu va faceti un obicei in a o asculta, oricat v-ar place. Acelasi indemn si in cazul muzicii clasice, rock, pop, etc.

 

Categorii
Muzică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

9 comentarii

 1. Probabil, că naziștii, care studiau atâtea lucruri, știau despre acest fapt – evreii și țiganii s-ar trage din același neam – și ar fi observat asemănările dintre aceste două popoare. De aceea, cei mai torturați, din lagărele de concentrare, după evrei, au fost țiganii.

 2. faptul ca evreii au gresit impotriva lui DUMNEZEU,nu ne da noua dreptul sa-i consideram tigani,asta ar insemna ca si proorocii lor pe care noi ii cinstim in biserica noastra ,ca si SF IOAN BOTEZATORUL,MAICA PRECISTA SI INSUSI HRISTOS,sunt tigani…ar trebui sa avem mai multa intelepciune si sa fim mai rezervati in astfel de rautati.evreii au ajuns sa conduca lumea datorita necredintei si pacatelor strigatoare la cer ale crestinilor..daca noi am fi avut multa CREDINTA,NADEJDE DRAGOSTE FATA DE DUMNEZEU SI APROAPELE.niciodata nici un sionist nici un mason,nu ar fi condus lumea…mai bine sa privim in noi,pt ca DUMNEZEU nu ne va judeca pe noi ce a facut ROCKFELLER sau alt drac mason ci ce am facut fiecare din noi…

 3. @Pamelisadeea
  Nu cred ca ai inteles. E vorba de cei pt care a venit Hristos pe Pamant, dar ei L-au respins si L-au omorat: evrei, romani, greci, tzigani, etc. Apoi si-au facut o alta cultura… Cei numiti de tine NU fac parte din aceasta categorie, evident.
  Citeste ce spune Sfantul Ioan Gura-de-Aur despre sinagoga Satanei!

 4. Multe bune si frumoase dar devierea este pentru mine evidenta.
  Nu putem blama „neamurile”, putem sa le diferentiem si sa observam ca din ele au marturisit Deapata credinta s dintre ai lor.
  SIgur ca muzica poate induce stari foarte variate; de aici insa si pana la a eticheta mie mi se pare exagerat.
  Bucuria sincera de a asculta melodii interpretate cu multa grija, cu variatii sonore care nu au nimic in comun cu provocarea starilor de transa ori inducerea de trairi ritualice…. nu are de-a face cu vreo conspiratie anticrestina.
  Si din neamul lui Avraam sint crestini, si dintre khazari – pretins evrei, si dintre tigani…
  Dar oare toti romanii sint crestini?
  Nu e frumos sa punem toti si toate in aceeasi oala.
  CU ocazia citirii articolului si mergand pe link-urile clipurilor am gasit un instrumentist – Dragoi:
  https://www.youtube.com/watch?v=jdssK4ZmBHk
  Am gasit in alte ocazii pe altii – un crestin, ortodox adica este si acesta:
  http://www.musicaloccasions.ca/music.php?Category=jazz-instrumental&Artist=lache-cercel-jazz
  https://www.youtube.com/watch?v=0FN3vZRO618
  pe care l-am, intalnit la Biserica duminica aceasta.
  Sa distingem intre „productiile” ritualice si melodiile, cantecele care aduc o incantare, o bucurie sufleteasca lipsita de exagerari.
  Poate despre Tarful din Clejani, „de Haidouks” putem sa fim cumva socati cat de abili sint- dar si aici, ce canta ei nu impinge spre rautati, spre perversitati.
  Sigur ca nu sint elogii cu valente liturgice, mesaje de esenta patristica dar prezinta/interpreteaza ganduri, trairi, emotii omenesti care nu au de-a face cu pervertire mentala, deturnare a atentiei catre rautati si minciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!