X

România a întors SPATELE Japoniei pentru a DOUA oară într-o lună

de null
Foto: Facebook / Ministerul Justitiei

In Japonia, repectarea cuvantului dat este „esentiala”, prin urmare diplomatia nipona va evalua foarte serios „daca si cand” se mai pun in miscare contactele bilaterale cu Romania, dupa gesturile „nefericite” facute de Guvernul de la Bucuresti, spune fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Declaratiile vin in contextul in care ministrul Justitiei, Tudorel Toader,  la solicitarea premierului Dancila, insa, revenit de urgenta in tara, a amanat, joi, luarea unei decizii privind soarta DNA. Episodul jenant vine la doar o luna de cand premierul Japoniei a venit la Bucuresti, intr-o vizita istorica, dar nu s-a putut intalni cu nimeni la Palatul Victoria pentru ca Mihai Tudose tocmai fusese obligat de propriul partid sa demisioneze.

„Ideea de a alege partenerul japonez pentru a face astfel de gesturi este cat se poate de nefericita, si imi aleg cuvintele cand spun asta…”, a comentat pentru Ziare.com fostul ministru de Externe si al Justitiei Cristian Diaconescu.

„In general, in relatiile diplomatice, partea japoneza este extrem de atenta la proceduri, la reguli, mult mai focalizata pe astfel de chestiuni de principiu decat, sa spunem, spatiul european si euro-atlantic, unde, intr-adevar, diplomatia este ceva mai flexibila din aceasta perspectiva.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Exact in cazul Japoniei, unde gesturile conteaza, unde respectarea cuvantului este esentiala, partea romana pare ca nu intelege (pentru ca altfel este inexplicabil) cum trebuie sa se comporte”, a adaugat diplomatul.

Cristian Diaconescu a vorbit mai intai despre prima eroare politico-diplomatica facuta de Guvernul PSD-ALDE.

„Simplul fapt ca, la un moment dat, un prim ministru (Mihai Tudose – n.red.) anuleaza intalnirile bilaterale la prima vizita a unui premier japonez in Romania (insotit de o delegatie de oameni de afaceri a carei cifra totala de afaceri probabil ca echivala cu PIB-ul Romaniei!) reprezinta un gest care nu poate fi explicat.

Era vorba de acordul de liber schimb cu UE, negociat de UE si care urmeaza sa intre in vigoare in 2019.

Japonia se asteapta ca, atunci cand face pasi intr-o directie de cooperare, ca cel putin din punctul de vedere al curtoaziei diplomatice sa se respecte niste reguli. Ca sa va dau un exemplu: Ar fi fost extrem de bine apreciat daca premierul de la acea data isi amana plecarea de la Guvern macar o zi, pentru a respecta intalnirea cu premierul Shinzo Abe”, a comentat Cristian Diaconescu.

Dupa numai o luna, a urmat a doua gafa majora.

„In legatura cu dialogul multilateral organizat de Banca Mondiala in Japonia si vizita lui Tudorel Toader, poate ar fi interesant pentru opinia publica sa vedem mai intai cu ce proiect referitor la Cartierul Justitiei s-a dus ministrul Justitiei acolo. Sa vedem daca exista vreun proiect! Eu banuiesc ca nu exista nimic.

Dar, trecand peste asta, si de aceasta data era interesul Romaniei sa isi respecte partenerul. In discutia externa nu este vorba despre un personaj politic sau altul, ci este vorba despre Romania si despre modul in care Romania isi valorifica interesele si sansele sau, dimpotriva, si le blocheaza.

In mod natural, asa cum cunosc eu diplomatia japoneza, va evalua foarte serios, in perioada urmatoare, daca si cand se pun in miscare contacte bilaterale cu Romania”, a avertizat fostul ministru roman de Externe.

„In absenta punctului de vedere al CSM, nu se poate lua o decizie credibila in cazul DNA”

Pe de alta parte, poate ca Guvernul Romaniei ar fi avut o scuza in fata partenerilor din Tara Soarelui Rasare daca in tara s-ar fi intamplat ceva cu adevarat semnificativ, care sa necesite prezenta ministrului Toader, de exemplu, daca majoritatea PSD-ALDE ar fi decis sa isi darame al treilea Executiv. Insa, joi, dupa revenirea ministrului Justitiei in tara, nu s-a intamplat absolut nimic relevant. Si atunci?

Cristian Diaconescu raspunde la intrebare aratand ca nu s-a urmarit decat un interes politic, incalcandu-se, de asemenea, anumite cutume.

„In primul rand, gestul prim-ministrului Dancila de a anunta public si oarecum nervos faptul ca l-a convocat de urgenta pe ministrul Justitiei in tara a fost, de principiu, un gest gratuit. Spun asta pentru ca, daca exista urgente, ele se discuta cu atentie, nu se anunta public si, mai ales, se evalueaza in ce masura e utila intreruperea unei vizite bilaterale care are semnificatii dincolo de interese de partid, ale unei persoane sau alta aflate intr-o functie de demnitate publica.

In al doilea rand, subiectul in sine, in mod legal, este in competenta ministrului Justitiei. Nu poate fi, sub nicio forma, transmis unei alte institutii. Iar punctul de vedere al ministrului Justitiei intr-o astfel de situatie, repet, daca aceasta problema (DNA – n.red.) exista, se fundamenteaza pe evaluarile Inspectiei Judiciare. Deci, oricum, in absenta punctului de vedere al CSM, nu se poate lua o decizie credibila, care nu trebuie sa aiba nici cea mai mica conotatie politica.

Din acest punct de vedere, pozitia ministrului Justitiei este una strict tehnica, bazata pe evaluari care nu tin de institutia Ministerului Justitiei. Conducerea parchetelor este evaluata in cadrul sistemului puterii judecatoresti, spune asta si Constitutia. De aceea, nu vad de ce a existat o anumita graba, de ce aceasta atitudine, un gest in plus de lipsa de curtoazie diplomatica fata de Japonia.

In al treilea rand, pasarea responsabilitatii catre Parlament, la venirea intempestiva a ministrului Justitiei, este in egala masura o forma de acoperire a unui interes politic. Cata vreme politicul nu intelege, indiferent de interesele unor persoane, ca daca se amesteca intr-o astfel de procedura nu face decat sa o compromita, problema este cat se poate de complicata”, subliniaza fostul ministru al Justitiei.

Intrebat daca nu era mai simplu ca Tudorel Toader sa aiba o discutie telefonica cu premierul Dancila si sa isi incheie linistit vizita in Japonia, Cristian Diaconescu a raspuns punctand cateva concluzii.

„In mod normal, ministrul Justitiei trebuia sa ii comunice premierului ca:

1. Nu discutam despre o astfel de decizie guvernamentala
2. Nu se poate pune problema unei decizii cu emanatie politica in acest caz
3. Nu poate lua o decizie intr-un sens sau in altul fara evaluarea facuta la CSM.

Din aceasta perspectiva, gestul de a-i intrerupe vizita ministrului Justitiei probabil ca s-a dorit a fi dramatic, dar a fost contraproductiv, si pentru mandatul pe care cred ca l-a avut ministrul in Japonia, dar si pentru desfasurarea conflictului privind DNA”, a conchis Cristian Diaconescu.

NOTĂ OrtodoxINFO
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Tradatorii de neam si de tara care sunt de partea strainilor nu si fata de tara unde s-au nascut

    Ar merita toti bagati la inchisoare pe viata pentru asemenea mizerii facute pe plan international

    Si asa Japonia nu are o parere buna mai ales dupa asemenea prostii si neghiobii facute de rahatii astia cu ochi care ne reprezinta cica.

    Animale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button