X

Big Pharma a cheltuit 10 milioane de dolari promovând consumul de medicamente opioide. Peste 42.000 de americani au decedat în urma supradozelor opioide în 2016

Big Pharma spent $10mn promoting opioid drug use to patients

Big Pharma a cheltuit 10 milioane de dolari promovând consumul de medicamente opioide pacienților

Analgezicul pe bază de rețetă OxyContin, produs de Purdue Pharma L.D., se poate vedea în imagine © George Frey / Reuters

Companiile farmaceutice au cheltuit aproape 10 milioane de dolari promovând consumul de medicamente opioide către asociațiile de susține a pacienților și alte organizații nonprofit între 2012 și 2017. Peste 42.000 de americani au decedat în urma supradozelor opioide în 2016.

Medici afiliați asociațiilor de susținere a pacienților au acceptat peste 1.7 milioane de dolari în plăți de către cinci producători între 2013 și 2018, potrivit unui nou raport publicat Luni de senatorul Claire McCaskill (Democrat-Missouri) de la Comitetul de Securitate Națională și Afaceri Guvernamentale.

Raportul expune conexiuni financiare între producători opioizi și asociații de susținere, și remarcă legătura strânsă între “cultura medicală și obiectivele industriei” în ceea ce privește distribuția de analgezice narcotice.

“Faptul că acești producători au acordat milioane de dolari asociațiilor descrise mai jos sugerează cel puțin o legătură directă între donațiile corporatiste și recomandarea opioidelor”, se afirmă în raport.

Citește mai mult: ‘Aceeași big pharma ce i-a făcut pe oameni dependenți de opioide acum profită din nou de trecerea acestora la heroină’

Raportul se axează pe cheluielile a cinci companii farmaceutice: Purdue Pharma L.P., Janssen Pharmaceuticals, Inc., Mylan N.V., Depomed, Inc. și Insys Therapeutics, Inc., precum și 14 asociații de susținere ce “sunt preocupate de durerea cronică și alte aspecte legate de opioide”.

Purdue Pharma, producătorul medicamentului de vârf OxyContin, a făcut cea mai mare donație de 4,15 milioane de dolari către 12 asociații.

“Ne-am restructurat și ne-am redus semnificativ operațiunile comerciale iar reprezentantul nostru de vânzări nu va mai promova opioide “, a declarat Purdue Pharma L.P într-un comunicat emis marți, la o zi după publicarea raportului.

McCaskill a spus că va publica un proiect de lege necesitând o mai mare transparență intre companii farmaceutice și asociații medicale. “Publicul are dreptul să știe. Doctorii au dreptul să cunoască ce se află în spatele acestor organizații, cine plătește facturile”, a declarat aeasta într-un interviu.

Raportul evidențiază de asemenea rolul jucat de lobbyiști în încercarea de a preveni înăsprirea legilor legate de opioide. “Grupurile de susținere s-au implicat în eforturi de lobbying intense pentru a contracara legi restricționând prescripția de opioide sau pentru a promova legi încurajând tratamentul cu opioide pentru dureri”, se afirmă în raport.

Majoritatea asociațiilor la care se face referire în raport au fost de asemenea ostile recomandărilor Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) emise în 2016. Aceste recomandări federale urmăreau să limiteze prescripțiile de opioide pentru durere cronică. Faptul că asociațiile și-au exprimat opoziția către recomandări în timp ce acceptau donațiile corporatiste ridică îndoiala unei “legături directe între donațiile corporatiste și recomandarea opioidelor”, se afirmă în raport.

În ianuarie s-a anunțat că municipalitatea New York acționează în instanță opt companii ce produc sau distribuie opioide de prescripție pentru rolul lor în epidemia opioidă. Procesele urmăresc recuperarea a 500 de milioane de dolari pentru costurile curente și viitoare în combaterea crizei.

Alimentarea unei Epidemii de Scott Neuman pe Scribd

https://www.scribd.com/document/371410327/Fueling-an-Epidemic

 

Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!