X

Apocalipsa antibioticelor?

Antibiotic apocalypse: Warning over ‘return to dark ages’ as patients make demands on doctors

Apocalipsa antibioticelor: Avertismentul unei ‘întoarceri la evul mediu’ datorită pacienților ce emit pretenții doctorilor

Boli mortale devin rezistente la antibiotice într-o tendință îngrijorătoare ce poate declanșa o apocalipsă post-antibiotică, avertizează oameni de știință de top.

Profesorul Dame Sally Davies, șef medical pentru Anglia, i-a îndemnat pe pacienții britanici să înceteze a cere tratamente cu antibiotice, riscând să condamne planeta la o eră a morții cauzate de boli evitabile.

Scriind pentru Huffington Post, a destăinuit temerea răspândită în întreaga industrie în fața bolilor ce devin rezistente la medicamente.

Profesorul a spus că în cazul în care bolile accelerează și anticorpii nu fac față, populația lumii ar putea fi diminuată drastic.

A scris: “Înaintea acestor salturi medicale revoluționare, viața era cu mult diferită. Adeseori infecțiile ucideau sau cauzau dizabilități grave, multe dintre operațiile pe care acum le considerăm de rutină nu existau iar medicamentele ce le utilizăm pentru a trata cancerul erau de neconceput.”

“Îndeosebi, aș dori să vă împărtășesc o statistică cheie – în acea vreme aproximativ 40% din decese erau cauzate infecțiilor. În prezent numărul e de doar 7%”, a adăugat.

Majoritatea antibioticelor și vaccinurilor au fost dezvoltate la începutul secolului trecut. Se estimează că medicamentele adaugă în medie 20 de ani speranței noastre de viață.

Totuși ele evoluează, unele la fel de rapid precum medicina.

Davies a reamintit discursul de acceptare al Premiului Nobel al Sir Alexander Fleming în care “atrăgea atenția că deja observa bacterii în laboratorul său ce dobândeau rezistență și supraviețuiau, și îndemna omenirea să avanseze în fața acestei amenințări înainte de a se răspândi.”

Totuși la șapte decenii după descoperirea primului antibiotic, penicilina, Davies a remercat că nu s-au făcut “progrese prea mari” pentru a soluționa amenințarea.

“Continuă să crească la nivel global – și inacțiunea ne pune în pericol la o întoarcere la evul mediu al medicinei”, a adăugat Davies.

“Nu sunt de părere că oamenii apreciază pe deplin în câtă măsură calitatea de viață depinde pe eficiența antibioticelor. Ne-am familiarizat cu ele atât de mult încât considerăm că ni se cuvin. Adevărul este că am abuzat antibioticele – ca pacienți, ca doctori, ca turiști, ca fermieri și producători globali de alimente, pentru interesul personal pe termen scurt fără să ne gândim la viitor.”

Și semnele încep să fie vizibile.

“Deja patru din 10 pacienți din Anglia suferind de E. coli nu pot fi tratați cu cel mai răspândit antibiotic (co-amoxiclav) din spitale. În plus, una din cinci din aceste bacterii sunt rezistente la cel puțin cinci alte antibiotice cheie.”

“Acesta este într-adevăr scenariul apocaliptic de care ne temem în medicină. Apocalipsa noastră este o întoarcere la evul mediu, în care oamenii mureau adesea în copilărie, de la infecții stomacale, de la simple tăieturi și zgârieturi.”

Profesorul susține că pacienții din Marea Britanie le “solicită doctorilor noștri” fără vreun motiv adecvat.

Guvernul britanic recunoaște problema, națiunea implicându-se în lupta de a preveni o apocalipsă iminentă.

Una dintre aspectele principale e faptul că dezvoltarea a încetat, ducând la lipsa oricăror noi clase de antibiotice din anii 1980.

Companiile farmaceutice în sectorul privat “susțin că procesul de dezvoltare e prea scump pentru un preț de vânzare atât de ieftin”, a scris profesorul.

În prezent se estimează ca 700.000 de oameni mor anual în urma infecțiilor rezistente la medicamente.

O analiză a Lord O’Neill a estimat că această statistică ar putea ajunge la 10 milioane până la 2050.

În 2016 ONU a semnat o declarați angajându-se să ia acțiune.

Potrivit profesorului Davies Marea Britanie are inițiativa finanțând cercetări vitale “cheltuind peste 615 milioane lire sterline, pe cercetare, conștientizare, și susținând țările în curs de dezvoltare.”

NOTĂ OrtodoxINFO

Noi nu credem ca in trecut oamenii erau chiar atat de firavi.

In rest, voi ce credeti despre aceasta rezistenta a microbilor la antibiotice?

Categorii
SănătateȘtiință - bizar
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

 1. In loc sa faca leacuri, fac boli noi in laborator ce duc spre deglobalizare! O ”turma” mai mica de oi (oameni), duce spre o carmuire mai usoara a ”turmei”.

 2. Nimeni nu moare de batranete ci 99.99% mor de boala. Asta fiind spusa, faptul ca 2 din 5 mureau in urma infectiilor nu are nicio relevanta: daca acu 200 de ani ar fi fost avioane si masini cu siguranta ca multi dintre cei cu infectii ar fi murit mai repede in accidente. Eu cred ca acum organismele umane sunt mult mai debile si mai incapacitate in a se apara impotriva a orice DAR cauzele bolilor sunt mai exact identificate si diversitatea modului de a muri a crescut (de exemplu dupa Hiroshima, normal ca incidenta mortii prin infectie a scazut, pt ca un intreg oras a murit instant, deci rata a coborat de la 40% la 7% corect, nu?!)

  O intrebare: dar de ce antibioticul din plante (usturoi etc) nu provoaca rezistenta bacteriei la tratament? De ce usturoiul cu aceeasi formula de mii de ani ataca bacteriile si inca este eficient iar penicilina nu mai e buna de nimic daca scapa cu viata cateva bacteriei in urma expunerii?

  Si a doua: oare cat poate sa fie de scump sa replici un usturoi? Cecetezi de 600 milioane lire ca sa-l faci pastile sau bagi o capatana in pamant?

 3. Campania asta care vrea sa ne avertizeze ca antibioticele sint inutile, nu mai au efect si ca vezi doamne nu vom mai avea cu ce sa ne tratam mi se pare falsa. Cred ca in mod deliberat vor sa ne lipseasca de antibiotic (vezi ce se intimpla in occident unde pentru boli destul de grave iti dau numai paracetamol, cind tu de mult trebuia sa fii pe antibiotic)

  Pe de alta parte vad ca nu e nici o problema ca mananci pui plini de antibiotic. Cine stie ce alte animale primesc antibiotic din plin iar cum in zilele noastre nici o masa nu e fara carne se vede clar de ce organismal reactioneaza mai lent.

  Cu toate astea zilele trecute am facut o infectie la o masea, am luat antibiotic. In 3 zile infectia s-a retras, deci la mine medicamentul inca mai are efect. Daca m-as fi dus la spitalul astora din strainatate mi-ar fi dat desigur paracetamol. Aici totul e pe baza de paracetamol: esti constipat , nici o problema ia un paracetamol, te doare un picior paracetamolul rezolva tot, esti bolnav cu 40 de grade temperatura, un paracetamol te revigoreaza.

 4. Acum ceva ani am fost in miez de noapte sa declar moartea bunicii sotiei. Bineinteles ca a trebuit sa astept, sa revin… in sfarsit, spre dimineata, cand am dat nas in nas cu „doamna doctor”, am fost intrebat: de ce a murit? Pai, de batranete (87 de ani)! A, nu se poate, cum de batranete, ce boala/boli avea? Pai, nu prea stiu, ca nu voia la medic si nici nu era de accord sa-i aducem medic acasa!
  A mormait ceva si a trecut 2-3 boli pe actul de deces. Deci, nu se mai moare de batranete, ci de boala!
  Referitor antibiotice, vaccinuri, am refuzat serviciile veterinarului de la tara pentru pasaret, deasemenea cipul pt caine. Am gandit ca macar carnea pasarilor crescute de mine sa fie fara antibiotic. Si nu s-au imbolnavit, nici n-au murit (decat atunci cand le-am luat eu gatul).
  E posibil ca un om care a inghitit multe antibiotice (ca mine!) sa nu reactioneze la fel de bine ca unul care n-a avut nevoie de tratamente, cel putin asta este varianta oficiala. E clar ca de prin anii ’80 bigfarma n-a mai scos antibiotice noi, asta nu inseamna ca n-or avea ceva la ciorap, dar inca nu le scot pe piata pentru ca suntem prea multi pe pamant, nu-i asa??? Noi suntem prea multi, ei nu! Ei scot pe piata boli noi, virusi, bacterii, „prelucrate in laborator” si-atunci e normal ca medicamentele actuale sunt „depasite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!