X

Se anunță un nou protest la MȚR din cauza proiecţiei «Soldaţii. Poveste din Ferentari», un alt film care PROMOVEAZĂ homosexualitatea. Se cere MCIN anularea reprezentaţiei

de null

Un protest a fost anunţat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), prin intermediul reţelelor de socializare, faţă de proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, care va avea loc joi seară. Manifestanţii cer Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) anularea reprezentaţiei, în timp ce conducerea instituţiei muzeale a transmis, miercuri, că a solicitat sprijinul autorităţilor, considerând inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii.

„Având în vedere reacţiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului «Soldaţii. Poveste din Ferentari», la Cinema Muzeul Ţăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Naţional al Ţăranului Român aduce următoarele clarificări: Muzeul nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege”, arată comunicatul MNŢR.

Instituţia muzeală a mai transmis că Cinema Muzeul Ţăranului face parte din reţeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale.

„În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). În aceste condiţii, MNŢR consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească”, mai arată comunicatul muzeului.

„MNŢR îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie şi menţionează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităţilor legale sprijinul”, adaugă acesta.

Pe reţelele de socializare a fost lansat un apel la protest faţă de proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”.

„Asaltul mafiot continuă şi se intensifică împotriva spiritualităţii româneşti, criminalii se mobilizează să profaneze toate valorile strămoşeşti, la arme români. Paşnic, dar hotărţâi, mobilizaţi cât mai mulţi să vină la MŢR joi, orele 18.00, să oprim proiecţia blasfemiilor şi jignirilor la adresa poporului român. Să fim cu sutele, daţi sms, mesaj, e-mail. Distribuiţi”, a scris un utilizator pe Facebook.

Acesta a trimis o adresă către Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi către conducerea instituţiei MNŢR prin care au cerut să anuleze proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari” şi să respingă orice alte cereri viitoare de difuzare a filmelor şi a altor activităţi „care fac publicitate deviaţiilor sexuale (homosexualitate etc.) în orice formă explicit sau implicit, precum şi cele care proferează limbaj vulgar şi comportament antisocial întrucât acesta sunt în contradicţie şi străine de valorile tradiţionale româneşti care constituie obiectul fondării si funcţionării Muzeului Ţăranului Român”.

Protestatarul, Adrian Grigoriu, care se declară pe pagina sa de Facebook „soldat al Poporului Român”, a menţionat şi că va depune o plângere penală la Parchet.

În această adresă se face referire la Codul Penal, la articolele 374, alineatele 1 şi 4 şi la faptul cp MNŢR este „un sanctuar al culturii şi tradiţiilor strămoşeşti ale Poporului Român, profund ancorate indisolubil în creştinismul autentic, dragostea şi respectul suprem pentru firesc”.

„Având în vedere că marii noştri oameni de cultură au îndemnat urmaşii să apere valorile pe care s-a clădit în milenii societatea românească, precum marele istoric şi patriot Nicolae Iorga s-a exprimat explicit: «O naţiune care nu-şi respectă trecutul şi obiceiurile creştine, un popor care-şi pierde credinţa şi nu cultivă iubirea faţă de moşie şi strămoşii săi este un popor condamnat la pieire»”, mai arată adresa protestatarilor.

Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru”. Ei au cântat imnuri bisericeşti şi au afişat icoane, steaguri şi un banner cu inscripţia „Soros, leave them kids alone”. Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar.

Luni, MNŢR a transmis că reprezentanţii instituţiei nu vor ca aceasta să fie transformată în terenul minat al unor confruntări care ţin mai degrabă de ideologie decât de credinţă. Muzeul a precizat că dacă cei implicaţi doreau să protesteze legal ar fi putut să o facă în faţa instituţiei, păstrându-se în limitele permise de lege.

Tot luni, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc duminică seară la MNŢR. Reţeaua a precizat că grupul de protestatari nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român.

Proiecţia filmului francez „120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de Robin Campillo, a fost reprogramată pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti.

Cristian Mungiu a reacţionat la întreruperea proiecţiei care a avut loc duminică la sediul instituţiei muzeale, spunând că acest incident a făcut ca România să fie din nou asociată cu termeni ca „primitivism”, „fanatism” şi „intoleranţă”, conform news.ro.

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Homosexualitate
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

6 comentarii

 1. totusi nu inteleg ce cauta un cinematograf in incinta unui muzeu unu la mana si doi la mana
  este clar ca indracitii vor sa atace cultura si traditia (atacul la simboluri)
  singura solutie ar fi desfiintarea cinemaului (care oricum nu are ce cauta acolo) iar aia sa si exhibe bolile mintale prin alte parti nu la un MUZEU.

 2. Țin să vă atrag atenția asupra domnului Adrian Grigoriu, inițiatorul protestelor de la MȚR. Din păcate, el îi atacă feroce pe părinții care au oprit pomenirea, fiind un susținător al ierarhilor din BOR. Vă veți convinge de pe pagina de facebook a domniei sale. În ceea ce privește protestul contra gay ilor, este de felicitat pentru această inițiativă.

  1. pentru fratele Mihail
   Tocmai de aceea dl Adrian Grigoriu a procedat asa ca sa strice si mai mult imaginea crestinilor. Este total gresit ce a facut acolo si se cheama pacat de moarte. Crestinii niciodata nu au fortat pe nimeni sa nu mai faca pacatul. Daca voia sa faca ceva dl grigoriu trebuia sa faca ceva impotriva celor care folosesc banii contribuabililor ca sa forteze pe crestini sa faca pacatul. Deci trebuia sa protesteze impotriva existentei ministerului culturii si a centralizarii fondurilor si politicii culturale. Sa fie la liber cultura. Crestinii sa finanteze cultura lor si sodomitii cultura lor si atunci totul era ok. Asa ca gestul lui nu este decat in favoarea celor care vor sa impuna pacatul tuturor. Acum orice om pierdut o sa-si zica in sinea lui: ba daca vin astia la putere nici nu mai pot sa beau o bere sau sa ma duc la meci ca ma baga la puscarie, mai bine le tin partea la sodomiti ca astia lasa pe toti sa faca ce vor!
   Cu alte cuvinte acest domn se aseamana idiotului din poveste care-si taie craca de sub propriile picioare. Cum sa protestezi la o politica de stat cand si tu platesti impozite si esti de acord cu legile statului. Mai bine trebuie vazut cine-l plateste si-l impinge sa faca asa ceva. Care este duhovnicul sau?

 3. E nevoie de multa rugăciune. Nu noi transformam sufletește un om care se lupta cu un păcat, ci Dumnezeu. Părinții acestor tineri ar trebui sa se roage mai mult pentru copiii lor. Dacă părinții îi lasă pe aceștia sa moară duhovnicește și nu fac tot ca pot să-i ajute sa se mântuiască, răspund în fața lui Dumnezeu pentru asta.

  Problema e că păcatul, oricare ar fi acesta, e incompatibil cu mântuirea. Nu o spun eu, ci Sf. Apostol Pavele în Epistola întâi către corinteni. De aceea, cel care merge la un miting trebuie sa urască doar păcatul, nu și pe cei cuprinși de acesta. Din iubire pentru sufletele acestor tineri le atragem atenția ca greșesc. Din iubire pentru copiii noștri facem același lucru. Dumnezeu este iubire. În acest fel, nu alimentam ura celor care vor sa ne dicrediteze, ci îi punem pe gânduri. E trebuie făcuți cumva sa înțeleagă asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.