X

Matematica, stiinta si constiinta … Crestinului Ortodox

de Petru G.

Imagini pentru scanning electron microscope video

Exista multe lucruri despre care avem pareri diferite, dar matematica ar fi o cale prin care, nu-i asa, faptele devin… reale, pentru ca semnul egalitatii „=” pare a oferi perfectiunea intruchipata in orice demonstratie: unu plus unu este egal cu doi (1 + 1 = 2). Mai putzin in cazul in care 1 + 1 = 11 (numerele romane!). Glumeam, dar chiar asa, cum faceau romanii calculul matematic? Foloseau ei aceste „numerale”? Nu, ei foloseau abacul, acel cadru cu tije pe care culisau bile din lemn sau piatra, un fel de calculator foarte simplu si ingenios construit. Dar ni se mai spune ca matematica ar sta la baza stiintei, iar stiinta ar produce tehnologia. Totusi sa nu uitam ca noi oamenii din aceasta lume cazuta, ne tot bucuram de „avansul” tehnologic si inventiile aparute, fara sa mai chestionam ratiunea lor de fi. Atunci, cit de rationale sunt matematica si stiinta?

In general, omul descopera si inventeaza lucruri conform dorintelor ce salasluiesc in inima sa. Deci daca mesterim un lucru oarecare, proiectul respectiv ar fi fost deja gandit si alcatuit in adancul sufletului. Apoi, in mod firesc, din moment ce ne numim Ortodocsi, trebuie sa alcatuim ansamble/lucruri folositoare pentru intelegerea creatiei Lui Dumnezeu. Printre altele, pentru a arata si celorlalti ne-botezati Adevarata Comoara a Ortodoxiei, unde chiar si lumea vazuta „vorbeste” de Creatorul sau. Iar ca manufacturieri, hainele noastre trebuie sa fie obisnuite dar frumoase, pentru ca Biserica vazuta a Lui Hristos ESTE majestuoasa, unde straiele preotilor sunt frumoase, dar nu obiecte ale modei.

Combinatii ale vastelor domenii

Atunci cind discutam despre stiinta ar trebui sa ne referim doar la ce putem intelege prin cele cinci simturi: vazul, auzul, pipaitul, gustul si mirositul. Ce iese din aceasta sfera poate fi verificat cu ratiunea (dar o ratiune cazuta!) si apoi teoria respectiva daca e corecta, va putea fi demonstrata si practicata in lumea tangibila, de oricine. Dar atunci cind se combina matematici „inalte”, masuratori „statistice”, presupuse legi ale fizicii si cu imagini obtinute prin digitalizare, iese un talmes-balmes doar cu o aparentza de adevar! Asa cum se intampla in cazul lucrurilor foarte mici (vazute cu microscopul) si in cazul celor indepartate (observabile prin telescop), pentru ca NU este vorba doar de o marire folosind lupe puternice!

In ce priveste microscopul electronic (ce ar mari, se spune, de un milion de ori), imaginea obtinuta NU este reala, pentru ca intre particula marita si privitor mai este un… computer cu un program tip „photoshop” care adauga culoare, contrast, luminozitate, etc. (http://www.bbc.com/earth/story/20150720-20-rare-incredible-microscope-images). La fel se intampla si cu imaginea telescopica, deoarece ea contine adausuri prin „traduceri” digitale ale vibratiilor cosmice. Din „lumea astrelor” ni se tot prezinta asa, imagini spectaculoase, care nu prea au de-a face cu relitatea. Iata citeva imagini ale planetelor si stelelor, poate nu cele mai bune ilustratii, ne-alterate de programe gen Photoshop:

Electroni, protoni si neutroni

Conform stiintei fizice, materia ar fi alcatuita din aceste entitati sub-atomice. Intrebare: pentru a „folosi” electricitatea este oare nevoie sa stim aceste particule in detaliu?  Pentru ca atunci cind s-au inventat tot felul de aparate si mecanisme ce aveau drept sursa curentul electric, cunostintele noastre despre „electroni” erau egale cu zero. Thomson a „descoperit electronii” in jurul anului 1900. Desigur ca prima baterie/pila electrica fusese inventata inca din 1800 de catre Alessandro Volta, insa folosirea curentului ca sursa de energie a fost experimentata ceva mai tarziu, astfel: primul motor electric in 1830 (http://www.edisontechcenter.org/electricmotors.html), primul ascensor a functionat in 1880 (https://www.siemens.com/history/en/news/1043_elevator.htm), prima ambarcatiune electrica in 1839 (http://electricvehiclesnews.com/Boats/main.htm), primul tren electric in 1879 (https://www.siemens.com/history/en/news/electric_railway.htm), iluminatul electric al strazilor din 1878 (http://www.historyoflighting.net/electric-lighting-history/history-of-street-lighting/), primul automobil electric in 1884 (https://auto.howstuffworks.com/fuel-efficiency/hybrid-technology/history-of-electric-cars1.htm), etc.

Matematici superioare

http://www.science4all.org/article/eulers-identity/ Formula lui Euler /  identitatea lui Euler (Leonhard Euler a trait in secolul al 18-lea, in plin Iluminism) strange intr-un singur loc citeva arii ale matematicii (algebra, geometrie, trigonometrie, calcul logaritmic, etc). Foarte multa lume spune ca aceasta ecuatie este una dintre cele mai frumoase demostratii din cite exista in matematica. Desigur, se poate obtine o satisfactie intelectuala rezolvand problema, dar la ce folos? Ce semnifica fiecare din aceste litere / simboluri? Constanta matematica „e” = 2,7182… este un numar irational, „i” este un numar imaginar (atunci cind este ridicat la puterea a 2-a, este negativ; adica i = ), iar „π” (pi) = 3,14… este de asemenea un numar irational. Deci pe scurt: un numar irational „e” este ridicat la puterea „iπ” (un numar imaginar inmultit cu unul irational), se aduna cu „1” si iese „0” (zero).

Nu, nu este nici o intentie de batjocorire a efortului ce il depun cercetatorii pentru a afla „cite-n luna si stele” sau pentru a a-si satisface placerea intelectuala. Insa lucrurile trebuie sa fie proportionale. Cu alte cuvinte, domeniile de cercetare ar trebui sa fie contrar a ce se intampla in prezent cind diversi fizicieni, matematicieni, chimisti si astronomi vor sa dea de capat unor lucruri imaginare sau presupuse ca ar exista, in tot felul de maga-experimente (https://saccsiv.wordpress.com/2009/10/20/o-particula-pe-care-dumnezeu-nu-vrea-sa-o-descoperim-ciudatenii-la-proiectul-cern-large-hadron-collider-lhc/). Este aceasta complicatie de vreun ajutor?

Fizica cuantica

Fizica cuantica este o incercare teoretica de a descifra legile sub-atomice ale materiei. Erwin Schrodinger, dimpreuna cu alt „mare stiintific” Niels Bohr, erau inchinatori la Vede si Upanisade, spunind ca aceasta incercare „stiintifica” izvoraste din filozofiile si religiile dracesti ale Indiei. Schrodinger mai spunea ca „este necesara o transfuzie de sange din Est in Vest pentru a salva stiinta occidentala de anemia spirituala” (http://www.nldesigns.ro/blog/2016/08/11/provine-fizica-cuantica-din-vedele-hinduse/). Dar noi stim ca acolo unde NU este Hristos, e diavolul, iar Khabala iese „victorioasa” asupra lumii, stabilind dogma moderna a „stiintei” (http://ortodoxinfo.ro/2017/09/01/kabbalah-sursa-religioasa-big-bangului-si-impielitatei-evolutii/).

Din intunericul mintii lui Schrodinger mai aflam ca el ar fi avut nevoie de o pisica, pentru a demonstra ceva foarte „important” ca parte a mecanicii cuantice unde ciudatenia devine fireasca (https://playtech.ro/2016/experimentul-care-demonstreaza-una-dintre-cele-mai-controversate-teorii/). Dar vorba aceea, spusa de un filosof al Orientului Indepartat (cui pe cui se scoate!): „cel mai greu lucru pentru un orb este sa gaseasca o pisica intr-o camera intunecoasa, mai ales cind nu e nici o pisica acolo”.

Stiinta practica sau stiinta de dragul stiintei?

Filmul „Master and Commander” (2003) are o secventa unde noua descoperire (o insecta ce arata ca o crengutza, pacalind prin mimetism inamicii) este folosita de capitanul vasului pentru a fenta urmaritorii de pe cealalta corabie

Si acest lucru este cumva in opozitie cu dorinta celuilalt tovaras de drum („omul de stiinta”, presupusul Charles Darwin), mai putzin practic, ce din motive necunoscute dorea sa clasifice vietuitoarele. La ce bun este sa faci o clasificare? Parintele Ilie Cleopa cu adevarat clasifica o parte din creaturi drept… pasari, fie ele insecte, mamifere ori pasari propriu-zise, deoarece toate acestea au aripi si zboara! Epoca moderna este un timp in care stiinta exista de dragul stiintei (ori fizica de dragul fizicii, ori chimia de dragul chimiei, si de ce nu, arta de dragul artei). De fapt in domeniul chimic, o parte din elementele prezente in tabelul lui Mendeleev (aproximativ cele cu numarul atomic mai sus de 100) sunt sintetice, nu naturale, iar unele dintre acestea au o „vietuire” de mai putzin de o secunda. Adica alchimistii de acum citeva sute de ani ar fi extrem de fericiti sa vada ca „nu au luptat in zadar”…

Tiparul si vorba care „zboara”

Interesant este ca orice inventie in lumea asta cazuta a deschis un nou drum spre pierzanie. Un  exemplu ar putea fi inventia tipografului de catre Gutenberg, in sinistra epoca a Renasterii, ce a dus la producerea de maculatura scrisa, la o scara nemai-intalnita! Sa ne gandim: omul scria de mana orice avea nevoie, si multiplica invatand in acelasti timp toate cele necesare de la generatiile precedente. Scrierile Sfintilor Parinti, absolut obligatorii si pentru cei care vor urma sa fie, erau copiate si desenate de mana de catre ucenicii traitori in manastiri, iar acesti mucenici avansau duhovniceste ei insisi, prin munca de copiere. Dar acum, prin tiparire, multi avem acces la Comoara Sfintilor Parinti, dar citi dintre noi mai dorim acestea? Pentru ca am devenit insensibili si lenesi…

Dar mai este si o alta concluzie, atunci cind studiem viata oamenilor inainte de inventia tiparului: relatiile dintre noi se bazau mai mult pe cuvantul … vorbit! Adica, vorba NU avea nevoie de martori pentru ca detaliile aranjamentelor orale erau ca si turnate in fier. Cuvantul de onoare era suficient! Dupa inventarea tipografului, se tiparea acel cuvant in mai multe exemplare, si fiecare avea cite unul. La timpul prezent, documentele se multiplica si se falsifica fara rusine, iar tot acum, digitalilzarea „documentelor” arunca in aer chiar si originalul tiparit… Minciuna scrisa a ajuns la rang de „vorba” (invizibila), prabusind intreg esafodajul relatiilor inter-umane. Se mai gandeste oare multa lume ca Dumnezeu e martor la tot ce faptuim?

Usurinta cu care multiplicam minciuni si falsuri a atins un apogeu, dar se pare nimeni nu ar mai fi interesat sa opreasca avalansa aceasta. Acea „vorba zboara, scrisul ramane” („verba volant, scripta manent” in latina) NU este o zicere Ortodoxa, pentru ca Dumnezeu stie tot dar si vrea de la noi sa NE TINEM DE CUVANT! Desigur ca „scrisul ramane”, doar in cazul in care hartia (si toate copiile ei) nu au fost distruse si disputa ajunge la judecata oamenilor, in tribunale.

Fiecare dintre noi poate sa bage in priza tiparnitza de acasa: cu mare usurinta curentul electric si mecanismele „muncesc” si multiplica orice document ori imagine. Cu toate acestea, suntem parca tot mai departe de Dumnezeul nostru, cu toate „facilitatile” de jur-imprejurul nostru. Am inventat aceste unelte noi oamenii, credinciosii Lui Hristos?

Categorii
Știință - bizar
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

13 comentarii

 1. Un economist imi spunea odata ca nu intelege care este rostul matematicii (intamplator sau nu, acesta este domeniul meu de baza).
  Pai tocmai aplicabilitatea in toate domeniile este rostul ei – nici o rosie de la piata nu poti sa cumperi daca nu platesti un pret pe ea, exprimat printr-o insiruire de una sau mai multe cifre …
  Nu poti construi o cladire care sa fie stabila, sa nu se incline (precum turnul din Pisa) si apoi rastoarne daca nu stii niste notiuni elementare de geometrie in spatiu, centru de greutate etc. Nu stii nici macar cum sa faci mortar daca nu cunosti proportia in amestec, dintre nisip si var (in limbaj matematic – fractii, rapoarte si proportii).
  Stiinta in sine nu este nici morala nici imorala. Dar efectul produs depinde de sufletul si intentiile celor care o folosesc. Peste un anumit punct nu mai vorbim de stiinta (pe care eu o inteleg ca stiinta doar daca are aplicabilitate practica), ci de o filosofie inspirata din stiinta (diverse teorii fizico-matematice precum teoria multiversului, a materiei intunecate, a energiei intunecate etc, teoriile big-bang, evolutionista etc).

 2. I+I=II (cifre romane) iar 1 langa 1 = 11. Matematica este regina stiintelor, pe baza ei problemele le putem transforma intr-un limbaj de programare, aplicandu-le in domeniul Informaticii, s-a dezolvoltat noua tehnologie.

  1. George Klein
   In limbajul de programare, sau digital, 1+1=10, nu 11
   Da, 1+1=11 (din articol) se vrea I+I=II
   (si scrie apoi: „glumeam”!)

 3. Multumesc autorului pentru aceasta prezentare clara si usor de inteles!
  Vreau sa amintesc cateva paricularitati ale perioadei in care ne aflam:
  – se finanteaza cercetari aparent stiintifice pentru a contesta crearea lumii de catre Dumnezeu
  – se impaneaza toate domeniile academice, mai mult sau mai putin stiintifice cu teologia hindusa, dintre care cosmogania (un Creator care „poate nici el nu stie” cum a aparut Creatia… – Imnuri Vedice) este foarte „pretuita” nu doar in Universitati ci si la…. ONU, cuib de masoni si vrajmasi ai lui Hristos si la CERN – „culmea” stintei si tehnologiei aplicate (!?!);
  – gandirea umana involueaza prin exacerbarea si disimularea practicilor si viciilor pagane dar si prin tehnologii care „vrajesc” propagndistic, audio-vizual publicul de toate varstele si ocupatiile
  – stiinta evolueaza in ultimele decenii „de dragul stiintei”, demonstrand ceea ce nu se poate demonstra fiindca ajunge la concluzii bazate pe teorii nedemonstrabile, pe credinte
  – stiinta a devenit o forma de „noua religie”, unde individul crede ca gaseste toate raspunsurile si solutiile, inclusiv …. nemurirea – respingand astfel conditia de cadere in pacat, respingand/necrezand ca activitatea sa (stiintifica) nu il va face un dumnezeu pe el insusi.

 4. “Modern science was born out of the experiments of the Platonic alchemists, the astrologers and magicians. The underlying spirit of the new scientific world-view was the spirit of Faustianism, the spirit of magic, which is retained as a definite undertone of contemporary science. The discovery, in fact, of atomic energy would have delighted the Renaissance alchemists very much: they were looking for just such power. The aim of modern science is power over nature. Descartes, who formulated the mechanistic scientific world-view, said that man was to become the master and possessor of nature. It should be noted that this is a religious faith that takes the place of Christian faith.”

  (Rose, in Monk Damascene Christensen, Not of this World: The Life and Teachings of Fr. Seraphim Rose, Forestville, CA: Fr. Seraphim Rose Foundation, 1993, p. 594.)

   1. @petrupetru

    Doamne ajuta! Citatul din pr. Serafim Rose l-am gasit intr-o lucrare a lui Vladimir Moss intitulata „The Scientific Outlook”. Mi s-a parut una dintre (daca nu cea mai) limpede si dreapta intelegere asupra a ceea ce numim astazi fizica, pe care Newton o denumea corect „filosofia naturala”. Desigur ca intre religie si decoperirile stiintelor (ca de exemplu agricultura) nu poate exista un conflict, dar fizica moderna a fost si ramane o filosofie a naturii, iar intre Ortodoxie si filosofie pot si exista nenumarate conflicte.

    Despre corifeii mecanicii cuantice stiam ca au fost „in legatura” cu duhurile Orientului, dar ceea ce imi scapa este legatura lui Newton cu aceleasi duhuri, respectiv faptul ca „Intreaga opera a lui Newton in fizica si calcul a fost luata total din Vede si cartea de calcul Kerala. A fost pur si simplu luata din Vede, unde a fost folosita original pentru a calcula rata schimbarilor in Astronomie si Astrologie cu multe mii de ani inainte de Newton.” Ar fi interesant de aflat detalii si de cercetat mai exact.

    Dupa cum spunea Sfantul Ioan Iacob pe scurt:

    Prin cele ce-a rodit ştiinţa,
    Nesocotindu-l pe Hristos,
    Cu patru mii de ani în urmă
    Pe oameni iarăşi i-a întors.

    Din nou suntem la “Turnul Babel”
    Căci iarăşi ne-am amestecat
    Şi iarăşi nu ne înţelegem,
    În drumul care-am apucat. ……………”

 5. @Cristian D.
  Ei, indienii, pretind ca Newton le-a furat „legile” descoperite cu sute de ani mai inainte:
  https://timesofindia.indiatimes.com/india/a-bid-to-change-history-of-gravity-as-we-know-it/articleshow/62436479.cms
  Iar la Universitatea din Manchester, un „doctor” tot de origine indiana, spune cam acelasi lucru:
  http://postcard.news/omg-manchester-university-confirms-isaac-newton-stole-gravity-theory-hindus/
  De fapt toti acestia (si Newton si „pieile rosii” :-)) sunt mai aproape unii de altii decit cred ei, scaldandu-se in aceleasi dracovenii!

 6. Drumul catre iad e pavat cu ,,intentii bune”.Blandul Einstein a dus prin descoperirile lui stiintifice,de exemplu

  E=mc 2,la cele mai mari catastrofe provocate de puterile

  mondiale,vezi:Hiroshima,Nagasachi,Cernobal,Fuchushima etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.