X

REFERENDUM pentru legalizarea AVORTULUI în Irlanda

Executivul de la Dublin se reunește în această seară pentru a discuta termenii organizării acestui referendum, pentru abolirea celui de-al 8-lea amendament din Constituția irlandeză.

Consultarea publică națională va permite Parlamentului irlandez să adopte o lege prin care se va permite medicilor din spitalele irlandeze să facă avorturi în cazul sarcinilor sub 12 săptămâni.

Al 8-lea amendament a fost adăugat în Constituțua republicii în urma unui referendum din 1983. Acesta recunoaște dreptul egal la viață al fătului și al mamei, în timpul sarcinii, și, practic, interzice întreruperea de sarcină în aproape toate circumstanțele, scrie The Guardian.

Activiștii pro-viață spun că amendamentul creează un factor legal în sistemul de sănătate, chiar și în cazul în care legea irlandeză permite avortul, cum ar fi o sarcină care pune în pericol viața mamei.

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a confirmat că va susține organizarea referendumului în ședința de guvern, la care participă și miniștri dintr-un grup independent cu care este formată coaliția de guvernământ.

Varadkar este de așteptat să anunțe partidele din opoziție despre termenii referendumului, care vor fi redactași de procurorul general, Séamus Woulfe.

Acesta a declarat că el susține schimbarea legii, ceea ce a atras critici din partea unor foști miniștri care sunt nemulțimiți că oficialul s-a pronunțat înainte de a-și spune poziția în fața Parlamentului.

La fel ca populația, și parlamentarii au păreri împărțite pe această problemă. 18 dintre deputații partidului Fine Gael, de guvernământ, (conservator, creștin-democrat) sunt în favoarea unui vot „da”, 4 se opun, iar 28 nu s-au pronunțat.

Cel mai probabil, referendumul va avea loc în luna mai. Această perioadă ar fi preferată de politicieni, pentru că studenții irlandezi vor fi încă în țară, în timp ce în luna iunie, de pildă, ei vor fi plecați în vacanță sau să lucreze în SUA.

Episcopul din Elphin,  Dr Kevin Doran, a susținut, într-o scrisoare adresată bisericilor, duminică, că abolirea celui de-al 8-lea amendament și permiterea avortului în spitalele irlandeze ar deschide calea spre eutanasie în această țară.

„Sunt convins că dacă vom accepta avortul, aceleași argumente vor fi aduse pentru a se justifica eutanasia, să punem capăt vieții celor fragili, bătrâni și cu dizabilități”, a scris el.

Un sondaj de opinie recent arată că 60% dintre cei chestionați se pronunță pentru abolirea celui de-al 8-lea amendament din Constituție, dar numai 51% dintre ei susțin posibilitatea efectuării avortului pentru sarcini de până la 12 săptămâni.

 

Categorii
Avort
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!