X

MASS-MEDIA și propaganda PRO-VACCIN: GRIPA, o nouă amenințare. După SUA si Anglia, în România au fost confirmate…,,zeci” de cazuri

de null

Gripa face ravagii în Anglia şi SUA, o mulţime de oameni murind din cauza acestei boli. În Anglia au decedat 97 de persoane, iar în SUA, 105. Gripa venită din Australia, AH3N2, a făcut victime în Anglia, în special în rîndul copiilor şi bătrînilor nevaccinaţi. În ţara noastră, situaţia nu este alarmantă deocamdată, circulaţia virusurilor gripale fiind scăzută. Sînt însă două tulpini A şi B şi au fost înregistrate deja două decese.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, epidemiologul Adrian Stoica, în judeţul, nostru pînă ieri, nu a fost confirmat prin analizele de laborator nici un caz de gripă, dar asta nu înseamnă că virusurile gripale nu circulă şi la noi.

Sezonul epidemic, pînă la primăvară

„Vaccinul antigripal se află la medicii de familie şi recomandăm populaţiei să se imunizeze. AH3N2 face ravagii în alte ţări, dar nu putem vorbi de o pandemie, fiindcă aceasta presupune epidemie la nivel de două continente. De regulă, OMS confirmă cînd e vorba de pandemie. Studierea virusurilor gripale se face în timpul sezonului rece, iar cercetările stau la baza elaborării vaccinului antigripal pentru următorul sezon din emisfera sudică. Studiile efectuate de specialişti în emisfera sudică stau la baza vaccinului antigripal din sezonul următor din emisfera nordică. În vaccinul antigripal din acest sezon sînt incluse cele două tulpini A şi B“, ne-a precizat Adrian Stoica.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, avînd în vedere evoluţia sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai tîrziu faţă de sezonul din anul anterior, se recomandă continuarea vaccinării antigripale şi în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie. Ministerul Sănătăţii a solicitat, joi, direcţiilor de sănătate publică să intensifice activitatea de vaccinare antigripală a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. „Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătăţii, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sînt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie“, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii. În săptămîna 8 – 14 ianuarie 2018, au fost înregistrate 50 de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. „Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, avînd în vedere evoluţia circulaţiei virusurilor gripale şi posibilitatea ca actualul sezon de gripă  să se prelungească pînă la primăvară“, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Asociaţiei Române de Microbiologie.

Două decese din cauza virusului tip B

Un adolescent de 15 ani, din Sălaj, a decedat din cauza gripei, fiind al doilea caz din acest an, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Băiatul nu era cunoscut cu vreo boală cronică şi era nevaccinat anti-gripal. De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate două decese confirmate cu virus gripal, tip B, faţă de 9 în sezonul precedent, toate cu virus gripal tip A, subtip H3. Miercuri, CNSCBT a anunţat decesul unei femei de 69 de ani, din Bucureşti, înregistrat în prima săptămînă din acest an din cauza virusului gripal, tip B. Ea nu era vaccinată anti-gripal. Simptomele gripei sînt: febră (temperatură peste 38 de grade); dureri de cap; senzaţie de oboseală şi epuizare; tuse uscată, din piept; durere în gît; crampe musculare; lipsa poftei de mîncare; diaree şi crampe stomacale; senzaţie de vertij, ameţeli. La primele simptome, prezentaţi-vă la medic!

Solicitaţi medicului de familie vaccinul gratuit!

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi se recomandă tuturor celor care sînt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mîinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sînt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat peste un milion de doze de vaccin gripal, dublu faţă de anul 2016, astfel încît să asigure vaccinarea unui număr cît mai mare de persoane aflate în grupele de risc. În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sînt imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vîrsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrînii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor OMS şi ECDC.
   I.Ivănoiu

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Categorii
Vaccin
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

  1. E interesant cat mult seamana simptomele de gripa (am amintiri recente) cu cele asociate, de exemplu, cu inhalarea si expunerea la cantitati semnificative de pesticide (asta experimentez in fiecare toamna, pentru ca in zona mea are loc o campanie anuala de spreiere foarte agresiva chiar inainte de sezonul rece) sau cu expunerea intensa sau prelungita la anumite tipuri de zgomote de joasa frecventa, pe care am ajuns sa o cunosc din toamna asta, dupa ce in zona a inceput sa functioneze continuu o instalatie industriala care produce un zgomot de frecventa joasa de intensitate mare.

    In ambele cazuri de expunere am observat cateva simptome pe care le-am avut si in timpul gripei: cresterea temperaturii corpului, dureri de cap, senzatie de greata, senzatia de iritare a cailor respiratorii (pesticide) sau de dureri de amigdale (zgomot de frecventa joasa), dureri si presiune in piept, dificultati de respiratie, tuse uscata, cu severitate si variatii in simptome care tin de cantitatea de pesticide asimilata sau de profilul acustic al zgomotului. In cazul zgomotului de frecventa joasa am mai constatat si vertijul, dificultati in mentinerea echilibrului, oboseala intensa, uneori dureri abdominale, senzatii de palpitatii cardiace, tremuraturi si slabiciune musculara.

    Im ambele cazuri, simptomele pot sa dea impresia de instalare a unei gripe, daca nu e constientizata expunerea la acei factori. In cazul pesticidelor, legatura poate fi facuta mai usor daca sursa e in apropiere (substantele astea au de obicei un miros oribil / e greu sa ratezi hardughia de avion care ti le imprastie in cap si efectele sunt rapide la o expunere intensa), dar zgomotul de joasa frecventa, care sub un anumit prag de intensitate si frecventa nu poate fi de obicei auzit de catre oameni, nu e suspectat decat in momentul in care devine suficient de intens sau contine frecvente audibile (ambele praguri senzoriale difera de la om la om). Atunci e perceput ca un zgomot continuu de tonalitate joasa, pulsat, de la un puls la cateva secunde, la cateva pulsatii pe secunda, un tip de zgomot care de ceva vreme incoace e identificat ca „The Hum”. Si pot sa apara si alte cateva simptome care fac diferentierea diagnosticului si mai usoara: senzatia de presiune, de durere sau chiar de arsura pe timpan, senzatia de vibratii ale corpului si chiar impresia ca vibreaza constructia in care ne aflam, insomniile si cosmarurile.

    Asta nu inseamna ca trebuie exclusa posibilitatea gripei atunci cand apar astfel de simptome. Ideea e ca exista si alti factori care pot sa creeze impresia ca e vorba de o gripa (si care chiar pot pregati terenul pentru manifestarea unei forme agresive de gripa pentru ca in ambele cazuri de care am vorbit imunitatea organismului e afectata).

  2. „se recomandă continuarea vaccinării antigripale şi în luna ianuarie, mai ales pentru categoriile la risc înregistrate la medicii de familie.” – Adică „ăia care au mai făcut”. Important e să iasă la număr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.