X

JO de iarnă 2018: Coreea de Nord și cea de Sud vor să defileze ÎMPREUNĂ

de null
Delegatii Coreei de Nord (stânga) si omologii din Sud (dreapta) îsi stâng mâinile în timpul reuniunii din Panmunjom, 17 ianuarie 2018 Image source: Yonhap via REUTERS

Cu trei zile înaintea unei reuniuni a Comitetului Olimpic Internaţional, cele două Corei s-au apropiat considerabil şi s-au pus de acord asupra unei participări comune istorice. Este vorba de echipele feminine de hochei pe gheaţă care vor evolua împreună sub steagul Coreei reunificate.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Constituirea acestei echipe intercoreene este o premieră în istoria jocurilor olimpice. Antrenorul echipei sud-coreene de hockey feminin şi ziarele conservatoare şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva unei echipe unite de hochei pe motiv că ar putea compromite şansele Coreei de Sud de a urca pe podium, relatează BBC.

Sunt primele discuţii la nivel înalt dintre cele două Corei, după mai bine de doi ani. Întâlnirea negociatorilor a avut loc la Panmunjom – un sat frontalier rămas în istorie după ce în 1953 aici s-a semnat încetarea focului între Nord şi Sud.

Responsabilii au decis şi ca sportivii celor două ţări să defileze împreună atât la ceremonia de deschidere cât şi la cea de închidere, sub un singur drapel – al Coreei reunificate. Echipele au mai defilat împreună la JO de la Sydney din 2000, în 2004 la cele de la Atena şi în 2006 la Torino.

O defilare cu un puternic simbol dat fiind faptul că cele două ţări sunt în continuare, oficial, în război. Conflictul între Nord şi Sud a fost oprit în baza unui armistiţiu, în 1953 şi nu a unui tratat de pace.

Phenianul a propus să trimită o delegaţie de aproximativ 550 de oameni în oraşul sud-coreean Pyeongchang unde se vor desfăşura JO de iarnă, între 9-27 februarie. Este vorba de sportivi, antrenori, personal medical.

Deciziile vor trebuie validate şi de Comitetul Olimpic Internaţional iar hotărârea finală va fi anunţată sâmbătă când, la Lausanne va avea loc o reuniune între Coreea de Nord, Coreea de Sud, Comitetul Olimpic Internaţional şi organizatorii JO de iarnă din acest an pentru a stabili numărul exact de sportivi nord-coreeni autorizaţi să participe la eveniment dar şi modalitatea de participare.

Coreea de Nord a acceptat pe 9 ianuarie să participe la JO de iarnă din 2018 după ce le-a boicotat pe cele din 1988 de la Seoul, primele organizate de Coreea de Sud.

Ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord au determinat o creştere a tensiunilor în jurul JO din acest an.

Satele olimpice se află la doar 80 de km de zona demilitarizată care separă cele două Corei.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button