România a clarificat vineri zvonurile cu privire la un posibil transfer al ambasadei sale la Ierusalim, subliniind că statutul acestui oraș „trebuie să fie stabilit“ printr-un „acord direct“ între israelieni și palestinieni.
Conform unui comunicat al președinției române, această poziție a fost detaliată de către președintele român Klaus Iohannis (foto) în timpul unei conversații telefonice cu premierul israelian Beniamin Netanyahu.
Liderul israelian, care a avut inițiativa apelului, a mulțumit cu această ocazie României pentru votul său de „abținere“, la sfârșitul lunii decembrie, când Adunarea Generală a ONU a condamnat recunoașterea Ierusalimului, de către SUA, drept capitala Israelului.
Conform comunicatului român, Iohannis a precizat că „momentul adoptării“ acestei rezoluții „a fost privit cu reticență“ de București, „ceea ce a motivat decizia de a se abține de la vot“.
Cu toate acestea, „statutul Ierusalimului este o temă centrală a negocierilor de pace și trebuie stabilit în urma unui acord direct între părți“, a amintit Iohannis, reluând opiniile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite și ale UE.
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul adjunct israelian de Externe, Tzipi Hotovely, a declarat că Israelul este în contact cu „cel puțin zece țări“, pentru transferul ambasadelor lor la Ierusalim, în urma anunţului făcut de SUA.
Ea nu a dat nume, dar radioul public israelian, citând surse diplomatice locale, a evocat România printre țările care ar putea lua o astfel de inițiativă.
Președintele Partidului Social Democrat, la putere în România, Liviu Dragnea, a acreditat această ipoteză spunând că ”România ar trebui să ia în considerare în mod serios transferul“ ambasadei sale la Ierusalim, în special din motive de „logistică“.