X

Ultimele zile ale regelui Mihai. Relatări ale măicuțelor ce i-au fost alături

de null
Măicuțele au mers pentru prima dată la reședința Regelui Mihai, de la Lausanne, Elveția, în noiembrie 2016 și au rămas până când ultimul monarh al României și-a dat ultima suflare. Călugărițele care au stat lângă Majestatea Sa asigurau serviciul religios pe lângă Casa Regală .
„A fost dorința Regelui să fie îngrijit de călugărițe. Noi am ajuns acolo, fiind rugate de mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului. Am dat ascultare. Stăteam lângă Majestatea Sa, zi și noapte. Una, ziua și alta, noaptea. Nu îl lăsam singur nicio secundă. În prima parte, Regele a umblat ajutat de un cadru, apoi s-a deplasat tot mai greu, iar la final a fost imobilizat la pat”, a povestit, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, una dintre maicile care l-au îngrijit pe Rege și care nu vrea ca numele său să fie făcut public.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Călugărițele de la Florești au fost alături de Regele Mihai până când acesta a murit.

„Măicuțele noastre i-au aprins lumânarea, cum este obiceiul, atunci când moare cineva. Mai stau acolo până pe data de 20, ca să ajute la rezolvarea tuturor treburilor administrative”, mai spune călugărița, care a stat zi și noapte alături de regele Mihai.

„Domnul României”, ajutat de o echipă complexă

Rolul călugărițelor de la Florești era acela de a sta alături de Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

„Citeam rugăciuni de mai multe ori pe zi, după cum este rânduiala Bisericii, iar Regele ne ruga să citim cu voce tare. Se simțea mai bine când ne auzea că citim. Când am ajuns noi acolo, Regele era într-o stare mai bună. Se plimba prin casă. Era un om foarte educat și foarte religios. Îi plăcea enorm că suntem lângă el”, spune maica stareță.

Regele Mihai era asistat de o echipă de medici, asistenți medicali și infirmieri:

„La ora șase dimineața erau acolo. În fiecare zi era consultat medical și se verifica starea sănătății Majestății Sale. Medicii îi spuneau Domnul României și vorbeau foarte frumos cu el. Știau că a fost regele românilor și îl respectau foarte mult”.

Regele era vizitat la ora șase de un grup de infirmiere, care îl îmbrăcau în costum și cămasă, cu pantofii lustruiți, „așa cum îi șade bine unui rege”, mai spune măicuța. Apoi, la ora nouă, venea o asistentă medicală care îl cântărea și îi lua tensiunea, iar de la ora 12, un grup de medici care fixau tratamentul medical. Seara, alte infirmiere îl pregăteau de somn. Între timp, Regele rămânea în grija călugărițelor care îl ajutau, în prima fază, să umble cu un cadru, iar mai apoi, când a rămas imobilizat la pat, cu tot ce avea nevoie.

„Făceam tot ce se face la căpătâiul unui om bătrân și bolnav”, mai spune călugărița, fără să dea prea multe detalii.

„În ultima seară s-a simțit mai bine”

Ultimele patru luni din viața Regelui Mihai I au fost și cele mai grele.

„Stătea doar în pat în ultimele patru luni. Vorbea cuvinte neînțelese. Existau nopți când nu dormea și atunci îi citeam rugăciuni, iar el asculta. Alteori, ar fi pornit la plimbare și de aceea trebuia să fim acolo cu el, să avem grijă să nu cadă și să se lovească. Când încă mai putea să umble, se folosea de un cadru metalic, dar trebuia să fim lângă el. Alteori, Regele vorbea în franceză cuvinte doar de el știute”, mai spune călugărița.

 Regele românilor suferise și o operație la gât, pentru extirparea unei tumori, undeva prin vara anului 2016. De atunci, vorbea și foarte greu, iar în ultima perioadă, doar prin semne.
„În ultima seară de viață s-a simțit mai bine. Spre dimineață, a început să se simtă foarte rău și au fost chemați medicii, care au instalat un aparat cu care a fost ajutat să respire. Nu a mai durat mult și, în jurul orei 13, a decedat”, ne-a mai spus călugărița.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

13 comentarii

  1. Nu cunosc pe nici una dintre măicuțele de la mănăstirea Tauti, dar personal am participat la câteva slujbe de Sf. Maslu la mănăstirea respectiva de lângă comuna Florești, foarte aproape de Cluj Napoca.
    Nu știam că slujba acestei taine se face și cu preoți greco-catolici…

  2. sa nu creada cineva ca maicile din poza sunt cele de care vb articolul, nu…
    poza e a maicilor de la man ortodoxa din elvetia

  3. Intrebare:

    Daca regele Mihai a avut o traire crestina ortodoxa, atunci de ce pe patul de moarte nu l-a lasat pe nepotul lui, Nicolae, sa-l viziteze?. Aceasta este dovada de “crestinism” profund aratata de el, stiindu-se ca iertarea este unul dintre principiile de baza ale ortodoxiei? Sa nu uitam ca regele vine din familia Hohenzolern de statura masonica, incuscrita cu mai multe familii regale dubioase din Europa.
    Asteptam din partea lui sa-si ceara iertare pentru miile de romani cazuti pe frontul de est, atunci cind la comanda armatei romane se afla maresalul Antonescu iar in fruntea statului se afla chiar el, regele Mihai.

    1. Aha!
      Ce conteaza ca maicutele spun cat de religios ORTODOX se dovedea…
      Tu stii mai bine, asa…. paranormal… ca se “inchina” la doi domni ca provenea dintr-o familie “de statura masonica” ceea ce il condamna pe el la multe rele…, … famiiile regale din Europa iti par dubioase….
      Se vede ca stii putin, incomplet si eronat “pe ici, pe colo, … prin partile esentiale”.
      I-ai multumit ca a adus Transilvania ACASA?
      Poporul voia reintregirea si s-a jertfit pentru a repara furtul Basarabiei iar tu crezi ca s-au dus la moarte inutil; sint mucenici, si-au luat cununile sfinte ascultand de glasul inimii de frate!
      Stii care era pozitia Regelui cand Maresalul Ion Antionescu ordona fara sa asculte de Rege???
      …..
      L-a cantarit pe Nicolae i a inteles ca nu are minimile calitati ca sa faca parte din Casa Regala a Romaniei; citeste valorile umane pe care le avea drept repere de viata Regele si respecta-I rangul si deciziile caci ascultarea de va ajuta sa fii mai bun.

  4. Mă întreb dacă această relatare despre îngrijirea regelui de către maici nu este praf în ochi, în încercarea de înlăturare a dubiilor celor care și-au exprimat suspiciunea că regele a murit de destulă vreme.

      1. Personal, suspectez că relatarea nu e reală. De ce a apărut abia acum, după o tăcere de doi ani, și încă sub anonimat? Și nici nu cred că este prea normal ca niște maici să meargă să îngrijească personal un bărbat mirean.
        „Făceam tot ce se face la căpătâiul unui om bătrân și bolnav”.

    1. “Măicuțele au mers pentru prima dată la reședința Regelui Mihai, de la Lausanne, Elveția, în noiembrie 2016 …”
      2016 a fost acum 1 an.
      Dar, sincer – crezi ca regii, Arhiducii, Principii, Printii si atatia oameni bine informati au facut parada ca niste idioti?
      Crezi ca folosea la ceva?
      Daca da, in afara de temeri si motive imaginare, ai putea sa dai niste motivatii, informatii despre utilitatea si importanta unei astfel de plasmuire, despre consecintele materiale si spirituale care sa-i faca pe atatia sa se “inteleaga” impotriva banuielilor?

      1. „Măicuțele au mers pentru prima dată la reședința Regelui Mihai, de la Lausanne, Elveția, în noiembrie 2016 …” ________________Ce argumente ai că acesta e adevărul? Ți se pare normal ca maici să se ocupe de îngrijirea intimă a unui bărbat mirean. mai alesc că ar fi avut cine să-l îngrijească?
        Ca motivație, consider că ar putea avea legătură cu pregătirea acelei legi prin care casa regală (de fapt, Radu Duda cred că ar fi pricipalul favorizat) să primească anual vreo 50 de milioane de euro (parcă asta era suma) din banii românilor.

  5. Nu vă supărați, de ce ar crede cineva ce spun niște anonime? De unde știm că sunt maici? De unde știm că au fost în preajma regelui în ultima vreme? De ce am lua de bune și adevărate cele spuse de ele?

  6. Regele (Dumnezeu sa-l ierte..) l-a tradat pe Antonescu DAR si Antonescu are pacatele lui ptr care a platit (a Zdrobit singura miscare Ortodoxa/patriotica Legiunea si s a aventurat dincolo de Nistru neurmand exemplul Man
    Mannerheim al Finlandei)
    indiferent cate s au spus despre Mihai ca i evreu (??) ca i papistas (??) eu raman adept al monarhiei din simplu fapt ca forma demoncratica republicana e fiica diavolului.)

  7. @gherghe

    Asa o fi cum spui tu, stiu pe ici pe colo…eronat prin partile esentiale. Bine ca le stii tu pe toate corect. Eu te intreb pe tine: daca era asa de roman verde si nu i-a placut pozitia lui Antonescu, de ce nu a dat lovitura de palat prin 1940 si a mai asteptat 4 ani. Ai auzit tu vreodata ca a luat apararea miscarii legionare in acei patru ani, sau ai auzit tu vreodata vreun discurs al regelui la Europa Libera in care lua apararea partizanilor din munti, singurii romani drepti? Cum tu il iubesti pe rege, eu nu-l iubesc, la fel cum nu iubesc nici gloabele de presedinti ai Romaniei. Il am ca model pe Brincoveanu si-mi ajunge, regele pierzind o mare sansa de a deveni mucenic. Pentru mine regele Mihai este un rege las, un rege care a intors macazul atunci cind i s-a ordonat.
    Cu numele si eu sint ortodox, insa in fapt sint un gunoi.
    I-mi spui sa-i respect rangul de rege caci ascultarea fata de el ma va face mai bun, apai stimabile ascultare incerc sa fac de Dumnezeu, caci daca ar fi dupa logica ta ar trebui sa fac ascultare si dupa regele Carol al doilea si nu stiu daca e de bine. Asa ca treaba asta e foarte relativa. Cit priveste Transilvania, banuiesc ca stii ca in economia politicii europene a inceputului de secol XX, mai marii lumii asa au hoatrit ca e mai bine, sa se dea Romaniei, iar daca acum doresc sa o rupa, o vor rupe, chiar daca vor mai muri 1 000 000 000 de romani sa-si apere tara. Din pacate cred ca te afli intr-o balada emotionala creata de mass media cu un anume scop.
    In ceea ce-l priveste pe Nicolae, ramine cum s-a stabilit, adica maria sa regele nu l-a iertat ( nu mai conteaza pricina) caci Hristos l-a iertat pe tilhar cruce in ultima clipa, gest de care acest minunat rege nu l-a putut face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button