X

MOS CRACIUN nu e despre Craciun. E despre NEW AGE. Istoricul acestei “sarbatori”

de null

Iata ce putem citi la Ce sărbătorim de crăciun ? de Pr. Daniel Terpea, tot de pe blogul fratilor de la Graiul Ortodox:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ce sărbătorim de Crăciun ?

imagesHIYINGZ8

de pr. Daniel Terpea

Astăzi, după două mii de ani, noi ortodocșii credem că de Crăciun, sărbătorim Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, întrupat din Fecioara Maria și care s-a făcut Om. Nașterea Domnului nu o putem confunda în nici un fel, sub nici o formă. Unele persoane care nu gustă din viața duhovnicească creează răspunsuri mitologice, cum ar fi că de Crăciun noi sărbătorim pe moș crăciun, care s-a născut undeva în Europa sau S.U.A. și este cunoscut sub numele sent Nicolas, father Christmas sau în special drept santa Claus(http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus)!

Ca exemplu, potrivit cercetătorilor de la «Centrul Național de Cercetare Științifică» din Franța, cel mai vechi strămoș al lui «moș crăciun» francez, Pere Noel, face parte din mitologia păgână, fiind indentificat cu Gkarkan, fiul lui Bel, zeul celților! În folclorul păgân, Gkarkan era un uriaș dolofan, cu burtă mare și plin de bunătate, care împărțea cadouri copiilor, în timpul solstițiului de iarnă, transportându-le într-un coș imens! 

330px-The_Author_of_'A_Visit_from_St._Nicholas'_-_Clement_C._Moore_crop[1]O altă cercetare a fost a lui Clement Moore care s-a ocupat cu o pasiune obsesivă de miturile și legendele Crăciunului, de la care a împrumutat multe cum ar fi ideea hornului (prin care intră, potrivit tradiției populare, și spiridușii în case!), spiritele care cândva îl însoțeau pe moș crăciun, piticii care îl ajutau la fabricarea cadourilor (toate ființe demonice!), sania zburătoare trasă de opt cerbi zburători etc![1]

Noi nu confundăm  sărbătoarea Crăciunului cu miturile și legendele moșilor de crăciun, care sunt de origine păgână, ba mai mult ortodocșii prin Sfânta Tradiție a Sfinților Părinți, prăznuiesc până astăzi întruparea lui Dumnezeu ca cel mai mare dar spre mântuirea noastră. Un text al Utreniei Nașterii spune: ”O minune! […] Hristos se Naște Slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălțați-vă! Cântați Domnului tot pământul, și cu veselie lăudați-L popoare, că s-a preaslăvit”.[2]

Semnificația Crăciunului Ortodox este aceea că Iisus Hristos Dumnezeu-Omul aimages5Q1L9ZRE împlinit scopul creării omului prin apariția Sa în istorie, adică prin Întruparea și Nașterea Sa. Unirea omului cu Dumnezeu. Scopul Întrupării este îndumnezeirea omului. În stihirea la Nașterea Domnului scrie «Dumnezeu se face Om, ca să-l facă pe Adam dumnezeu». Sfântul Atanasie cel Mare spune: «Acesta S-a întrupat, pentru ca noi să ne îndumnezeim».» Mai mult Sfântul Ioan Gură de Aur zice: «Dumnezeu S-a făcut Om, pentru ca omul să poată deveni dumnezeu. Prin îndumnezeire, firea omului se transfigurează «după har». Omul se face «după har», ceea ce Dumnezeul Treimic este «după fire» (necreat, fără început, nemuritor). Prin urmare, Crăciunul este direct legat de Răstignire și Înviere, dar și de Înălțare și Pogorârea Duhului Sfânt. Hristos-Dumnezeu-Omul trasează drumul pe care este chemat să meargă orice om mântuit, unit cu El. Buna-Vestire și Crăciunul conduc spre Pogorârea Duhului Sfânt, când firea umană este îndumnezeită în Hristos, adică în Trupul lui Hristos. Dacă Crăciunul este Nașterea lui Dumnezeu ca Om, Pogorârea Duhului Sfânt este desăvârșirea omului ca dumnezeu după har. Prin botez noi participăm la Întruparea, Moartea și Învierea lui Hristos, trăim și noi «Crăciunul nostru», reînnoirea noastră.[3] Un alt irmos de la Slujba Utreniei spune așa: ”[…] Hristos- Dumnezeu, tăinuindu-se de puterile cele ce sunt pe pământ și întrupându-Se ne-a înnoit pe noi; că S-a preaslăvit![4]

Deci din semnificația sau înțelesul Crăciunului reiese clar că noi NU sărbătorim pe moș crăciun care ne aduce daruri, ci pe Hristos, care ne aduce mântuirea ca Dar veșnic.

Așadar săniile zburătoare, cerbii, spiritele și piticii, care fabrică cadouri, hornurile, vestimentația roșie, barba albă, școlile de magie și descântecele de la cursurile lui images95YID7TAHerry Potter sunt nesemnificative și fără valoare mântuitoare în raport cu sărbătoarea pe care o trăim din plin în Biserica Ortodoxă. La nașterea lui Hristos a participat și zidirea, care a primit har de la Cuvântul, Fiul Lui Dumnezeu întrupat. Prin cuvântul ”zidire” noi NU înțelegem pe moș crăciun în sanie cu zurgălăi, urmat de spiriduși și vrăjitori care sunt o imaginație, o ficțiune, ci înțelegem real animalele, peștera, ieslea, munții, cerul etc. Icoana Nașterii Domnului arată întreaga creație care primește har de la Hristos. Iar în centrul icoanei se află Hristos, și nu santa Claus, Hristos care este izvorul harului necreat sau al energiei necreate şi din care  se revarsă energia sfinţitoare necreată şi îndumnezeitoare a lui Dumnezeu. La  Naşterea lui Hristos, întreaga zidire a înălţat imnuri Dumnezeului şi Creatorului său. Astfel s-a dovedit faptul că Iisus Hristos este Creatorul a toate câte sunt şi că zidirea este creaţia Lui, pentru că El este Dumnezeu (și nu moș crăciun!).[5]

În concluzie, Mitropolitul Augustin al Florinei zice: ”Crăciunul pe care DumnezeuimagesYGTNG5R7 ne-a învrednicit să-l sărbătorim este începutul și maica tuturor sărbătorilor”. Dacă Hristos nu s-ar fi născut n-am fi avut alte sărbători.[6]

Și astăzi după două mii de ani prăznuirea continuă se bucură îngerii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, dreptul Iosif, păstorii, magii, cerul, steaua, munții, izvoarele și întreaga creație împreună cu noi cei de azi, care cu toții ne bucurăm de întruparea și nașterea domnului nostru Iisus Hristos în vecii vecilor. Amin.

Tuturor românilor le doresc tot binele din lume!

Să fim buni, să fim cuminți, să fim smeriți și evlavioși.

Să avem nașteri de prunci mulți și sfinți, și părinții lor să se sfințească și noi toți să ne sfințim. Să fim sfinți, pentru a putea intra în Împărăția lui Dumnezu.

La mulți și sfinți ani aici pe pământ!

Sărbători fericite!

Doamne ajută!

cititi și

Sărbătoarea Crăciunului… în STIL american!

https://graiulortodox.wordpress.com/2012/12/30/sarbatoarea-craciunului-in-stil-american/

Bibliografie

[1] Cum a pătruns și de ce este promovat atât de mult «Moș Crăciun» de Coca Cola?de K. G. Papadimitrakopoulos,  Ὀρθόδοξος Τύπος, 2. 12. 2011, nr. 1904, p. 4, întraducerea https://graiulortodox.wordpress.com/2011/12/26/91-cum-a-patruns-si-de-ce-este-promovat-atat-de-mult-mos-craciun-de-coca-cola/

[2]   Mineiul pe Decembrie, EIMBOR, București, 2005, p. 437.

[3] Semnificația Crăciunului și neînțelegerea ei de Protoprezbiterul GheorgheMetallinosProfesor Onorific al Universității din Atena Ὀρθόδοξος Τύπος, 30. 12. 2011, nr. 1908, p. 1, 7 în traducerea https://graiulortodox.wordpress.com/2012/01/07/93-semnificatia-craciunului-si-neintelegerea-ei/

[4]   Mineiul pe Decembrie, EIMBOR, București, 2005, p. 437.

[5] Mitropolitul Nafpaktosului, Ierótheos Vlachos, Praznice Împărăteşti, editura Sfintei Mănăstiri a Naşterii Domnului (Pelagia) 2012, p.44 https://graiulortodox.wordpress.com/2012/12/25/nasterea-domnului-de-mitropolitul-nafpaktosului-ierotheos-vlachos/

[6] Ne vorbește Părintele Augustin – volumul V- p. 84

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Pagina anterioară 1 2 3

7 comentarii

  1. scopul final , probabil , este de a deturna sarbatoarea nasterii Domnului in sarbatoarea acestei paiate , Mos Coca Cola ! se pare ca in mare parte au reusit , din ce in ce mai putini serbeaza nasterea Domnului , si din ce in ce mai multi il serbeaza pe Mos Coca Cola !

  2. Practic copiii ar trebui sa primeasca doar odata de Sf Nicolae cadouri si atat daca au fost cuminti buni la suflet si harnici nu de doua ori asa cum multi parinti gresesc din nestiinta.

    Cati dintre romani stiu despre asta?

    Sa il sarbatorim pe Iisus Hristos fiul Lui Dumnezeu si apoi pe Sf Nicolae.

    Nu exista alt dar mai de pret decat sansa de a ajunge iarasi de unde am fost izgoniti adica din Gradina Raiului, Eden.
    Mantuirea sufletului prin Botez, Credinta fapte bune

  3. Nimeni nu obliga pe nimeni sa creada in ceva anume sau sa faca schimbari.Unii oameni insa,mai ales cei care au copii,poate simt nevoia o data pe an sa zambeasca putin si sa se prefaca a crede in Mos-Craciun si renii lui…Nu trebuie sa murdariti cu comentarii negative absolut orice,nu credeti?

  4. Desigur Nasterea Mantuitorului trebuie sa primeze , insa cadourile nu trebuie sa lipseasca , ele reprezinta tamia, aurul si smirna celor trei magi depuse la picioarele pruncului Iisus.

  5. un articol foarte bine documentat, care desi nu e scris din perspectiva crestina, contine multe date, despre subiectul pe care l-ati abordat. Mos Craciun, sau Craciunul este pentru poporul nostru un element stravechi, iar datarile istorice pe care pe avem apar pe la 1.400. Colindele sunt tot atat de stravechi, si reprezinta mostenire de la pagani, dar li s-a dat un alt contint, si nu mai are nimeni nimic cu ele. De fapt mai sunt culte crestine care refuza si colindul…
    http://gandirea.ro/originea-cuvintului-craciun/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button