X

Epidemii de știri false: Chiar a deschis Tokio un restaurant cu specific canibal?

Anunțurile potrivit cărora s-a deschis recent un nou restaurant în Japonia, care servește carne de om, sunt știri false.

Fact Check: Did Tokyo Open the First Human Meat Restaurant?

Fact Check: Did Tokyo Open the First Human Meat Restaurant?Full Report: https://www.snopes.com/tokyo-human-meat-restaurant/?utm_source=fbsnopesvideo

Gepostet von Snopes Video am Montag, 4. Dezember 2017

Afirmație

Un nou restaurant recent deschis în Japonia este primul din lume care oferă legal carne umană spre consum.

Decizie

Fals

Originea Articolului

În noiembrie 2017, mulți utilizatori de Internet au început să întâlnească mai multe versiuni postate despre un articol care a raportat că în orașul Tokio s-a deschis recent un restaurant (care operează sub numele japonez „Fratele comestibil”) care servesc carne umană clienților:

Ambiția și aberația japonezilor au mers atât de departe încât au început să își mănânce propriul vecin. În orașul Tokio (Japonia) a fost inaugurat primul restaurant din lume care oferă carnea umană spre consum, în mod legal.

Un restaurant înfricoșător, denumit „Resoto ototo no shoku ryohin”, care înseamnă în traducere „Fratele comestibil”, și-a deschis porțile atât pentru publicul japonez cât și din întreaga lume, unde oferă clienților săi un meniu variat, în care prețurile variază de la 100 la 1000 de euro, adică meniu cu carne umană, cel mai scump fiind cel de 1193 dolari.

Sursele de știri internaționale au raportat că un turist din Argentina a fost primul client care a mâncat carne umană la „Fratele comestibil”.

Concluziile lui au fost: „Are gust de carne de porc, în acest restaurant gătesc carnea cu condimente, așa că gustul trece neobservat”.

În Japonia, începând cu 2014 a fost aprobată o lege care permite consumul de carne umană, păstrând în mod evident caracteristici cum ar fi nivelul sanitar al acestuia și originea. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că cel puțin 99% din populația lumii nu ar fi de acord cu aceste acte grotești.

Și întrebarea pe care ne-o punem cu toții este: cum obțin carnea?

Oamenii înainte să moară decid să își vândă trupurile în restaurantul special pentru aproximativ 30 de mii de euro sau 35.799 de dolari, acești bani sunt lăsați familiei, ei in mod evident sunt singurii beneficiari rămași.

Doar cei care mor tineri pot semna contractul, în care se angajează că vor respecta o dietă specială, pentru a se asigura că carnea este adecvată pentru consum.

Sunteți dispuși să vă vindeți trupul, care apoi să fie consumat după moartea voastră?

Începutul articolului care trece direct la subiect în mod abrupt, alături de exprimarea într-o limbă engleză stângace trădează faptul că pare sa fie o traducere trunchiată dintr-un text scris în altă limbă. Într-adevăr, sursa articolului a fost o parodie publicată pe 12 iulie 2016 în La Voz Popular, o publicație de satiră de limbă spaniolă.

Articolul fals din La Voz Popular a fost combinat cu elemente dintr-un alt articol din aprilie 2016 – April Fool’s (despre guvernul japonez care aparent a aprobat primul magazin de tăieței de carne umană) și fotografii de recuzită create pentru a promova jocul video zombie Resident Evil 6 (refolosit de la o farsă asemănătoare anterioară) pentru a continua povestea fabricată.

După cum a remarcat site-ul de știri din Mexic, Verne, cu privre la farsa din noiembrie 2017:

Nu există niciun restaurant la marginea orașului Tokio care să servească carne umană, și nici nu există legislație în Japonia care să permită practici canibale. Mai multe agenții media au reprodus aceste informații false în edițiile lor web.

Potrivit acestor știri false, restaurantul este numit „Resu ototo no shokuryohin”, care înseamnă „Fratele comestibil”. De asemenea, se afirmă că în Japonia a fost legal să se mănânce carne umană începând din 2014 și că familiile persoanelor care decid să-și vândă corpul în acest scop pot primi până la 30.000 de euro.

Informația nu are o sursă sigură și este reprodusă din nou și din nou aproape textual. Singura sursă citată în majoritatea publicațiilor este o persoană de origine argentiniană care s-a dus la presupusul restaurant dar care a preferat să nu își dezvăluie identitatea. Și nici măcar nu este ceva nou: în iulie 2016 a apărut în La Voz Popular, un site care, în avizul său juridic, pretinde a fi „un ziar satiric”.

Verne s-a consultat cu un reprezentant al Ambasadei Japoniei din Mexic, care nu știa că aceste informații circulă pe Internet și le descrie ca fiind „complet absurde”. El a negat și faptul că legislația japoneză permite canibalismul.

Categorii
Uncategorized
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!