X

“BISERICA” SUEDEZA schimbă denumirea de GEN a numirii lui DUMNEZEU: Fără chemarea ”EL” sau ”DOMNUL”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Biserica” Suediei îndeamnă clericii săi să folosească un limbaj de gen neutru când se referă la divinitatea supremă.

Religia națională, care este evanghelică-luterană, cere preoților și celorlalți angajați să se abțină din a folosi termene ca ”Domnul” și ”El” în favoarea mai puțin specificului ”Dumnezeu”.

Rugăciunea Domnească, care este numită în mod obișnuit atât în suedeza cât și în engleză ”Tatăl Nostru”, va continua să fie numită ca atare:”Părintele nostru care ești în ceruri”.

„Biserica” Suediei a schimbat manualul cu privire la modul în care trebuie să se desfășoare slujbele și cere clerului să folosească un limbaj de gen neutru. În poză este catedrala Uppsala.

Aceasta este una din multe măsuri luate de confesiunea națională evanghelică-luterană pentru a actualiza manualul vechi de 31 de ani care stabilește modul în care trebuiesc făcute slujbele din punct de vedere al limbajului, al liturghiei, al imnurilor și al altor aspecte.

Cei 251 de membri ai organismului decizional al confesiunii au luat decizia joi, la sfârșitul unei întruniri de opt zile și aceasta va fi pusă în vigoare pe 20 mai de sărbătoarea creștina a Rusaliilor.

O fostă religie de stat, cu sediul în Uppsala, la circa 59 de km la nordul capitalei, are 6,1 milioane de membrii botezați într-o țară cu o populație de 10 milioane.

Începând cu 2014 este condusă de o femeie, Arhiepiscopul Antje Jackelen.

Conducătorul confesiunii: Antje Jackelen a devenit prima femeie arhiepiscop a Suediei și primul arhiepiscop al tării din secolul al XII-lea născut în strainătate.

Jackelen a declarat agenției de știri TT a Suediei că un limbaj mai cuprinzător a fost deja discutat la conferința din 1986.

Jackelen a fost citată de TT spunând: ”De exemplu, din punct de vedere teologic, știm că Dumnezeu este mai presus de determinările noastre de gen. Dumnezeu nu este uman”.

Schimbarea a fost primită cu oarecare critici în Suedia.

Christer Pahlmblad, un profesor asociat de teologie al Universității Sweden’s Lund, a declarat într-un ziar creștin din Danemarca că această măsură ”subminează doctrina Sfintei Treimi și comuniunea cu celelalte confesiuni creștine”.

Tot în același ziar, Kristeligt Dagblad, profesorul a spus că ”chiar nu este inteligent dacă „biserica” Suediei devine cunoscută drept confesiunea care nu respectă moștenirea comună a teologiei”.

 

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

 1. Săracii vorba părintelui Arsenie Boca ăștia or sa se ducă in iad cu Biblia in mâna cu tot cu genurile lor neutre , preoți femei și alte bazaconii care le au pe acolo . Iartă i Doamne ca nu știu ce fac

  1. Vezi ca si Arsenie Boca face trimiteri la ecumenism…vezi picturile de la Draganescu.
   Ce a lasat Arsenie Boca in urma lui este contrar ortodoxiei!
   Mai gandeste-te inainte sa-l citezi.

 2. Pr .Arsenie Boca:Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor !Caderea bisericii prin slujitorii ei.Cozile de topor ale Apusului .Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa ,fie ei :arhierei , preoti de mir , calugari sau mireni ,inapoi la Sfanta Traditie , la Dogmele si Canoanele Sfintilor parinti ale celor sapte sfinte Soboare Ecumenice ,altfel la iad cu arhierei cu tot.Fereasca Dumnezeu!

 3. Una din parerile Parintelui despre ecumenism nu stiu o fi avand si greseli dogmatice daca spuneti dv n am cercetat prea bine lucrarea Parintelui. Multumesc pt sfat

  1. Nu o spun eu..pr Adrian Fageteanu o spune, pr Arsenie Papacioc ….picturile care le-a lasat….
   Este inregistrare cu ” pr Adrian Fageteanu despre Arsenie Boca” , la fel si cu pr Arsenie Papacioc .
   Majoritatea care cred ca Arsenie B. a fost cineva, iti scot in evidenta “minunile” lui…nu pe Hristos…le place spectacolul…iar la Arsenie B. il gasesc din plin.
   Pana la urma fiecare e liber sa creada ce vrea…minuni poate face si vrasmasul, dar numai dreapta credinta nu o poate avea…singura care iti da certitudinea ca esti pe drumul cel bun.
   Ori daca el picteaza catolici in biserica cu aureola ca pe sf ortodosci..inseamna ca a avut o mare problema de dogma.
   Pt un crestin minunea nu trebuie sa fie un criteriu de urmat…ci din contra, respins…asa ne invata sf parinti.
   O minune te poate insela, dar dreapta credinta, nu.
   Dreapta credinta este margaritarul de mare pret pastrat de sf parinti pana in zilele noastre, pe care daca o urmam , sigur nu vom gresi!
   Doamne ajuta.

   1. Si daca parintii citati de dv. aici s-au pripit in judecarea Parintelui Arsenie Boca, atunci cum veti raspunde pentru terfelirea numelui celui pe care-l contestati? O sa dati vina pe Parintii Fageteanu si Papacioc nu? Eu cred ca s-au pripit in judecarea Parintelui Arsenie.

 4. Si daca parintii citati de dv. aici s-au pripit in judecarea Parintelui Arsenie Boca, atunci cum veti raspunde pentru terfelirea numelui celui pe care-l contestati? O sa dati vina pe Parintii Fageteanu si Papacioc nu? Eu cred ca s-au pripit in judecarea Parintelui Arsenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button