X

Din 2020 China introduce SCORUL (rating-ul) de CETĂȚEAN într-un SISTEM NAȚIONAL de EVALUARE. În funcție de mărimea PUNCTAJULUI, persoanei i se acordă DREPTURI și FACILITĂȚI în societate

de null

Începând din 2020, cetățenii chinezi vor fi incluși, obligatoriu, într-un sistem național de rating. Fiecare individ va obține, în funcție de niște criterii stabilite de stat, un scor de cetățean, care îi va permite să aibă acces la anumite servicii sau, dimpotrivă, îi va interzice anumite drepturi, dacă scorul său este prea mic sau nesatisfăcător.

Deocamdată, Sistemul de Credite Sociale funcționează pe bază de voluntariat, însă câteva milioane de oameni s-au înscris deja, de bună voie, în programul-pilot.

Firmele chineze care au patentat algoritmul le oferă beneficii, în funcție de ratingul obținut, celor care s-au înscris în schema gigantică de monitorizare și supraveghere concepută de Guvern.

Aceștia pot obține, de pildă, împrumuturi bancare pe care să le foloseasă strict pentru cumpărături pe site-ul Alibaba, călătorii în Singapore și altele asemenea.

Dar mirajul cel mai vânat este că un scor social mare duce la obținerea unui punctaj mai mare pe echivalentul chinezesc al Twitter-ului, care se numește Weibo, precum și pe cel mai vizibil site de matrimoniale din China, Baihe. Iar asta poate afecta șansele oricui de a obține o întâlnire ori un partener pentru căsătorie.

Sistemul implementat până acum − care te duce cu gândul la un episod al serialului Black Mirror − îi aparține firmei Sesame Credit.

Potrivit revistei Wired, acest sistem este „o versiune gamificată a metodelor de supraveghere ale Partidului Comunist”.

Sesame Credit este o companie condusă de Ant Financial Services Group (AFSG), care e afiliată gigantului Alibaba. AFSG vinde asigurări și oferă împrumuturi către firme mici și mijlocii și, de asemenea, deține AliPay, un fe de PayPal, un buzunar online din care oricine poate plăti restaurantul, taxiul, taxele de școlarizare, bilete la cinema ș.a.m.d..

Sesame Credit a semnat un parteneriat cu concurentul Uber din China − Didi Chuxing − și cu cel mai mare site de matrimoniale din țară, Baihe. Cantitatea de date pe care o prelucrează deja este incredibilă.

„E o metodă foarte abilă de a impune conformismul și stabilitatea, care nu se mai bazează pe frică, ci, ca în jocurile video, pe dorința userului de a-și îmbunătăți scorul personal, fiindcă obține anumite beneficii. Guvernul încearcă să obțină o schimbare de mentalitate: obediența prin joc”. (Sursa: Wired)Cum funcționează sistemul de rating social

Sesame Credit acordă fiecărui cetățean între 350 și 950 de puncte, în funcție de notele obținute pe cinci paliere.

Primul criteriu este istoricul datoriilor: cetățeanul își plătește la timp factura la curent sau la telefon?

Al doilea criteriu este capacitatea de a duce la îndeplinire sarcinile și obligațiile care îi revin.

Al treilea listează informații personale.

Al patrulea evaluează preferințe și comportamente: cumpărăturile în mediul online sau folosind cardul de credit sunt convertite în trăsături de caracter.

Dacă cineva se joacă pe calculator 10 ore pe zi, va fi considerat leneș. Dacă cumpără frecvent scutece, probabil că este părinte, iar asta înseamnă un caracter mai responsabil.

Al cincilea criteriu de evaluare îl reprezintă relațiile interpersonale.

Contează cine îți sunt prietenii, ce fel de mesaje postezi online, dar și ce fel de mesaje postează prietenii tăi. Dacă apreciezi activitatea guvernului sau performanțele economiei țării, obții puncte în plus.

Ratingul personal îți este afectat, de pildă, dacă prietenii tăi din online postează mesaje negative.

„Să ne imaginăm o lume în care activitățile cotidiene sunt în permanență monitorizate și evaluate: ce cumpărăm din magazine și din online, unde ne aflăm la un anumit moment al zilei, cine sunt prietenii noștri și cum interacționăm cu ei, cât timp petrecem uitându-ne la conținut filmat sau jucându-ne jocuri video, ce facturi plătim și ce taxe lăsăm neplătite.

Nu e greu să ne imaginăm asta, fiindcă o mare parte din această contra-utopie se întâmplă deja, grație activității derulate de mamuți precum Google, Facebook sau Instagram.

Dar acum să ne închipuim un sistem în care toate aceste comportamente ale noastre sunt analizate și evaluate fie ca pozitive, fie ca negative, în conformitate cu reguli stabilite de guvern.

În funcție de asta, fiecare individ ar obține un Scor de Cetățean. Acesta le-ar spune tuturor celor interesați de persoana ta − de la angajatori la bănci care ar trebui să decidă dacă te creditează sau nu, la grădinițe care să îți accepte sau nu copiii și la persoane care să accepte sau nu invitația ta la cină − dacă ești sau nu de încredere”. (Sursa: Wired)

Deocamdată, reprezentanții companiei Sesame Credit spun că nimeni nu este penalizat direct pentru că nu ar fi de încredere. Dar sistemul este gândit să trieze cetățenii care înregistrează scoruri mai mici: aceștia nu vor mai putea închiria mașini sau împrumuta bani.

După 2020, când înregistrarea în Sistemul de Credite Sociale va deveni obligatorie, sancțiunile se vor înmulți. Persoanele cu rating mic vor avea o viteză a internetului mai mică, restricții de a călători sau de a intra în unele restaurante, cluburi sau terenuri de golf. Li se va putea interzice chiar plecarea în străinătate.

Cetățenii cu scor mic nu vor putea să se angajeze în anumite domenii, de pildă în administrație, presă sau justiție, unde cinstea este, evident, absolut necesară.

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Big brotherExterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

7 comentarii

  1. ” Dacă apreciezi activitatea guvernului sau performanțele economiei țării, obții puncte în plus. ” – asta-i cea mai tare ( și mai haioasă ) condiție impusă de Partidul Comunist Chinez.

  2. Persoanele încadrate cu normă parțială care au salariul sub 665 de lei vor fi nevoite de anul viitor să vină cu bani de acasă în loc să câștige. Această anomalie are loc din cauza faptului că Guvernul Tudose a adoptat o ordonanță de urgență prin care obligă angajatorii să achite contribuțiile sociale la nivelul salariului minim brut pentru salariații care prestează muncă part-time.

    „Pentru orice contract parțial cu suma mai mică de 665 lei, vii cu bani la angajator. (Salariul minim 1.900 x 35%). De la 666 în sus, iei și tu un bănuț”, susține consultantul fiscal Adrian Bența.

    https://www.cotidianul.ro/la-un-salariul-mai-mic-de-666-de-lei-se-vine-cu-bani-de-acasa/

    Iar isi marcheaza teritoriul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.