Un batran de 92 de ani din judetul Botosani a fost trimis in judecata pentru inselaciune, iar procurorii i-au pus sechestru pe casa si pe pamant, pentru un prejudiciu de aproximativ 20.000 de lei.
Ca veteran de razboi, Vasile Curecheriu are dreptul la calatorii gratuite cu trenul, cu insotitori, iar potrivit anchetatorilor el mergea in gara si se oferea, contra-cost, sa ii ia cu el pe cei care mergeau spre Bucuresti.
Batranul spune insa ca a facut totul pentru ca o ducea foarte greu din pensia foarte mica.
Ca veteran de razboi, Vasile Curecheriu primeste anual 12 tichete gratuite de calatorie pe calea ferata pentru el si 12 pentru insotitori. Anchetatorii sustin ca pe langa acestea, batranul mai cumpara si altele, la negru, apoi mergea in gara si cauta tineri care erau dispusi sa ii fie insotitori pe ruta Botosani – Bucuresti.
Teoretic, acestia calatoreau gratis, alaturi de el. Insa, la finalul calatoriei, ii plateau pensionarului 40 sau 50 de lei, adica mai putin de jumatate din biletul care costa 120 de lei.
„Ocupatia lui este pensionar si, mai nou, colindator prin tara cu trenul. Am inteles din procesele-verbale care mai ajung pe la noi ca foloseste bilete de veteran pentru a calatori si transporta unii tineri de pe urma carora scoate un pic de profit”, spune Marcel Marcu, primarul comunei Lunca, unde locuieste batranul.
Ancheta politistilor a inceput in urma cu doi ani. Acestia au stabilit ca intr-o perioada de sapte luni, in 2015, barbatul a folosit peste 200 de bilete pe ruta Botosani – Bucuresti. Adica, aproape un bilet pe zi.
„Am umblat pe tren vreo doi ani. Duceam oameni pana la Bucuresti si eu veneam inapoi si luam si eu ceva parale, 400-500 de franci. Cam atat. M-au gasit doi controlori civili si m-au trimis in judecata. (…)
Cu mancarea, asa, ma mai descurc eu, incet-incet. Dar na’, ce sa fac? E si o luna de zile in care trebuie sa cumpar de mancare. Daca vrea statul sa ia bunurile, sa le ia. Dar pe mine m-au luat degeaba”, spune batranul.
Se ştie că in Vechiul Testament cetătile Sodoma şi Gomora au fost distruse de Dumnezeu pt fărădelegile comise. Dar in alte scrieri se spune că ar fi fost 5 cetăti care formau statul Pentapolis. Şi atunci ca şi acum fărădelegile comise seamănă izbitor.
Sistemul genereaza infractionalitatea.
Daca veteranul avea o pensie decenta, nu era pus in situatia de a recurge la astfel de modalitati de a-si castiga existenta.
In plus, sistemul dovedeste inca o data ca este antisocial: casa si pamantul omului, intr-o societate corecta si umana in acelasi timp, nu ar trebui sa faca vreodata obiectul sechestrului. In aceeasi ordine de idei, ar trebui sa existe legi care sa interzica garantarea imprumuturilor cu acest tip de bunuri.
Impozitarea locuintei si a pamantului este una imorala si talhareasca. Dar acesta este instrumentul neobolsevicilor de a aboli proprietatea privata: vor creste impozitarea pamantului si a locuintelor, pana oamenii le vor ceda de buna voie. Deposedarea nu se mai face cu baioneta.
La noi in tara, furnizorii de servicii, conditioneaza semnarea unui contract de existenta unui act de proprietate in genere locuinta. Oare cum procedeaza acestia, in tarile „civilizate” unde majoritatea populatiei locuieste in chirie?
Completare: batranul nu a comis o infractiune, deoarece cadrul legal a permis acest tip de comportament.
Batranul s-a folosit de aceasta portita.
Singurul lucru care poate constitui infractiune ar fi obtinerea de venituri nedeclarate, fapta legitima si discutabila in cazul batranului, in contextul in care statul comite infractiunea de genocid prin cadrul legislativ ce determina un nivel subzistential de remunerare al populatiei, desi Romania este tara comunitara de 10 ani.
Cosul zilnic este aliniat tarilor din spatiul comunitar, mai putin remunerarea.
Cam asta este ,,răsplată” așa ziselor autorități către cei ce și-au vărsat sângele și și-au riscat viața, la care autorități se îmbuiba din plin de bunurile aparate cu sange și pe care le dau mica străinilor, în schimb torționari și vânzători de neam și de țară sunt răsplătiți cu pensii regesti