X

DOCUMENTUL care atestă AUTENTICITATEA Sfintelor Moaște ale Sfintei Parascheva

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Indubitabil, cel mai important “document” este însuși trupul plin de harul Duhului Sfânt al Cuvioasei, dar există și un hrisov privind trasferul sfintelor moaşte la Iași în 1641, în perioada în care la cârma Moldovei se afla Vasile Lupu.  Odată cu racla, din capitala Imperiului Otoman a fost trimis la Iaşi şi acest document semnat de către Partenie, patriarhul Constantinopolului.
Hrisovul este păstrat la Academia Română și constituie cea mai importantă garanţie a autenticităţii faptului că sfintele moaște sunt ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Textul în limba greacă al Tomosului original al Patriarhei Ecumenice vorbește despre datoriile Patriarhiei Ecumenice și condițiile puse de domnitorul Vasile Lupu și conține semnăturile sinodalilor de la acea vreme și se află în vol. Documente privitoare la Istoria Românilor, volumul XIV al colecţiei Hurmuzaki.

Sfintele moaște ale Sfintei Parascheva sunt învelite într-un veşmânt de culoare roşie, care nu se dă jos niciodată. Pe veşmânt se află un sigiliu, scris de Mitropolitul Varlaam:

„Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva“.

Aducerea Sf. Moaște la Iași

După căderea Constantinopolului sub turci (1453) pentru Patriarhia Ecumenică începe o perioadă foarte dificilă. Popoarele ortodoxe din Balcani sunt sub stăpânirea turcilor, plătind tributuri mari.
Datoriile Patriarhiei cresc necontenit.
În această perioadă, în Moldova domnește Vasile Lupu (1634-1653). În cursul domniei lui, Biserica Ortodoxăde aici a ajuns la o mare strălucire.
Așa cum făcuseră și înaintașii săi, Vasile Lupu a ajutat Sfintele Locuri, achitând datoriile Patriarhiei de Ierusalim. De asemenea, a achitat și datoriile Patriarhiei Ecumenice, în mai multe rânduri.
În luna mai 1641 Patriarhul Partenie al Constantinopolului împreunăcu membrii Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice semnau un act de mulțumire către Vasile Lupu pentru ajutorul acordat până atunci, hotărând ca moaștele Sfintei Parascheva să-i fie date în semn de mulțumire față de dânsul și de sfințirea țării lui.
Partenie cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop al Constantinopolului, Roma cea Nouă, și Patriarh Ecumenic.
(…) Pentru binefacerile și făgăduielile făcute de bunăvoia lui, cu îndemnul lui Dumnezeu, ale prea strălucitului și prea cucernicului Domn aceluia, Smerenia Noastră împreună cu Sfântul Sinod cel desăvârșit din jurul Nostru, (…)negăsind nimic altceva vrednic și cuviincios pentru a mulțumi acelui prea cucernic și întru toate prea ortodox Domn ca semn de mulțumire față de dânsul și de sfințirea țării lui,(…)” decât a se da Sfintele Moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea Nouă(…).
De aici se înțelege că până în luna mai 1641 Vasile Lupu plătise o mare parte din datoriile Patriarhiei și că promite să achite în continuare restul.
În biblioteca Sfântului Mormânt din Constantinopol se păstrează mai multe documente relative la momentul aducerii sfintelor moaște:
a) Tomul sinodicesc și patriarhicesc, menționat mai sus, în care sunt amintite și condițiile lui Vasile Lupu;
b) Originalul hrisovului lui Vasile Lupu din 20 august 1641 în care se vorbește despre datoriile Patriarhiei Ecumenice și condițiile puse de domnitor Patriarhiei pentru ca și în continuare să o poată ajuta (ierarhii moldoveni să nu mai plătească dări pentru fiecare credincios scaunului ecumenic, să fie pomeniți morții și viii pe care îi va indica Vasile Lupu în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Ecumenice etc.);
c) Alte acte domnești și patriarhicești referitoare la achitarea datoriilor Patriarhiei Ecumenice de către domnitorul moldovean.
Conform Stelian Metzulescu, Vasile Lupu a primit permisiunea de a lua moaștele de la sultanul Murad al IV-lea (1622-1640). Darurile date de el pentru transportarea acestora până la Iași au fost primite de sultanul Ibrahim I (1640-1648).
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași în 13 iunie 1641, însoțite de trei ierarhi greci, de un Kapugi-Bașa și ostași. Până la Galați au venit cu o corabie. La Iași au fost întâmpinate de Vasile Lupu și familia sa, de Mitropolitul Varlaam, de alți episcopi moldoveni, de stareți, preoți și mulți credincioși.
Sfintele moaște au fost așezate în biserica Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button