X

Sinodul BOR a ales NOUL EPISCOP de HUȘI: Ignatie Mureșeanul, vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a ales astăzi noul episcop al Episcopiei Huşilor, prelatul care îi va urma în scaun lui Corneliu Bârlădeanu, episcopul retras din funcţie după ce a provocat cel mai mare scandal sexual din BOR.

Şedinţa Sinodului BOR s-a desfăşurat la Patriarhia Română, sub preşedinţia patriarhului Daniel.

Candidaţii propuşi de către Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei şi Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi stareţ al Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

”Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei,ca Episcop al Huşilor, cu un număr de 39 din 48 de voturi valid exprimate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Cine este noul episcop

Ignatie Mureşeanul (41 ani) este în prezent Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, dar este originar din Topliţa, judeţul Harghita. A absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În 2001 a fost hirotonit diacon şi apoi preot la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. A urmat studii doctorale la Atena, ca bursier al Sfântului Sinod al Greciei şi al YKY (Idrima Kratikon Ipotrofion), având în pregătire teza de doctorat cu tema: Contribuţia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreştin, în 2011 obţinând titlul de doctor în teologie la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian”, Bucureşti.

În 2008 a fost tuns în monahism de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, la Mănăstirea Sfânta Treime, Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, în acelaşi an fiind hirotesit protosinghel.

În 2011 a fost hirotesit arhimandrit la Mănăstirea Afteia, judeţul Alba şi în acelaşi an este ales Arhiereu-vicar pentru Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titlul de Mureşanul. În decembrie 2011 este hirotonit episcop în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Rafail” din Paris.

Este autorul de lucrări ştiinţifice, publicistice, traduceri de studii teologice etc. Începând cu anul 2004 şi până în 2011 a fost asistent universitar şi mai apoi lector titular pentru catedra de Patrologie şi literatură patristică şi Limba elină la Facultatea de Teologice Ortodoxă din Alba Iulia.

Cum a rămas Episcopia din Huşi fără episcop

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu, şi-a anunţat retragerea din funcţie pe 18 august, în urma presiunilor membrilor Sfântului Sinod, survenite pe fondul scandalului sexual ce îl avea în centrul atenţiei pe fostul prelat de la Huşi încă din luna iulie.

Corneliu Bârlădeanu a ajuns în atenţia Sfântului Sinod al BOR abia după ce în spaţiul public a apărut înregistrarea video în care se presupune că înaltul prelat ar întreţine relaţii sexuale cu un alt bărbat îmbrăcat în sutană, un fost elev al Seminarului Teologic Huşi, actualmente preot.

Filmarea a circulat ani la rând printre preoţii din Vaslui, însă a ajuns publică, în forma cenzurată, după ce episcopul Corneliu nu a mai făcut faţă şantajului la care era supus de preoţi şi a depus plângere la DNA. Trei preoţi, printre care şi arhimandritul Episcopiei Huşilor, Sebastian Jitaru, au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi de şantaj. Surse judiciare au precizat că în urma percheziţiilor la preoţii incriminaţi au fost descoperite opt înregistrări compromiţătoare cu episcopul Corneliu.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

27 comentarii

 1. daca luam in considerare teza de doctorat cu tema: Contribuţia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreştin, este clar un ecumenist, crezandu-se un ecumenist “bun”
  Stiu ca avea evlavie fata de Parintele Justin Parvu pe care il vizita adesea cand venea acasa la el, in Toplita. Sfantul Parinte Justin sa-i dea curajul de a marturisi impotriva ecumenismului.

 2. Țări ca Spania și Portugalia sunt majoritar catolice. Când trăiești mai mult timp printre catolici și ești nevoit să te întîlnești mai des cu ei, să slujești în altarele lor, să ai relații mai strânse cu ei, și, uneori, cine știe, chiar să te rogi împreună cu ei, și/sau să asiști la slujbele lor, și/sau ei la cele ortodoxe, și, uneori, Doamne ferește, să mai slujești și cu ei anumite slujbe, că, de, ai „obligații”, atunci condițiile ecumenismului sunt gata îndeplinite. În aceste circumstanțe nu poți să le spui catolicilor că sunt eretici, și să-i convingi frumos să vină la ortodoxie, singura credință mântuitoare, că-i jignești. Și asta se întâmplă deoarece mulți ortodocși, preoți, ierarhi și mireni deopotrivă, cred că și alți „creștini” se mântuiesc, fie că sunt ei catolici, protestanți de toate felurile, copți și poate chiar neoprotestanți, adică sectari. Un ierarh cu experiență occidentală e mai bun la implementarea ecumenismului în ograda ortodoxă care este mai înapoiată, și cu inerție mai mare la schimbările oficializate anul trecut la Kolimbari.

 3. Este totusi de remarcat scorul obtinut. Este clar ca Nichifor nu a avut voturi din afara Mitropolia Moldovei ceea ce spune multe. Cu toate ca Horia s-a “evidentiat” prin prigoana marturisitorilor impotriva sinodului cretan uite ca ceilalti episcopi nu au apreciat ravna lui ba chiar am putea spune ca s-au ferit de el. Asa ca trebuie privita cu mai multa indulgenta alegerea Ps Ignatie.

  Iar ceea ce spune Redactor mai sus este de bine. Sf Parinte Justin sa-i ajute in marturisirea Adevarului si sa-i dea putere de a merge pe calea Sfintilor Parinti.

  1. Glumesti, desigur.
   “Cine vrea sa-mi urmeze….”
   Daca te referi la distractii si la dorinta de imbogatire, cred ca uiti ca e vorba de un Episcop ortodox, nu de un salariat de firma detasat temporar pentru treburi comune.
   Daca nu esti in stare sa rezisti “provocarilor” ori te lepezi de credinta ori iti stapanesti poftele.
   Inclin sa cred ca a adoptat a doua varianta – infrangerea chiar a vointei, dupa cum ne spunea Parintele Arsenie Papacioc metaforic, sa infrangi pe Dumnezeu prin refuzul satisfacerii propriilor pofte, patimi, …
   …. si eu sint de peste 10 ani in alta tara si vad ca se poate pastra calea corecta, dreapta – cu alunecari, ca sint pacatos… – insa am putut sa spun ereticilor cu care am mai discutat…. ca au timp sa se indrepte.
   Stii ca nu avem caderea si incuviintare sa predicam dar putem discuta despre unele aspecte ale “parerilor” insusite prin credinta.
   Daca iti este rusine sa ti se vada crucea la gat sau sa-ti faci cruce cand pleci cu masina ori pleci de-acasa, pe jos…. probabil ca esti in suferinta – nu pentru ca ceilalti ti-ar face ceva, ci pentru ca tu te-ai rusina de credinta ta.
   …..
   Poate ca ar fi mai bine sa detaliezi sau sa exemplifici provocari (mai “rasarite”) dintre cele la care te-ai gandit sau chiar le cunosti!?!…

   1. “infrangerea chiar a vointei, dupa cum ne spunea Parintele Arsenie Papacioc metaforic, sa infrangi pe Dumnezeu prin refuzul satisfacerii propriilor pofte, patimi, …”
    Vezi ca faci o greseala mare. Din ce spui tu s-ar intelege ca Dumnezeu ne aduce ispitele poftelor… ceea ce ar fi o hula. Ai vazut ce spune Sfantul Apostol Iacov in epistola lui: “Nimeni sa nu zica, atunci cand este ispitit: De la Dumnezeu sint ispitit, pentru ca Dumnezeu nu este ispitit de rele si El insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit cand este tras si momit de insasi pofta sa.” (Iacov 1, 13-14)
    Intelesul acelui cuvant al Parintelui Arsenie este altul: Dumnezeu l-a facut pe om dotat cu vointa (si cu alte insusiri), iar monahul se lupta sa-si infranga mecanismul propriei vointe. Marimea randuielii monahicesti nu sta numai in faptul ca monahul se lupta cu poftele, pentru ca astaeste chemat sa faca si mireanul. Dar monahul trebuie sa-si infranga vointa chiar si in privinta lucrurilor bune: el nu face nimic fara binecuvantarea superiorului. Tu vrei sa citesti o carte buna a Sfintilor Parinti, sau sa mergi intr-un anumit loc la slujba, sa zicem. Monahul insa a fagaduit ca-si va taia voia. Prin urmare, el va face numai ceea ce il pune superiorul sa faca, atata timp cat nu este vorba de vreun pacat.
    Acuma gandeste-te la ce lucruri ar putea visa un mirean sa faca (am sa studiez domeniul x, ma apuc sa invat muzica sa cant la Sfanta Biserica, ma mut in cutare loc ca e aerul mai bun, etc). Toate lucrurile de felul acesta sunt straine pentru monah. Singura lui grija este sa-l slujeasca pe Dumnezeu, dar si aceasta in felul in care il pune staretul.
    ——-
    Despre Preasfintitul Ignatie as zice sa nu va grabiti prea tare sa-l acuzati ca este ecumenist. Am auzit fragmente dintr-o conferinta pe care a tinut-o Preasfintia lui, si chiar am asistat in Romania la o slujba unde a slujit si el. Pot sa va spun ca mi s-a parut un om cu o viata interioara foarte dezvoltata, un om atent la subtilitatile vietii duhovnicesti, cu multa cumpanire asupra lucrurilor. Ceea ce e un lucru de mirare la un om inca tanar (sper sa nu citeasca aceste comentarii si sa se supere pe mine ca il laud). Aceste lucruri se vedeau atat din ceea ce a spus in cuvantul de invatatura, dar si din felul cum canta. El nu se preocupa sa faca ceva complex, el construia structuri simple, minimaliste chiar, dar corecte mi s-au parut (nu am pretentia ca ma pricep la muzica sau ca am ureche, va zic numai ce am remarcat atunci). Asta arata un om al esentelor, al puritatii estetice si intelectuale. Vedeti si faptul ca a facut doctoratul in teologie la greci.
    A zis cineva aici ca PS a ajuns episcop ca a dat mai multi bani. Eu ii spun ca daca l-ar fi auzit pe PS in conferinta cum vorbeste si cum pune problema, i s-ar face rusine ca a putut spune asa ceva.
    Privitor la ecumenism, faptul ca a facut studii in strainatate si ca a facut o teza de doctorat cu tema respectiva nu sunt dovezi concludente ca este din tabara ecumenistilor. Apoi, vedeti ca a studiat la Atena, nu in Occident. Voi plecati de la prezumtia (din cauza problemelor actuale cu erezia ecumenismului) ca toti cei hirotoniti ierarhi acuma sunt ecumenisti sau masoni. Daunazi l-au hirotonit episcop pe PS Damaschin Dorneanul. El ce ecumenist este ? Ca nici nu a iesit din tara, din ce am vazut in cv-ul oficial al preasfintiei sale. Dar ce sa spunem de PS Macarie al Europei de Nord ? Cine poate sa creada ca preasfintia sa ar fi ecumenist, sau mason ? A semnat documentul 6 in Creta, dar ati vazut ca dupa aceea a iesit in public si a zis ca e un document cu probleme. Toti cei 3 episcopi sunt oameni tineri, in jurul a 40 de ani.
    Asa ca nu stampilati voi imediat. E bine sa fim vigilenti, dar sa fim si cu discernamant.
    Si preasfintitii Macarie si Damaschin par oameni de mare isprava: PS Macarie pare a fi toba de carte, iar PS Damaschin este si el foarte intelept, desi are numai 36 de ani. Faptul ca Sfantul Sinod promoveaza oameni tineri si foarte capabili vine in contradictie cu teza care circula prin randurile voastre, cum ca ecumenismul s-a instapanit in Sfantul SInod. Eu nu m-a grabi prea mult.
    Bineinteles, in caz ca PS Ignatie este mason, tot ce am zis despre el nu mai are greutate. Mai bine sa fii om simplu, dar curat, decat cu mintea ascutita, dar mason. Pe masoni n-o sa-i ajute cu nimic inaintea lui Dumnezeu daca au mintea ascutita, sunt cultivati etc, cata vreme stau in masonerie.
    —–
    Dar mai presus decat toti este Dumnezeu. Despre masonerie, ecumenisti, sionisti, talmudisti, satanisti nu va ingrijorati prea tare, ca nu misca nimic fara stirea lui Dumnezeu. Parintele Paisie a spus ca toti cei ce lupta impotriva ortodoxiei se vor distruge. Fiind intunecati la minte de lucrarile dracesti respective, se vor incurca si se vor distruge unii pe altii. Ba inca Parintele Gavriil din Sfantul Munte (un parinte contemporan, ucenic al Parintelui Paisie – l-au intrebat unii ce stareti mari a cunoscut, si sfintia sa a zis: iertati-ma, nu am cunoscut decat doi stareti: cel la care am fost inainte, si Parintele Paisie la care am stat cativa ani) a zis ca nici iadul nu-i va primi pe acei oameni. A zis ca Dumnezeu va face un iad special, unde vor ajunge toti cei ce lupta impotriva ortodoxiei si impotriva omului.
    Aceste lucruri care le vedem azi in lume se pretrec din cauza oamenilor, pentru ca prin pacatele lor dau din ce in ce mai multa putere lui Antihrist si slugilor lui. Parintii au zis ca (in special prin televizor) antihrist va lucra in asa fel ca oamenii sa se judece si sa se acuze din ce in ce mai mult unii pe altii, sa fie discordie intre frati. antihrist se hraneste din judecarea aproapelui. Prin extensie, se hraneste din pacatele facute de oameni. Adica oamenii, prin pacatele lor, intuneca din ce in ce mai mult atmosfera duhovniceasca pe pamant, in asa fel incat antihristului si slugilor lui le este din ce in ce mai usor sa opereze pe fata pamantului.
    Deci sa incercam oamenii sa ne pazim curati inaintea lui Dumnezeu, si n-o a mai aibe putere antihrist sa lucreze.

 4. L-am întâlnit anul trecut la SF Biserica SF Nicolae din Castellon, de Crăciun, la un concert de colinde. Am fost plăcut surprinsă sa văd ca a ignorat complet preoții catolici invitați la eveniment, s-a asezat cât mai departe de ei, iar când a vorbit la microfon nu le-a adresat nici o “plecăciune”, nimic….Poate a fost doar o impresie a mea, dar sa dea Bunul Dumnezeu sa nu aibă acea “dragoste frățească”, tipica a preoților noștri din străinătate.

 5. Poate ne spui tu, cu numele Cristian, care sunt “provocarile”, ca noi suntem mai inapoiati si mai simpli in gandire si fapta. Ne vei spune oare ca ar fi trebuit sa spuna sus si tare, atat ortodocsilor cat si catolicilor ca doar Ortodoxia e mantuitoare?

 6. L-ati cunoscut de îl judecati? Ati ascultat predicile lui? La hramul Bisericii Sfânta Parascheva Plymouth din 2015 în jur de 30 de copii s-au adunat în jurul lui în timpul predicii (în genunchi, pe jos) fără să îi fi trimis cineva după 3-4 ore de stat în frig. Este ortodox este român si iubește acest lucru.
  Vrednic este!

  1. Cristinel,
   Tu stii ce e aia munca?
   Ti-a furat tie ceva? Ai vazut tu astfel de fapte la Prea Sfintia Sa?
   Cand afirmi ca e “hot” deja l-ai judecat, desi o faci pe niznaiu ca “nu il judecam”.
   Stiu, limba romana nu e usoara iar de vorbit nu e greu. Aiurea, mai ales!
   Nu-ti place tie Biserica sau crezi ca tot omul este sau poate sa fie hot, pardon – Episcop?
   La ce secta “joci”? – ca pe-acolo sint toti predicatori crezand in “preotia universala” si ne[re]cunoscand harul primit prin continuitate apostolica, … ce zic eu, nu vor sa stie de “taine” si considera “harul” ca un slujitor pe care-l chipurile il pot manevra cu “reteta”/tehnica scornita de mintea lor. Ratacita.

 7. Axios! Vrednic este! Este cel mai sfant episcop care l-a avut vreodata Romania! Este un sfant, l-am cunoscut personal de Sf. Maria cand a prezidat Liturghia la Constanta. Episcopia Husi este foarte norocoasa sa aiba un episcop la o treapta maxima de imbunatatit spiritual. Dumnezeu sa-i ajute in noua numire!

  1. Deja daca il considerati sfant, inseamna ca tot ce-ati spus despre el este o mare exagerare. Speram totusi sa se ridice impotriva ecumenismului.

  2. Stimata Doamna,
   Ortodoxia nu are printre cele ale credintei ceea ce invocati: “noroc”-ul care este demon si provine din zeul pagan Moloh. Britanicii il cunosc ei fiind “inspirati” de talmudicsii care nu l-au parasit facandu-i sacrificii umane si in zilele noastre, in special cu copii capturati de retelele internationale de pedofilie.
   De aceea ei ureaza ca acest demon sa fie cel bun – “good luck” si sa nu fie manios sa-si arate fata rea – “bad luck”.
   De parca dracu’ a vrut binele omului s-au i-a facut bine vreodata.
   Liturghia … nu stiam ca se “prezideaza” – poate v-ati gandit la “oficiere” cum am spune noi in mod laic despre serviciul religios care nu este serviciu decat din perspectiva masonica ori atee ci este SLUJIRE pentru Dumnezeu.

 8. Pentru Mihai

  Cred ca ii lauzi prea mult pe cei doi ierarhi. In fond, si Cornila (sic!) Barladeanu e tanar…si uite ce a facut! La fel Ciprian al Buzaului si Vrancei parea intelept si in cativa ani a reusit performanta sa faca trei biserici paralele!
  Cred ca omul se cunoaste dupa fapte precum pomul dupa roade. Vom vedea.
  In privinta Sfantului Sinod, probabil nu mai e sfant demult din moment ce colcaie de homosexuali, farisei barbosi carora li s-ar potrivi foarte bine apostrofa Mantuitorului “morminte varuite”. Cati dintre ei mai au credinta lucratoare de vreme ce toti au semnat in Creta?
  Dumnezeu sa ne ierte,ca nu stim ce sa mai credem…

 9. Iată ce articol publica ortodoxinfo.ro despre Ignatie Mureșanul.

  https://ortodoxinfo.ro/2017/10/05/sinodul-bor-ales-noul-episcop-de-husi-ignatie-mureseanul-arhiereu-vicar-al-episcopiei-ortodoxe-romane-spaniei-si-portugaliei/

  Și iată un comentariu al redactorului ortodoxinfo.ro în subsolul acestui articol, acolo unde cititorii și-au luat libertatea ta de a spune adevărul despre Ignatie Mureșanul.

  “redactor
  spune:
  5 octombrie 2017 la 15:52
  daca luam in considerare teza de doctorat cu tema: Contribuţia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercreştin, este clar un ecumenist, crezandu-se un ecumenist „bun”
  Stiu ca avea evlavie fata de Parintele Justin Parvu pe care il vizita adesea cand venea acasa la el, in Toplita. Sfantul Parinte Justin sa-i dea curajul de a marturisi impotriva ecumenismului.”

  Ce să înțelegem despre site-ul ortodoxinfo.ro?

  Că este echilibrat și în duc patristic?

  Păi Ignatie Mureșanu a fost pus în acea funcție de sinod. Sinodul este în același duh cu Patriarhul. Patriarhul îl primește cu îmbrățișări pe papă și spurcă catedrala neamului cu acesta.

  Ce amestecătură mai este și asta?

  De ce îl mai amestecați în această discuție și pe părintele Iustin Pârvu?

  Doriți cumva o garanție din partea lui?

  Cred că ar fi cazul să-l întrebați și pe el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button