X

PAPA FRANCISC în noua sa carte: „Am consultat un PSIHANALIST evreu” / „RELIGIILE sunt parte a culturii” / „MUSULMANII ar trebui să aibă un studiu critic al CORANULUI”

de null
Papa Francis zâmbește în timpul audienței sale generale din Piața Sf. Petru de la Vatican din data de 22 martie.

Într-o conversație intimă cu un sociolog francez, Papa Francis s-a destăinuit: a vorbit despre vizitele sale la un psihanalist în timpul perioadei pe care a petrecut-o în Argentina, despre importanța rădăcinilor creștine și patrimoniului arab în Europa, despre rezistența la scrisoarea sa apostolică privind căsătoria “Amoris Laetitia” și despre probleme sociale precum avortul și căsătoria homosexualilor.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

ROMA – Papa Francis s-a destăinuit în noua sa carte, ce va fi publicată în curând în Franța, unde vorbește printre altele despre întâlnirile sale cu un psihanalist din Argentina, rădăcinile creștine ale Europei, căsătoriile homosexualilor, migranții și rezistența față de apostolica predică din Amoris Laetitia.

Cartea “Politică și societate” conține transcrierile unei serii neobișnuit de lungi de 12 conversații între papă și sociologul francez Dominique Wolton, fondatorul Institutului de Științe al Comunicării al CNRS din Paris și autorul unei cărți care conținea un interviu lung cu Cardinalul Jean-Marie Lustiger, regretatul arhiepiscop al Parisului.

Conversațiile au avut loc cu ajutorul unui preot care a fost prezent și a oferit traducerea.

Papa spune că viața sa a fost îmbogățită, influențată de femei

Papa Francis a vorbit despre femeile care l-au influențat în viața sa, de la bunici la fostele “micuțe prietene”. “Cei pe care i-am întâlnit m-au ajutat mult în viața mea atunci când trebuia să am încredere în mine”, a spus Papa, adăugând: “m-am îmbogățit pentru că am fost mereu în legătură cu femeile.”

“Am învățat, chiar și la vârsta adultă, că femeile văd lucrurile în mod diferit de bărbați” și că este important “să ascult atât bărbații cât și femeile”, a spus Papa Francis.

Papa a recunoscut că a fost puternic influențat de o militantă comunistă, Esther Ballestrino de Careaga, care a întemeiat o mișcare a mamelor ce au denunțat uciderea copiilor lor de către regimul din Argentina.

“Ea m-a învățat să mă gândesc la realitatea politică, […] Îi datorez atât de mult acestei femei”, a spus Papa Francis. “Mi s-a spus odată:” Dar sunteți un comunist! “Nu, comuniștii sunt creștinii. Ceilalți ne-au furat stindardul!”

Printre celelalte femei în care a avut încredere a fost psihanalistul său pe care l-a consultat între 1978 și 1979. Acești ani au fost ani de  încercare pentru Papa Francisc în timp ce trecea de la sarcina dificilă a superiorului provincial al Societății lui Isus din Argentina la rectorul filosofic și teologic al Facultatății din San Miguel.

Vizita papei cu un psihanalist nu este surprinzătoare, având în vedere că Argentina are cel mai mare număr de terapeuți pe cap de locuitor din lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cartea va fi publicată pe 6 septembrie, dar revista franceză Le Figaro a lansat trei rezumate mari din carte. Următoarea este traducerea în limba engleză a unora dintre cele mai importante puncte.

“M-a ajutat foarte mult”, spune Papa despre psihanalist

Am consultat un psihanalist evreu. Timp de câteva luni am mers la ea acasă o dată pe săptămână pentru a rezolva câteva lucruri. Era doctor și psihanalist și ea a rămas fermă pe poziție. Apoi într-o zi, când era pe moarte, m-a sunat. Nu pentru a primi împărtășania, fiindcă era evreiască, ci pentru un dialog spiritual. Era o persoană foarte bună. Timp de șase luni m-a ajutat foarte mult, când aveam 42 de ani.

“Europa a exploatat Africa”

“Problema începe în țările din care provin emigranții. De ce își părăsesc pământul? Din cauza lipsei de locuri de muncă sau din cauza războiului. Acestea sunt cele două motive principale. Lipsa locurilor de muncă, pentru că au fost exploatate – mă gândesc la africani. Europa a exploatat Africa … Nu știu dacă o putem spune! Dar anumite colonizări europene … da, au exploatat.

“Am citit că un șef de stat african ales recent a prezentat Parlamentului o lege pentru reîmpădurirea țării sale ca prim act guvernamental – și a fost aprobată. Puterile economice ale lumii au tăiat toți copacii. Reîmpădurire. Pământul este uscat, deoarece a fost exploatat și nu există locuri de muncă.

“Primul lucru pe care trebuie să-l facem, așa cum am spus la Națiunile Unite, la Consiliul European și în întreaga lume, este de a găsi surse pentru a crea locuri de muncă, investiții. Este adevărat că Europa trebuie să investească și în propria sa casă. Există și problema șomajului aici. Celălalt motiv pentru migrație este războiul. Putem investi, oamenii pot avea un loc de muncă și nu trebuie să plece, dar dacă există război, ei vor trebui să scape. Cine face război? Cine dă arme? Noi facem.”

Statul staționar: “Religiile sunt, de asemenea, parte a culturii”

Statul laic este un lucru sănătos. Există un laicism sănătos. Isus a spus: Trebuie să-i dăm Cezarului ceea ce aparține Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce aparține lui Dumnezeu. Noi suntem la fel înaintea lui Dumnezeu. Dar cred că în anumite țări precum Franța, acest laicism [laïcité în franceză are o idee distinctă despre relația dintre Biserică și Stat. – Ed.] poartă prea mult moștenirea iluminării, ceea ce creează credința comună în care religiile sunt considerate subculturi. Cred că Franța – aceasta este opinia mea personală, nu cea oficială a Bisericii – trebuie să “ridice” puțin nivelul laicismului, în sensul că trebuie să spună că religiile fac parte și din cultură. Cum să exprim acest lucru în termeni laici? Printr-o deschidere spre transcendență. Fiecare îți poate găsi forma sa de receptivitate.”

‘Europei îi este teamă’

“Nu mai văd niciun Schuman, nu mai văd niciun Adenauer (doi dintre părinții intelectuali ai Uniunii Europene) …. Europa, în acest moment, se teme. Se închide, se închide, se închide … Europa are o istorie de integrare culturală, multiculturală […], foarte puternică.

“Longobarzi, astăzi Longobardii (un popor germanic care a ocupat o mare parte a Italiei. Astăzi, regiunea Lombardiei din Italia este una dintre cele mai opuse în a primi migranți și refugiați), sunt barbarii care au sosit cu mult timp în urmă … atunci totul fuzionează și avem cultura noastră.

“Dar ce este cultura europeană? Cum aș defini cultura europeană astăzi? Da, are rădăcini creștine importante, este adevărat. Dar nu este suficient să o definim. Acestea sunt toate abilitățile noastre. Abilitățile de a ne integra, de a-i primi pe ceilalți. În limba noastră spaniolă, 40% din cuvinte sunt arabe. De ce? Pentru că arabii au fost acolo timp de șapte secole. (Papa se referă la ocupația arabă a Peninsulei Hispanice de la începutul secolului al VIII-lea până la Reconquista spaniolă finalizată în secolul al XIII-lea.) Și arabii au lăsat o marcă …. Cred că Europa are rădăcini creștine, dar ele nu sunt singurele. Există și alte rădăcini care nu pot fi negate.

“Oricum, cred că este o greșeală să nu menționăm” rădăcinile creștine “(ale Europei) în documentul Uniunii Europene cu privire la prima Constituție, iar această greșeală a fost făcută și de guverne. A fost o greșeală să nu vedem adevărul. Aceasta nu înseamnă că Europa trebuie să fie în întregime creștină. Dar este un patrimoniu, un patrimoniu cultural pe care l-am primit”.

“Nici un război nu este bun. Singurul lucru bun este pacea”

“Astăzi trebuie să regândim conceptul de “război bun”. Am învățat în filosofia politică că, pentru a te proteja, poți purta un război pe care să-l consideri îndreptățit. Dar poate fi definit un “război bun”? Singurul lucru bun este pacea … Nu-mi place să folosesc termenul “război bun”. Am auzit oamenii spunând: “Eu fac război pentru că nu am alte mijloace să mă apăr”. Singurul lucru bun este pacea.”

Biserica nu este clerul, “Biserica este poporul”

“Există păcatele conducătorilor Bisericii, care nu dispun de inteligență sau se lasă manipulați. Dar Biserica nu este reprezentată de episcopi, papi și preoți. Biserica este poporul. Și Vatican al II-lea a spus: “Oamenii lui Dumnezeu, în ansamblul, un greșesc.” Dacă doriți să cunoașteți Biserica, mergeți într-un sat în care viața Bisercii este vie. Mergeți la un spital unde sunt mulți creștini care vin să ajute, laici, surori … Mergeți în Africa, unde sunt mulți misionari. Ei își consumă viața acolo. Și fac revoluții reale. Nu pentru a converti, a fost un alt moment când am vorbit despre convertire, ci pentru a servi.”

Papa critică predicatorii care condamnă numai moralitatea “sub centură”

“Cum învățăm noi, catolicii, moralitatea? Nu putem să le predăm celorlalți moralitate cu precepte precum: “Nu poți face asta, trebuie să faci asta, trebuie, nu trebuie, nu trebuie, nu pot.” Moralitatea este o consecință a întâlnirii cu Isus Hristos. Este o consecință a credinței, pentru catolicii noștri. Și pentru alții, moralitatea este consecința unei întâlniri cu un ideal, fie cu Dumnezeu, fie cu sine, ci cu cea mai bună parte a lui. Moralitatea este întotdeauna o consecință … există un mare pericol pentru predicatori, acela de a cădea în mediocritate. Condamnând numai moralitatea – iertați expresia – “sub centură.” Dar nimeni nu vorbește despre celelalte păcate, cum ar fi ură, invidie, mândrie, vanitate, uciderea altcuiva, luarea unei vieți. Intrăm în mafie, făcând înțelegeri ilegale … “Ești un catolic bun? Atunci dă-mi cecul.”

Amoris: “Nu, nu, nu!” Este marea ispită a Bisericii

Tentația este întotdeauna uniformitatea regulilor … luați, de exemplu, predica apostolică Amoris Laetitia. Când vorbesc despre familii aflate în dificultate, spun: “Trebuie să salutăm, să însoțim, să discernem, să integrăm …” și apoi toată lumea va vedea ușile deschise. Ceea ce se întâmplă de fapt este că oamenii au auzit pe alții spunând: “Ei nu pot primi comuniunea”, “Ei nu pot să o facă:” Aici stă tentația Bisericii. Dar “nu”, “nu”, nu! Acest tip de interdicție este același cu cel al lui Isus cu fariseii. La fel! Cei mari din cadrul Bisericii sunt cei care au o viziune care merge dincolo, cei care înțeleg: Misionarii”.

Avortul “este omuciderea unui nevinovat”

Cu privire abilitatea preoților de a ierta păcatul avortului, Papa a spus: “Atenție, acest lucru nu înseamnă trivializarea avortului. Avortul este un păcat grav. E omorârea unui nevinovat. Dar dacă există un păcat, este necesar să se faciliteze iertarea.”

Căsătoria de același sex: “Căsătoria este între un bărbat și o femeie”

“Căsătoria dintre oamenii de același sex? “Căsătoria” este un cuvânt istoric. Întotdeauna în umanitate, și nu numai în cadrul Bisericii, este între un bărbat și o femeie … nu putem schimba asta. Aceasta este natura lucrurilor. Așa sunt lucrurile. Să le numim “uniuni civile”. Să nu ne jucăm cu adevărul. Este adevărat că în spatele ei există o ideologie de gen. În cărți, de asemenea, copiii învață că își pot alege propriul sex. De ce este sexul, femeia sau bărbatul o alegere și nu un fapt al naturii? Această alegere favorizează această greșeală. Dar să spunem lucrurile așa cum sunt: Căsătoria este între un bărbat și o femeie. Acesta este termenul precis. Haideți să numim uniunile dintre persoane de același sex “uniuni civile.”

Musulmanii ar trebui să aibă un studiu critic al Coranului

Musulmanii “nu acceptă principiul reciprocității. Unele țări din Golf sunt deschise și ne ajută să construim biserici. De ce se deschid? Pentru că au lucrători filipinezi, catolici, indieni … problema din Arabia Saudită este cu adevărat o chestiune de mentalitate. Cu Islamul, oricum, dialogul merge bine, […] Imamul lui Al-Azhar a venit să mă viziteze. Și va fi o întâlnire: voi merge. Cred că ar fi bine pentru ei să aibă un studiu critic al Coranului, așa cum am făcut și cu Scripturile noastre. Metoda istorică și critică de interpretare îi va ajuta să evolueze.”

traducere pentru OrtodoxInfo de Iuliana Gabriela Niță

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Nu vă lăsați însă păcăliți de opiniile anti-avort și împotriva căsătoriilor homosexuale ale papei Francisc căci:

PAPA FRANCISC in fruntea NOM impotriva fNOM. Enciclica papei pe tema SCHIMBARII CLIMEI. Asta chiar e PROFETUL ANTIHRISTULUI …

Iată și niște observații despre pseudo-știința pshihanalizei, o afacere evreiască care a îmbrăcat hinduismul într-o mască „științifică”, digerabilă de mase, din cadrul unui articol mai vechi:

DIALOGURI despre PSIHOLOGIE

– Pr.Gabriel

 

Din nefericire, psihologia este de sorginte evreiasca. Intr-o scrisoare adresata catre K.Abraham (3 mai 1908), Freud scria ” Numai aparitia lui C.G.Jung a salvat psihanaliza de la a deveni o chestiune nationala evreiasca„.

Aparitia acestei „stiinte” in cadrul iudaismului este oarecum fireasca, avand in vedere ca acolo lipseste cu desavarsire Taina Sf.Marturisiri si toate celelate mijloace de „sanatate mentala” lasate de Domnul nostru Iisus Hristos Bisericii Sale.

Interesant e felul cum a prins in Europa „crestina” aceasta invatatura de factura iudaica. Pierderea din comunitatile crestine apusene a duhului isihast si filocalic al Bisericii a dus la consolidarea pozitiei evreiesti in cultura „stiintifica” moderna. Omul decazut din har, protestantizat, rupt de orice legatura cu vietuirea crestineasca, si indreptat catre nihilism, avea nevoie de o solutie pt. reparatiile sufletesti care se provocau in viata cotidiana.

Eliminarea invataturilor crestinesti (pe fondul ideilor marxiste si ateiste) despre diavol, trezvie, paza mintii, rugaciune, patimi, imaginatie au dus la formarea unui nou mod de abordare a celei mai complexe fiinte din univers -Omul. Toate reflectiile care au urmat, nu au facut decat sa conduca la concluzii gresite, eronate si pesimiste despre maretia omului.

Culmea este ca (nici ei nu neaga asta – pt. ca nu au cum sa o nege) noua „stiinta psihanalitica” a fost inca o piatra pusa la temelia genocidurilor sec.XX, dar si a „falsei smerenii” – ca omul nu este creatia cea mai inalta a Domnului, ci cumva vreun soi de gargaune galactic pripasit din neatentie pe planeta numita Pamant.

Insa cea mai dureroasa situatie se creaza atunci cand corifeii psihologiei moderne, propagatori de intuneric, creaza o „teologie a pacatului„, de „justificare” si „legitimare stiintifica” a pacatului, amagindu-i pe oameni sa creada ca asa este firea lor, rea, si nu au ce face si nici nu trebuie sa o vindece.

Exemplu concludent: cohorta rosie socialista din Spania anilor 2010 a sanctionat un spital care trata pe cei suferinzi de patima homosexualitatii, pe motivul ca ,atentie! ” homosexualitatea nu este o boala ci doar o optiune de viata„.

Iata stindardul corifeilor psihologi. Indracirea omenirii prin acceptarea patimilor ca ceva „firesc„, incastrat in firea umana. De aceea, combinatiile medicamentoase cu tot felul de teorii, nu fac decat sa ii arunce, sarmanii si nefericitii de ei, in plasa si barca religiilor orientale oculte, samanice, vrajitoresti – unde pt. atingerea unei anumite stari de transa, acestia ingerau plante cu efect halucinogen sau „psihedelic„(un termen placut psihologilor)

Dionysios Farasiotis, in cartea sa exceptionala „Parintele Paisie si marii initiati ai Indiei” descrie cum Corifeul si salvarea lui Freud – Carl Gustav Jung -catre sfarsitul vietii sale i-a socat pe toti adeptii teroriilor lui, spunandu-le ca  tot ceea ce a invatat provine din „intelepciunea hindusa„, marturisindu-si pe fata atasamentul fata de religia hindusa. Asadar, „parintele” psihiatriei contemporane nu face nici o descoperire uluitoare, ci doar colecteaza pur si simplu „revelatiile” hinduismului despre sufletul omenesc, despre structura si functionarea lui, convertind definitiile sanscrite intr-un limbaj simplu, amplu si accesibil, le cosmetizeaza cu terminologie si iz stiintific, si le prezinta societatii occidentale decazute din harul divin, ca pe niste teorii revolutionare.

-Cata lume a fost avizata de farsa jucata de Jung?
?

Din nefericire, un cititor pasionat dupa cartile lui este deja influentat, contaminat si acomodat cu o suita intreaga de conceptii hinduse.

Exemplu tipic de infiltrare oculta a unor anumite tipuri de idei.

O alta intrebare totusi venita la timpul ei:

Cum de omul modern nu simte aceasta capcana orientala?

Din doua motive:

1.Datorita necredintei sau a credintei slabe in invatatura Sf.Parinti ai Bisericii, neacordata cu vietuirea cea dupa Evanghelie.

2.Datorita faptului ca  acesti corifei au avut grija sa imbrace hinduismul intr-o haina „stiintifica”, sa poata fi mai usor digerabil.

Iata dilema si nefericirea omului modern, ancorat in bratele „pseudo-stiintei psihanalitice” de sorginte oriental-hindusa.

Orice „tratament” acordat psihicului (in afara daunelor neuro-fizice) care cuprinde elemente medicamentoase in reteta, nu este decat o mascare a ocultismului si vrajitoriei de tip oriental-asiatic.

PS. Cand vad atatia copii, crestini, curati cu sufletul ca sunt atrasi catre aceste centre de ocultism si vrajitorie institutionalizate si impopotonate cu denumiri atragatoare, ma doare sufletul. Dar Guvernul cum in mare parte e nihilist, va da apa la moara acestor facultati de „psihologie” (magie si ocultism”stiintific„), indracind din ce in ce mai multi tineri.

Nici nu-i de mirare ca in vremurile din urma lumea va iubi mai mult pacatul decat virtutea.

 

Citiți vă rog și:

Un „ONU al religiilor”, condus de Papa Francisc. Propunerea lui Shimon Perez din Israel

Istambul: PAPA FRANCISC I vrea COMUNIUNEA CU BISERICILE ORTODOXE. Asa numeste el REUNIFICAREA URGENTĂ a Bisericilor Catolică și Ortodoxă „FĂRĂ CONDIȚII” …

RABINUL Zinovy Kogan A BINECUVANTAT intalnirea dintre PAPA FRANCISC si PATRIARHUL KIRILL

EVZ: PAPA FRANCISC I acceptă ca HOMOSEXUALII să formeze CUPLURI și să ADOPTE copii

Papa Francisc I are in spatele sau pe papa cel negru, „stapanul lumii”

Video și transcriptul: PAPA FRANCISC cheamă la RELIGIA LUI ANTIHRIST (ianuarie 2016)

La ce se inchina musulmanii la Mecca? La o PIATRA NEAGRA dintr-un CUB NEGRU. Dar CUBUL NEGRU = Simbolul lui SATURN = DRACUL / Atentie: cub pe frunte au si evreii cand se roaga …

 

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Am renuntat sa ma enervez mai tare si sa mai citesc articolul la afirmatia “… nu înseamnă că Europa trebuie să fie în întregime creștină…”
    Sa ma iertati, dar trebuie sa fii demonizat sa nu marturise4sti nevoia omului sa se mantuiascas in tot locul pe Pamant, din toate neamurile de unde ar fi!
    Este o cedare de credinta in fata egalitarismului omenesc “sa fie loc pentru toti” sau ceva sau altceva asemanator.
    Nu stie ca … “mergeti si vestiti tuturor neamurilor” despre Iisus Hristos, desigur – ca oricare om sa aiba posibilitatea sa-L marturiseasca, sa se boteze si sa se nevoiasca pentru a mosteni Imparatia Tatalui???
    —–
    As fi comentat cu amaracine si altele redate in prima parte dar asta “a pus capac” rabdarii si curiozitatii mele.
    Asa cum ma rog pentru indreptarea ierarhiei BOR care a apostaziat in Creta, as ma rog ca fiecare suflet sa-L cunoasca pe DUmnezeu cel adevarat si sa marturiseasca impreuna cu Tatal pe Fiul si pe Sfantul Duh si sa se boteze crestineste, doar ortodox.
    ….
    Nu stiu de ce am sperat sa vad semne de schimbare, de indreptare…
    Ca sa gasesti “sprijin” in psiho-terapeut… – tu, asa-zis PREOT!!!! inseamna ca nu ai credinta adevarata, ca ti-ai otravit sau ai lasat sa-ti fie otravit sufletul sufletul si ti-ai pierdut si bruma de credinta…
    De la un evreu???… ma rog, o evreica???
    Stim bine ca nici macar nu sint evrei pe-acolo asa usor de gasit ci KHAZARI, adica talmudisti babilonieni, credinciosi de fapt , slugi ai/ale lui Ba’al ori Belzebut dupa cum il stim noi.

  2. Am renuntat sa ma enervez mai tare si sa mai citesc articolul la afirmatia “… nu înseamnă că Europa trebuie să fie în întregime creștină…”
    Sa ma iertati, dar trebuie sa fii demonizat sa nu marturise4sti nevoia omului sa se mantuiascas in tot locul pe Pamant, din toate neamurile de unde ar fi!
    Este o cedare de credinta in fata egalitarismului omenesc “sa fie loc pentru toti” sau ceva sau altceva asemanator.
    Nu stie ca … “mergeti si vestiti tuturor neamurilor” despre Iisus Hristos, desigur – ca oricare om sa aiba posibilitatea sa-L marturiseasca, sa se boteze si sa se nevoiasca pentru a mosteni Imparatia Tatalui???
    —–
    As fi comentat cu amaracine si altele redate in prima parte dar asta “a pus capac” rabdarii si curiozitatii mele.
    Asa cum ma rog pentru indreptarea ierarhiei BOR care a apostaziat in Creta, as ma rog ca fiecare suflet sa-L cunoasca pe DUmnezeu cel adevarat si sa marturiseasca impreuna cu Tatal pe Fiul si pe Sfantul Duh si sa se boteze crestineste, doar ortodox.
    ….
    Nu stiu de ce am sperat sa vad semne de schimbare, de indreptare…
    Ca sa gasesti “sprijin” in psiho-terapeut… – tu, asa-zis PREOT!!!! inseamna ca nu ai credinta adevarata, ca ti-ai otravit sau ai lasat sa-ti fie otravit sufletul sufletul si ti-ai pierdut si bruma de credinta…
    De la un evreu???… ma rog, o evreica???
    Stim bine ca nici macar nu sint evrei pe-acolo asa usor de gasit ci KHAZARI, adica talmudisti babilonieni, credinciosi de fapt , slugi ai/ale lui Ba’al ori Belzebut dupa cum il stim noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button