X

„Adevărate” modele pentru elevii de clasa a V-a în noul manual de dirigenție: Smiley și Zuckerberg

FOTO: https://cdpress.ro/498-thickbox_default/consiliere-si-dezvoltare-personala-manual-pentru-clasa-a-v-a.jpg

Singurele manuale pe care elevii de clasa a V-a le vor primi la începerea cursurilor sunt de sport, religie și dirigenție. Cele aferente ultimei materii au fost tipărite sub numele de „Consiliere și dezvoltare personală” și au fost consultate de România liberă.

Elevii vor studia capitolele: „Vacanța, o lecție prețioasă”, „Adevărata valoare sunt eu”, „Constelație de emoții și cuvinte”, „Expediția învățării”, „Viitorul e în puterea ta”, „Eu+”. Manualul se axează pe dezvoltarea personală:

„Este o disciplină specială deoarece este în conexiune puternică cu tine și cu viața ta… îți propune o incursiune în lumea ta, a creșterii personale”, îi asigură autorii pe elevi.

Aceștia din urmă sunt îndemnați să încheie un „contract de dezvoltare personală” scriind pe o foaie o serie de angajamente: „de azi, voi înceta să…”, „de azi înainte, voi continua să…”, „de azi înainte, voi începe să…”.

FOTO: http://romanialibera.ro

De ce e bine să fii miliardar de tânăr

Ca o ironie, deși premierul Tudose vrea manual „fix”, iar Liviu Pop – manual unic, Mark Zuckerberg nu ar putea fi produsul reformei în educație propuse de cei doi. Fondatorul Facebook este descris astfel:

„Cu deschidere spre educație, încredere în forțele proprii, inteligență sclipitoare, atras de orice noutate, pasionat de informatică, a plecat la drum cu o idee simplă: conectarea oamenilor prin comunicare”.

Din clasa a V-a elevii trebuie să știe că e bine să fii „cel mai tânăr miliardar pe cont propriu, în viață, în lume”.

FOTO: http://romanialibera.ro

După ce li se explică ce sunt abilitățile, autocunoașterea și talentul, elevii de clasa a V-a aprofundează elemente de filosofie: despre „sinele global” și „sinele școlar”.

„Conceptul de sine se referă la felul în care se poate percepe o persoană… Sinele global reprezintă modul în care o persoană își percepe propriile capacități… iar sinele școlar este parte a sinelui global. Sinele școlar reprezintă convingerea elevului că dispune de capacitatea de a face față cu succes sarcinilor școlare”.

Pe aceeași pagină aflăm că, la 100 de ani, Neagu Djuvara a trăit „live” istoria pe care o citim în cărți și manuale.

FOTO: http://romanialibera.ro

Când apar coșurile

Fetițelor li se predă faptul că „între 10 și 12 ani cresc sânii, apare părul pubian și axial, se instalează menstruația”. Iar băieților de 12–14 ani că „pubertatea se instalează, în medie, cu doi ani mai târziu decât la fete. Apar coșurile pe față, se îngroașă vocea și crește părul facial. Se dezvoltă organele sexuale”.

Poate că aceste informații ar fi putut fi oferite de o persoană cu mai multe competențe decât dirigintele de la clasă și nu într-un mod atât de lapidar. Este citat adolescentul miop Eliade spunând:

„Criza de pubertate a mers, agravându-se până la sfârșitul liceului. Probabil datorită ei nu am putut să termin romanul”.

FOTO: http://romanialibera.ro

Elevii află despre comportamentele sănătoase, dar și despre sistemul imunitar ori simptomele stresului. Li se spune de ce trebuie să consume carbohidrați și să exerseze tehnicile de relaxare.

„Emoțiile negative, chiar dacă sunt dificile, sunt utile. Ele sunt cele care ne avertizează în legătură cu anumite amenințări sau schimbări pe care le gestionăm”, spun autorii.

O lecție la fel de complicată precum „sinele” privește acordarea „feedback-ului pozitiv”. Acesta este asemănat cu un sandvici.

„Pentru a acorda un feedback fără a răni interlocutorul, trebuie îndeplinite câteva condiții: la început se specifică oportunitatea discuției, se fac anumite constatări obiective cu privire la comportamentul analizat, se precizează consecința sau impactul comportamentului, se precizează soluții pentru viitor și se încheie cu o concluzie pozitivă”, află elevii de clasa a V-a.

FOTO: http://romanialibera.ro

Inspirația pentru viață vine de la Simona Halep, care este citată spunând:

„Cred că trebuie să mă încurajez în momente mai puțin bune și să nu mai vorbesc atât de mult”.

Apoi sunt enumerați factorii interni și externi care blo­chează sau motivează învățarea (p. 49). Strategiile și tehnicile de învățare eficientă îi deschid microfonul lui Smiley, care este citat:

„Învăț în fiecare zi și sunt foarte atent la ce se întâmplă în jurul meu, nu doar din punct de vedere muzical. Pentru mine nu există «nu vreau» sau «nu pot»”.

Elevii află cele trei stiluri de învățare – vizual, auditiv, tactil-kinestezic.

FOTO: http://romanialibera.ro

În capitolul ultim dedicat viitorului și carierei, Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din lume, este pozată alături de Muzeul de Istorie Naturală întemeiat de Grigore Antipa:

„O persoană își poate schimba cariera de două-trei ori în viață. Pentru asta ai nevoie de flexibilitate și de disponibilitatea de recalificare”.

O afirmație care, singură, ar avea nevoie de o oră întreagă pentru a fi înțeleasă de elevi. O altă oră ar trebui dedicată criteriilor de alegere a unei profesii, dar este expediată într-un singur exercițiu. Protecția mediului este menționată într-o propoziție.

Manualul urmărește să dezvolte gândirea pozitivă și este redactat pentru a accelera procesul de autocunoaștere a elevilor de 11-12 ani. Cantitatea de informații, cuvinte și concepte noi este foarte mare, iar acestea sunt puțin aprofundate. Manualul este atractiv, frumos paginat, iar autorii – trebuie să o spunem – l-au realizat după cum a cântat ministrul Liviu Pop.

OBSERVAȚIE. Ce spun profesorii

Unii pedagogi cred că un manual de dirigenție nu s-ar fi impus. Particularitatea acestei discipline rezida tocmai din faptul că lăsa profesorului libertatea de a livra elevilor cunoștințe pe măsura gradului lor de înțelegere. Spre exemplu, la unele clase se puteau preda ore de responsabilitate socială, la altele – ore de bune maniere sau mediu, iar elevii puteau afla despre anumite meserii de la persoane din afara școlii.

Prin acest manual se realizează o nivelare a aptitudinilor și a ariei de interes a elevului, spun unii profesori. În absența manualului, diriginții erau obligați să prezinte, la început de an, directorului programa aferentă acelei discipline.

Categorii
"Educația" copiilor
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

 1. Tocmai din cauza acestei batai de joc eu nu o sa-mi dau copilul niciodata la scoala. Nici nu o sa-l otravesc prin vaccinuri, nici nu-l stric ducându-l la scoala. Adio civilizatie, locul celor normali va fi in paduri. Ii vom lasa pe cei selecti si „educati” sa se manance intre ei. Vino Doamne mai repede!

 2. Asteptam editiile urmatoare, cu personaje probabil mult mai celebre si interesante: Copilu’ Minune, Florin Salam, Conchita Wurst… etc. (sper totusi sa nu le dau idei)

  Vreau sa ilustrez ca exemplele alese de autorii manualului reflecta perfect DECLINUL societatii (umane, romanesti etc.) si criza morala in care ne afundam tot mai mult!

  Zuckenberg se doreste a deveni un fel de „zeu” al telecomunicatiilor. A spus chiar el ca doreste ca in viitor el (firma lui) sa intermedieze ORICE telecomunicatie la nivel mondial — deci sa nu mai existe Orange sau Vodafone sau Telekom sau RDS ci doar facebook si Whatsapp si Messenger.com (sau cel putin sa aiba el 98-99% din piata, asa cum are cu facebook; alte retele sociale aproape nici nu exista, facebook detine cam 99% din ceea ce se numeste trafic pe retele de socializare, cu putin „ajutor” bineinteles, fiind foarte agresiv promovat de toti, inclusiv Orange, Vodafone si restul). Eu banuiesc ca ar fi mason. Parca prea este impins de la spate, prea are un succes fantastic… E cam ca presedintele Frantei: ieri pe plaja cu bicicleta, azi ditamai presedintele. Succesul asta asa brusc nu prea e posibil decat cu promovare mare de tot.

  As mai zice despre Smiley dar parca nu prea are rost sa zic despre el, ci mai degraba la modul general: vedetele sunt „vocile” celor care le promoveaza! Exista „vedete ale ortodoxiei”, dar initial ideea vedetelor vine din „tabara cealalta”, adica din randul masoneriei. Vedetele sunt „propovaduitorii” masoneriei. Bat campii? Cautati pe Youtube melodia „Bon apetit” a lui Katy Perry, sa vedeti ce infatiseaza in videoclip: ritual canibalistic!! Adica prezentat ca o joaca… gen cum le sunt prezentate copiilor de gradinita tot felul de lucruri: cantam, dansam, desenam, MANCAM OAMENI… etc. Oamenii privesc piesa muzicala, videoclipul (care nu intamplator ajunge in topurile internationale si are sute de milioane de vizionari pe Youtube), si incet-incet se obisnuiesc cu ideea, ajung sa nu mai vada nimic gresit in canibalism sau ritualuri oculte… Adica exact asa este si planul: masele sa accepte ritualurile lor crezandu-le glume sau ceva „cool”!

  In Romania inca nu s-a ajuns la nivelul lui Katy Perry… INCA… Dar avem si noi vedete „iluminate”. Exista la un moment dat un video pe Youtube despre vedetele din Romania. Mai precis acest video:
  https://www.youtube.com/watch?v=6IFcEZbjz9k

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!