X

Preoţii REFUZA să-l mai POMENEASCA la slujbe pe Episcopul de Husi, acuzat de HOMOSEXUALITATE. Acesta a REVENIT din străinătate

https://lumeasperantelor.ro/wp-content/uploads/2017/07/CC-550×339.jpg

Plecat în Germania în urmă cu două săptămâni, episcopul Huşilor a revenit în România, însă, în continuare, nu are voie să oficieze slujbe religiose până când Sinodul Bisericii Ortodoxe Române nu va analiza scandalul sexual fără precedent în care este implicat înaltul prelat.

Revenirea episcopului Corneliu în ţară a fost confirmată de surse din cadrul Episcopiei. Starea de incertitudine de la Episcopia Huşilor, în urma izbucnirii scandalului care îl are în centrul atenţiei pe înaltul prelat, a creat printre clerici o ”tulburare” fără precedent, afirmă preoţii vasluieni.

Aceştia mărturisesc că s-ar fi aşteptat că Preasfinţitul Corneliu să se retragă singur din funcţie până când cazul său se va clarifica. Nemulţumiţi, mulţi dintre preoţii din judeţul Vaslui refuză să îl mai pomenească în rugăciunile din biserică.

”Biserica nu este nici a episcopului, nici a noastră, a preoţilor. Biserica este a lui Hristos şi a oamenilor. Este dureros că s-a ajuns la o astfel de situaţie. Se vorbea de mulţi ani despre existenţa unor înregistrări imorale, însă fără probe cine ar fi crezut. Sunt momente grele pentru noi şi nădăjduim că lucrurile vor fi orânduite cât mai curând. Eu, şi nu doar eu, am luat decizia de a nu-l mai pomeni pe episcop în rugăciunile din Biserică. Consider să semnalul dat de Mitropolie (decizia privind oprirea de la slujire a episcopului n.r.) a fost cât se poate de clar. Noi nu avem menirea de a judeca, ci de a păstra vie credinţa în valorile morale şi creştine în cândul credincioşilor”, a declarat, pentru ”Adevărul”, unul dintre preoţii care, a decis să se ”lepede” de ”episcopul păcătos”.

Corneliu Onilă a fost surprins sâmbătă, 22 iulie, pe Aeroportul Iaşi, în timp ce se îmbarca într-o cursă cu destinaţia Viena, Austria. Episcopul era însoţit de fratele său şi de un alt preot. Cu o zi mai devreme, Sinodul Mitropolitan de la Iaşi a decis ca Bârlădeanu să nu mai slujească până la finalizarea anchetei care îl vizează. Potrivit unui comunicat de presă al MMB, la întâlnire în care episcopul a fost oprit de la slujire au participat ierahi din toată Moldova.

Înainte să părăsească România, Corneliu, episcopul Huşilor, prelatul şantajat cu un filmuleţ în care ar apărea în ipostaze indecente, şi-a anunţat superiorii că pleacă din ţară. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), Bârlădeanu a plecat în străinătate după ce, în prealabil, a trecut pe la sediul Arhiepiscopiei Iaşilor şi şi-a înştiinţat superiorii de intenţiile sale. Înainte de a pleca din ţară, Bârlădeanu şi-a delegat atribuţiile administrative consilierilor de la Episcopia Huşilor.

„Preasfinţitul Corneliu, episcopul Huşilor, este oprit de la slujire. Atribuţiile administrative şi le poate îndeplini în continuare, până la o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Înainte de a pleca, întrucât presa scria deja că a părăsit ţara, episcopul ne-a confirmat că acestea sunt intenţiile sale. Nu ştiu să vă spun pentru cât timp este plecat din ţară, cert este că şi-a delegat atribuţiile unor consilieri eparhiali de la Episcopia Huşilor, aflaţi în subordinea sa”, a punctat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt al MMB.

Sfântul Sinod reunire pe 17-18 august pentru a analiza cazul episcopului de Huşi

La sfârşitul lunii iulie, la reşedinţa patriarhală din Bucureşti a avut loc o şedinţă de lucru a Comisiei pentru statut şi regulamente a BOR, prezidată de PF Daniel, patriarhul României. În cadrul sesiunii, au fost studiate prevederile statutare şi regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoţi şi episcopi. Feţele bisericeşti au concluzionat după analizarea prevederilor că, atât Statutul de organizare şi funcţionare al Bisericii Ortodoxe Române, cât şi Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată, trebuie completate şi amendate privind procedurile de sesizare, cercetare şi judecare a abaterilor canonice şi administrative ale ierarhilor.

Patriarhia Română mai menţionează că, pentru îmbunătăţirea celor două documente, s-a prezentat şi legislaţia bisericească în domeniu din unele Biserici Ortodoxe surori. Propunerile Comisiei de completare şi explicitare a prevederilor actuale statutare şi regulamentare vor fi prezentate spre analiză şi aprobare Sfântului Sinod al BOR în zilele de 17 şi 18 august 2017, atunci când este convocat şi Sinodul Permanent. Potrivit Patriarhiei Române, în urma şedinţei de lucru, Comisia pentru statut şi regulamente a evidenţiat trei principii „călăuzitoare” pentru clerici.

Cum a izbucnit scandalul

Pe 12 iunie, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, a depus o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iaşi, sesizând că ar fi şantajat cu un material compromiţător. PS Corneliu este parte vătămată într-un dosar al DNA în care trei preoţi din judeţul Vaslui sunt arestaţi la domiciliu. Cei trei preoţi l-ar fi şantajat pe episcop cu divulgarea în presă a unor imagini compromiţătoare. Ulterior arestării preoţilor, Cancan a prezentat o filmare în care ar apărea episcopul, în timp ce întreţine raporturi sexuale cu un student. Respectiva filmare a fost trimisă în forma sa necenzurată către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ai cărei reprezentanţi au precizat că, în ea, apare „cel mai probabil” episcopul. În replică, Corneliu Onilă a formulat o plângere acuzând că filmarea respectivă nu ar fi una autentică.

Pe 23 iunie, în spaţiul public a apărut o înregistrare compromiţătoare cu preotul Cristian Pomohaci din Mureş, cunoscut în Ardeal şi pentru talentul său de cântăreţ de muzică populară. Preotul a devenit personaj principal într-un scandal mediatic după ce, în mediul online, a apărut o înregistrare a unei conversaţii care ar fi avut loc între preot şi un adolescent de 17 ani. Înregistrarea este publicată de ziaruldecluj.ro şi şochează prin conţinut, autorii dezvăluirii susţinând că Pomohaci îi propunea minorului să întreţină cu el relaţii sexuale.

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Homosexualitate
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

15 comentarii

 1. Foarte bine!
  Lucrurile cred că erau ȘTIUTE, dar sunt ascunse din ”n”motive….
  La nivelul ăsta de ”sus”, e impusă (sau auto-impusă) OMERTA…

 2. Din cate stiu eu,pt nimic in lume nu are voie preotul sa opreasca pomenirea ierarhului locului la sfintele slujbe,cu exceptia cand acesta marturiseste erezii in mod public(canoinul 15 I-II Constantinopol).PS Corneliu Barladeanu nu a fost caterisit,ci doar oprit o perioada de sinodul mitropolitan de a sluji.Ce fac preotii vasluieni nu este schisma?

  1. Tu vorbești ca și cum ar fi accidental ceea ce-a făcut episcopul ăsta, NU că ar fi împătimit și pricină de sminteală, prin COPIERE și generare de ”NORMALITATE” a unui astfel de ”model” care se sărută și se pipăie pasional cu cei care vor să intre în cinul preoțesc…CONDIȚIONAT!

  2. Gresesti cauta despre mucenicii constiintei la Sfantul Ioan Gura de Aur in cartea cele doua extremr ecumenismul si stilismul

 3. Daca nu ar fi problema ecumenismului,ce este erezie… .Nu vreau sa fiu inteles gresit;am considerat ca e o problema de ordin canonic si am dorit sa o discut si cu alte persoane

 4. Domnule Mihai,exact asta vreau sa zic:preotii vasluieni nu au oprit pomenirea pe motiv de erezie,ci pe baza unor acuzatii pt pacate personale,ceea ce nu este permis coinform sfintelor canoane

  1. hmm….așa cum sunt pomeniți ”mai-marii orașelor și-ai satelor”…adică până la cei a țării „cei mai de
   sus” care ne-au adus unde ne-au adus…de ce să nu-l pomenim ȘI pe nesimțitul ăsta poponaut?!?
   De ce să nu-i punem la Liturghie pe toți bețivanii, curvarii și ateii, că doar plâng cei care i-au făcut?
   Așa…sper să se spargă toate clopotele Bisericilor, cum s-a mai întâmplat la pomenirea anumitor ”nume”!

 5. Iata cum se incearca prin citate scoase din context sa fim manipulati si redusi la tacere. Nu avem nici o disponibilitate in a iubi pacatul care colcaie de ceva vreme acolo la Husi si degeaba incercati sa persuadati sub nume si imagine crestina.

  Episcopii sa-si asume pacatele personale, sa faca pocainta pentru ele, sa lupte pentru eradicarea acestora la confratii lor .
  Incetati sa le aruncati tot timpul asupra neamului de care in fapt profitati ca sa traiti ca principii uitand ca sunteti slujitori ai lui Hristos.
  Episcopii care il cocolosesc acum pe Corneliu Onila sa fie cei care l-au impins la inaintare cand a venit IPS Hieroteos Vlachos sa conslujeasca la Iasi in catedrala si au profitat de imaginea acestuia?

  Au dorit atunci sa fructifice competentele lui Corneliu Onila in a manipula si impresiona fatarnic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!