X

[VIDEO] Dezbaterea publică pe tema noilor acte de identitate. Scrisoarea către ministrul de interne a dnei judecător Carmen-Elena Chirilă

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Din nou despre Carti de identitate SIMPLE, dar nu prea… Proiectul prezentat in iulie desi mentine titulatura de SIMPLE, SI DREPTUL LA ALTERNATIVA, continutul acestora nu ofera astfel de garantii reale. 

Stimata doamna ministru,

In primul rand va multumesc pentru invitatia adresata!

Pentru ca nu pot participa fizic la dezbaterea de astazi, va rog sa primiti punctele de vedere pe care le exprim, nu numai in considerarea persoanei si a familiei mele dar si a societatii civile, din care fac si eu parte. Sunt judecator de Tribunal dar imi exprim parerea fara a fi sub incidenţa vreunei incompatibilităţi, având în vedere ca Proiectul de act normativ propus dezbaterii publice, se afla în faza premergătoare aprobării.

Si acest nou Proiect (din iulie 2017) prezinta aceleasi vulnerabilităţi ca si cel prezentat in luna martie 2017, motiv pentru care va rog sa preluati si punctul de vedere exprimat pentru aceasta dezbatere de ApLR.

Reiterez aceeasi apreciere in sensul ca, la nivelul principiului, se enunta pentru doritori, a priori, existenţa cărţii de identitate simplă, ca dovadă a considerării demersurilor cetăţeneşti anterioare: http://asociatialibertatearomanilor.ro/memoriu-catre-senatul-romaniei-cu-privire-la-actele-electronice-de-indentitate

Însă, din cuprinsul proiectelor postate in iulie 2017 de MAI spre dezbatere, constat lipsa unor garanţii reale ca titulatura de carte de identitate simplă, va avea cu adevărat un astfel de caracter, cu alte cuvinte rezultă că forma este lipsită de conţinut ceea ce încalcă principiile legiferării.

Sugestia mea pentru ca aceste suspiciuni sa fie eliminate dar si din ratiuni economice, propun ca pentru doritorii de carte de identitate simplă sa ramana valabile exact documentele existente in prezent.

Pentru ca este obligatoriu ca, actul de bază (respectiv cel propus spre legiferare) să facă descrierea limitativă exactă asupra elementelor/datelor pe care le va conţine noua carte simplă de identitate, fiind interzis ca, Ordinul MAI sau Normele de aplicare ulterioare si de importanta legislativa inferioara, să facă referire la aceste elemente. În caz contrar există riscul de încălcare a dispoziţiilor art.78 din Legea nr.24/2000 rep. privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative care prevede:”Ordinele, instrucţiunile şi alte asemenea acte trebuie să se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe baza şi în executarea cărora au fost emise şi nu pot conţine soluţii care să contravină prevederilor acestora”.

De asemenea, „date inscripționate prin tehnici speciale” presupune că aceste date vor putea fi descifrate numai prin intermediul unor echipamente speciale, fără a fi aparente, cea mai uzitată fiind codul de bare. Noutățile introduse prin noul format al cărții de identitate simple sunt propuse într-un mod lipsit de precizie:”date în format tipărit sau date inscripţionate prin tehnici speciale”. Rezultă că autoritățile române, după ce persoana optează pentru o carte de identitate simplă, au la rândul lor opțiunea să tipărească actul de identitate sau să îl inscripționeze prin tehnici speciale, fără a se preciza cum vor alege una din aceste modalități.

Mă raliez Tabelului cu amendamente iniţiat de ApLR iniţiatoarea alături de 46 de asociaţii a demersurilor împotriva documentelor electronice.

Prezint aceeasi avertizare de principiu ca, daca cetatenii vor respinge acest format al cartii de identitate, pe motive de constiinta, Ministerul Afacerilor Interne îşi asumă iniţierea unui Proiect ale cărei efecte directe sunt retragerea pentru acestia a cetăţeniei. Astfel, textul va fi declarat neconstituţional prin raportare la dispoziţiile art.5 din Legea fundamentală a României: „cetăţenia română nu poate fi retrasă celui ce a dobândit-o prin naştere”. https: //www.juridice.ro/317462/statul-trebuie-sa-respecte-optiunea-cetatenilor-care-refuza-actele-biometrice.html

A se vedea….Fwd: Propuneri din partea APLR de modificare a proiectului de lege privind actele de identitate

http://asociatialibertatearomanilor.ro/memoriu-catre-senatul-romaniei-cu-privire-la-actele-electronice-de-indentitate/

Judecător Carmen-Elena Chirilă

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button