X

ORADEA va avea MUZEUL EVREILOR și MUZEUL MASONERIEI

de Redacţia OrtodoxINFO
http://oradeaindirect.ro/wp-content/uploads/2017/07/sinagogaortodoxa-960×460.jpg

Muzeul Evreilor în interiorul Sinagogii Ortodoxe „Aachvas Rein”

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunțat marți că autoritățile locale au decis ca Muzeul Evreilor să fie inaugurat pe  9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, în interiorul Sinagogii Ortodoxe „Aachvas Rein”, toate acestea după finalizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit infoOradea.ro indicatorii tehnico-economici privind realizarea obiectivului „Conservare şi restaurare Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein, continuare lucrări autorizate cu A.C nr. 967/2013 – Reabilitare clădire, împrejmuire și reconversie în spațiu muzeal” au fost aprobați în ședința Consiliului Local. Valoarea estimată a investiției este de 439.440 lei + TVA.

„Vom lucra în două etape: pe de o parte, continuarea lucrărilor la fațade, tencuieli, finisaje și amenajări interioare, iar, anul viitor, se vor realiza amenajările interioare muzeale, partea de mobilier și achiziții de obiecte. Ținta noastră este ca anul viitor, de Ziua Holocaustului, în jurul datei de 9 octombrie, înainte de Ziua orașului Oradea, pe 12 octombrie, să fim în măsură să deschidem acest muzeu”, a declarat Ilie Bolojan.

Comunitatea evreilor din zonă vrea să atragă instituții muzeale din străinătate în dezvoltarea acestui proiect. Primele estimări arată că parterul muzeului va fi dedicat istoriei evreilor din Oradea, iar la etaj vor fi amenajate expoziții temporare, relatează SECUNDATV.ro.

Muzeul Masoneriei în fostul sediu al Regionalei Vamale

http://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA1dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMTYl/MkYwNyUyRjMwJTJGNjYyMDQ4XzY2MjA0/OF9tdXpldV9tYXNvbmljLmpwZyZ3PTgw/MCZoYXNoPTlmMWJkZTRjNmUyNTA1YzM0MDk0OTdkODZhYTBiMWNh.thumb.jpg

Imobilul aflat pe Strada Armatei Române se află în administrarea Ministerului Finanţelor Publice şi a adăpostit din 1991 până acum trei ani birourile Direcţiei Vamale Oradea. O dată cu mutarea instituţiei la Cluj-Napoca, clădirea a fost abandonată. Va fi salvată însă de legăturile pe care le are cu mişcarea masonică, informează Digi24.

„Cunoscând istoricul acestei clădiri care a fost edificată între 1901 şi 1902 ca sediu al lojei masonice Sfântul Ladislau, municipiul Oradea intenţionează să realizeze în această clădire un muzeu al francmasoneriei, primul din România”, a explicat Cristian Popescu, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu din Primăria Oradea.

Loja masonică din Oradea a luat fiinţă în 1876 şi s-a aflat în subordinea Marii Loje a Ioaniţilor. Şi-a încetat activitatea în 1919, dar după 7 ani s-a încercat reactivarea sa. Loja orădeană a dispărut definitiv o dată cu ajungerea la putere a comuniştilor.

„Îşi concentra activitatea pe acţiuni specifice masoneriei, legate de acţiuni caritabile, de activităţi culturale. Mulţi dintre cei care au construit să spunem, România modernă, au făcut parte din loje masonice, au modernizat societatea românească, acelaşi lucru se poate spune, chiar dacă nu la un palier atât de înalt şi despre societatea transilvăneană, societate racordată centrului Europei”, a relatat istoricul Gabriel Moisa.

Imobilul este construit după planurile întocmite de doi masoni şi conţine mai multe elemente specifice mişcării.

„Clădirea din Strada Armatei Române nr. 4 este diferită de imobilele din jur prin faptul că faţadei principale îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele. Frontonul clădirii a păstrat ani de zile simbolul masonic al «ochiului divin» încadrat în triunghiuri de raze”, a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

„Foarte interesante au fost cele opt acrotere, adică portrete de sfincşi, inspiraţi din arta egipteană, o sursă foarte importantă pentru arta masonică”, spune Ramona Novicov, critic de artă.

Municipalitatea a primit acordul ANAF ca să preia clădirea. Acum vrea să acceseze fonduri europene pentru transformarea acesteia în primul muzeu al masoneriei din România. Muzeul masonieriei care va fi amenajat în Oradea este primul de acest fel din ţară. Din acest motiv, autorităţile locale sunt convinse că în scurt timp va deveni o atracţie pentru turiştii ce trec prin oraş, relatează Digi24.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

9 comentarii

  1. Nu inteleg de ce autoritatile publice locale trebuie sa faca un muzeu al unui cult de genul asta. Nu era mai bine sa fi inchiriat cladirea respectiva unei firme si cu banii obtinuti sa realizeze ceva in beneficiul locuitorilor din Oradea sau sa ajute copiii orfani ori un azil de batrani?

    1. Nu puteau face asta deoarece nu ar fi adus vizitatori, turiști, “pelerini”, deci nu ar fi adus BANI. Știu că nu era întocmai o întrebare, dar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button