X

Trocul cu UDMR: Concesiile pe care le face Dragnea pentru a-și salva pielea

Negocierile purtate luni seara între liderii PSD, ALDE și UDMR pentru voturile  parlamentarilor maghiari continuă și în această dimineață. fiind departe de se  fi terminat. Chiar dacă s-au înțeles  aseară pe o formulă de prag , ca un compromis  comun acceptat de ambele părți,   discuțiiile  au ajuns la un blocaj când s-a ajuns la normele de aplicare  dar și la alte aspecte, care urmează a  fi clarificate astăzi.

În momentul în care  discuțiile între cele  trei părți s-au  sistat,  PSD , ALDE  și UDMR  au  convenit pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorea redus la 10%. A  fost și motivul pentru care ședința comună a  comisiilor juridice și de administrație publică a fost închisă după mai bine de 40 de minute de așteptare, iar parlamentarii trimiși acasă, negocierile  din biroul lui Liviu Dragnea  intrând  în faza de stand-by, datorită refuzului  celor de la UDMR de a  accepta  varianta alternativă pusă pe masă de PSD, de 15%, susțin surse din cadrul întâlnirii.

Potrivit  surselor citate,  social-democrații  au realizat  că dacă acceptă  pretențiile liderilor Uniunii,  mai mult de o sută de administrații locale din Ardeal și numai,  printre care și CJ Cluj,  primăriile Cluj, Arad, Brașov și Sibiu,  zeci de orașe și orășele, dar și tot atâtea  comune, unde comunitatea maghiară are o reprezentare de  minimum 10%, ar  fi  fost silite să angajeze personal  vorbitor de limba maghiară,  să asigure  documentație tradusă în această limbă și să arboreze steaguri sau simboluri  ale comunității etnice respective, la pachet  cu plăcuțe bilingve pe străzile respectivei comunități administrative.

Astfel, proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale, depus la Cameră la finele lunii mai, prevede că „în unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (…) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”.

Deocamdată, în textul legii se arată că prin număr semnificativ de cetățeni aparținând minoritatii naționale se înțelege:
a) 10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numarul locuitorilor este între 50.000 – 100.000;
c) 1.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numarul locuitorilor este între  25.000 – 50.000;
d) 500 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numarul locuitorilor este între 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Mai mult, autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”, iar autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (…) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.

Realizând  deficitul de imagine pe care aplicarea acestor modificări la lege le implică, la pachet  cu adoptarea la Senat a zilei de 15 martie, Ziua națională a Maghiarilor din România, –  data la care în 1848 Parlamentul  de la Budapesta  adopta rezoluția prin care se decidea alipirea Transilvaniei la Ungaria Mare, liderii coaliției  guvernamentale  s-au repliat, propunând  un prag de 15% pentru a diminua pagubele de imagine și nu numai.

Conform  surselor citate, udemeriștii au acceptat această propunere, dar  au pus  condiția includerii de sancțiuni dure în cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, condiție care nu a  fost pe placul lui Dragnea  și Tăriceanu, care mizau  tocmai pe lipsa  acestui capitol din lege, pentru a nu obliga aleșii locali de etnie română să fie puși în situația de a aplica măsuri  nepopulare  cu risc  mare din punct de vedere  electoral.  În acel moment,   negocierile  au intrat în impas.

Conform unor surse  din interiorul Uniunii, Kelemen Hunor este dispus doar la mici concesii, precum renunțarea la  dreptul  autorităților locale de a mai adopta și folosi steaguri cu emblema  ținutului secuiesc, motiv de tensiune deja probat în relația cu  majoritatea de etnie românească, prin procesele în instanță și amenzile deja date de  autorități în trecut.

În această dimineață este  posibilă  o rediscutare a tuturor aspectelor deja tratate, inclusiv a  legii Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, chiar dacă aceasta a a trecut deja de comisiile de specialitatea de la Senat și mai are doar de trecut prin  plen.

Conform surselor citate,  liderii coaliției  nu au nimic  împotrivă ca  în data de 15  martie angajații de etnie maghiară să fie liberi, iar manifestările publice de celebrare să fie finanțate de al bugetele locale. Problema o constituie  obligativitatea din lege  pentru televiziunea  și radioul public de a a transmite  aceste manifestări, dat fiind aspectul sensibil al acestei zile pentru comunitatea  română.

Asta mai ales având  în vedere faptul că pe lângă cererile de impact  formulate de UDMR, cei  din coaliția PSD-UDMR au mai cedat alte  concesii și pe alte fronturi esențiale  precum cel al Educației – au acceptat Bacalaureat diferențiat pentru minorități, înființarea unei secții maghiare a Universității de Medicină din Târgu Mureș, o veche cerere a Uniunii, mereu amânată de guvernele  anterioare,  bani pentru instituțiile confesionale maghiare și crearea de institute  pedagogice pentru minorități.

În schimb, conform surselor citate, problema unui statut  al minorităților, care vine la pachet  cu ideea de autonomie culturală pentru maghiari, dezideratul  ultimativ  al UDMR încă din 2005, ar putea pica la masa tratativelor, susțin surse convergente din cele două tabere.

Categorii
InterneIredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

7 comentarii

 1. Dragneo, esti un MARE BOU daca te aliezi cu UDMR-ul doar ca sa-l dai jos pe Grindeanu.
  DOBITOCILOR, lasati la o parte orgoliile si dati cartile pe fata inaintea „prostimii”, ca sa pricepem si noi cine e de buna-credinta si cine nu, cine e sluga liftelor pagane si cine nu.
  Daca Grindeanu e vandut, dati-l pe fata. Daca Dragnea e vandut, dati-l pe fata. Daca nu e nici unul vandut, sa faca bine sa cada la pace, ca am ajus presul gunoaielor, bataia de joc a tuturor.

 2. UDMR cade mereu in picioare. Nu fiti naivi sa credeti stirile sistemului.

  {STUDIILE GENETICE ARATĂ CĂ UNGURII NU SUNT URMAȘII INVADATORILOR MAGHIARI

  Politicienii maghiari încearca să îi provoace pe vorbitorii de limba maghiară din Transilvania, să se întoarcă împotriva majoritatii române. Ar mai avea motive să o faca aceștia daca ar afla că de fapt maghiarii actuali atât din Ungaria, cât și din țările vecine sunt de fapt centrali europeni (români, slavi, germani) maghiarizați cultural și lingvistic?

  În documentul de mai jos sunt puse 3 studii genetice făcute de cercetatori maghiari de la universitați din Ungaria cât și de cercetatori europeni. Mai întai sunt scrise studiile în limba engleză, iar dedesubtul studiilor se afla o traducere aproximativă în limba română.

  Istoria oficiala a Ungariei pretinde că ungurii sunt descendenții triburilor maghiare ce au migrat în Panonia în urma cu 1000 de ani.
  Alti istorici nu sunt de acord și susțin că ungurii sunt o populație europeană maghiarizată forțat de o elita politica aflată la conducerea zonei.
  Unul dintre acești istorici, Paul Lendvai, scrie în cartea lui “The Hungarians” că în timpul împăratului Iosif al doilea (1765-1790), “maghiarii” formau doar o treime din populația Regatului Ungariei, în timp ce restul, de aproape 70% din populația Regatului erau slavi (sârbi, slovaci), români, germani și țigani.
  Din păcate ungurii primesc o educație nerealistă și xenofobă și sunt facuți să creada că Regatul Ungariei era locuit doar de ei, când în realitate “maghiarii” reprezentau doar o minoritate, ajunsă majoritară prin maghiarizarea forțată a celorlalte etnii din Regatul Ungar.
  Dacă ne uităm la genetică, vom vedea că de fapt în Ungaria “maghiarii” au avut un impact nesemnificativ asupra geneticii populației locale, și că de fapt majoritatea ungurilor sunt fie slavi, fie români, germani sau țigani.
  Faptul ca ungurii NU SUNT DESCENDENȚII MAGHIARILOR, demonstrează că pretențiile lor teritoriale asupra Romaniei, Slovaciei, Serbiei nu sunt susținute nici de genetică, toate argumentele istorice invocate de politicienii ungurii fiind FALSE și bazate în exclusivitate pe
  xenofobismul acestora și pe dorința lor de a fi din nou grofi pe pământurile altora și să poată face tot ceea ce doresc, fără sa dea socoteala cuiva.
  Este important ca un număr cât mai mare de oameni să cunoască adevarata origine etnica a ungurilor, tocmai pentru a nu se ajunge la o nenorocire ca aceea din Kosovo, sau pentru a nu se ajunge iarași la genocid contra românilor, asa cum s-a întâmplat de 3 ori în numai în
  secolul XX.
  http://www.ioncoja.ro }

 3. Aceşti oameni nu vor putea nici cumpăra, nici vinde, neavând pecete. Nu vor putea merge dintr-un oraş în altul şi nici dintr-un, sat în altul. Lor li se va lua şi apa şi hrana. Mai întâi se va cere semnătura, iar celor ce vor semna li se va aplica pecetea antihristului. Şi cine o va primi nu va fi iertat nici acum, nici în veacul viitor.

  https://www.youtube.com/watch?v=q04FzPfqg-A

 4. Udmr sunt niste marionete de 2 lei ca si psd. Interpretarea situatiei e simpla. Rusii, le vor da ardealul bozgorilor daca Iohanis se mai pupa mult cu dusmanii urs(s)ului. Putin tot un criminal ramane.

  1. Ar trebui sa ne putem edita propriile comentarii. Dăm enter si se duce chiar daca vroiam sa spunem altceva despre maghiarii din România care vor să ne rupă țara că de furat o fură non stop. E valabil și pentru cei de alte naționalități dar cu cetățenie română. Oamenii recunoscatori si seriosi sunt exceptii azi. In rest toti sunt pusi pe căpătuială si calcă peste cadavre pentru asta.

 5. Imi cer scuze persoanelor de alte nationalitati care sunt cu frica de Dumnezeu, cumsecade dar romanii au suferit foarte mult de pe urma strainilor care au ocupat functii cheie in Romania. Inima strainului nu e pentru Romania de aceea cred ca doar romanii ar trebui sa conduca in aceasta tara si strainii, ca intotdeauna, sa aiba tot ce le trebuie dar nu functii de conducere caci avand puterea le vine repede ideea ca ar putea sa vanda tara noastra celor de alte origini; faptele lor vorbesc caci am avut si avem de multa vreme predominant straini in fruntea tarii noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!