X

#Rezist – o mișcare soroșistă europeană împotriva politicilor populiste – consemnează primele „victorii”

de null
http://res. cloudinary.com/hrscywv4p/image/upload/c_limit,h_630,w_1200,f_auto,q_90/v1/1091384/Rezist_share_iyq1hk.png

„Populismul este rău și sfârșește rău, așa cum a arătat secolul trecut”, a spus papa Francisc, într-un interviu pentru o publicație germană.

Au apărut primele semne că în Europa s-a format o mișcare antipopulistă. Marine Le Pen are mari șanse să piardă în turul doi al alegerilor din Franța în fața lui Emmanuel Macron, ultimul sondaj, 60,5 la 39,5 în favoarea ultimului.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ar fi al treilea candidat populist care pierde alegerile în mai puțin de o jumatate de an, dupa cele din Austria și Olanda.

Totuși, e mai mult decât atât. În Europa s-a cristalizat o mișcare ce nu are nicio legătură cu partidele tradiționale. E o mișcare de tipul celei #Rezist din România, fără culoare politică, dar care are un obiectiv, înlăturarea populismului.

În Elveția, în anul 2016, la Universitatea Fribourg, apare Operation Libero, această mișcare a învins partidul de extremă dreaptă în două referendumuri, unul anti-imigrație și altul, de acordare a cetățeniei elvețiene.

Formațiunea de extremă dreaptă, Partidul Poporului, domina scena politică din anul 1990. În anul 2014, liderii partidului cer organizarea unui referendum prin care supun votului popular introducerea de „cote pentru imigranți” la nivelul țării, adică Elveția urma să accepte doar un număr limitat de persoane ce vor să locuiască sau să lucreze în țară.

Elveția nu e parte a Uniunii Europene, dar are un tratat comercial cu aceasta. Referendumul trece la limită cu 50,3 procente și pe fondul unui absenteism masiv de la vot, peste 56% dintre alegători.

Rezultatul pune Elveția într-o situație extrem de dificilă. Tratatul cu Uniunea Europeana ofereă accesul produselor la piața unică fără taxe vamale, cu condiția ca Elveția să respecte principiile Uniunii – libera circulație și accesul la piața muncii.

Operation Libero, David și Goliat în varianta elvețiana

Câțiva studenți de la Universitatea Fribourg s-au întrebat atunci de ce nu a existat opoziție. De ce restul partidelor nu au facut nimic ca să blocheze inițiativa extremiștilor?

„Ne-am întrebat unde a dispărut toleranța elvețiană. De ce nu se ridică nimeni împotriva acestei aberații? Campania a fost dominată total de Partidul Poporului, cu greu auzeai și alte puncte de vedere”, a povestit Flavia Kleiner pentru platforma online de dezbateri politice carnegieeurope.eu.

În februarie 2016, Partidul Poporului a lansat un nou referendum, o consultare populară care cerea expulzarea automată din țară a oricarei persoane străine care a săvârșit o infracțiune. Flavia Kleiner a început să contacteze organizațiile studențești ale partidelor importante, a vorbit și cu lideri, unii i-au spus că nu au bani pentru campanie, alții că e imposibil să pornească o campanie în care să le spună oamenilor „că-i apără pe străinii care comit infracțiuni”.

http://www.20min.ch/images/content/2/7/5/27550458/21/teaserbreit.jpg

Flavia Kleiner, fondatoarea mișcării Operation Libero, care a învins cel mai mare partid din Elveția, de extremă dreaptă, în două referendumuri.

„Sunt cea mai tânără din această încăpere și cea mai puțin experimentată, dar sunt dezgustată. Nu vreau să trăiesc într-o țară în care se petrec astfel de lucruri. Asta nu e Elveția mea. Dacă voi nu vreți să luptați, o vom face noi”, a povestit Flavia Kleiner pentru carnegieeurope.com.

Astfel a luat naștere Operation Libero. Echipa de studenți a dezvoltat o strategie de comunicare asemănătoare cu cea a extremiștilor. Au intrat peste ei în grupurile de discuții, și-au creat propriile grupuri pe platformele sociale, au facut trolling, au intrat în cât mai multe dezbateri posibile, au scris articole pentru presă, au organizat discuții pe stradă, în cafenele, apoi, au fost invitați în dezbaterile televizate, iar oamenii au început să-i asculte.

Partidul Poporului avea 67% șanse să câștige la începutul campaniei. La vot, cererea de a expulza străinii dacă au comis o infracțiune a fost respinsă cu 58,9%. Operation Libero câștigase o bătălie pe care niciun partid tradițional n-a vrut s-o poarte.

În februarie 2017, Operation Libero câștiga din nou, de data aceasta susțineau un referendum care cerea simplificarea procedurilor de obținere a cetățeniei elvețiene.

În Elveția, chiar dacă te-ai nascut din părinți elvețieni, dar bunicii au fost străini, nu ai drept de vot. Campania studenților s-a bazat pe promovarea poveștii a două fete născute în același sat, de aceeași vârstă, colege de școală, apoi de facultate, una cu bunici elvețieni, alta cu bunici străini, una avea drept de vot, cealaltă, nu. Povestea celor două fete a fost arma câștigătoare.

#Rezist din Piața Victoriei, inspirație pentru europeni

Modelul Operation Libero a trecut granița, iar câțiva tineri olandezi s-au organizat în perspectiva alegerilor locale. Au intrat în campanie cu trei săptămâni înainte de alegeri, dar nu se poate spune ce impact a avut mișcarea lor.

Un lucru e cert, există semne că în Europa se manifestă azi o mișcare antipopulistă.

România face parte din acest cor. Mișcarea #Rezist din Piața Victoriei, marșurile și protestele de la începutul anului au fost remarcate în Europa. Reacția împotriva corupției și atașamentul la valorile europene au pus în dificultate partidul de guvernământ, care de câteva luni e în degringoladă.

Marele miting din Polonia și protestele care au blocat inițiativa legislativă a partidului de guvernământ Lege și Justiție, care urmărea interzicerea avorturilor, se înscriu în aceeași mișcare de solidaritate împotriva politicilor populiste.

„Da, istoria continuă, dar nu bate niciodată pasul pe loc: suntem pe o altă buclă a spiralei timpului. Este, totuși, altă lume. Din Piața Universității, de la Kilometrul 0 al Libertății, revolta s-a mutat, în timp, la câțiva kilometri de istorie, în Piața Victoriei”, a scris sociologul și antropologul Vintilă Mihăilescu în prefața volumului de fotografie #REZIST, editura Curtea Veche.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button