X

papa Francisc: Ortodocșii ruși și georgieni recunosc “botezul” nostru, și noi îl recunoaștem pe al lor. Unitatea botezului avansează

de null

Conferința de presă a Papei Francisc, la întoarcere din Cairo

(min 11.22): Unitatea botezului avanseaza. Problema botezului este una istorica, caci la primele Sinoade era acelasi lucru. Coptii botezau copiii in altar si cand vroiau sa se casatoreasca veneau la noi, pentru a se casatori cu un catolic. Si le ceream sa marturiseasca credinta, caci consideram ca nu au. Faceam botezul cu conditii. Noi am inceput. Nu ei. Astazi o poarta s-a deschis si suntem pe calea cea buna pentru a depasi aceasta problema. Ultimul paragraf din declaratia comuna vorbeste despre asta.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ortodocsii rusi recunosc botezul nostru, si noi il recunoastem pe al lor. Si este acelasi lucru cu georgienii. Patriarhul lor este un om al lui Dumnezeu. Elias II este un mistic si noi, catolicii, trebuie sa invatam din aceasta traditie mistica a Bisericilor Ortodoxe.

In timpul acestui voiaj am avut aceasta intalnire ecumenica. A fost Patriarhul Bartolomeu, Arhiepiscopul Grec-Ortodox (?), au fost alti crestini, anglicani, secretarul Uniunii Bisericilor de Geneva… Tot ceea ce ecumenismul face, se face mergand impreuna. Ecumenismul se face pe cale, prin opere de caritate, prin faptul de a face lucruri impreuna, cand aceasta este posibil. Nu exista ecumenism static. De fapt, teologii trebuie sa studieze si sa se acorde, dar aceasta nu poate sa-si atinga scopul daca nu mergem impreuna. Ce putem face impreuna? Putem sa ne rugam impreuna, sa lucram impreuna, sa infaptuim opere de caritate impreuna. Asta inseamna sa avansam!

Raporturile cu Patriarhul Kirill sunt bune. IPS Hilarion a venit sa-mi vorbeasca de mai multe ori. Avem relatii bune. Cu Statul rus? Stiu ca Statul rus vorbeste despre apararea crestinilor din Orientul Mijlociu. Stiu asta, si cred ca este un lucru bun. Sa lupti impotriva persecutiilor si sa vorbesti de ele. Astazi sunt mai multi martiri decat in primele secole. In Orientul Mijlociu, in particular.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Așadar, papa Francisc recunoaște că ecumenismul avansează tocmai prin actele de caritate, de care ne asigură pseudo-ierarhii noștri că nu înseamnă ecumenism. Pentru eretici este de ajuns să fie văzuți alături de ortodocși, pentru a înșela lumea să creadă într-o falsă unitate și că nu există diferențe.

Referitor la botez, și BOR recunoaște botezul ereticilor papistași, după cum Serafim Joantă declară că “este tot în numele Sfintei Treimi”. În noile Moliftelnice rânduiala de primire a papistașilor la Ortodoxie constă doar în mirungere, fără botez! Deși, vechile Moliftelnice conțineau și taina botezului în cazul primirii la Ortodoxie a tuturor ereticilor și păgânilor.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

 1. Pomenitorii neecumenisti ai ecumenistilor asteapta sa se rezolve lucrurile de la sine. Am vorbit cu un astfel de crestin( care zice de noi ca suntem ok, considera ca suntem sinceri, dar nu e bine ca nu pomenim)si mi-a zis ca punctul lui de reper e Ierotheos Vlachos. Si asteapta un viitor sinod. Si iata ce fac sinodalii lor de la care ei asteapta sa indrepte lucrurile “de la sine”; eu daca nu imi fac ordine in casa mea, nu se aseaza lucrurile de la sine, dar ei asta asteapta. L-am intrebat ce parere are de ierarhii eretici pe care ei ii pomenesc si care pana sa se aseze lucrurile de la sine caterisesc preotii, cum socoteste el preotii caterisiti de catre episcopii eretici, pe care si el recunoaste ca gresesc fiin ecumenisti, cu har sau fara har, e bine asa ce fac ei ca dau afara calugari si maici din manastiri, opresc salariul la preotii antiecumenisti si ii caterisesc? A zis ca il provoc si refuza sa raspunda. Ce provocare, is intrebari de bun simt, dar si-au astupat urechile si au asteapta sa se rezolve de la sine, iar in timpul asta ereticii taie si spanzura in Biserica si ne numesc pretinsi ortodocsi, eretici, schismatici. Deci ereticii ne numesc eretici pe noi. Si masa de manevra din Biserica le pupa mainile, s-au lepadat de toti parintii si crestinii antiecumenisti, si asteapta un viitor sinod, ce pueril, care e posibil sa fie peste 50-100 de ani si sa fie mai rau ca cel de anul trecut. Ce garantie au ei ca va fi ortodox viitorul sinod? Cand i-am aratat ca Bartolomeu a spus clar si raspicat la Taize ca sinodul din Creta a avut exact acest scop de a legifera ecumenismul a zis ca asta e parerea lui personala, a lui Bartolomeu. OMG. Oamenii astia is lipsiti de logica. Se cred destepti si fiecare merge dupa capul lui nu dupa Sfintii Parinti. Si a vorbit cu PS Ioachim zilele astea si acela a zis ca Pr. Elefterie prinde fluturi si desigur ca el l-a aprobat, probabil au si ras putin. L-am intrebat pe crestin: daca el socoteste ecumenismul greseala, recunoaste ca aceia, episcopii, au gresit semnand la Creta, daca el le acorda circumnstante atenuante episcopilor pana la un viitor sinod “panortodox”, de ce acesti episcopi care au gresit caterisesc preotii ortodocsi, si scot calugarii din manastiri, care au dreptul canonic sa intrerupa pomenirea inainte de un viitor sinod, si ii numeste pretinsi ortodocsi, deci eretici, si ei pomenitorii nu ii sustin pe antiecumenisti ci sunt revoltati ca au intrerupt pomenirea si le-a stricat lor linistea si “asezarea duhovniceasca” pe care cred ei ca o aveau. Bineinteles ca nu are raspuns la aceste intrebari pt ca logica lor e lipsita de logica si Adevar. Ei, “cretanii”, nici nu ii mai recunosc pe sfintii care se opun ecumenismului, cum e si sf. Iustin Popovici, dar se socotesc plini de har – eretici fiind caci sustinand ecumenismul ca bun si lepadandu-se de sfintii care au condamnat ecumenismul ca erezie se vadesc ca fiind ei insisi eretici si cazuti din Adevar. Doamne ajuta! Hristos a Inviat!

  1. ”Logica” lor e schizofrenie curată…cipurile din pașapoartele biometrice,carduri și altele lucrează,lucrează…O să fie un sinod anticreta când o zbura porcu…E vremea lui ”scapă cine poate”(avva Adrian Făgețeanu dixit…)cine înțelege să înțeleagă…

 2. Mai, ce le place oamenilor astora sa se complice…
  N-ar fi mai usor sa renunte la toate inovatiile, la primatul papal si la celelalte?
  Si ce atata graba, dupa aproape 1000 de ani?

 3. Parintele Elefterie prinde fluturi ?….Inaintea acestei afirmatii, IPS Ioachim ar fi trebuit sa mediteze de 100 de ori. Cred ca-i ajunge….a scapat de el, nu-l mai “sacaie la cap” cu prevederi canonice ce se incalca. Parintele Elefterie a spus ce avea de spus…si pentru cine are urechi de auzit. Fiecare este dator sa-si vada de propria mantuire. Modul, calea pe care o alege pentru aceasta, il priveste pe fiecare. Nu mai este nimeni analfabet iar scrieri sunt la dispozitia oricui; numai sa vrei sa citesti si sa te informezi. Domnul sa ne luminteze pentru a gasi calea Dreapta spre mantuire…Hristos a Inviat !

 4. Adi, aceia amintiți de tine așteaptă că muștele sa le faca lor miere, așa și cu sinodul, ,, sinod” făcut de ieretici, ori că taie frunză la câini, ori că cică țin ei ,, sinod” tot un drac, așa că pot dormii liniștiți, Bartolomeu &co lucrează/veghează și ,, garantează” pt ei

 5. Despre Papa Francisc scriu si preotii catolici ca e anticrist inaintemergator! Ce va mirati? Privegheati si va rugati, lucrurile sunt aranjate, iar Hristos asteapta la usa sa ii prinda in fapt…deci fiti cu candelele aprinse…mai e putin pana la canibalismul crestinesc al ultimelor zile

 6. Cine s-a “imbracat in Hristos” stie ca nu sint mai multe “haine”…
  Taina botezului – ca fiecare taina – nu este tehnologie descoperita si aplicata omeneste, “stiintific” ci este petrecere de stiute si nestiute, neintelese fenomene, “lucruri” cu o finalitate PROBABILA si ceruta prin rugaciune. Taina nu se poate afla de om ca nu o poate pricepe, nu o poate “vedea” cu mintea si cuprinde cu constiinta sa. La noi.
  La “ei” – omul descopera totul si poate stapani totul, va cloniza universul… se va nemuri… ca un dumnezeu ce s-ar putea crede…
  ————————————
  Cand am “vazut” si botezul “IN MASA” la georgieni….
  Mai frate, chiar ca se rostogolesc ratacirile mai ceva ca grindina!
  Cum poti crede ca un om poate determina ca Sfantul Duh sa coboare comandat la/in zeci si sute de oameni???
  Fiecare botez este unic, o persoana care se boteaza cu nasii sai…
  Cum ar putea un om sa-si aroge capacitatea sa indrume direct, personal – pe calea credintei – zeci sute de oameni?
  Prin predici si slujbe publice?
  Nu exista legatura directa si nici personala in acest mod ci relatie publica, IMPERSONALA, “de principiu” adica aparenta intre emitator si receptor existand o forma de comunicare, “de sus in jos”.
  Invers este aproape nula.
  Imaginati-va ca din (presupusii, calculati) 30.000 de “botezati” ai lui Ilia de Georgia – facuti in 30 de ani (de exemplu), cei mai multi, daca nu cumva toti vor merge sa se spovedeasca la el – ar insemna pe an vreo 100.000 de spovediri (cele 4 mari posturi) de cca 3 min. fiecare…
  1 an = 365 zile x 24 ore x 60 min = 525.000 minute
  Spovedirile (numai) ar fi peste 300.000 de minute – cca 13 ore pe zi… da’ nu poate ca nu se fac in fiecare zi si nici in orice perioada…
  Cata aroganta si inselare…. am mai vazut asa pe la budisti – cu miile si parca la papistasi – cateva zeci de cupluri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button