În Lunea Mare, centrul Zalăului s-a transformat în scenă pentru un spectacol de o violenţă greu de digerat, odată cu reeditarea drumului pe care Mântuitorul l-a parcurs de la judecată până la răstignire.
Pentru al doilea an consecutiv, publicul zălăuan a avut ocazia de a asista la controversatul spectacol stradat „Drumul Crucii – cu moartea pe moarte călcând”, ce reface marşul suferinţelor îndurate de Iisus Hristos pe drumul spre Golgota, acolo unde a fost crucificat. Sute de curioşi, printre care primarul Zalăului, Ionel Ciunt, şi preotul Ioan Ghiurco, s-au strâns în centrul oraşului pentru a urmări reprezentaţia celor 70 de actori amatori implicaţi în acest proiect. „Ne-am dorit ca la la începutul Săptămânii Patimilor, comunitatea noastră din Zalău să îşi reamintească de evenimentul care a schimbat omenirea şi îmi doresc din tot sufletul ca reamintindu-ne de patimile Mântuitorului să devenim cu ceva mai buni”, a declarat Ciunt.
Spectacolul, unul extrem de crud şi violent, a debutat în faţa Casei Municipale de Cultură, cu scena judecăţii, şi a continuat pe bulevardul Mihai Viteazul, punctul culminant desfăşurându-se pe platoul din faţa Prefecturii, acolo unde a fost reeditat momentul răstignirii.
Organizatorii au avertizat încă de la început că dramatizarea va include şi momente greu de privit, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe foarte mulţi dintre spectatori să urmărească procesiunea alături de copiii lor. Şi asta chiar dacă cei mici erau vizibil îngroziţi de loviturile nemiloase aplicate de soldaţii romani personajului central, de „sângele” de pe trupul şi hainele lui Iisus, de scenele în care acesta era tras de păr, schingiuit, scuipat ori îmbrâncit, iar mai apoi, răstignit.
„Cred că noi ca părinţi ar trebui să fructificăm un astfel de moment, să le spunem copiilor noştri că aşa s-a întâmplat cu adevărat pentru sufletele, pentru păcatele noastre, că în felul acesta a plătit Dumnezeu pentru noi. Cred că ar trebui să fim mult mai atenţi la ce îi lăsăm pe copii să urmărească pe Internet, la filmele pe care le văd, ca să nu mai vorbim de scenele de desene animate care sunt pline de violenţă, una motivată de egoism, pe când cea pe care o urmăresc aici este o suferinţă motivată de dragoste pentru noi, oameni”, a opinat Alin Pădureanu, unul dintre organizatori şi prezentator al spectacolului stradal.
„Drumul Crucii” va continua în Oradea (marţi, 11 aprilie), Timişoara (miercuri, 12 aprilie), Lugoj (joi, 13 aprilie) şi Braşov (vineri, 14 aprilie).
Crud si violent? Nu stiu ce e mai crud… Unii sarbatoresc acum iepurasi si cadouri si prostii… Chestia asta intr-un fel incearca sa ne aduca aminte de adevarata semnificatie a Pastelui! Isus chiar a fost rastignit si atunci a fost cu mult mai crud decat poate reda o sceneta! Cu toate astea rastignirea nu se compara ca intensitate sau cruditate cu paharul maniei Tatalui, adica pedeapsa pentru pacatele noastre care in loc sa cada peste noi a luat-o Domnul Isus asupra Lui!!
Cred ca e mai crud sa sarbatorim in perioada asta iepurasi si desfrau si mancaruri si oua colorate si orice altceva!
@eu
Vino la ortodoxie Inainte sa comentezi pe site uri ortodoxe