Procesul de desertificare din sudul tarii s-a intensificat in ultimii ani. Fenomenul poate fi oprit doar cu ajutorul perdelelor forestiere, sustin specialistii.
Judetul Dolj este cel mai afectat de situatie. In Dolj, solurile nisipoase se intind pe 100.000 de hectare. Ca o prima impadurirea masura de urgenta, masura de urgenta se vor impaduri in aceasta primavara 400 de hectare de teren, pe care vor fi plantati un milion si jumatate de puieti.
Florian Popa, director Directia Silvica Dolj: „Dupa orice ploaie, oricat de puternica ar fi, mai mult de 10-15 zile apa nu ramane in sol in conditiile solului de aici, si asta inseamna ca imediat apare fenomenul de seceta.”
Fermierii spun ca fara irigatii, nici iarba nu creste pe aceste terenuri.
Aurel Glinta, fermier: „Este un nisip neproductiv, asta e un nisip aproape de tencuit, cum s-ar zice. Singura cultura care merge cel mai bine este pepenele verde si pepenele galben.”
Aurelia Diaconu, director Statiunea de Cercetare Dabuleni: „In Dolj avem circa 100.000 de hectare cu soluri nisipoase care pot fi valorificate eficient prin diferite specii adaptate, prin respectarea tehnologiei de cultivare in astfel de conditii.”
Aproximativ 400 de voluntari au plantat puieti de salcam pentru a realiza perdele de protectie.
Directorul, catre voluntari: „Distanta intre doua perdele e de 500 de metri orientate de la N la S pentru a stopa deflatia eoliana a nisipului.”
Florian Popa, director Directia Silvica Dolj: „Terenurile astea nisipoase – ia pamant – vedeti dumneavoastra ca sunt foarte slab coezive, adica ele sunt purtate de vant. Ei, asta este rolul perdelelor forestiere de protectie, nisipul se poate opri la marginea acestei perdele forestiere de protectie.”
Si anul trecut s-a facut o incercare, insa din cauza secetei plantele s-au uscat.
Octavian Popa, inspector Agentia de Protectie a Mediului Dolj: „Chiar aici unde lucram astazi a fost plantat si anul trecut s-a intamplat ca nu a plouat, aceasta este marea durere a acestor infiintari de plantatii, daca ploua bine, daca nu ploua nu se prind.”
In Dolj sunt aproximativ 1.500 de hectare de perdele forestiere.