X

3,5 milioane de europeni au semnat o petiție anti TTIP&CETA

Foto: http://www.qmagazine.ro/wp-content/uploads/2016/12/Stop_TTIP-CETA_Protest_in_Brussels_20-09-2016_38.jpg

Aproximativ 3,5 milioane de europeni au semnat o petiție prin care deputaților europeni li se solicită să se opună acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit Alianței „Stop TTIP&CETA”, inițiatoarea acestei petiții, semnatarii le cer deputaților europeni să se opună tratatului comercial pe care UE l-a încheiat cu Canada, dar și celui pe care îl negociază cu Statele Unite (TTIP), discuțiile cu SUA fiind însă suspendate după alegerea lui Donald Trump. Astfel, opozanții au înmânat, luni seară, unor vicepreședinți ai Parlamentului European o pancartă simbolizând aceste semnături, strânse în cadrul unei „inițiative cetățenești europene”.

Pentru a fi admisă, o astfel de inițiativă trebuie să fie susținută de cel puțin un milion de cetățeni din cel puțin șapte țări din cele 28 ale UE. Semnatarii reproșează CETA că reprezintă „o amenințare pentru democrație, statul de drept, mediu, sănătate, serviciile publice, dar și pentru drepturile consumatorilor și dreptul muncii” și că „întărește puterea multinaționalelor în dauna democrației și a binelui comun”.

„3,5 milioane de persoane au semnat pentru un comerț mai echitabil, mai durabil ecologic și social, și nu pentru ceva care creează mai multe probleme decât rezolvă”, și-a exprimat satisfacția vicepreședinta ecologistă a Parlamentului European (PE), austriaca Ulrike Lunacek.

Semnat cu dificultate la sfârșitul lunii octombrie de către Bruxelles și Ottawa, și în continuare sub tirul criticilor, CETA urmează să fie supus votului eurodeputaților în ședința plenară de miercuri. Departe de a se limita numai la eliminarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii, tratatul mai promovează cooperarea în domeniul normelor sociale și de mediu între Canada și UE.

Raportul de forțe pare mai favorabil partizanilor acestuia (europarlamentari de dreapta, liberali și majoritatea socialiștilor) decât adversarilor săi (Verzi, extrema stângă, extrema dreaptă și unii socialiști). Pentru ca aplicarea lui să fie deplină și definitivă, tratatul va trebui ratificat de toate cele 38 de parlamente naționale și regionale din UE, dar ratificarea de către PE va permite aplicarea provizorie a unei mari părți a textului.

Alianța „Stop TTIP&CETA” cuprinde vreo 500 de organizații, printre care Attac și Greenpeace, precum și partide de stânga europene, ca Linke (Germania), Partidul European al Verzilor și Podemos (Spania).

Categorii
GlobalizareExterne
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.