X

Câteva gânduri despre Valentine’s Day – ziua îndrăgostiților

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Valentine’s Day (Ziua „Sfântului Valentin”): “O sărbătoare roz”

Inimi roșii, panglici roz, bomboane ambalate în mov, “îngeri” suspendați de nori pufoși și albaștri, printre alte lucruri dulci care te fac să te simți “bine” – pentru un suflet dornic de “experiențe drăguțe” – sunt doar câteva elemente specifice pentru Ziua Îndrăgostiților . 
În fiecare an de 14 februarie – Ziua „Sfântului Valentin” în Occident – este sărbătorită cu mare fast, iar acesată “sărbătoare” a pătruns atât de adânc în mintea omului modern, pentru că, dacă întrebăm care este cea mai mare sărbătoare din luna februarie, se răspunde fără ezitare: Ziua Îndrăgostiților! Această zi devine o marcă distinctă pe harta întoarsă a consumerismului.

Ziua Îndrăgostiților – o afacere sub masca unei “sărbători”

Absolut toți comercianții încearcă să profite de pe urma acestui lucru; în fapt, această iubire comercială durează doar pentru o zi. O zi în care cele mai multe afaceri încearcă din greu să dea lovitura: un buchet de flori – 40 de dolari, o inimă umflată – doar pentru câțiva dolari, o lumânare în formă de inimă care va arde doar timp de o oră – câțiva dolari. Tot ceea ce s-ar putea dori … vase de ceramică, lenjerie de corp, maimuțe, bijuterii, cărți, și de ce nu, papuci și prosoape de baie, totul este atât de natural, atâta timp cât există o cerere, aceste jucării vor continua să se vândă.
Toate ca în povestea reală a Turnului Babel …

Ziua Îndrăgostiților – invazia inimilor roșii

Aproape toate produsele pe care vânzătorii le oferă pentru așa-numita zi a iubirii, trebuie să aibă cel puțin o inimă roșie. Evident, aceste oferte sunt proiectate pentru fiecare buget, astfel încât oricine cheltuind o sumă mică sau mare, poate intra în “spiritul” sărbătorii americane de Sf. Valentin.

Ziua Îndrăgostiților – origine

Ziua Îndrăgostiților își are originea în tradiția Romei antice, când au fost organizate festivități la 15 februarie, în onoarea zeilor păgâni Juno și Pan. Pentru că a fost, de asemenea, o sărbătoare a fertilității, practica păgână cerea ca tinerele fete nemăritate să scrie bilețele de dragoste, iar aceste mesaje au fost plasate într-un coș pentru băieți pentru a extrage unul la întâmplare. În conformitate cu această tradiție, participanții au fost obligați să o curteze în primul rând, pe cea “aleasă”, pe baza mesajului scris pe acest bilețel, și desigur, acest lucru a fost începutul pentru tot felul de povești …
Ziua Îndrăgostiților a fost, denumită cu mult timp în urmă, Ziua Nunții Păsărilor, deoarece se credea că păsările își aleg perechea lor în această zi.
Cu timpul, aceste obiceiuri romane păgâne au dobândit un caracter creștin devenind în mod fals o celebrare a fertilității atribuită „Sfântului Valentin”.

Be my Valentine ?!

Ziua „Sfântului Valentin”, “patronul îndrăgostiților”, și-a pierdut semnificația din legende și istoria Imperiului Roman. Astăzi, Catolicismul recunoaște cel puțin trei sfinți martiri diferiți, numiți Valentin sau Valentinus, dar nu în această zi.

O legendă spune că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. Atunci când Împăratul Claudiu al II-lea a decis că bărbații necăsătoriți erau soldați mai buni decât cei cu soție și familie, au scos în afara legii căsătoria tinerilor. Împăratul a vrut să formeze o “adevărată echipă” de bărbați necăsătoriți ca potențiali soldați. Valentin, realizând nedreptatea acestui decret, a continuat să oficieze căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți în secret. Atunci când lucrarea lui a fost descoperită, regele l-a condamnat la moarte. Alte tradiții spun că Valentin a fost ucis pentru încercarea de a-i ajuta pe creștini să scape din închisorile teribile în care creștinii au fost bătuți și torturați.

Conform unei alte legende, Valentin este cel care a trimis primul mesaj de acest fel în timp ce era în închisoare, după ce a s-a îndrăgostit de fiica unui paznic de închisoare și, înainte de a muri, se spune că el a scris o scrisoare pe care a semnat-o “de la Valentinul tău”.

Sfântul Valentin în Biserica Ortodoxă – Sfântul Valentin, 30 iulie

În fiecare an, pe 14 februarie, creștinii ortodocși se confruntă cu un paradox dublu. În primul rând, toată lumea a auzit de Ziua Îndrăgostiților, deci într-un fel, oricine poate defini pe scurt această “sărbătoare” în timp ce nu mulți par să știe cine este Sfântul Valentin.
Pe de altă parte, mulți sunt deranjați de faptul că în această zi, în calendarul ortodox, noi nu vedem nici un sfânt care să poarte acest nume. Un alt fapt interesant este că, chiar și calendarul romano-catolic nu are trecut în calendar un sfânt cu acest nume în această zi. Sfântul Valentin a menționat într-una din legendele de mai sus, a fost scos din calendarul romano-catolic în 1969, din cauza ambiguității vieții sale care a dus la consacrarea sa. În prezent, pe 14 februarie, catolicii îi comemorează pe Sfinții Chiril și Metodiu.

Deci, din punctul de vedere creștin, noi nu greșim spunând că Ziua Îndrăgostiților, în ciuda “marketing-ului” intens, este o “sărbătoare” în care nu comemorăm pe nimeni! Sfântul Valentin este pomenit de Biserica Ortodoxă pe 30 iulie.
Sfântul Valentin episcopul s-a născut în anul 175, în Interamna (o regiune italiană numită azi Umbria). El a fost hirotonit preot de către Sfântul Feliciano de Foligno, și apoi Episcop de Interamna de către papa Victor I în anul 197.

Un predicator remarcabil al lui Hristos din Evanghelie, de minuni-făcător și vindecător, Sfântul Valentin a fost mult iubit de către adepții săi. El l-a vindecat pe Frontanus, fratele unui guvernator roman, de o boală foarte dificilă. Atunci când Cherimon, fiul celebrului filosof Craton, s-a îmbolnăvit, la sfatul lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin de la Roma pentru a-l consulta. Cherimon suferea de o boala delirantă, care îi contorsiona tot corpul. Dupa ce Sfântul Valentin a petrecut o noapte în rugăciune, Cherimon a fost complet vindecat. După ce s-a arătat tatălui său Craton, filosoful a decis să fie botezat și toată familia sa a îmbrățișat creștinismul, împreună cu cei trei ucenici.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, aproape de vârsta de o sută de ani, din ordinul guvernatorului Furius Placid, în timpul persecuției împăratului Marcus Aurelius. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, pe timp de noapte, pentru a evita orice rebeliune a oamenilor din Terni. Moaștele sale sfinte se găsesc astăzi în biserica din Terni, Italia.
Cei trei ucenici ai lui Craton care s-au botezat: Procus, Ephiv și Apollo, au fost uciși împreună cu Sfântul Valentin în anul 273.

În calendarul ortodox, Sfântul Mucenic și Episcop Valentin, este pomenit pe 30 iulie. În Biserica Ortodoxă există mulți martiri care au numele lui: Șfinții Mucenici, Marcu Sotirih și Valentin – 24 octombrie, Sfânta Muceniță Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin – 24 aprilie, Sfântul Valentin preotul – 6 Iulie și Sfânta Muceniță Valentina – 18 iulie.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button