X

Sfinţii Părinţi ai Bisericii versus pământul plat

de Theodor Leontescu

Sfântul Vasile descrie formarea nopţii ca umbră a Pământului interpus în faţa Soarelui. La nivelul observatorului înconjurat de linia de orizont, ziua se formează când Soarele stă în emisfera de deasupra Pământului, iar noaptea atunci când Soarele se află în emisfera de desubtul Pământului, căci numai astfel Pământul poate să facă umbra nopţii în emisfera în care mai înainte fusese zi, cu Soarele deasupra ei, aşa cum vedem şi în realitate. Explicarea formării zilelor şi nopţilor în conformitate cu descrierea Sfântului, în care noaptea e umbra Pământului sferic în emisfera opusă Soarelui, se face prin rotirea tăriei cu Soarele în ea în jurul Pământului într-o zi siderală, aşa cum am ilustrat în cartea mea O piatră pentru Goliat (p. 155):

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De vreme ce adepţii ipotezei pământului plat cred că luminătorii cei mari se rotesc mereu deasupra singurei feţe a acestuia, vin în contradicţie flagrantă cu explicaţia Sfântului Vasile cel Mare. Ei ”explică” noaptea printr-un inexplicabil întuneric risipit prea puţin de rotundul spot rotitor al unui soare miniatural aflat foarte aproape de singura faţă a pământului lor.

Un al 4-lea argument al Sfântului Vasile împotriva pământului plat este mărimea Soarelui (Omilii la Hexaimeron, p. 149):

„Deci, aşa cum ne spune Scriptura, luminătorul acesta e mare, de nenumărate ori mai mare de cum se vede.”

Sfinţi împortanţi ai Bisericii adepţi ai învăţăturilor Sfântului Vasile cel mare

Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul)

Vorbind despre Soare, Sfântul Grigorie de Nazianz confirmă şi el viziunea Sfântului Vasile, în care noaptea apare ca umbră a Pământului sferic interpus în calea luminii Soarelui rotit de tărie (Cuvântări teologice, Ed. Herald, Bucureşti, 2008, Cuvântarea a doua despre Dumnezeu, cap. XXX, p. 65):

„(…) ceea ce este soarele între cele care cad sub simţiri, aceea este Dumnezeu între cele cugetate cu mintea, a spus careva dintre cei profani. Căci el luminează vederea, precum Dumnezeu luminează mintea; el este şi cel mai frumos dintre cele văzute, după cum este Dumnezeu dintre cele cugetate. Dar cine este cel care l-a pus în mişcare de la început? Ce este deci lucrul care-l mişcă fără întrerupere şi-l poartă jur împrejur pe cel care este stabilit de legea lui şi lipsit de mişcare, cu adevărat neobosit şi dătător şi întreţinător al vieţii şi cele prin câte, cu bună dreptate, este căutat de poeţi şi care nici nu-şi opreşte cândva mişcarea, nici binefacerile lui? Cum creează el ziua când stă deasupra pământului şi noaptea, când este dedesubtul pământului?”

Sfântul Grigorie de Nyssa

Sfântul Grigorie de Nyssa descrie umbra Pământului interpus în calea Soarelui ca fiind conică deoarece, contrar soarelui caricatural al adepţilor pământului plat, credea că Soarele e mult mai mare decât Pământul (PSB, vol. 30, Ed. IBMBOR, Bucureşti, 1998, Despre facerea omului, cap. XXI, p. 60):

„Pământul, din pricina formei sale rotunde, e lipsit în formă conică de razele soarelui, însă soarele, find mult mai mare decât pământul îl înconjoară din toate părţile cu razele sale şi uneşte în vârful conului dârele de lumină care se întâlnesc acolo. Dacă presupunem, de pildă, că cineva străbate spaţiul peste care s-a aşternut umbra, în chip necesar el ar ajunge din nou în lumina peste care nici un întuneric nu stăpâneşte.”

(Idem, Cuvânt apologetic la Hexaimeron, căte fratele său Petru, p. 110):

„Dar şi cei care meditează la lucrurile cele mai înalte cu uşurinţă ajung la concluzia că şi soarele însuşi e incomparabil mai mare decât pământul. Căci nici umbra pământului nu se întinde departe în văzduh pentru că din pricina mărimii soarelui se scurtează luând forma de con.”

La fel ca şi Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa menţionează existenţa polilor cereşti (Idem, Dialogul Despre suflet şi înviere, p. 353):

„Pune apoi la socoteală şi rotirea rapidă a axei polilor şi mişcarea de revoluţie mereu reînnoită şi traiectoriile şi întâlnirile şi fazele armonioase ale corpurilor cereşti.”

Sfântul Grigorie afirmă explicit forma sferică a Pământului (Idem, Dialogul Despre suflet şi înviere, p. 355):

„Căci dacă n-am admite că acesta este adevărul, ia spune-mi, de ce când priveşti soarele, îl vezi aşa cum ai învăţat de la profesorul tău şi nu zici că mărimea lui se întinde doar atât cât se vede, cum zice mulţimea, bine ştiind că discul lui este cu mult mai mare decât pământul? (…) Şi felul în care scade şi apoi creşte luna te învaţă alte adevăruri despre stihiile ei, care sunt multe prin firea lor şi se învârtesc în jurul globului pământesc, luându-şi lumina de la razele soarelui, precum este şi firesc să se întâmple cu oglinzile, care după ce au primit pe suprafaţa lor razele soarelui nu le reflectă pe ale lor proprii, ci reflectă tot razele soarelui, care sunt răsfrânte în direcţie contrară de corpul lui (n.m aici are sens ei nu lui) neted şi strălucitor. Celor care văd strălucirea aceasta fără să-i cerceteze cauza, li se pare că ea este de la lună. Dar că nu luna luminează ne-o dovedeşte faptul, că atunci când luna stă faţă în faţă cu Soarele, este luminată în diagonală toată suprafaţa întoarsă spre noi. Trebuind să parcurgă un drum mai scurt, luna parcurge mai repede cercul în care se mişcă: mai înainte de a-şi fi sfârşit soarele drumul său o singură dată, luna îşi sfârşeşete cercul mai mult decât de 12 ori.”

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Pagina anterioară 1 2 3 4 5 6 7Pagina următoare

71 comentarii

 1. Oare nimeni nu-si da seama ca intr-un model Pamant plat Soarele ar lumina maxim 1/4 (un sfert) din suprafata Pamantului ?

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Azimuthal_equidistant_projection_SW.jpg

  In modelul pamant plat raza pamantului o notam cu R si tine de la polul nord pana la “zidul” de gheata adica polul sud.Soarele poate lumina un cerc al carui diametru este egal distanta polul nord – polul sud sau pana la zidul de gheata cum numesc adepti teoriei pamant plat. Diametrul acestui cerc luminat de soare este dedus atunci cand la echinoptiu soarele arunca o geana de lumina atat la un pol cat si la altul, urmand ca de a doua zi dupa, numai unul dintre poli sa fie luminat pentru 6 luni.Conform calculelor avemSuprafata Pamant S1=pi*R^2

  Suprafata pamant luminat de Soare S2=pi*(R/2)^2=(pi*R^2)/4S2=S1 /4

  Suprafata luminata de Soare in model Pamant plat este MAXIM ¼ din Pamant. Spun maxim fiindca, conform teoriei pamant plat, in vara australa Soarele se deplaseaza spre zidul de gheata alias polul sud si implicit suprafata luminata de soare scade sub o patrime.Suprafata luminata de Soare in model Pamant sferic este intotdeauna jumatate din suprafata pamantului.Atentie nu conteaza ca pamantul este plat sau sferic conteaza doar aceste rapoarte: 1/4 luminat sau 1/2 luminat din suprafata pamant.Acum sa analizam modelul de mai sus:Avem aici un link cu niste camera video din lumea larga.https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/maldives/north-male-atoll/meerufenfushi/meeru-island-beach.html

  1. Maldives – Meeru Island2. Abaco Islands – Bahamas

  Distanta intre ele este aprox 17.000 Km1. Maldive ora 172. Bahamas ora 7

  Ambele sunt luminate de SoareListati modelul pamant plat.Localizati cele doua puncte pe modelul listat (Bahamas, Maldive)Decupati un cerc cat vreti voi de mare sau de mic si suprapuneti-l peste modelul vostru. Acel cerc reprezinta lumina Soarelui.Plimbati acel cerc peste model astfel incat sa cuprindeti cu cercul cele doua puncte mai sus mentionate dar sa nu cuprindeti Polul nord (in vara australa, iarna emisfera nordica polul Nord este neluminat de soare timp de 6 luni).

  Sau ca sa coplicam putin lucrurile ia uitati-va aici la Ecuador – Ayangue Beach https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/ecuador/santa-elena/santa-elena/ayangue-beach.html deja la ora 7:00 e lumina.

  Ce ziceti ati gasit modelul ce se potriveste cerintelor de mai sus ?Acum luati acelasi model de cerc si suprapuneti-l pe imaginea pamant plat astfel incat punctual de origine al cercului ce reprezinta soarele sa fie pe longitudinea cu Las Vegas, Australia sa fie cuprinsa in acel cerc, DAR sa nu atingeti cu el Polul Nord.Alte camera videohttps://geocam.tv/#/

  Dupa ce vedeti unde este lumina pe glob ganditiva apoi cat ar putea lumina Soarele in model Pamant plat dar fara sa lumineze Polul Nord si apoi comparati cu model pamant sferic luminat intotdeauna jumatate.Model pamant plat
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Azimuthal_equidistant_projection_SW.jpg

  1. Îmi spui și mie de ce toate pozele trucate din spațiu lui pește sunt lipsite de stele.. Îmi spui cum instrumentul numit orizont artificial folosit în avioane.. Conținând un gyroscop se actualizează cu non-existenta curbură?

  2. Theodor Leontescu
   ”Fotografia” de la Cape Town nu e de fapt fotografie: o fotografie cu expunere de 24 de ore si o diafragma larg deschisa, cum e necesar pentru a fotografia noaptea cerul instelat, ar aparea complet alba. Pe o fotografie facuta pe durata noptii/imtunericului, vor aparea numai arce de cerc cu unghiul la centru proportional cu aceasta durata, functie de ziua din an in care e facuta forografia, (la solstitiul de iarna sudica vei putea avea ceva mai mult decat semicercuri, iar la cel de vara, ceva mai putin).
   Pe de alta parte, la ecuator, Steaua Polara a nordului o vei putea vedea lipita de orizont iar stelele din jurul ei descriind arce de cercuri cu centrul in ea, daca vei privi spre Nord, dar in acelasi timp, privind spre Sud vei putea vedea si Steaua Polara a sudului, tot lipita de orozont, ce stelele inconjuratoare descriind tot arcuri de cercuri, insa in sens invers celor din Nord!

 2. Mulţumim pentru demonstraţie. Sfericitatea apare în Biblie la Isaia şi la Iov.Din păcate sunt prea absorbit de lectură, dar Isaia mi-am adus aminte. Deci cap.40.22 :”El stă în scaun deasupra cercului pământului”.

  1. Ioan, pt tine sfera este tot una cu cercul ? Şi dacă tot ai menţionat începutul versetului 22 din cap 40 de la Isaia (şi bine ai făcut), de ce nu-l dai pe tot ? ,,…pe locuitori îi vede ca pe lăcuste; El întinde cerul ca un văl uşor şi îl desface ca un cort de locuit”. Tu când montezi un cort, îi faci boltă şi pe pămât sau numai deasupra ?? Eu ştiu că la orice cort numai partea de deasupra este curbată, iar cea de jos este PLATĂ.

  2. Şi încă ceva Ioan: caută şi pe https://dexonline.ro şi pe http://www.bibliaortodoxa.ro cuvintele boltă, adânc şi marginile pământului; ultimele două numai pe motorul de căutare din Sf Scriptură, căci nu are sens să le cauţi şi în dex. Iar a propos de ,,marginile pământului”, spune-mi te rog: care sunt marginile unei sfere ?; că pe cele ale unui cerc le ştiu.

  3. Ma asteptam ca cei care se cred crestini sa stie mai multe despre locul unde traim dar se pare ca nu citesc biblia cu mintea lor ci mai degraba citesc din perspectiva a ceea ce au fost invatati sa creada. Cum poate explica un crestin care crede in biblie versetele din Iosua10: 12-13 in care se spune ca Dumnezeu a oprit soarele si luna sa stea in loc aproape o zi intreaga!!! De ce nu a oprit pamantul din rotatie?? Oare Dumnezeu nu stia ca pamantul se invarte in jurul soarelui?? Sau noi nu intelegem ca traim pe un pamant static in care soarele si luna se invart in jurul nostru?? Treziti-va oameni buni. Ganditi cu mintea voastra. De zeci de ori scrie in biblie expresia ” marginile pamantului” sau de la un capat al cerului la celalalt si nu e o figura de stil e o realitate.

   1. Foarte adevarat ce spui, toate dovezile stiintifice ( nu poze si filme trucate) precum si afirmatiile biblice sustin teoria pamantului plat. Iar cat despre noi, asa zisi crestini ar trebui sa fim cei mai mari sustinatori ai acesteia, dar se pare ca, zeci de ani de indoctrinare comunista (atee) ne-au facut sa acceptam stupida teorie a big-bangului, prin care toti am luat nastere accidental dn bacterii, ulterior am devenit maimute si in final oameni, cu toate ca nu s-au gasit intermediari pe scara evolutiei intre cele din urma mamifere. Treziti-va crestinilor si cititi biblia cu inima si nu cu ratiunea.

  4. stai un pic, tu stii sa faci diferenta dintre cerc si sfera? aberati daca voi credeti ca Dumnezeu v’a creat pe o bila ce se invarte haotic… pe o bila care e susul cerului si josul? ar fi mai multe de spus

 3. Trebuie sa avem in vedere ca “ce la oameni este cu neputinta la Domnul totul este cu putinta” . Sa nu lasam niste forumule sa spuna ca Soarele poate lumina 1/4 din pamant daca pamantul ar plat. Si imi aduc aminte si de niste cuvinte din Sfanta Scriptura unde se vorbeste de “marginea pamantului – la ispitirea Mantuitorului in pustie” . Daca ar fi rotund nu ar exista o margine, nu ?Doamne ajuta ! 

 4. II raspund aici lui Adrian fiindca pe saccsiv nu pot, nu se publica comentariul

  Adrian,
  bun tu crezi ca Soarele e undeva pe la 10-50 km distanta de Pamant.
  Bun.
  Nu te contrazic.
  Dar hai sa facem urmatorul experiment: Dute intro camera de 20 metri. Ia un bec cu un cablu si plimbal dintro parte in alta a camerei undeva la 5 cm de podea. Fixeaza trei bete de chibrite, un la inceputul camerei, un la mijloc si unu la sfarsitul camerei.
  Adrian, cum crezi ca va arata umbra celor 3 bete ?
  RAPUNS: In permanent luuuuuuunga cat jumatate din camera.
  De ce ?
  Fiindca becu e prea jos si doar cand becul este langa bat, PENTRU O FOARTE SCURTA PERIOADA DE TIMP SI SPATIU, umbra va arata normala, comparativa cu lungimea batului.
  Tot la fel si cu Soarele.
  Soarele lumineaza Pamantul de la rasarit pana la asfintit pe distanta a 20.000 km. Daca Soarele s-ar afla la 50 km ar fi exact experimentul de mai sus.
  Si apropo, nu ma iau dupa ce jmecherii fac unii si altii.
  Ceea ce spuneai tu mai sus nu au nimic a face fu forma sferica a Pamantului.
  Faptul ca ti se spune o minciuna cu zboruri cosmice, rachete ce au ajuns pe luna (binentales ca nu a ajuns nici picior de om pe luna) NU INSEAMNA automat ca Pamantul e plat.

  1. Ești într-o eroare… Nici vorba de aberația asta.. Ia un laser mergi pe un lac și o să vezi că la 7km are trebui ca fascicolul să se ridice 2m..nu se întâmplă

 5. Si acum aici.

  Fratilor, va lansez si voua provocarea: Aveti un pamant plat, nici o problema, este plat. Este si rotund, da ? Poate e patrat , aici trebui sa ne punem de acord, eu as zice ca e rotund. Bun mergem pe varianta Pamant plat dar rotund.
  Bun.
  Rugaminte.
  Asezati continentele cum vreti pe glob, BA DESENATI VOI ALTELE CUM DORITI SA FIE, chiar hai sa facem mai multe, vreo 10 -20 de continente, cum vreti, si o rugaminte asezati Polul Nord in mijlocul cercului, suntem in luna feb 2017 iar Polul Nord este in intuneric de vreo 4 luni si mai are vreo 2 luni de intuneric, va rog sa va uitati pe https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/maldives/north-male-atoll/meerufenfushi/meeru-island-beach.html si sa desenatia continentele astfle incat Soarele sa lumineze pe lungime de 20.000 km de la continentul America pana in Australia dar sa NU lumineze Polul Nord.

  1. Nu e aşa raduku 2. Atmosfera nu este ceva complet transparent nici pe departe. Este o combinaţie gazoaso-lichidă, care la o anumită distanţă devine translucidă. Nu poţi vedea mai departe.

 6. Doamne ajută.
  Am și eu câteva întrebări pt Theodor Leontescu: 1. Despre crugurile soarelui și lunii există marturii patristice?
  2. Toate experimentele tip Bedford canal și o sumedenie de observării la mare distanță gen insule la 100km statuia libertății văzută de la peste 60km orașe văzute de la distante care potrivit curburii pământului nu ar trebui sa se vada, etc. Exista curbura sau nu?
  3. Așa Cum a alcătuit modelul cosmologic cu pământul rotund nu ar putea sa găsească o formula pt pământul plat în alți câțiva ani?
  Doamne ajuta

  1. 1. Sigur. Sfintii Dionisie Exiguul si Beda Venerabilul sunt sfintii care-mi vin acum in minte. In cartea sa, De temporibus ratione (Despre calculul vremurilor), Beda Venerabilul vorbeste si despre Crugul Sfintelor Pasti.
   2. Curbura Pamantului se poate pune in evidenta numai de la distante mult mai mari decat 100 km. Eu nu dau date certe pentru marimea razei Pamantului sau a lungimii cercului ecuatorial. Spun insa ca curbura Pamantului este atat de lina incat chiar daca te-ai urca pe Everest sa-ti maresti orizontul uitandu-te de acolo, si nici chiar privindu-l de unde a sarit Baumgartner (asta fiind limita la care cred ca a ajuns cu adevarat omul) tot nu ai vedea-o.
   3. Nu pot. Imi dispar, in cazul ipotezei pamantului plat notiunile de ecliptica si de puncte echinoctiale vazute ca intersectia planului eclipticii cu ecuatoarele ceresc si pamantesc. Dispare si unghiul de 23,5 grade facut de planul eclipticii cu aceste ecuatoare absolut necesar pentru explicarea anotimpurilor. Dar ce zic eu, asa cum a aratat Vio, nu pot explica formarea zilelor si noptilor, nu pot explica de ce in acelasi moment de timp japonezii vad Luna la fel de mare ca australienii (ei sunt pe acelasi meridian si se pot gasi in acealsi fus orar). De fapt nu pot explica nimic cu pamantul plat. Vezi bine ca nu am facut de capul meu astronomia asta, ci m-am ajutat copios de Sfinti Parinti care credeau in pamantul sferic.

 7. TREABA cu steaua polara văzută din emisfera nordica și cu steaua sudica flatearth erii susțin ca ar fi vorba de efectul crepuscul și anticrepuscul. Adică arunci când privești răsăritul razele sunt divergenta în spatele tău sunt convergente. Ei zic ca de fapt steaua polara este aceeași care este văzută în emisfera sudica uitându te spre exteriorul pământului plat fiind văzută datorita efectului de anticrepuscul care datorita perspectivei face ca stelele se rotească invers fata de Cum sunt văzute di emisfera nordica.

 8. Pentru Ioan : ce am gasit : ( stiubsigur ca am auzit si cu expresia “marginea pamantului” dar nu am reusit sa gasesc
  Oricum in textul gasit de mai jos daca pamantul era rotund, cum se puteau vedea toate imparatiile lumii pamantului ?

  Poate ma insel, dar orice conentariu este de folos ( cel putin pe acest site)

  Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte inalt, I-a aratat toate imparatiile lumii si I-a zis: “Toate aceste lucruri Ti le voi da Tie, daca Te vei arunca la pamant si Te vei inchina mie” (Matei 4, 8-11

  Bucurie

  1. @Florin.
   Expresia ,,marginile pământului se poate găsi în cel puţin 39 de versete din Sf Scriptură. Uite:
   http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=marginile+p%C4%83m%C3%A2ntului&carte=-3
   Şi eu am luat în considerare că nu putea vrăjmaşul să-I arate Domnului toate împărăţiile dacă Pământul ar fi fost sferic. Mai mult decât atât, nu văd cine poate explica cum:
   http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=vor+vedea+pe+Fiul+Omului+venind+pe+norii+cerului&carte=-3

 9. Să îl adăugăm și pe Sfîntul Andrei cel Nebun pentru Hristos, care în dialogul său cu Epifanie, arată cum marginea pămîntului se uneste cu marginea cerului, avem si un Sfant de cealalta parte, la care sa nu ne indoim de autenticitatea scrierii, ca la acel Cosma Indopelusiotul…

  Sf Andrei Cel Nebun pentru Hristos – https://www.scribd.com/doc/223844221/Viata-Sf-Andrei-Nebun-Pentru-Hristos

  Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos

  (Aici e vorba despre soare):„: Când ajunge la apus, coboară din cer. După aceea, pe durata nopţii parcurge semicercul sudic al pământului, urmând râul circular pe care se sprijină cerul ca o boltă. Astfel ajunge la răsărit, când urcă iarăşi pe tăria cerului şi răsare.”
  -Dialog cu Epifanie – pag. 180-181

  „Deoarece însă nu am întâlnit vreun zid de nori sau oarecare altă margine, cu greutate mi-am readus privirea cea înţelegătoare din acea contemplaţie.
  După aceea am călătorit către răsărit, am pornit cu luare aminte şi iată, cu puterea Domnului Savaot, am văzut foarte curat marginea pământului unind u-se cu marginea cerului. După ce am trecut lăţimea răsăritului, am întâlnit un râu pe care se sprijină cerul şi înlăuntrul căruia este cuprins pământul”
  -Dumnezeirea cea neînţeleasă pag 222-225

 10. Consider ca nu e litera de lege ceea ce spune un sfant cu privire la domeniul stiintific. Sfantul Vasile cel Mare si toti ceilalti vorbeau despre aceste lucruri avand in vedere descoperirile din acea vreme. Daca un sfant stie matematica, nu inseamna ca stie din Revelatie, inseamna pur si simplu ca a invatat-o la scoala. Nu trebuie sa confundam inspiratia dunezeiasca cu cunostintele lumesti pe care le pot avea sfintii.

 11. Aici sunt camere online, sunt niste nenorocite de camere, nu sunt inregistrari ci online, adica in timp real.

  Pentru sustinatorii Pamantului plat:
  1. Tenerife, Spania, pe coasta Africii ora 19 Soarele isi arunca lumina sa https://www.google.ro/maps/place/Tenerife/@25.1521891,-39.7609955,3.75z/data=!4m5!3m4!1s0xc4029effe8682ed:0xb01a4bf1c84baf3c!8m2!3d28.2915637!4d-16.6291304

  2. Copacabana, Brazilia, Coasta dinspe Africa ora 16 – 16, 21 Soarele isi arunca lumina sa https://www.google.ro/maps?q=Copacabana&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0ahUKEwjhi7rd5Y3SAhVDDJoKHRxUBzkQ_AUICSgC

  3. Sydney, Australia, ora 6. Soarele isi arunca lumina sa pe Pamantul Australiei https://www.google.ro/maps?q=sydney&bav=on.2,or.&bvm=bv.146786187,d.bGs&biw=1309&bih=700&sns=1&um=1&ie=UTF-8&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjew_Sr5o3SAhXjCcAKHbsFBJ0Q_AUIBygC

  Acesta-i modelul plat https://takethisskepticalblog.files.wordpress.com/2015/09/flat-earth-map.png

  Fratilor, aveti cap si judecati. Cum ar putea ca intrun model plat Soarele sa-si arunce lumina sa dupa coasta Africii, prin America de Sud, America de Nord si pana in indepartata Australie DAR FARA SA LUMINEZE POLUL NORD.

  Va rog doar sa ganditi un pic, atata doar.

  1. Simplu , harta nu e reala. E distorsionata. La fel si marimile . Se vorbeste ca Africa e mult mai mare decat se zice in carti.

 12. Cateva intrebari pentru autorul articolului: Ati spus ca nu e suficient sa stai pe varful Everest pentru a vedea curbura, foarte adevarat. Dar sunt clipuri filmate din baloane meteo la peste 40km altitudine si arata un orizont perfect plat. Pe de alta parte exista clipuri precum cel cu individul care s-a aruncat din spatiu, filmat la 20 si ceva de km, unde se vede o curbura foarte pronuntata, de unde rezulta ca e un fals ordinar. Daca pamantul este intr-adevar sferic atunci de ce atatea imagini si videoclipuri false de la NASA, ISS si alte surse? De ce atatea simulari computerizate si nici macar o singura fotografie reala a planetei? Stiti ca NASA admite ca toate imaginile lor sunt CGI (computer generated image)?Daca e sferic, unde sunt pozele facute de robotii trimisi pe Marte sau in spatiu? Uitati-va la acest fals grosolan, observati diferenta uriasa de marime a Americii de Nord intre cele2 poze, ambele oficiale de pe serverulNASA descarcate de mine personal. Cum este posibil un asa fals sa treaca nevazut fara ca credibilitatea NASA sa se naruie. Stiati ca primii astronauti erau masoni? Buzz Aldrin nici nu-si ascundea inelul cu compas si echer din sedintele foto oficiale. Apoi, cum se poate sa avem apa curbata? Apa daca o pui intr-o tava, eplata. Daca o pui intr-o piscina, tot plata e. Se schimba cumva legile la cantitati mai mari? Apoi sa revenim putin la conceptia antica ebraica a pamantului. Pai acea conceptie arecateva mii de ani, dinainte sa vina Iisus Hristos. Daca au primit-o israelitii de la Dumnezeu direct prin descoperire, doar la vremea respectiva doar ei erau neamul ales? Va rog sa va ganditi si sa-mi raspundeti la toate intrebarile. Multumesc!

  1. Paul 222

   Spui:

   “Dar sunt clipuri filmate din baloane meteo la peste 40km altitudine si arata un orizont perfect plat.”

   Pamantul e atat de mare ca nici de acolo nu se vede curbura. De distante mai mari de 40 km ma indoiesc ca au ajuns, ca nu pot verifica, ci doar crede. Prin urmare, nu ne contrazicem. Si eu cred ca pozele NASA sunt doar mistificari caci la inaltimi mai mari nu au ajuns. Ei nu le-au facut ca sa dovedeasca sfericitatea Pamantului, ci ca sa dovedeasca faptul ca pamantul e ceva neinsemnat in spatiu si se roteste in jurul Soarelui, adica paradigma heliocentrica. Eu resping paradigma heliocentrica, dar sfericitatea pamanului nu. Oricum nu trebuie sa crezi sfericitatea pamantului din pozele NASA, ci din rotirea cerului vazuta in diferite locuri foarte departate unele de altele pe directie Nord-Sud pe Pamant, asa cum au crezut-o toti astronomii din vechime si Sfintii Parinti care au impropriat pentru crestini invatatura lor astronomica.

   Poti sa o pui si in ocean cat vezi cu ochii ca tot plata ti se pare si nu-i vezi curbura care e extrem de lina dupa cum ti-am mai spus. La chestia cu apa curbata iti raspunde Aristotel. Daca e de jur imprejurul Pamantului ca ocean, ea e atrasa de peste tot de unde este cu aceiasi unica forta spre acelasi unic atractor care este un punct in chiar centrul Pamantului si al universului. In teroia aristoteliana a unicului atractor punctual, materia se aranjeaza fata de acesta in ordinea densitatii, pe sfere care il inconjoara si au centrul in acest unic atractor: intai litosfera ca e pamant si e mai grea, apoi hidrosfera din apa deasupra litosferei, apoi atmosfera din aer, deasupra litosferei, De aceea nici australienii nu sunt cu capul in jos fata de pamant pentru ca josul lor este tot spre unicul atractor adica este indreptat dinspre cap inspre picioare ca la noi.

   Esti tu sigur ca au primit ei direct de la Dumnezeu, adica prin Moise, conceptia din acel desen? Moise este autorul cartii lui Iov unde se spune ca “El spanzura pamantul pe nimic.” Am mai explicat in articol ca distributia uniforma a gravitatiei pe pamant este in consens si cu pamantul sferic cu atractor punctual care face ca Pamantul sa se vada ca si cum ar fi spanzurat pe nimic, adica exact cum iti spune Moise in acest verset biblic. Dumnezeu a fixat prin atotputernicia lui doar acel punct si uite cum a facut sa para ca pamantul este spnzurat pe nimic caci e continut in interioru sferei Pamantului. Un pamant plat, pentru a avea gravitatie uniform distribuita asa cum vedem, deoarece reprezinta o suprafata care nu se inchide in sine cum este sfera, ar trebui in mod necesar sa sa stea sprijinit pe un reazem nesfarsit, nu pe nimic asa cum spune Scriptura prin Moise. Tot Moise ne spune ca Dumnezeu a pus in ziua a 4-a luminatorii si stelele in taria creata in a 2-a zi. Ia uita-te la modeleul evreiesc antic. Il asculta ei pe Moise? Sunt luminatorii si stelele in tarie cum spune la Scriptura, sau sunt sub tarie? Acela e un model al celor care nu au ascultat de Moise, ca numai Moise a luat prin descoperire invatatura, nu toti ratacitii care nu l-au ascultat.

   1. D-le Theodor, iertaţi-mă dar greşiţi. Uitaţi ce spune Sf Scriptură despre stele:
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=lumin%C4%83torul+cel+mai+mare+pentru+c%C3%A2rmuirea+zilei+%C5%9Fi+lumin%C4%83torul+cel+mai+mic+pentru+c%C3%A2rmuirea+nop%C5%A3ii%2C+%C5%9Fi+stelele&carte=-3
    Ba chiar nu mai menţionează altceva. Eu unul nu cred în galaxii şi univers expansionist.
    Sfinţii Părinţi pomenesc în multe rânduri de ştiinţa cu nume mincinos (referindu-se în special la erezii):
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=Cine+nu+este+cu+Mine+este+%C3%AEmpotriva+Mea+%C5%9Fi+cine+nu+adun%C4%83+cu+Mine+risipe%C5%9Fte&carte=-3
    Se poate extrapola, însă, la toată Sf Scriptură. Şi aici vedem că ştiinţa asta care ne minte zi de zi, vorbindu-ne de ere, milioane de ani etc, atunci când noi ştim sigur că de la Facerea Lumii până la Hristos sunt 5508 ani (ani cu zile de 24 ore – vedeţi Hronograful), apoi de la Hristos până-n prezent sunt 2017 ani. Suntem deci în anul 7525 de la Facerea Lumii.
    Când citim că Dumnezeu a făcut toate ,,bune foarte”
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=%C5%9Ei+a+privit+Dumnezeu+toate+c%C3%A2te+a+f%C4%83cut+%C5%9Fi+iat%C4%83+erau+bune+foarte&carte=-3 ,
    înseamnă că nu se mai puteau îmbunătăţi sau adăuga ceva: nici planete, nici galaxii, nici stele noi pe care le tot descoperă Hubble etc.
    Scrie Moise în Pentateuh (inspirat de Arhanghelul Gavriil):
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=A+f%C4%83cut+Dumnezeu+t%C4%83ria+%C5%9Fi+a+desp%C4%83r%C5%A3it+Dumnezeu+apele+cele+de+sub+t%C4%83rie+de+apele+cele+de+deasupra+t%C4%83riei&carte=-3
    Această tărie (firmament) pe care Domnul l-a făcut cu Cuvântul Său s-a deschis doar o singură dată, şi anume la Potop:
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=%C5%9Fi+s-au+deschis+jgheaburile+cerului&carte=-3
    După care s-au închis
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=Atunci+s-au+%C3%AEncuiat+izvoarele+ad%C3%A2ncului+%C5%9Fi+jgheaburile+cerului+%C5%9Fi+a+%C3%AEncetat+ploaia+din+cer&carte=-3 ,
    altfel ar fi fost un Potop veşnic.
    De această tărie s-a lovit şi d-l Wernher von Braun ( director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale) cu toată NASA de dinainte şi de după:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun
    http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/05/2013521386874374.html
    http://www.operationpaperclip.info/wernher-von-braun.php
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4443934.stm
    http://history.msfc.nasa.gov/vonbraun/bio.html
    Altfel nu ar fi fost scris pe mormântul său:
    https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=the%20heavens%20declare%20the%20glory%20of%20god%20and%20the%20firmament%20showeth%20his%20handiwork
    [ nu ştiu de ce la ei este Psalmul 19:1; la noi este 18:1 :
    http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=Cerurile+spun+slava+lui+Dumnezeu+%C5%9Fi+facerea+m%C3%A2inilor+Lui+o+veste%C5%9Fte+t%C4%83ria&carte=-3 ]
    Puteţi vedea aceasta la min 5’12” din urmatorul clip (mai bine vă uitaţi la tot că are până-n 6′:
    https://www.youtube.com/watch?v=aqFt0gG9Zu4

    Mai adaug nişte link-uri de pe youtube care merită vizionate:
    https://www.youtube.com/watch?v=p2DRwUezEdc

    https://www.youtube.com/watch?v=BLV3QnMYjZc

    https://www.youtube.com/watch?v=SfnjCRXilEA

    https://www.youtube.com/watch?v=R52_PdZlSq8

    https://www.youtube.com/watch?v=LEOP45EMY28

    Pământul este creaţia materialnică a lui Dumnezeu cu dimensiunea cea mai mare. Soarele, după cum spune şi Sf Andrei cel nebun pt Hristos, ar fi cam de 50-60 km diametru. Iar după nişte măsurători (momentan aproximative), s-ar afla cam la 2500-3000 mile deasupra Pământului. Însă în interiorul ,,tăriei” care este o semisferă deasupra Pământului.
    Noi de când dăm cu nasul de știință ni se bagă pe gât un Glob Pământesc și ăla înclinat la 23 grade. Așa ne-a făcut Dumnezeu, într-o rână și învârtindu-ne ca niște titirezi ?? Nicidecum. ,,Întru început au făcut Dumnezeu cerul și pământul” Atât. Luminătorii apar în ziua a 4-a. Nu se-nvârte Pământul în nici un fel. Este neclintit, așa zice Domnul oriunde în Sf Scriptură. Aşa am fost ,,formataţi” de ateismul-ştiinţific. Să stăm strâmb şi să judecăm drept: sub nici o formă nu a făcut Dumnezeu un Pământ-Glob; noi toţi vedem apa (lacuri, mări, oceane) că este perfect dreaptă (chiar şi la distanţe foarte mari – în zilele de azi, prin intermediul ap foto sau camerelor cu zoom mare). Cum ar putea apa să facă o curbură în jurul Pământului ?? Reamintesc faptul că gravitaţia este o minciună mai mare decât toţi oamenii de ,,ştiinţă” din toate timpurile la un loc (în frunte cu alchimistul Newton). Dacă ar exista gravitaţie şi (dau doar un mic-mare exemplu) întreaga masă a Oceanului Pacific ar fi ţinută de GRAVITAŢIE, lipită de Pământ, atunci noi oamenii (şi nu mai vorbesc de insecte, gâze etc, am fi striviţi cu totul de pământ. Nici un avion nu ar putea decola. Ce să mai vorbim de baloane cu heliu sau o albinuţă, gărgăriţă etc care nu s-ar putea înălţa de sol deloc. Înmuiaţi o minge de tenis în apă (bine de tot) apoi aruncaţi-o în aer, învârtind-o în acelaşi timp. Veţi vedea cum zboară stropii de apă de jur-împrejurul ei.
    Şi atunci: CUM RĂMÂNE CU GRAVITAŢIA ??? Iar dacă gravitaţie nu e, nici Pământ-Glob nu e.
    Pe un Pământ plat, toate lucrurile grele stau pur şi simplu, pt că mai jos nu au unde să se ducă; pământul este locul cel mai de jos şi mai greu (excepţia este doar abisul cel fără de fund, de care-i pomenea Sf Andrei cel nebun pt Hristos lui Epifanie). De aceea nu este nevoie de nici o GRAVITAŢIE. Pe care, oricum, nu o simte nimeni. Asemenea imensei forţei centrifuge care ar apărea în cazul unei mişcări de rotaţie de 1600 km/oră (conform Mamei Ştiinţe). Nu mai vorbim că (aşa cum spun ei) şi soarele se duce într-o misşcare rectilinie către steaua Vega (?????). Deci, chiar toţi pământenii suntem nişte ne-simţitori ??? Chiar nimeni nu simte aceste turbulenţe ? Nu i se face nimănui rău ? (mie mi-au tot vomat copiii în maşină – cât au fost mici – din cauza curbelor din serpentine; şi nu le luam decât cu 50 km/oră, cum o fi la 1600 km/oră ??)

    Mai adaug că şi eu până acum aproape un an şi jumătate, i-aş fi spus oricui ar fi vehiculat asemenea teorii că e dus cu pluta. Dar din august 2015, am tot studiat aceste lucruri (coroborându-le cu Sf Scriptură) şi am ajuns la aceste concluzii.
    Deci, dacă n-am găsit cuvintele cele mai potrivite (neputinţe omeneşti) şi n-am reuşit să mai aduc nişte clarificări, îmi cer iertare.

    1. Costica,

     Nu gresim, nici Sfintii Parinti, nici eu. Urca-te pe cantar si ai sa vezi ca ai o greutate, iar altul, mai gras ca tine, o greutate mai mare. Deci e gravitatie. Numai ca e de tip aristotelian adica raportata numai la centrul Pamantului si al universului, si nu la alte centre cum spune Newton. Daca stai pe sfera mare a Pamantului si esti atras numai spre centrul ei, poti sta linistit pe orice loc de pe suprafata ei ca simti aceeasi greutate oriunde pe suprafata ei. Iar daca suprafata ei este tare, cum este suprafata uscatului, nici pe aceasta sfera nu ai unde sa te duci mai jos pentru ca pamantul uscatului e pentru tine locul cel mai de jos.
     Daca n-ar fi gravitatie, ai pluti in imponerabilitate.

     1. Iertaţi-mă domnule Theodor. Am citit prea repede comentariul dvs şi înţelesesem din ultima frază că stelele ar fi fost puse în Tărie în ziua a 2-a. Mea culpa.
      Nu am spus că greşesc Sfinţii Părinţi.
      Faptul că eu am o greutate (masă de fapt) şi unul mai gras decât mine are o greutate mai mare, nu este din cauza gravitaţiei de care vorbiţi. E pur şi simplu masa fiecărei fiinţe sau a fiecărui lucru de pe pământ. Dacă ar exista gravitaţie, nu s-ar aplica aşa cum spun mulţi oameni de ştiinţă, adică funcţie de greutatea fiecarui obiect. Ci acea forţă (dată de Dumnezeu, bineînţeles) care ar acţiona în menţinerea masei de apă a unui ocean (aşa cum v-am exemplificat în primul coment), ar acţiona asupra TUTUROR obiectelor, fiinţelor, plantelor etc în mod EGAL. Am fi pur şi simplu striviţi pe scoarţa pământului. Nu puteţi demonstra, nici dvs nici oricare alt om de ştiinţă, că există gravitaţie. NU EXISTĂ CENTRUL pământului (vorbind ca despre mijlocul unei mingi).
      Există în schimb ADÂNCUL – ADÂNCURILE pământului:
      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=ad%C3%A2nc&carte=-3
      Căutaţi în toată Sf Scriptură şi nu veţi găsi nici măcar o dată menţionat cuvântul CENTRU.
      Am zburat cu avionul de la Bucureşti-Frankfurt-Bangkok-Sydney + retur. Am avut timp berechet să privesc, să studiez. Cum se poate ridica un Boeing 747 (are 400 de tone !!!) la altitudinea de 11000-12000 m fără să sufere vreun pic din cauza gravitaţiei ? Cum poate să zboare ore în şir LA ACEEAŞI ALTITUDINE, fără a-i fi corectată poziţia de zbor ? La acea altitudine (unde atmosfera este mai rarefiată decât la nivelul solului) şi cu nasul lipit de hublou, ochiul omenesc poate vedea într-un unghi de aproximativ 170 grade (de la stânga la dreapta pe respectiva parte a avionului) cam 400 kilometri de lăţime a pământului (ceva mai puţin decât o Românie). Nici pe o asemenea distanţă nu ar putea fi observată curbura Pământului ?? Şi vă spun cu mâna pe inimă că am văzut tot orizontul o linie perfect dreaptă (şi nu în jos spre bărbie, ci la nivelul ochilor). Nu ştiu dacă am fost explicit: dacă Pământul era sferă, trebuia să văd linia orizontului în jos şi curbată. Pt că din orice punct te-ai afla pe o minge (considerând că tu eşti cel mai sus), toate liniile CURBE duse dinspre tine în oricare direcţie SE DUC ÎN JOS. E corect ce-am spus ?
      Pe de altă parte, din răspunsul pe care mi l-aţi dat, nu ştiu dacă v-aţi uitat şi pe acele link-uri pe care le-am inserat în primul coment (?).
      Această problemă nu poate fi judecată numai ştiinţific, ci şi/mai ales duhovniceşte. Şi aici putem lua Cartea Facerii. Nu degeaba am pus link-ul cu căutarea cuvântului ,,adânc”.
      E de folos şi o căutare după:
      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=marginile+p%C4%83m%C3%A2ntului&carte=-3
      Dacă mai vorbim şi despre Potop, am desfiinţat orice rămăşiţă de GRAVITAŢIE. Nădăjduiesc să nu consideraţi o lipsă de bun simţ în ceea ce v-am scris. Iertaţi-mă.

      PENTRU TOŢI CEI CARE CITESC ACEST COMENTARIU:
      dacă vreţi să căutaţi ceva pe motorul http://www.bibliaortodoxa.ro , neapărat scrieţi cu diacritice. Altfel nu iese căutarea

     2. Costica,

      Eu cand ma refer la gravitatie, ma refer la faptul ca centrul Pamantului te atrage in jos spre el. Urca-te pe o bancuta ( nu mai sus!), da-ti drumul de acolo si ai sa simti aceasta gravitatie pe pielea ta. Eu cred ca numai acest centru este singurul din univers care atrage materia creata in ordinea densitatii si l-am numit unicul atractor.
      In rest ai raspunsuri in articol, dar tu te-ai repezit sa citesti cu prejudecata formata de ipoteza globala a pamantului plat si le-ai scapat din vedere.
      Singurul sfat pe care ma incumet sa ti-l dau:

      Daca nu crezi ca Sfintii Parinti au gresit, asculta ce spun ei.

     3. D-le Leontescu,
      Aia nu e gravitaţie, să mă urc pe o băncuţă, sau bloc, sau ce vreţi dvs şi să-mi dau drumul de acolo. Sigur voi cădea, dacă nu direct pe pământ, atunci cel puţin pe un lucru legat de el (pom, camion, terasă etc). Asta este conform celor spuse de Sf Vasile cel Mare: pământul este locul cel mai de jos unde se poate cădea. Dar nu că ar fi gravitaţie. V-am mai spus: dacă aceasta ar exista nu s-ar putea face mişcarea reversibilă (adică înălţarea de la pământ: sărituri în înălţime, baloane cu heliu care se desprind de la pământ, avioane, gâze, păsări). Nici-un om cu capul pe umeri nu poate afirma că asupra lui acţionează vreo forţă care să-l atragă spre acel ,,unic atractor punctual universal”. Aţi dat un răspuns mai devreme că: ,,Dumnezeu a fixat prin atotputernicia lui doar acel punct”. De unde şi până unde ? ,,Dintru început au făcut Dumnezeu cerul şi Pământul” De unde scoateţi că a fixat Dumnezeu doar acel punct ? Aţi scris în carte că prin puterea şi voia lui Dumnezeu stă Pământul. Acest lucru este adevărat şi nu atractorul unic.
      Eu cred cu tărie că nici-un Sf Părinte nu s-a pronunţat că Pământul ar fi sferic. Şi dacă vreunul o fi fost de acord la un moment dat cu filozofii de la vremea respectivă, a făcut-o ca să nu iasă tulburare mai mare. Până una-alta, în vremurile acelea nu exista nici-un netrebnic care să spună că universul a fost creat printr-un Big-Bang şi dintr-o ciorbă atomică haotică. Toată lumea ştia că de Dumnezeu au fost create toate. Nu cred că se punea problema formei Pământului.
      Iar chestia cu atracţia în funcţie de densitate NU LUCREAZĂ aşa cum susţineţi. Nu are cum.
      Nu mi-aţi răspuns cum stăm cu acel ADÂNC-ADÂNCURI ? Unde sunt ele ?
      Eu spun că din acest pct de vedere, este bine situat în poza din articol. Luminătorii şi stelele nu sunt puse în interiorul Tăriei, aşa cum ar fi trebuit. Dacă nu mă-nşel, aţi mai spus că luminătorii se-nvârt împreună cu tăria. Ceea ce nu e adevărat. Se-nvârt numai ei în interiorul tăriei şi cu viteze diferite. Altfel tăria le-ar imprima aceeaşi viteză.
      DECI:
      1).- unde sunt adâncurile ale căror izvoare s-au deschis, respectiv închis la potop ??
      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=%C5%9Fi+s-au+deschis+jgheaburile+cerului&carte=-3
      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=Atunci+s-au+%C3%AEncuiat+izvoarele+ad%C3%A2ncului+%C5%9Fi+jgheaburile+cerului+%C5%9Fi+a+%C3%AEncetat+ploaia+din+cer&carte=-3

      2).- cum face apa curbură ? Şi cum poate ea fi atrasă de un atractor unic, ea fiind dispersabilă ?

  1. Spune si mie pe ce stau acei stalpi? Sau te pomenesti ca stalpii pamantului mentionati in Scriptura stau pe nimic?
   Vezi ca in alt loc mentioneaza in Scriptura si de colturile pamantului. Cum le interpretezi?

   1. Nu stiu eu pe ce stau acei stalpi dar ei sunt clar mentionati, de mai multe ori, in Sfanta Scriptura. Deci dumneavoastra sa dati raspunsul nu eu pentru ca stalpii aia nu au nici un sens pe modelul sferic.

    1. Pai este simplu. In cazul mentionat de tine e vorba de pamantul vazut ca uscat care iese din mare. Ca sa fie uscat deasupra marii trebuie ca sa fie niste stalpi care sa-l sustina. Nu poti pune ceva mai greu decat apa deasupra apei decat daca sprijini de niste stalpi care sa fie in contact cu pamantul de sub apa.
     In cazul mentionat de mine la Iov ca Dumnezeu este Cel care spanzura Pamantul pe nimic era chiar vorba de Pamantul vazut in totalitatea lui ca o sfera care nu se sprijina pe nimic.
     Deci trebuie sa interpretam cu discernamant, ca daca nu o facem punem stalpi acolo unde nu e cazul si ne iese nazbatia cu pamantul plat cu stalpi care spanzura pe nimic.

 13. Paul222, in videoul adus ca argument al Pamantului plat se vede ca s-a folosit o lentila eysfish tocmai ca sa dea o impresie de linie dreapta a orizontului, dar a rezultat un fel de barca pe valuri (a se observa lucrul acesta cand analizezi distanta Soare – orizont).

  1. Nu este asa, lentilele fisheye provoaca efectul contrar, curbeaza imaginea, de regula se folosesc softuri care corecteaza acest efect de curbare a imaginii, sunt nenumarate clipuri in care se vede ca atunci cand camera se misca, in functie de directie, orizontul este cand convex, cand concav, dar cand se stabiliza orizontul ramanea cat se poate de plat.

 14. si iarasi o alta facatuara: daca nasa minte ca a ajuns pe luna sau prezinta false imaginii ale Pamantului atunci rezulta FOARTE CLAR SI FARA DE TAGADA ca Pamantul este plat.
  Fix logica …. gainii.
  Pai ce are scula cu prefectura ?

  1. Nu rezulta asta dar rezulta clar ca au ceva de ascuns, daca Pamantul era intr-adevar sferic n-ar mai fi avut nevoie sa faca atatea falsuri. Deci clar ascund ceva in legatura cu forma pamantului.

   1. Pai normal ca te apuci sa faci imaginii pe calculator daca nu poti sa salti aparate la cateva mii de km de Pamant. Sau poate ca le-au saltat dar ceva ii impiedica sa capteze o imagine.

  1. concludent a ce ? !!!!!!!!!!!!!

   precum spuneam ………………….si iarasi o alta facatuara: daca nasa minte ca a ajuns pe luna sau prezinta false imaginii ale Pamantului atunci rezulta FOARTE CLAR SI FARA DE TAGADA ca Pamantul este plat.
   Fix logica …. gainii.
   Pai ce are scula cu prefectura ?

   ……………….
   Pai normal ca te apuci sa faci imaginii pe calculator daca nu poti sa salti aparate la cateva mii de km de Pamant. Sau poate ca le-au saltat dar ceva ii impiedica sa capteze o imagine.

   1. vio…ai mare dreptate cand spui ce are scula cu prefectura, dar o treaba e clara…nu prea ai cum sa mai crezi vreo iota din ce zice Nasa, cel putin eu n as mai face asta. este ca intr o relatie cand partenera/ul te insala tot timpul si tu tot crezi ca se va schimba.
    e bine sa facem singuri cercetari dar nu pe site-urile ‘marilor savanti’ care ne sunt prezentati tocmai pentru a ne spala creierul. spre exemplu uite cat de mult a fost scos in fata Einstein cand in afara de efectul fotoelectric nu a inventat mai nimic notabil , decat a elaborat simple teorii nefondate, chiar sf, chiar departe de ce inseamna stiinta. Comparativ cu Tesla………si toate lucrarile acestuia au fost clasate dupa moartea sa…parca si asta spune ceva…..
    din cercetarile mele, a iesit ca pamantul are suprafata plana si nu se misca sub nicio forma….
    multa stima!

 15. Verificati. va rog, traducerea de la 1914 a Sfintei Scripturi Sinodale, caci intelesul pentru Isaia 40:22 e total diferit:
  “Cel ce tine INCONJURAREA pamantului, si au pus pre cei ce locuiesc pre dansul ca niste lacute; cel ce a pus cerul ca o BOLTA, si l-a intins ca un cort spre locuinta.”

  Inconjurarea nu se poate refei la ceva pla, caci inseamna de jur imprejurul acelui obiect: ÎNCONJURÁ, înconjór, vb. I. Tranz. 1. A face ocolul unui lucru, al unui loc. ♦ A fi așezat, a sta de jur-împrejurul (unei ființe sau al unui lucru);

  Cerul este ca o bolta: BÓLTĂ, bolți, s. f. 1. Zidărie sau construcție cu partea superioară arcuită în formă de semicerc sau numai bombată în sus.

  Bolta arata din nou, o forma sferica si nici de cum plata. Caci si asa vedem Pamantul de sus: ca sfera.

  Sfanta Scriptura de la 1914 e singura Scriptura care NU s-a tradus sub atenta oranduire a masonilor. De la 1924, Romania primeste Patriarhia sub atenta conducere a masonului Miron Cristea: https://www.mlnar.ro/masoni-celebri/miron-cristea

 16. nu Ioana, cu tot respectul, poti face inconjurul si unei farfurii….cat despre bolta , se refera la firmament care este ca o cupola care acopera pamantul…..chiar si daca spui cort….gandeste te ca atunci cand intinzi un cort, il intinzi pe o suprafata plana, nu sferica.
  te salut cu toata stima!

 17. Pământul e perfect plat. O vorbă cu tâlc spune :”cum te minți tu, nu te minte nimeni” Toate dovezile demonstrează acest fapt. Bazati-va pe propriile simțuri și nu pe ce vă sugerează alții. Întrebare simplă :de ce fumul coșurilor se ridică perfect perpendicular dacă vântul nu adie. Biblia spune doar despre pământul plat. Dumnezeu a poruncit soarelui sa rămână pe cer și nu pământului să nu se mai rotească.

 18. Tare argumentul de mai sus, Globul/Ball ISI bate joc de Creator cu măsurători in 66 și 666 ! Este plat din cauza Apei totdeuna orizontala niciodată curbata! Copii de grădiniță știu că apa pe o mingie în mișcare este aruncata! “Daca nu va faceți că niște copilași nu ce-ți intra in împărăția Cerurilor”
  https://youtu.be/HV-IPAyOmmk

 19. Acest articol face de rusine acest site ortodox. In biblie scrie atat de clar cum a facut Dumnezeu pamintul la facere . Pamintul este plat , inconjurat de gheata si cu o bolta/dom deasupra. Soarele si luna sunt luminatorii cerului. In interiorul domului. Este un sistem inchis. Tv si istoria grrsita intentionat de masoni a dus la spalare de creiere. Dumnezeu uraste minciuna. Diavolul vrea minciuna peste tot.

 20. Daca Pamantul ar fi plat, cum s-ar reprezenta harta acestuia? Care continente si oceane ar fi la margine, ca doar undeva tot trebuie sa se termine? Ca doar nu avem continente si oceane infinite… Bun. Daca trecem de acea margine, ce se intampla, cadem de pe harta? Si neoprotestantii au modul lor de a interpreta Sf. Scriptura ajungand in ratacre, ca asa se ntampla cand cineva nu e luminat de Dumnezeu si interpreteaza toate dupa capul lui. Si noi suntem niste pacatosi! De aceea, Sf. Parinti ne sunt niste repere foarte importante si cred si eu ca Pamantul e rotund (de pilda poti face inconjurul lumii – SUA-Europa si iar SUA fara sa te intorci din drum, daca ar fi plat ar trebui obligatoriu sa te intorci, ca altfel vei iesi de pe harta). Inteleg ca exista posibilitatea ca un Sf. Parinte sa greseasca (au mai avut si Sf. Parinti greseli, ca doar nimeni nu e fara de pacat inafara de Dumnezeu), dar hai sa fim seriosi, toti Sf. Parinti au gresit?

  1. NU poti face inconjorul pamantului! Nu exista circumnavigatie de la nord la sud! Exista doar de la est la vest si viceversa. Apa nu se curbeaza oamenii buni! Cel ce a facut Apa si Pamantul, nu minte! Heliocentrismul este religia lui Lucifer, este hipnoza prin care omul se crede maimuta, ametita si invartita in 5 directii diferite, dar nu simtim nimic!

   1. Domnule dragă, sunt calcule matematice simple care dovedesc faptul că stam pe un pămînt fix și plat. Așa l-a făcut Dumnezeu cu “margini”.
    Pămîntul sferă este o utopie, dacă n-am fi fost îndoctrinați să credem așa ceva încă din copilărie, o astfel de idee ni s-ar fi părut hilară.
    După ce vizionați acest documentar, mai stăm de vorbă: https://youtu.be/McdMMmclGVc

  2. Mai sunteți și ortodocși, cred că cu numele, în rest vă dați cu părerea la un pământ creeat de știința masonică, tocmai pentru a-l depărta pe om, de creația lui Dumnezeu. Interpretați de parcă sunteți orbi și folosiți formule sofisticate pentru a depărta creștinii de adevărata înțelegere a textelor biblice. Dacă doriți o înțelegere a textelor biblice începeți cu Facerea, vers. 6-10 și veți observa cum este făcut pământul.
   6. Şi a zis Dumnezeu: „Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!” Şi a fost aşa.
   7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
   8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
   9. Şi a zis Dumnezeu: „Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!” Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
   10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
   Păi cum a despărțit Dumnezeu, apele de ape? Înseamnă ca în așa-zisul univers este apă, nu vid. Și licaritul stelelor, oare ați fost curioși să aflați ce reprezintă acest licarit? Ați mărit vreodată vre-o stea?
   Nu ați avut vreodată curajul să vă întrebați de ce de atâtea mii de ani, de când biblia spune că există acest pământ, voi îl faceți să pară că a apărut acum miliarde de ani?
   Puneți-vă întrebări reale și dacă tot pomeniți de steaua nordului că este fixă, explicați cum poate rămâne fix un punct pe cer în timp ce pământul face înclinare pe axă?
   Puneți-vă mintea la contribuție și gândiți cum acest pământ poate tine apa, atmosfera și toate celelalte lucruri, plimbându-se cu viteze amețitoare printr-un univers plin de pericole. Dar cum vidul nu absoarbe atmosfera. Dar cum poți tine apa pe o minge? Faceți un experiment în care voi puteți ține toate aceste lucruri și rezultatul final să rezulte ceea ce noi trăim și observăm astăzi.
   Pentru voi frați creștini ortodocși va pun un vide care vă v-a arăta adevărul despre forma pământului. Urmăriți cu atenție!!!

   https://youtu.be/cisQHp7rDXY

 21. Mai sunteți și ortodocși, cred că cu numele, în rest vă dați cu părerea la un pământ creeat de știința masonică, tocmai pentru a-l depărta pe om, de creația lui Dumnezeu. Interpretați de parcă sunteți orbi și folosiți formule sofisticate pentru a depărta creștinii de adevărata înțelegere a textelor biblice. Dacă doriți o înțelegere a textelor biblice începeți cu Facerea, vers. 6-10 și veți observa cum este făcut pământul.
  6. Şi a zis Dumnezeu: “Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!” Şi a fost aşa.
  7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
  8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
  9. Şi a zis Dumnezeu: “Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!” Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
  10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
  Păi cum a despărțit Dumnezeu, apele de ape? Înseamnă ca în așa-zisul univers este apă, nu vid. Și licaritul stelelor, oare ați fost curioși să aflați ce reprezintă acest licarit? Ați mărit vreodată vre-o stea?
  Nu ați avut vreodată curajul să vă întrebați de ce de atâtea mii de ani, de când biblia spune că există acest pământ, voi îl faceți să pară că a apărut acum miliarde de ani?
  Puneți-vă întrebări reale și dacă tot pomeniți de steaua nordului că este fixă, explicați cum poate rămâne fix un punct pe cer în timp ce pământul face înclinare pe axă?
  Puneți-vă mintea la contribuție și gândiți cum acest pământ poate tine apa, atmosfera și toate celelalte lucruri, plimbându-se cu viteze amețitoare printr-un univers plin de pericole. Dar cum vidul nu absoarbe atmosfera. Dar cum poți tine apa pe o minge? Faceți un experiment în care voi puteți ține toate aceste lucruri și rezultatul final să rezulte ceea ce noi trăim și observăm astăzi.
  Pentru voi frați creștini ortodocși va pun un vide care vă v-a arăta adevărul despre forma pământului. Urmăriți cu atenție!!!

  https://youtu.be/cisQHp7rDXY

 22. NU MAI MANIPULATI INFORMATIILE!

  Urmând Biblia și atmosfera culturală elenistică a epocii lor, Sfinții Părinți ai Bisericii Creștine Timpurii au împărtășit și ei ideile geocentriste, așa cum se poate constata, de exemplu, din scrierile Sfântului Vasile cel Mare.[13][14] Sfântul Ioan Gură de Aur, nu avea nici el o concepție diferită de aceea biblică, așa cum se poate constata din a 4-a sau a 12-a sa omilie[15][16], după cum și Sfântul Grigore de Nazianz avea și el o opinie tot în conformitate cu sugestia Scripturii[17], ca și Grigore de Nyssa.[18]

  Sfântul Ioan Gură-de-Aur, literalist convins[19], împărtășea integral concepția biblică despre lume, fiind convins că Pământul este nu numai static și situat în centrul lumii, ci și plat, plutind pe ape.[20][21][22] Părintele Lactanțiu (sfetnicul Sfântului Constantin cel Mare și profesorul fiului lui) a scris violente pagini contra celor care considerau că Pământul este rotund[23], la fel ca și Sfântul Ieronim[24], care și el credea și promova ideea Pământului nu numai aflat în centrul Universului (geocentrism), ci și ideea de origine biblică[25] că Pământul este plat;

  De altfel, Sfinții Părinții ai bisericii creștine timpurii nu s-au înșelat atunci când au interpretat Biblia ca fiind o scriere a cărei cosmologie este geocentrică și a cărei opinie despre forma Pământului este că acesta este plat, întrucât înțelepții iudaismului care au interpretat și ei Biblia (evreiască) de-a lungul timpului, n-au ajuns deloc la o concluzie diferită.

  1. Dacă citiți cartea iui Enoh explica cum a fost creat Pământul, OtrocVeaceslov spune clar ca pământul se sprijină pe un suport foarte tare”apa” și ca nu este rotund. Ca sa vezi tot pământul trebuie sa mergi la înălțimea soarelui. Tot el spune ca istoria și matematica care o învățăm este greșită. Cercetați voi, dar ceea ce știu este că nu suntem apăruți din nimic și ne invirtim fără sens apăruți de nicăieri. Dacă nu știați cei din vechime nu erau asa de prosti cum ne indoctrineaza ei acum. Și dacă e sa îi dau un răspuns celui care a scris cartea,arunco la gunoi! Scuzați-mă și mulțumesc.

 23. Aruncă acea carte pe care ai scris-o la gunoi. Îmi pare rău, Pământul este un Plan al existenței, ci nu o planetă sferică.

  Toate Planetele dacă sunt privite prin telescop, arată ca fiind Corpuri Luminoase, non solide.

  Nimeni dintre oameni nu a călcat vreodată pe Marte. Marte nu e solidă și nici perfect rotundă cum o arată Nasa.

  Toate imaginile de la Nasa sunt făcute de computer. Nimic dince vezi de la Nasa nu este real.

 24. de ce in biblia ortodoxa nu mai apare cuvantul firmament !
  pe piatra de mormant a lui werner von braun
  apare psalmul 19.1.
  curios este ca in engleza psalmul asta pomeneste despre firmament !
  von braun este un fost savant nazist care a dezvoltat si racheta v2 si care mai apoi a fost unul dintre fondatorii nasa !
  daca el pomeneste de firmament , de ce noi ortodocsii ne ferim de asta si nu mai putem sa acceptam ce spuneau oamenii in antichitate si dupa cum observam o spun si in vremurile noastre ?
  prea e cusuta cu ata alba !
  tratatul antarctic concide cu fondarea nasa !
  si apoi toate povestile cu spatiul !
  picard , primul om care a ajuns in stratosfera cu un balon , povestea ca el a vazut pamant plat , fara vreo curba .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button