„În California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer»”
„Sucurile carbogazoase denaturează gustul copilului pentru alimentele naturale, astfel încât nu va mai consuma cu plăcere fructe şi legume. În plus, Coca-Cola, din cauza conţinutului de cola, fructoză şi cofeină, poate duce şi la hipopotasemie dacă o consumăm în cantităţi mari. De asemenea, conţine şi acid ortofosforic, care demobilizează calciul din oase, crescând riscul de rahitism la copii şi cel de osteoporoză la adulţi. Pentru că această băutură este cancerigenă, din cauza colorantului 4 methylimidazol, de pe 21 decembrie 2012, preşedintele Boliviei a interzis-o în ţara sa, iar în California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer». În acest moment există o petiţie a Center for Science in the Public Interest ce propune interzicerea folosirii coloranţilor pe bază de sulfiţi amoniacali. Însă firma Coca-Cola a precizat că, exceptând California, nu va modifica procesul de producţie a băuturii în Europa şi niciunde în lume”, susţine nutriţionista.
Pericol de steatoză hepatică
Maladiile hepatice sunt asociate, de obicei, cu abuzul de alcool, însă cercetătorii israelieni susţin că şi băuturile nealcoolice cu un conţinut ridicat de zahăr pot genera steatoza hepatică. Ei au descoperit că persoanele care beau în fiecare zi un litru de băuturi gazoase sau de sucuri de fructe sunt predispuse la steatoză hepatică.
7.000 de britanici, majoritatea trecuţi de 60 de ani, se îmbolnăvesc, anual, de cancer pancreatic din cauza consumului de băuturi carbogazoase.
Colorantul 4-MI, periculos
Oamenii de ştiinţă cercetează colorantul 4-MI, care se poate găsi în băuturile de culoare închisă ce conţin urme de caramel. 4-MI este un cancerigen cunoscut, ce poate fi găsit şi în băuturile de tip cola. Potrivit unor studii pe animale, acest ingredient provoacă leucemie, precum şi cancer de plămâni, tiroidă şi ficat.
MARIE VRÂNCEANU, nutriţionist: „Coca-Cola este corozivă, având un pH de 2,4, adică între cel al sucului gastric (1,5) şi cel al oţetului (3 ).”