Războiul împotriva deținătorilor de torrente și a celor care le utilizează devine tot mai evident și trece de la nivelul de amenințări la cel al faptelor concrete.
Dacă acum două zile s-a descoperit că Yahoo Messenger a început să cenzureze mesaje ce conțin linkuri către filestube.com, un motor de căutare pentru torrente, lupta este de fapt mult mai complexă.
Despre ce este vorba mai exact? La începutul lunii martie, producătorul american de filme Camelot Distribution Group a început o urmărire în instanță împotriva Bit Torrent, privind 5.865 de utilizatori care au downloadat filmul „Nude Nuns with Big Guns”.
Compania spune că prejudiciul teoretic adus este de aproape 900 de milioane de dolari. Procesul în instanță cuprinde lista IP-urilor celor aproape 6.000 de utilizatori, iar compania a cerut providerilor de internet să raporteze numele deținătorului fiecărui IP.
Cei de la wired.com au realizat și o aplicație care permite unui utilizator să verifice dacă IP-ului calculatorului său se află în lista celor vizați.
Un nou model de afaceri în industria muzicală nu este suficient pentru combaterea nivelului înalt al pirateriei, ceea ce înseamnă că, pe viitor, cooperarea cu providerii de internet va trebui consolidată, astfel încât aceștia să își „asiste” clienții în momentul în care aceștia uploadează pe internet fișiere audio sau video. Providerii vor trebui să se asigure că utilizatorii de internet au drepturi de autor pe respectivele fișiere, iar în cazul în care nu au să semnaleze acest lucru organelor abilitate.
Astfel, IP-urile utilizatorilor respectivi vor fi puse imediat la dispoziția celor care pot lua măsuri împotriva utilizatorilor care uploadează filme sau muzică pentru care nu dețin drepturi de autor.
Pentru anul 2011, se așteaptă ca mai multe țări din lume să adopte cadre legislative care să prevină apariția și dezvoltarea pirateriei, așa cum au făcut până acum Franța, Coreea de Sud, Marea Britanie, Irlanda, Taiwan sau Chile.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.