X

Forțat de falimentul fermierilor și procesatorilor români, Ciolacu este obligat să interzică zahărul și făina din Ucraina, adică doar jumătate din total importurilor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După ce i-a băgat în faliment pe fermierii și procesatorii români, Guvernul ar urma să interzică marilor retaileri importurile de zahăr și făină din Ucraina. Pentru că, nu-i așa, nu este nicio grabă, proiectul abia acum a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, urmând ca acesta să fie aprobat într-o viitoare ședință a Executivului. Totodată, autoritățile recunosc că importurile din țara vecină au explodat în acest an, din cauza prețurilor de dumping practicate.

Marile lanțuri de magazine nu vor mai avea voie să importe zahăr și făină din Ucraina până la sfârșitul anului 2024. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de Ministerul Agriculturii, făina și zahărul din Ucraina vor mai putea fi importate doar de operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități de fabricare a produselor de brutărie și a produselor făinoase și de fabricare a zahărului.

Actul normativ abia a fost însă postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, în dezbatere publică, astfel că marii retaileri se pot aproviziona, în avans, cu cantități uriașe din aceste produse. Pe de altă parte, același Minister al Agriculturii arată, în motivarea proiectului de act normativ, că, datorită prețurilor mici ale materiei prime provenite din Ucraina, procesatorii români s-au orientat către achiziționarea acesteia din Ucraina, în detrimentul fermierilor români, care nu au mai reușit să-și valorifice produsele primare și implicit, să-și acopere costurile de producție.

”Totodată, potrivit datelor statistice, datorită prețurilor mici a unor produse procesate, cum ar fi făina de grâu și zahărul, operatorii economici din România au efectuat importuri masive, în detrimentul produselor locale, astfel:- cantitatea de făină de grâu sau de meslin importată, în perioada ianuarie – august 2023, a fost de 6.806,67 tone, față de aceeași perioadă de referință a anului 2022, în care importurile din Ucraina au fost de 535,13 tone. Acest lucru afectează activitatea procesatorilor din industria morăritului, care nu își pot valorifica produsele cel puțin la prețul de producție, precum și activitatea fermierilor care nu își pot vinde grâul aflat în depozite către industria morăritului, producția anului 2023”, susține Ministerul Agriculturii.

Se închid fabricile

În sectorul zahărului, cantitatea importată, în perioada ianuarie – august 2023, a fost de 84.633 tone, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, când s-au importat 12.000 tone, creșterea importurilor fiind semnificativă, cu consecințe imediate și ireversibile privind cultura și procesarea sfeclei de zahăr, semnalează autoritățile.

”Importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr, primii fiind impactați prin imposibilitatea valorificării producției de grâu a anului 2023, iar producătorii de sfeclă fiind în imposibilitatea de a contracta sfecla de zahăr către fabrici, pentru producția anului 2024. Astfel, sunt necesare măsuri de protejare a producției interne, fiind necesară menținerea în activitate a fabricilor procesatoare și a locurilor de muncă, prin producerea zahărului și a făinii în unitățile economice din România și prin obținerea de produse de calitate și cu valoare economică adăugată, ceea ce contribuie la creșterea veniturilor fermierilor și a procesatorilor”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență.

Faliment garantat

Ministerul Agriculturii atrage atenția că nepromovarea în regim de urgenţă a actului normativ poate avea consecințe negative, existând riscul major ca o parte importantă a fermierilor și procesatorilor afectaţi să nu își poată achita obligaţiile contractuale către furnizori, leasinguri, salarii, credite la termenele scadente, să se supraîndatoreze şi să nu mai poată continua activitatea. În același timp, fără interzicerea importurilor, s-ar reduce suprafețele cultivate cu grâu și sfeclă de zahăr și s-ar închide fabricile procesatoare.

”Fluxurile de făină și zahăr din Ucraina, importate pe teritoriul României vor cauza pierderi în rândul procesatorilor, care au deja stocuri a căror valoare este mai mare decât prețurile produselor importate și, prin urmare, nu vor putea fi vândute, crescând cheltuielile cu depozitarea. Totodată, se produce o distorsionare a pieței produselor agroalimentare, prin apariția unor practici comerciale neloiale, cu impact asupra populației”, avertizează Ministerul Agriculturii.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button