X

Rusia a trecut cu succes peste toate sancțiunile occidentale

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Succesul Rusiei de a se sustrage plafonării prețului petrolului de către Occident contribuie la redresarea creșterii economice, în timp ce președintele Vladimir Putin se pregătește să candideze pentru realegere, în ciuda problemelor cauzate de lipsa forței de muncă, inflație și ratele ridicate ale dobânzilor, scrie Reuters. 

Economia Rusiei, axată pe exporturi în valoare de 2,2 trilioane de dolari, a trecut peste valul de sancțiuni mai bine decât au anticipat Moscova sau Occidentul atunci când cei care s-au opus invaziei din 2022 în Ucraina au încercat să pedepsească și să izoleze Rusia lui Putin. În mod crucial, Occidentul nu a reușit să limiteze în mod eficient veniturile din petrol ale Rusiei. Rusia a redirecționat exporturile către destinații precum China și India și a folosit așa-numitele flote de nave din umbră pentru a eluda plafonarea prețului petrolului de către Occident.

Odată cu redresarea veniturilor din petrol, principala provocare internă a lui Putin va fi lupta cu o lipsă acută de forță de muncă, agravată de mobilizarea militară de anul trecut și de emigrarea a sute de mii de persoane de când Rusia a invadat Ucraina.

Prețurile petrolului, elementul vital al economiei rusești, sunt în prezent cu mult peste ceea ce Rusia are nevoie pentru securitatea fiscală, chiar dacă săptămâna aceasta au coborât la minimele ultimelor cinci luni.

O serie de reduceri ale producției de către țările OPEC+ și eludarea pe scară largă a plafonului de preț impus de Occident se combină pentru a stimula veniturile din energie ale Rusiei.

„În mod fundamental, efectul de pârghie al plafonului de preț este din ce în ce mai amenințat”, a declarat Institutul KSE în analiza sa din noiembrie, referindu-se la plafonul de 60 de dolari pe baril din Occident. „În octombrie, mai mult de 99% din exporturile maritime de țiței rusesc par să fi fost vândute peste 60 de dolari/baril”.

Sancțiunile Occidentului, menite să taie principala sursă de finanțare a Moscovei, au pus o presiune imensă asupra deficitului bugetar al Rusiei la începutul acestui an, dar Moscova se așteaptă acum la un deficit de aproximativ doar 1% din PIB.

„Dacă prețul petrolului rămâne la nivelul actual, este extraordinar de confortabil pentru Rusia”, a declarat Elina Ribakova, senior fellow la Institutul Peterson pentru Economie Internațională și la Kyiv School of Economics (KSE), mai scrie Reuters.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button