X

Stare de război în Israel: Hamas atacă cu 5000 de rachete/ Israelul ripostează cu zeci de avioane. „Operațiunea Al Aqsa Storm” este la început

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mii de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel, în urma unui atac surpriză lansat sâmbătă dimineața de gruparea militantă Hamas.  Coloane mari de fum negru au putut fi văzute ridicându-se din mai multe orașe israeliene.

Presa palestiniană a relatat că mai mulți israelieni au fost luați prizonieri de către luptători, iar presa Hamas a difuzat imagini video care par să arate un tanc israelian distrus, a mai relatat Reuters, citată de The Guardian.

Pe lângă faptul că biroul lui Benjamin Netanyahu a anunțat că premierul se va întâlni cu înalți responsabili din domeniul securității în următoarele ore, ministrul apărării, Yoav Gallant, a autorizat chemarea rezerviștilor.

Serviciul israelian de ambulanță a anunțat că o persoană a fost ucisă și cel puțin sunt 15 răniți. Ca răspuns la acest atac, armata israeliană a declarat că ripostează lovind ținte din Fâșia Gaza. Imaginile de pe rețelele de socializare arată mașini în flăcări și unele clădiri avariate, iar serviciul israelian de ambulanță a anunțat că o femeie a fost ucisă și cel puțin alte 15 persoane au fost rănite, transmite Sky News.

Armata israeliană a declarat că „un număr de teroriști s-au infiltrat pe teritoriul israelian”, iar locuitorii din zona de frontieră au primit ordin să rămână în case.

Israelul a declarat: „Armata declară stare de alertă de război”, într-o declarație, în timp ce a instruit civilii să rămână în apropierea adăposturilor antiaeriene din casele lor.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a autorizat chemarea rezerviștilor țării, al căror număr nu a fost confirmat, dar care va depinde de nevoile armatei, a adăugat o declarație a biroului lui Gallant.

Hamas a declarat că operațiunea abia a început și că este un răspuns la violențele israeliene împotriva palestinienilor din Cisiordania, Gaza și din jurul complexului moscheii Al Aqsa din Ierusalim. Grupul militant a făcut apel la grupurile armate din Liban să se alăture luptelor.

Între timp, gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic a declarat că s-a alăturat Hamas în atacul asupra Israelului. Mohammad Deif, comandantul militar al Hamas, a declarat la radio Hamas că au fost lansate 5.000 de rachete.

„Aceasta este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei ocupații de pe pământ”, a spus el.

Deif a spus că atacul a fost începutul a ceea ce el a numit „Operațiunea Al Aqsa Storm”. Lansările vin după săptămâni de tensiuni sporite de-a lungul graniței volatile a Israelului cu Gaza și lupte grele în Cisiordania ocupată de Israel.

”Oficialii Hamas spun întotdeauna că vor răspunde Israelului „la momentul și în locul pe care îl vom alege noi”. Dar momentul acestui atac aerian și terestru fără precedent i-a luat complet prin surprindere atât pe israelieni, cât și pe palestinieni. Cele două părți tocmai negociaseră un armistițiu, mediat de Qatar, Egipt și ONU, după trei săptămâni de violențe și tulburări la gardul de separare”, notează The Guardian. 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button