X

Rușii și-au făcut un mini NATO în Africa

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nigerul, Burkina Faso și Mali au semnat o cartă care înființează Alianța Statelor Sahel (AES) pentru a crea o arhitectură de apărare colectivă, a declarat președintele interimar al Mali, Assimi Goita, pe contul său X (fostul Twitter). 

Documentul a fost semnat de șefii din Niger, Burkina Faso și Mali. De asemenea, oferă un mecanism de „asistență reciprocă în beneficiul poporului nostru”, a spus Goita.

Decizia de a crea AEU a fost luată pe fundalul negocierilor dintre delegația Ministerului Apărării rus și reprezentanții Mali, Burkina Faso și Niger. La începutul lunii septembrie, o delegație rusă, condusă de ministrul adjunct al apărării Yunus-Bek Yevkurov, a vizitat Burkina Faso. În cadrul negocierilor cu șeful statului, Ibrahim Traore, a fost discutată cooperarea militaro-tehnică , inclusiv pregătirea armatei Burkina Faso, inclusiv a piloților, în Rusia.
Pe 16 septembrie, Evkurov a purtat negocieri închise cu președintele Mali Assimi Goita și ministrul Apărării din Niger, Salifa Modi, a informat televiziunea maliană .

Comandantul batalionului special, Goita, a organizat o lovitură de stat în Mali în 2020, iar fostul căpitan de armată Ibrahim Traore a făcut același lucru în Burkina Faso în 2022. Cea mai recentă lovitură de stat cronologică a avut loc în Niger; în iulie, ca urmare a înlăturării de la putere a președintelui Mohamed Bazoum, comandantul gărzii prezidențiale, Aburahman Chiani, a devenit șef de stat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button