X

Decizie CURAJOASĂ! Un liceu din regiunea Odesa renunță la așa-zisă „limbă moldovenească” și trece la predarea în LIMBA ROMÂNĂ

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Începând din această toamnă, în liceul din Borisăuca, regiunea Odesa, așa-zisa limbă moldovenească o să fie înlocuită cu limba română, potrivit planului de învățământ pentru anul școlar 2023/2024, adoptat în unanimitate de voturi în consiliul școlii. 

Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” din regiunea Odesa.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în contextul unui val masiv de cereri din partea părinților privind adoptare Programei pentru instituțiile școlare cu predare în limba română, în conformitate cu ordinele emise de Ministerul Educației și Științei din Ucraina.

Cel mai probabil, un comunicat oficial va fi dat de conducerea Liceului din Borisăuca după ședința de la finalul săptămânii curente a consiliului pedagogic, din care fac parte inimoși dascăli și buni români, care în cele din urmă au reușit să convingă părinții elevilor de necesitatea revenirii la fundamentul identității naționale românești, la numele științific, recunoscut la nivel planetar, al limbii noastre materne – limba ROMÂNĂ. Sincere felicitări pentru spiritul de neam de care ați dat dovadă, dragii și bunii mei români din Borisăuca! Tot respectul!”, a transmis, pe Facebook, Anatol Popescu.

Totodată, a fost transmis un îndemn școlilor din raioanele din regiunea Odesa, în care încă mai activează clase cu predare în așa-zisa ”limbă moldovenească”, să urmeze modelul liceului din Borisăuca și să treacă la predarea în limba română.

Reamintim că, încă din vara anului trecut, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button