X

Polonia a rezolvat problema cerealelor din Ucraina: au permisiunea doar de a tranzita țara spre alte destinații

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, Piotr Müller, a anunţat că cerealele ucrainene vor fi transportate prin Polonia către țări terțe fără a fi descărcate pe teritoriul polonez. 

  • Context: Anunțul vine la câteva zile după întâlnirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu premierul polonez; liderul de la Kiev declara că discuţiile purtate miercuri la Varşovia a fost abordată şi problema fermierilor ucraineni şi polonezi şi a dat asigurări că s-a găsit o soluţie, deci anunțul lui Müller a fost făcut și cu acordul Ucrainei.

Potrivit lui Piotr Müller, în viitorul apropiat, Polonia va elabora noi mecanisme menite să stabilizeze situația cauzată de exportul de cereale ucrainene pe piața alimentară, informează RBC, potrivit Rador.

„Ne vom asigura că acest export are loc în așa fel încât să ajungă direct în țări terțe, fără a descărca marfa în Polonia” – a subliniat Piotr Müller.

Protestul fermierilor polonezi

RBC aminteşte că, în ultimele luni, fermierii polonezi au protestat faţă de un aflux semnificativ de cereale ucrainene pe piața din Polonia, în condiţiile în care acestea urmau doar să tranziteze ţara şi să ajungă în țări terțe.

Criza cerealelor

Cinci dintre vecinii est-europeni ai Ucrainei — Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria — s-au mobilizat pentru a cere fonduri și alte instrumente de la Comisia Europeană pentru a compensa „efectele negative” ale prezenței crescute a produselor agricole ucrainene pe propriile lor piețe. Într-o scrisoare adresată executivului comunitar, șefii de stat și de guvern ai celor cinci țări au spus că absența taxelor la cereale ce provin din Ucraina provoacă blocaje majore, inundând propriile piețe, reducând prețurile și dăunând fermierilor. În scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se precizează că în țările care se învecinează cu Ucraina s-a înregistrat o creștere fără precedent a importurilor de cereale, ouă, păsări de curte, zahăr, mere, făină, miere și paste.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button