X

Europa nu e moșia Google și Amazon! Giganții tehnologiei preconizează concedieri masive

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După ce au anunțat cele mai mari runde de disponibilizări din istoria lor, marile companii de tehnologie din SUA află acum cât de dificil este să reducă numărul de angajați în Europa. 

În Statele Unite, aceste companii pot anunța reduceri masive de personal și pot renunța la sute, dacă nu chiar mii de angajați în câteva luni. Și multe dintre ele au făcut -o.

Între timp, în Europa, disponibilizările în masă din sectorul tehnologiei au stagnat din cauza regulilor stricte privind protecția muncii care fac practic imposibilă concedierea de persoane în unele țări fără consultări prealabile cu grupurile de interese ale angajaților, notează Bloomberg. Negocierile se pot prelungi la nesfârșit.

În Franța, Alphabet –  compania mamă a Google –  poartă discuții pentru a reduce numărul de angajați prin plecări voluntare, oferind pachete de compensații care speră să fie suficient de generoase pentru a-i determina pe angajați să plece.

Amazon a încercat să îi determine pe unii manageri de rang înalt din această țară să demisioneze prin oferirea unui salariu de până la un an și a acordat concediu și bonusuri angajaților care ar fi de acord să plece.

Atât în Franța, cât și în Germania, unde legislația muncii este una dintre cele mai puternice din UE, Google negociază în prezent cu reprezentanții aleși ai angajaților cu privire la problemele legate de forța de muncă.

Conform legii, companiile sunt obligate să negocieze cu aceste consilii înainte de a pune în aplicare concedierile – un proces de lungă durată care include colectarea de informații și posibilitatea de recurs.Pe de altă parte, Google a precizat că nu intenționează să aplice concedieri în România, Grecia sau Austria.

La Paris, unde Google are aproximativ 1.600 de angajați, un comitet de întreprindere poartă discuții cu compania privind numărul și tipul de angajați care vor fi incluși într-un plan de plecări colective voluntare, dar nimeni nu va fi forțat să plece.

Dimpotrivă, în ​​Marea Britanie, unde protecția muncii nu este la fel de strictă, se estimează că 500 din 8.000 de angajați Google vor fi disponibilizați, potrivit reprezentantului Unite the Union, Matthew Waley.

Deși standardele diferite de tratament nu au creat fricțiuni între angajații Google răspândiți în întreaga lume, „oamenii și-au dat seama că modul în care se întâmplă lucrurile în SUA față de Franța și Germania este diferit”, spune Parul Koul, președinte executiv al Alphabet Workers Union.

Peste 170.000 de lucrători în domeniul tehnologiei cu normă întreagă sunt angajați în Europa și în Marea Britanie de către Amazon, Alphabet și Meta.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Cum spunea un parinte rus-in alt context insa– cautati sa plecati in primele esaloane. Cei care vor ramanea la urma, vor pierde totul.Asa a fost si cu concedierile colective din Romania anilor *90: cei care au acceptat salariiole compensatorii, au avut maxim de castig din *restructurarea intreprinderilor socialiste*.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button