X

Zid de personalităţi pentru Antipa

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Peste 50 de personalități din zona academică și a societății civile își exprimă, într-o scrisoare deschisă, susținerea pentru Muzeul Antipa din București, căruia i s-a cerut să cedeze 45% din parcul său în vederea construirii unei alte instituții muzeale. 

Personalități de prim rang din zona academică și reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale din domeniul protecției mediului și conservării biodiversității au adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, în care afirmă necesitatea ca Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să păstreze intactă suprafața de teren ce aparține instituției, acest lucru fiind garantul existenței și dezvoltării sale și unica posibilitate de extindere, potrivit documentului remis și Mediafax.

Demersul a fost inițiat de dr. Cristian Lascu, cercetător speolog, în contextul discuțiilor din spațiul public privind o posibilă înstrăinare a unei suprafețe de 5.300 de metri pătrați din parcul Muzeului Antipa în vederea realizării unei alte construcții, respectiv a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

Semnatarii demersului îți arată deplina susținere față de înființarea acestei noi instituții de cultură, dar spun că Ministerul Culturii și Guvernul României trebuie să găsească o soluție care să nu afecteze integritatea Muzeului Antipa, monument istoric de importanță națională.
Dezvoltarea patrimoniului și diversificarea activităților muzeului din ultimii 100 de ani au amplificat nevoia de spațiu. Muzeul Antipa se confruntă cu o nevoie imperioasă de suplimentare a spațiului de depozitare pentru colecțiile sale în continuă creștere, de un spațiu adecvat pentru organizarea de expoziții temporare de anvergură, dar și de spații noi de expunere. Toată această dezvoltare nu poate fi susținută în lipsa posibilității de extindere a muzeului. Considerăm că, în situația în care ar exista o soluție pentru realizarea unei construcții în curtea Muzeului Antipa, respectând restricțiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa”, spun semnatarii scrisorii deschise.

Subliniem faptul că Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții muzeale din România, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, fiind primul muzeu asumat și construit de statul român în forma în care există astăzi. Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare și un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este, de asemenea, unul dintre cele mai iubite și vizitate muzee din București și din țară”, se încheie scrisoarea deschisă.

Documentul este semnat, printre alții, de academician prof. univ. dr. Octavian Popescu, decan, Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, membrul corespondent al Academiei Române dr. Dumitru Murariu, director Institutul de Biologie al Academiei Române, membrul corespondent al Academiei Române prof. univ. dr. Maria-Luiza Flonta, Facultatea de Biologie, Universitatea București, membrul corespondent al Academiei Române Prof. Univ. Dr. Dan Cogălniceanu, Facultatea de Biologie, Universitatea Ovidius Constanța, membrul corespondent al Academiei Române Prof. Univ Dr. Mircea Flonta, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucuresti, Prof. Univ. Emerit Dr. Dan-Alexandru Grigorescu, Universitatea București, Președinte de onoare al Geoparcului Dinozaurilor Hațeg, Director științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Conf. Univ. Dr. Marius Skolka, Decan Facultatea de Biologie, Universitatea Ovidius Constanța, Conf. Univ. Dr. Angela Bănăduc, Decan Facultatea de Ştiinţe, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Printre reprezentanţii ONG-urilor care au semnat scrisoarea deschisă se numără Dr. Orieta Hulea, Director General, WWF România, Dr. Dan Hulea, Director Executiv, Societatea Ornitologică Română
Dan Bărbulescu, Director Executiv, Asociația Parcul Natural Văcărești, dr. Răzvan Popescu Mirceni, Director Executiv, Oceanic Club, Dr. Dragoș Mantoiu, Președinte, Asociația Wilderness Research and Conservation, Ovidiu Roșu, Fundația Visul Luanei, Mihai Stoica, Director Executiv, Asociația 2Celsius, Toma Pătrașcu, Director, Bucharest Science Festival, Claudia Florescu, Grupul de Inițiativă Civica Kiseleff.

Muzeul „Grigore Antipa” din București a primit, pe 21 iunie, din partea autorității finanțatoare, Ministerul Culturii și Identității Naționale, solicitarea de a răspunde unei adrese venite de la Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri pătrați din parcul instituției în vederea realizării unei alte construcții.

Anterior primirii acestei adrese, managerul instituției, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul Antipa îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat și pe care nu o dorește, potrivit unui comunicat remis, pe 27 iunie, MEDIAFAX.

Conducerea muzeului a înaintat, tot pe 27 iunie, un răspuns către Ministerul Culturii, prin care își manifestă opoziția față de ideea înstrăinării a 45% din suprafața liberă de construcții a instituției.
Într-un răspuns al Ministerului Culturii la solicitarea MEDIAFAX, primit joi, se arată că „potrivit inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin H.G. 1705/2006, terenul solicitat se află în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa».

De asemenea, potrivit extrasului de carte funciară, proprietar este Statul Român, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar administrator este Muzeul Național de Istorie Naturală «Grigore Antipa»”.
Întrebați de MEDIAFAX cât cântăresc în această situație argumentația și refuzul Muzeului Antipa de a renunța terenul vizat, reprezentanții MCIN au transmis că „Muzeul, în calitate de administrator, trebuie să își exprime consimțământul pentru înstrăinarea suprafeței de teren în cauză”.
Reprezentanții ministerului mai spun: „În ceea ce privește posibilitatea construirii unui nou muzeu lângă Muzeul «Grigore Antipa», este prematur să ne pronunțăm în acest sens, întrucât sunt necesare o serie de studii tehnice de specialitate pentru a evalua încadrarea în zonă a unei asemenea construcţii”.
De cealaltă parte, Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a declarat, pe 28 iunie, pentru MEDIAFAX că terenul pe care se află Muzeul Antipa din București este proprietatea statului, dat în folosință gratuită instituției, dar „folosința poate fi retrasă și atribuită alteia”.
Întrebat care sunt procedurile care vor urma refuzului Muzeului Antipa de a se înstrăina aproape jumătate din suprafața parcului, Toni Greblă a declarat pentru MEDIAFAX: „Nu a fost luată încă o decizie definitivă. Se dorește și Guvernul s-a angajat să sprijine Institutul (Elie Wiesel, n.r.), comunitatea evreiască și Congresul Mondial Evreiesc în a realiza la București un Muzeu al Holocaustului. Ceea ce cred că mai toată lumea sprijină. Acum trebuie identificată o posibilă locație unde să fie ridicat sau amenajat un astfel de muzeu. Am încercat două variante, pe Consiliul General al Municipiului București, niște clădiri reabilitate în centrul vechi al Bucureștiului, dar, din păcate, Consiliul General, din rațiuni numai de el știute, a refuzat prin hotărâre atribuirea unuia din acele două imobile. În această variantă, Institutul Elie Wiesel a început să caute posibile soluții de construire. Una din variante avută în vedere este și acel teren de lângă Muzeul Antipa, care e în administrare (a muzeului, n.r.), în proprietatea statului”.

Vom vedea după ce terenul va fi dezmembrat, va rezulta o schiță a unui posibil amplasament al viitorului muzeu și vom solicita și alte avize de la Primăria Capitalei, să vedem ce ne zice prin certificatul de urbanism, posibile soluții de încadrare în zonă, dacă se poate încadra în zonă o asemenea construcție sau nu. În funcție de această decizie, vom vedea ce trebuie făcut pe viitor”, a explicat Greblă pentru MEDIAFAX.
Ana Obretin, [email protected]

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Probabil clasarea dosarului penal al lui Toni Grebla a fost conditionata de atribuirea din partea guvernului a unei parti din muzeul Antipa.
    Jidanii asa lucreaza, ei sint negustori feroce, i-ti dau ceva si-ti iau alceva, chiar daca ceea ce-ti dau nu este de la ei sau a fost doar o diversiune.
    Guvernul doamnei Dancila este o rusine pe obrazul acestei natii si asa ne trebuie daca punem in fruntea tarii o feminista inculta. Acesti evrei de la Eli wiesel vor mortis sa se afiseze in buricul tirgului cu asa numitul “muzeu al holocaustului” strict pedagocic si propagandistic, (doctori in P.R. )ca prin acest fapt sa se bage pumnul in gura romanului pe motiv de antisemitism demonstrat. Romania este una din putinele tari de sub ocupatia nazista care nu si-a trimis la gazare evreii, cu exceptia Ardealului cedat sub ocupatia hortysta.
    Pe cind un muzeu al holocaustului bolsevic?

  2. Stapanii vor sa-si exercite dreptul de a ne batjocori iar unele dintre varfurile intelectualitatii romanesti reactioneaza justificat. Cinste lor!

  3. Vad ca tot ne aparam, tot reactionam la stimulii exteriori… (atunci cand reactionam…) Dar de actionat cand actionam? Cand trecem de la aparare la atac (stiti, ca-n fotbal/handbal/etc.)? Nu de alta dar parca ar trebui sa ne aparam vesnic, sa ne cerem tuturor scuze ca existam si respiram, desi suntem aici la noi acasa, de mii si mii de ani.
    Trecand acum de la general la particular, institutul nevastuicii nu cumva sta intr-o cladire a statului roman, pentru care nu plateste chirie, impozite si taxe? Pai n-are destule gratuitati, inca mai vrea? Just asking…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button