În anul 2006 a existat o tentativă de a impune vaccinarea antigripală pentru anumite categorii de populație, tentativă concretizată printr-o propunere legislativă. Inițiatorii au fost 3 deputați ai PSD, și anume Brînzan Ovidiu, Iordache Florin, Nechita Aurel.
Această propunere (Pl-x nr. 269/2006 – Propunere legislativă privind vaccinarea antigripală a categoriilor de persoane cu risc) avea ca obiect de reglementare vaccinarea antigripală a categoriilor de persoane cu risc indicat de îmbolnăvire, fondurile necesare pentru procurarea cantităţii de vaccin antigripal urmând să fie asigurate din fondurile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice.
Categoriile de persoane vizate erau următoarele:
- persoane în vârstă sau cu handicap, instituționalizate;
- adulții și copii cu afecțiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, metabolice și renale;
- persoane cu vârsta peste 65 de ani;
- copii cu vârste între 3 și 16 ani;
- persoanele infectate cu virusul HIV/SIDA;
- medicii, cadrele sanitare și personalul auxiliar din spitale și unități sanitare ambulatorii;
- salariații instituțiilor de ocrotire a bătrânilor și copiilor;
- personalul care asigură asistența socială și medicală la domiciliu;
- personalul din serviciile comunitare;
- persoanele care călătoresc în zone endemice;
- membrii familiilor care includ persoane cu risc crescut de îmbolnăvire.
În acel moment Comisia pentru sănătate şi familie a propus Plenului Camerei Deputaţilor respingerea propunerii legislative privind vaccinarea antigripală a categoriilor de persoane cu risc (Plx 269/2006), în baza următoarelor argumente :
- În conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Ministerul Sănătăţii Publice, prin Direcţia de Sănătate Publică elaborează în fiecare an Planul Naţional de Supraveghere şi control al gripei şi infecţiilor respiratorii superioare pentru sezonul rece din anul respectiv.
- Ministerul Sănătăţii Publice a reactualizat şi aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1094/13.10.2005 Planul naţional de intervenţii în pandemia de gripă şi constituirea Comitetului naţional şi al comitetelor judeţene de intervenţie în caz de pandemie de gripă. Acest plan conţine mai multe instrumente epidemiologice conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Propunerea legislativă a fost respinsă de către Camera Deputaților, rezultatul votului (pentru respingere) fiind următorul: pentru=149, contra=86, abțineri=3.
În marea lor majoritate, cei care au votat contra respingerii au respectat probabil indicațiile primite pe linie de partid (PSD și PRM).
Atunci nu au reușit, însă prin Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România, vom deveni țara tuturor posibiltăților medicale. Pentru producătorii de medicamente, desigur.
Și pentru că rujeola este pe cale să își dea obștescul sfârșit, trebuie găsită o nouă molimă care va decima populația bietei noastre țărișoare. Și … EVRIKA!! DA, EXISTĂ!
Din Evenimentul zilei aflăm că România se află în pragul unei noi epidemii. O nouă maladie ne pândește la colț: GRIPA. Epidemia mediatică face însă ravagii și în alte publicații:
Din ziarul Adevărul Scânteia aflăm că Întârzie vaccinarea antigripală. Pacienţii, sfătuiţi de medici să cumpere vaccinul din farmacii
Sau în Observator.tv: Pericol de epidemie în România. Vaccinul antigripal lipseşte din cabinetele medicilor de familie!
Concomitent, Ministerul Morții Sănătății ne anunță că începe campania de vaccinare antigripală. Gratuită (de fapt, din banii tuturor românilor). Recomandările UE vizează o țintă de 75% rată de acoperire pentru vârstnici, dar și pentru alte categorii, iar potrivit OMS, prioritatea cea mai mare la administrare ar trebui să o aibă femeile însărcinate.
Să nu uităm că noul proiect de lege prevede și că:
”Angajatorii, persoane fizice sau juridice, suportă, din bugetul propriu, costurile pentru vaccinurile și administrarea acestora personalului propriu care, prin natura profesiei sau a formării pe care o urmează, este expus la riscul de infectare sau poate reprezenta o sursă de infecție, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, ori a cărui vaccinare, potrivit legii, este obligatorie”.
Angajatorii privați au început de asemenea campanii de vaccinare antigripală a personalului propriu. Liderul în vaccinarea antigripală, Sanofi Pasteur are pentru aceștia soluția gata pregătită: noul vaccin VaxigripTetra, care acum „protejează” împotriva a 4 tulpini virale.
Ce conține acest vaccin? Viruși gripali (inactivați, 4 tulpini, cultivați pe ouă de găină embrionate) și alte componente: o soluție tampon conținând clorură de sodiu, clorură de potasiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu și apă pentru preparate injectabile, și pot fi prezente în cantități foarte mici substanțe precum ovalbumină, proteine de pui, neomicină, formaldehidă sau octoxinol-9.
Formaldehida este considerată a fi un cancerigen cunoscut de multe organisme guvernamentale şi de experţi (inclusiv de Programul Naţional de Toxicologie din SUA şi de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului). Are rolul de a iniția și de a contribui la formarea tumorilor. Iar Octoxinol-9 este utilizat în industria detergenților și în anumite preparate medicale (de exemplu spermicide).
Acest vaccin apare pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului ca fiind în plan de investigare pediatrică (din mai 2017 și având ca termen de finalizare decembrie 2018), cu numărul PIP EMEA-001254-PIP01-11-M02, cu detalii în format pdf în tab-ul Decision.
(Nu-i așa că abia așteptați să vă injectați, atât voi cât și pe copilașii vostri, cu așa ceva?).
Desigur, acest vaccin are corespondenți și la ceilalți producători: Influsplit Tetra sau alt nume asociat (GSK) ori Fluenz Tetra (AstraZeneca). Însă nu vă imaginați că sunt mai bune. Aceeași formaldehidă se regăsește în compoziția ambelor.
Ce anume poate provoca administrarea unui astfel de vaccin? O serie de reacții adverse, conform prospectelor pe care le pun la dispoziție chiar producătorii:
- reacții la locul injectării vaccinului, cum ar fi: durere, roșeață, temperatură ridicată
- mâncărimi și dureri musculare, dureri de cap.
- reacții alergice severe, precum urticaria, umflarea, probleme de respirație, amețeli, stări de leșin, puls mai ridicat, și/sau modificări în comportament
- reducere trecătoare a numărului anumitor tipuri de celule din sânge numite trombocite; numărul scăzut de trombocite poate determina învineţirea sau sângerarea excesivă (trombocitopenie tranzitorie)
- dureri la nivelul traseelor nervoase (nevralgie), crize (convulsii), tulburări neurologice care pot cauza înţepenire a gâtului, confuzie, amorţeală, durere şi slăbiciune la nivelul membrelor, pierdere a echilibrului, pierdere a reflexelor, paralizie a unei părţi sau a întregului corp (encefalomielită, nevrită, sindrom Guillain-Barré – SGB)
- inflamaţie la nivelul vaselor de sânge (vasculită), care poate duce la erupţii pe piele şi, în cazuri foarte rare, la probleme renale.
Însă, indiferent de ce scrie pe prospectul vaccinului (al oricărui vaccin), și indiferent de studiile medicale existente la nivel mondial, conform Proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor în România, art.10, al.(2), tipurile de reacții adverse postvaccinare și măsurile compensatorii se stabilesc prin hotărâre a guvernului.
Guvernul va deveni noul zeu, părintele și cârmaciul priceput al statului redundant și eșuat și merită să-i dedicăm versurile nemuritoare:
”Sub cer albastru pe-albastru ocean
Corabia noastră aleargă-nainte
Mândră aleargă’nainte,
Spre viitor, spre comunism aleargă…
Prielnic e vântul. Meşter cârmaciul
Mândră corabia… Meşter cârmaciul” (Zaharia Stancu – Țara)
Lăsând totuși, ironia de-o parte,
VOM LUPTA SĂ GĂSIM O SOLUȚIE SAU VOM ALEGE SĂ NE ZDROBIM DE STÂNCI?