X

BEZNA MINTII: Vosganian, deputat ALDE, SUPARAT ca statul nu IMPOZITEAZA si OUL din cotet. In viziunea sa, produsele din gospodaria proprie ,,dauneaza bugetului de stat”

de null
Foto: bitpress

Varujan Vosganian, deputat ALDE, este de parere ca “autoconsumul”, adica faptul ca mancam oul luat direct din cotetul propriu, “vaduveste” bugetul statului.  Fiecare ou mancat direct din cotet, pe care nu l-am platit, nu aduce bugetului 50 de bani, sustine el.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 Intr-o postare pe Facebook intitulata simbolic “Punguta cu doi bani”, fostul parlamentar liberal explica plastic cum toate aceste produse din gospodarie dauneaza bugetului de stat.

“Fiecare ou mancat de la gaina din curte ‘vaduveste’ bugetul de cincizeci de bani!: ). Sa presupunem ca folosim, in demonstratia noastra, doua gaini ouatoare. Una dintre ele apartine unei ferme, cealalta unui cotet. Oul fermierului va lua calea pietei si va fi vandut, in medie, cu 1 leu (pentru ouale ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai putin). Oul gospodarului va trece direct din cotet in tigaie.

Oul vandut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit si pe dividende, impozit pe salarii si contributii la asigurarile sociale. La asta se adauga faptul ca, la randul lor, salariile si profiturile obtinute din productia fermierului, din prestatiile angrosistului si din serviciile supermarketurilor reintra in circuit si genereaza iarasi impozite si taxe.

In schimb, oul din cotet, in drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban”, scrie economistul Varujan Vosganian.

La fel se intampla cu tot ce obtinem din gospodaria proprie: rosiile, magiunul, sapunul de casa, lana de la oi, tricotata in pulovere. “Toate acestea, cotetele, brazdele, gradinile, stanele si atelierele din fundul curtii produc produs intern brut, dar nu produc si impozite. Productia din gospodariile populatiei ajunge la peste 20% din PIB, fara sa produca niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pietele taranesti”, mai scrie el.

In antiteza, in “Locuitorii din Danemarca, Franta si din alte tari care ajung la venituri bugetare in jur de 45% din PIB nu au gaini in curte si nici nu amesteca in ceaun rosiile pentru bulion ori prunele pentru magiun”, continua Vosganian.

Concluzia – “Faptul ca avem o atat de puternica inclinatie spre autoconsum, si nu doar in ce priveste alimentele, ne costa in fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei” – a generat vii dezbateri pe contul sau de Facebook, ceea ce l-a determinat pe autor sa revina cu un comentariu.

“Am facut o evaluare a comentariilor la postarea anterioara, postare in care ridicam o problema reala a economiei romanesti, anume ca o parte importanta a acestei economii e in afara relatiilor de piata.

Consecintele sunt vizibile pentru o tara de la inceputul secolului XXI: ponderea muncii salariate in mediul rural e scazuta, veniturile curente ale comunelor sunt mici, ponderea veniturilor bugetare in PIB e redusa, intre sat si oras intre sat si oras sunt mari decalaje.

Am dat exemplul oualor nu ca sa impozitez cotetele (eu, cat am fost ministru, am redus impozite, nu am crescut sau nu am inventat niciodata un impozit sau o taxa) ci ca sa fiu mai bine inteles. Cred, insa, ca am fost prea… abstract. Reactiile pe care le-am primit arata ca si la nivelul mentalitatilor mai avem mult autoconsum”, a scris el Facebook.

Si aceasta postare a avut feedback imediat:

“Nu o sa dregeti busuiocul cu asta, dle. Vosganian! Adevarul este ca aveti mentalitate de finantist si ati fi in stare sa taxati chiar si oul din cotet. Ati evitat diplomatic, prin tacere sa raspundeti cum sunt cheltuiti banii din bugetul de stat. Ca ati fost prea abstract… nu e o problema, ati dat ocazia la raspunsuri atotcuprinzatoare.

Si ca sa nu o mai intind, suntem deja intr-un punct periculos cu productia autohtona de produse de autoconsum si ar trebui sa vedeti ca oamenii renunta la a mai creste cate ceva pe langa casa. Aveti idee cat il costa pe om un ou cand el cumpara furajele de pe piata? Infinit mai mult, de ordinul zecilor fata de un ou de la market, import Olanda sau de aiurea”, scrie un internaut.

“Inteleg gandirea ‘la rece’ a economistului V.V., care se lupta din greu cu poetul Varujan Vosganian. Din pacate satul romanesc are inca rani care supureaza si dor. Nicio Domnie nu a avut vreme, dorinta, dibacie, aplecare… sa le oblojeasca. Acel impozit pe oua, patrunjel, vacuta… ar fi un impozit pe durere. Ar fi ca si cum statul ne-ar impozita copilaria sau ar impozita ‘Vesnicia’ lui Blaga”, scrie altcineva.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

42 comentarii

  1. Adică nu statul trebuie să lucreze pentru cetățean, ci “viciversa”. A încurcat loteriile, “domnu’ parlamentar”(!?!), ca-n schița “Două lozuri” a lui nenea Iancu.

  2. In elvetia taranii vand uoa si tot ce produc la liber S-a gasit un dobitoc sa dpuna ca taranii fac evaziune vanzand oua..Rusine sa va fie ..nu stiti cu sa distrugeti pe taranii producatori.

  3. Cred ca daca s-ar recupera gaurile facute de alesii nostri in buget ar iesi mai multi bani decat daca impoziteaza toate ouale mancate in tara asta de cand a aparut primul homo sapiens.

  4. Codul Comerial:

    Fapta taranului de a vinde uzufructul propriei gospodarii, nu se constituie ca fiind fapta de comert. – Implicit, nu poate fi supusa impozitarii.

    Fapta cetateanului care cumpara uzufructul taranului in scopul revanzarii si obtinerii de profit, este fapta de comert si se supune impozitarii.

    Cum necum, dar la guvernare sunt aceeasi oameni de 27 de ani. S-au schimbat doar denumirile partidelor politice.

    In alta ordine de idei, pentru faptul ca Romania dispune de resurse imense de tot felul, si cumva ele au ajuns in exploatare straina, guvernul, pentru valorificarea acestor resurse, datoreaza fiecarui cetatean trecut de varsta de 18 ani, o renta lunara care sa-i asigure securitatea alimentara si sociala, pe toata durata vietii lui si neconditionat.

    Da domnule Vosganian, asta se intampla intr-o tara unde guvernul reprezinta cu adevarat poporul.

    Dar voi, ati vandut tot ce era profitabil si care aducea suficenti bani la buget incat sa nu fie necesare taxe si suprataxe, iar acum cash flow-ul acela il aruncati in spatele amarasteanului de rand.

    Am 2 bunici care nu sau mai intors din cele 2 razboaie. Probabil s-au intors in cutiile acelea jalnice de carton lipsite de tricolor, ca eu sa pot trai decent, sa am asigurat un acoperis deasupra capului si sa nu ma imbolnavesc de stres.

    Aveti tupeu maxim, dar sunteti vremelnici.

    Sa va certe Dumnezeu.

  5. Domnule vezi ca ne furati codrii ne ati vandut cea mai mare avere a Romaniei , ati muls din,, tarisoara asta ” tot ce se putea si acm ati pus ochii pe bietii tarani care ii lasati sa moara de foame cu pensii de 400-500 lei. RUSINE!!!

  6. Acestia trebuie prinsi si lasati undeva doar cu o gaina….sa vada si ei cat de greu o duc oamenii…ca s prea umflati de mancare si de aceea nu mai judeca…saracii….

  7. E bine ca dl. Vosganian e sincer si “dă din casă”.
    Dumnealui tocmai a enuntat o metoda prin care toti putem sa ne reducem dependenta de bani si de alimentele cu chimicale.

    1. Vedeti cine conduce biata noastra tarisoara??? O gasca de analfabeti, putori ordinare, care-s condusi la randul lor de stapanul lor suprem Satana si ei ,,politicienii,, nu mai stiu cum sa mai mulga bietul popor pt. luxul lor exorbitant cu care se expune fara jena in fata noastra !!!acum Psd si Alde pregatesc legea impozitarii gospodariilor taranesti .,niste HOTI, BANDITI SI PUNGASI!!! RUSINE SA LE FIE!!!!Nici Ceausescu n-a indraznit asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button