Daca este sa dam crezare aceluiasi minister, Divizia nr.150 dispune de o structură organizatorică unică. Concret, pe lângă cele două regimente de infanterie motorizată şi de tancuri, componenta ei va fi completata de regimente de artilerie şi antiariene, un batalion de recunoaştere, unul de comunicaţii şi altele.

In ceea ce priveste dotarea, regimentele de tancuri ale Diviziei nr.150 sunt echipate cu tancuri modernizate T-72B3, ce beneficiază de un sistem de protecţie suplimentară.

In context, Iszvestia scrie ca, datorită structurii sale neobişnuite, noua divizie dispune de o manevrabilitate şi putere de foc ieşite din comun, în timp ce numărul de personal şi echipamentul auxiliar au fost reduse în mod semnificativ.

Primele informaţii despre lansarea formării Diviziei nr.150 în regiunea Rostov au apărut în septembrie 2016. Aceasta este moştenitoarea Diviziei motorizate 150 Idriţa-Berdinsk, care în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a participat la cucerirea Reichstag-ului la 30 aprilie 1945. La 2 iunie 2017, Divizia nr.150 motorizată din regiunea Rostov (Districtul Militar Sud) a fost supus unui prim test de pregătire de luptă.