Emmanuel Macron a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale de duminică cu 66,06% din sufragiile exprimate, în faţa lui Marine Le Pen (33,94%), a anunţat Ministerul francez de Interne în noaptea de duminică spre luni după numărarea a 99,9% din buletinele de vot, relatează BBC News şi Reuters.

Potrivit acestei numărători, care încă nu este definitivă, Macron a obţinut 20,7 milioane de voturi şi a învins-o în mod detaşat pe Le Pen, care a obţinut 10,6 milioane de voturi.

Candidatul En Marche! a fost prezentat învingător cu scorul de peste 65%.

Reprezentanţii europeni au fost printre primii care au reacţionat duminică după alegerea lui Emmanuel Macron, reprezentantul centrului, ca preşedinte al Republicii, salutând ”o victorie” a Europei, iar apoi preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pentru ”larga victorie” reputată, relatează AFP.

Lumea reacţionează favorabil faţă de alegerea lui Macron

UNIUNEA EUROPEANĂ

Francezii au ales un ”viitor european”, s-a felicitat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a salutat decizia francezilor în favoarea ”Libertăţii, Egalităţii, Fratenităţii”.

”Contăm pe o Franţă în inima Europei, pentru ca să schimbăm întreaga Uniune şi să apropierm cetăţenii”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, felicitându-l pe Emmanuel Macron.

SUA

”Felicitări lui  Emmanuel Macron pentru larga sa victorie astăzi (duminică) de viitor preşedinte al Franţei”, a scris preşedintele american pe Twitter. ”Sunt nerăbdător să lucrez cu el”.

Casa Albă i-a salutat oficial pe ”Macron şi (pe) poporul francez pentru alegerea lor prezidenţială victorioasă”. ”Abia aşteptăm să lucrăm cu noul preşedinte şi să ne continuăm cooperarea strânsă cu Guvernul francez”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Casei Albe într-un comunicat.

Hillary Clinton, adversara lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, a evocat pe Twitter o ”victorie pentru Macron, pentru Franţa, UE şi lume”. ”Faceţi-i să eşueze pe cei care se amestecă în democraţie (însă presa spune că eu nu pot să vorbesc despre asta)”, a adăugat ea, referindu-se la critici care-i i-au fost adresate după ce a acuzat Rusia că i-a furat alegerea.

”Felicitări poporului Franţei. Aţi votat pentru unitate împotriva divizării, speranţă mai degrabă decât frică”, şi-a exprimat mulţumirea reverendul Jesse Jackson, celebrul activist american pentru drepturi civice.

CHINA

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat luni pe Emmanuel Macron, dând asigurări că Parisul şi Beijingul împărtăşesc ”o responsabilitate importantă faţă de pace şi dezvoltare în lume”. ”China este pregătită să lucreze cu Franţa pentru a face să progreseze parteneriatul strategic franco-chinez la un nivel superior”, a declarat Xi în acest mesaj citat de Ministerul chinez de Externe.

GERMANIA

Victoria lui Macron este ”o victorie pentru o Europă puternică şi pentru prietenia franco-germană”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, care a discutat după aceea cu Macron.

Şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel a apreciat că, prin acest vot, Franţa rămâne ”în centrul Europei”.

MAREA BRITANIE

Premierul britanic Theresa May îl ”felicită călduros” pe Emmanuel Macron, a declarat un purtător de cuvânt, şi a discutat cu el despre Brexit. ”Premierul a repetat că Regatul Unit vrea un parteneriat puternic cu o Uniune Europeană sigură şi prosperă odată ce o vom părăsi”, a anunţat Downing Street.

Şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson a declarat că se ”bucură de continuarea marelui parteneriat dintre naţiunile noastre”.

În schimb, Nigel Farage, un fost lider al partidului anti-UE Ukip şi unul dintre principalii actori ai victoriei taberei ”da” în referendumul cu privire la Brexit, a deplâns rezultatul alegerilor franceze. ”O enormă înşelătorie a fost aprobată prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker”, a scris Farage pe Twitter.

JAPONIA

Victoria lui Emmanuel Macron este ”o victorie simbolică împotriva tendinţelor de repliere şi protecţioniste şi arată un vot de încredere în UE”, a salutat premierul japonez Shinzo Abe.

RUSIA

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Federaţiei Aleksei Puşkov a apreciat că ”dezamăgirea se va instala foarte repede” în rândul alegătorilor lui Macron, care moşteneşte, în opinia sa, o ”ţară scindată, divizată”.

OLANDA

Deputatul de extremă dreapta Geert Wilders, aliatul lui Marine Le Pen, i-a transmis acesteia simpatia sa pe Twitter. ”Bine jucat totuşi @MLP_officiel, milioane de patrioţi au votat pentru dumneavoastră! Veţi câştiga data viitoare şi eu la fel!”.

CANADA

Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat pe „Emmanuel Macron pentru alegerea sa la preşedinţia Republicii franceze” şi s-a declarat ”nerăbdător să lucreze îndeaproape cu preşedintele desemnat Macron în anii următori” pentru ”a pune în aplicare o agendă progresistă cu scopul de a promova securitatea internaţională”, a consolida colaborarea în ştiinţă şi tehnologie şi a ”crea locuri de muncă bune pentru clasa de mijloc de ambele părţi ale Atlanticului”.

UCRAINA

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a felicitat pe Macron printr-un mesaj în franceză pe Twitter, considerându-i victoria un ”important credit de încredere a francezilor faţă de Europa unită”. El spune că el contează pe ”colaboarea abiţioasă a Franţei şi intensificarea formatului Normandia” din care fac parte Parisul, Berlinul, Kievul şi Moscova, în vederea soluţionării conflictului ucrainean.

GRECIA

Victoria lui Macron este ””o inspiraţie pentru Franţa şi Europa”, a apreciat premierul grec Alexis Tsipras. Macron este în favoarea unei restructurări a datoriei greceşti.

ITALIA

”Trăiască Macron preşedinte. O speranţă se ridică în Europa”, a scris şeful Guvernului italian Paolo Gentiloni pe Twitter.

SPANIA

”Să cooperăm în Franţa şi în Spania pentru o Europă stabilă, prosperă şi mai integrată”, a scris şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy.

BELGIA

Premierul belgian Charles Michel a apreciat că este vorba, odată cu alegerea lui Macron, de ”o respingere clară a unui proiect de repliere periculos pentru Europa, care triumfă astă (duminică) seara”.

Într-un rar mesaj, Palatul regal i-a transmis ”felicitări” lui Emmanuel Macron. „Majoritatea francezilor s-a pronunţat pentru o #Franţă în #Europa”, a scris palatul într-un mesaj postat pe Twitter.

BRAZILIA

”Îl felicit pe @EmmanuelMacron pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale franceze”, scrie pe Twitter preşedintele brazilian Michel Temer.

ISRAEL

Premierul Benjamin Netanyahu l-a felicitat pe Macron şi apreciază că ”terorismul islamist este una dintre marile ameninţări la adresa întregii lumi, pe care o atacă la Paris, Ierusalim sau în alte oraşe din lume. Franţa şi Israelul sunt aliaţi vechi, iar eu sunt convins că relaţiile noastre se vor consolida”.

MAROC

Regele Marocului Mohammed al VI-lea l-a felicitat pe noul preşedinte, apreciind că alegerea sa îi ”încoronează” cariera politică.

TUNISIA

Într-un mesaj de felicitare, preşedintele tunisian Béji Caïd Essebsi a apreciat că victoria lui Macron reflectă ”fidelitatea Franţei faţă de valorile ei tradiţionale ale libertăţii, egalităţii şi fraternităţii”.